Jasně, díky. Ale já žádné jiné programy než pro Windows nepotřebuju ...Cyril píše:Ivo: jak myslis, ja mam dobry zkusenosti. Navic na tom spustis programy pro Windows. Ale evidentne to asi neni to, co hledas, jen jsem chtel dat tip.
Nový notebook pro obecné použití
To asi bude. Nevím v okolí o nikom, kdo by si stěžoval.Kermitak píše:1) servis, jak jsem psal vyse (i kdyz uznavam, ze to muze byt (a asi i bude) regionalni zalezitost)
To se bohužel nedá říct třeba o Sony, kde jednomu jejich Vaiu odešel displej ještě, než si ho stačil odnést zákazník a v servisu nás vyfakovali, že se na to záruka nevztahuje a nazdar. Tak jsme je přestali dodávat.
Že by T42? Ty jsou profláknuté tím, že odcházejí desky. Mají nějakou konstrukční vadu (mimochodem je to model z doby ještě před Lenovo). Modely před tím a po tom jsou nezničitelné.2) pomerne vysoka poruchovost (v mym i kolegove Tecku se musela menit deska, u me kvuli USB, u kolegy kvuli grafice)
S tím hrubě nesouhlasím. Ono to vůbec není o nějakém rozpadnutí, ale o tom, jestli se na tom dá pracovat nebo je to střep, kam si člověk musí připojit myš a externí klávesnici, aby se produktivitou práce alespoň vzdáleně přiblížil desktopu.Po techto peripetiich jsem dosel k zaveru, ze nema smysl za notebook utracet a spis koupit cokoliv do triceti a po dvou az trech letech, az se to rozpadne, to vymenit za novy a vykonnejsi kousek
Thinkpad se dá pohodlně ovládat i jednou rukou, má výbornou klávesnici a díky možnosti scrollovat všemi směry přes třetí tlačítko a trackpoint je běžná práce efektivnější než s myší v ruce. Tohle jsou pro mě zásadní parametry a kolik má procesor jader a jak výkonou má grafiku, to ať si řešej gamesníci a pošuci s vistou.
A který notebook bys tedy doporučil ?Ctirad píše: Thinkpad se dá pohodlně ovládat i jednou rukou, má výbornou klávesnici a díky možnosti scrollovat všemi směry přes třetí tlačítko a trackpoint je běžná práce efektivnější než s myší v ruce. Tohle jsou pro mě zásadní parametry a kolik má procesor jader a jak výkonou má grafiku, to ať si řešej gamesníci a pošuci s vistou.
Ten HP jsem po přečtení recenze vyloučil (hlučný).
Zůstávají mi tito dva Lenovo favorité:
http://www.kasa.cz/pocitace-prislusenst ... kampan=165
a
http://www.hardwareobchod.cz/pocitace/p ... pre-32.php
Ten druhý vypadá stejně se všemi parametry kromě rozlišení displeje, které má 1650x1050 oproti 1280x800. Nevím jestli je to výhoda anebo všechno bude miniaturní ... (plus je to o několik tisíc dražší)
Dělají se ještě vůbec matné displeje ?
Ivo: Tyhle lenova nemají s Thinkpad řadou od IBM nic společného, pouze to spadá pod jednu firmu. Měl jsem v ruce jeden a byla to katastrofa.
Jinak HP bych úplně nezatracoval, oni dost opisují právě od thinkpadů a třeba na kvalitě klávesnice je to hodně znát. Z těch levných NTB bych HP určitě preferoval nad Asus o Acerech a pod. nemluvě.
dodatek: Vysoké rozlišení pod windows je spíš nevýhoda. Buď se musíš smířit s tím, ž ebude všechno malinkaté nebo si zvětšíš písmo, ale pak to bude vypadat divně a u některých aplikací ti půjdou nápisy za roh a pod.. Mají to blbě vyřešené.
Jinak HP bych úplně nezatracoval, oni dost opisují právě od thinkpadů a třeba na kvalitě klávesnice je to hodně znát. Z těch levných NTB bych HP určitě preferoval nad Asus o Acerech a pod. nemluvě.
dodatek: Vysoké rozlišení pod windows je spíš nevýhoda. Buď se musíš smířit s tím, ž ebude všechno malinkaté nebo si zvětšíš písmo, ale pak to bude vypadat divně a u některých aplikací ti půjdou nápisy za roh a pod.. Mají to blbě vyřešené.
Naposledy upravil(a) Ctirad dne 17 čer 2007 19:19, celkem upraveno 2 x.
Myslel jsem regionalni jako CR. Ja znam i dalsi lidi co si stezovali (z Brna). A s tema repasovanejma dilama me pekne nakrkli.Ctirad píše: To asi bude. Nevím v okolí o nikom, kdo by si stěžoval.
Jo, T42p. Jako zakaznikovi je mi ale uplne ukradeny, ze se vyrobci nepovedl jeden model. Kdyby to alespon uznali a treba menili desku za novou revizi, dalo by se to odpustit, ale to se nestalo.Ctirad píše:Že by T42? Ty jsou profláknuté tím, že odcházejí desky. Mají nějakou konstrukční vadu (mimochodem je to model z doby ještě před Lenovo). Modely před tím a po tom jsou nezničitelné.
Nesouhlasit muzes, ale je to vec osobnich priorit. Samozrejme nema cenu kupovat nejakou neergonomickou mrchu, ale jeste jsem se nesetkal s notebookem, na kterem bych nemohl pracovat. Na nekterem to slo lepe, na nekterem hure, ale nikdy jsem s tim nemel zadny vazny problem. Je pravda, ze klavesnice IBM jsou fajn, ale na nizkozdvihove klavesnici Aceru se mi take psalo dobre. Nekomu by u Thinkpadu taky mohla chybet Win klavesa ;) Trackpoint nepotrebuju, osobne mi mnohem vice vyhovuje touchpad (a na kolegove X60 mi dost chybi), jednou rukou jsem take nikdy notebook ovladat nepotreboval ;) A co se tyce toho rozpadnuti - no, urcite to o tom je, nebo je ti jedno, kdyz ti po dvou letech najednou odejde disk a upadne displej, jako se mi to stalo u Aceru ?Ctirad píše:S tím hrubě nesouhlasím. Ono to vůbec není o nějakém rozpadnutí, ale o tom, jestli se na tom dá pracovat nebo je to střep, kam si člověk musí připojit myš a externí klávesnici, aby se produktivitou práce alespoň vzdáleně přiblížil desktopu.
Třeba tenhle vypadá hodně dobře: http://www.kasa.cz/pocitace-prislusenst ... ard-6710b/Ctirad píše: Jinak HP bych úplně nezatracoval, oni dost opisují právě od thinkpadů a třeba na kvalitě klávesnice je to hodně znát. Z těch levných NTB bych HP určitě preferoval nad Asus o Acerech a pod. nemluvě.
Ale nevím jestli 1680x1050 není trochu "overkill" rozlišení pro 15,4´ displej
Naposledy upravil(a) Ivo dne 17 čer 2007 19:43, celkem upraveno 2 x.
Nevim. Mě člověk z IBM v době, kdy jsem nějakej ntb sháněl varoval, ať T42 nekupuju, že to má přesně tyhle problémy. V servisech potom ty desky měněj celkem bez reptání, případně i vracej peníze.Kermitak píše:Jo, T42p. Jako zakaznikovi je mi ale uplne ukradeny, ze se vyrobci nepovedl jeden model. Kdyby to alespon uznali a treba menili desku za novou revizi, dalo by se to odpustit, ale to se nestalo.
A smím vědět, jak často s notebookem pracuješ? U mě je to můj hlavní pracovní nástroj a když se zadaří, strávím u něj i 12 hodin denně. Chápu, že když to někdo má jenom jako doplněk k desktopu, co vytáhne jednou tejdně někde na prezentaci, tak mu může bejt nějaká ergonoie ukradená. To ovšem není můj případ.Nesouhlasit muzes, ale je to vec osobnich priorit. Samozrejme nema cenu kupovat nejakou neergonomickou mrchu, ale jeste jsem se nesetkal s notebookem, na kterem bych nemohl pracovat. Na nekterem to slo lepe, na nekterem hure, ale nikdy jsem s tim nemel zadny vazny problem.
Ještě jsem ale neviděl nikoho, kdo by dokázal používat notebook jenom s touchpadem celou pracovní dobu. To by snad bylo i na zánět šlach
Kdybych měl mít šunt, na kterym se nedá pracovat a ještě navíc mi u něj za dva roky upad displej a odešel disk, tak bych si to asi hodilA co se tyce toho rozpadnuti - no, urcite to o tom je, nebo je ti jedno, kdyz ti po dvou letech najednou odejde disk a upadne displej, jako se mi to stalo u Aceru ?
Me nikdo nevaroval. Nikdo mi nerekl, ze tam ta vada je a at si dojdu do servisu na vymenu. Kdyby mi to prestalo fungovat nekde na cestach, mel bych smulu.Ctirad píše: Nevim. Mě člověk z IBM v době, kdy jsem nějakej ntb sháněl varoval, ať T42 nekupuju, že to má přesně tyhle problémy. V servisech potom ty desky měněj celkem bez reptání, případně i vracej peníze.
Napodobne.Ctirad píše:A smím vědět, jak často s notebookem pracuješ? U mě je to můj hlavní pracovní nástroj a když se zadaří, strávím u něj i 12 hodin denně.
;) Vidis, ja to tak par dni praktikoval. Pak jsem si koupil mys (ty snad pouzivas radsi trackpoint nez mys ?)Ctirad píše:Ještě jsem ale neviděl nikoho, kdo by dokázal používat notebook jenom s touchpadem celou pracovní dobu. To by snad bylo i na zánět šlach ;)
To chce zkusit no... Ja pouzivam na 14" 1400x1050 a vyhovuje mi to. Kolega ma na 15" 1600x1200 a to uz mi prijde prtavy.Ivo píše:Třeba tenhle vypadá hodně dobře: http://www.kasa.cz/pocitace-prislusenst ... ard-6710b/Ctirad píše: Jinak HP bych úplně nezatracoval, oni dost opisují právě od thinkpadů a třeba na kvalitě klávesnice je to hodně znát. Z těch levných NTB bych HP určitě preferoval nad Asus o Acerech a pod. nemluvě.
Ale nevím jestli 1680x1050 není trochu "overkill" rozlišení pro 15,4´ displej
Od HP 6710 upouštím po přečtení dojmů čerstvých uživatelů, jako např.:
Tak ho mám zatím cca 2pracovní dny a bohužel musím říct, že jinak dobrý notebook hlučnost degraduje takovým způsobem, že je prakticky nepoužitelný pro běžné pracovní použití. Vzít si tento "výtvor" na pracovní jednání znamená stát se středem nechtěné pozornosti, protože něco takového ještě nikdy nikdo neviděl, resp. neslyšel. "Každé pohnutí myší znamená start Boeingu 747" - výkon procesoru 3% - výkon větráku 70% a vyfukovaný vzduch téměř studený. Do nějakého velmi nízkonákladového modelu pro rovníkovou Afriku by se tento VENTILÁTOR jistě hodil...."
Ufff ... že by neexistoval normálně fungující tichý notebook ?
Tak ho mám zatím cca 2pracovní dny a bohužel musím říct, že jinak dobrý notebook hlučnost degraduje takovým způsobem, že je prakticky nepoužitelný pro běžné pracovní použití. Vzít si tento "výtvor" na pracovní jednání znamená stát se středem nechtěné pozornosti, protože něco takového ještě nikdy nikdo neviděl, resp. neslyšel. "Každé pohnutí myší znamená start Boeingu 747" - výkon procesoru 3% - výkon větráku 70% a vyfukovaný vzduch téměř studený. Do nějakého velmi nízkonákladového modelu pro rovníkovou Afriku by se tento VENTILÁTOR jistě hodil...."
Ufff ... že by neexistoval normálně fungující tichý notebook ?
Opat ukazka , ze kolko ludi , tolko chuti .. Ja mam presne opacny nazor .. trackpoint je pre mna absolutne nepouzitelna vec .. Touchpad je uplne v pohode ..Ctirad píše: Co se mě týče, já si nedovedu představit, že bych neměl na notebooku trackpoint. Ploška je úplně k ničemu a když s ní mám pracovat někde víc jak pět minut, připadám si jako invalida
Ivo : ono u NTB ide asi aj o to ako si ho nastavis .. mame doma Acer s Pentium M (centrino) 1.6GHz .. Je nastaveny ze CPU ide najpomalsie (ukazuje ze bezi na 600 MHz) .. a ventilator sa vobec netoci .. cely den .. Ja som si teraz kupil Asus s Celeronom M (C520), ktory Intel Speed Step .. a vetraky idu stale naplno ..
Je to o vybere CPU (ak vyberas core2duo , tak to je OK) ale aj o nastaveni ..
Je to o vybere CPU (ak vyberas core2duo , tak to je OK) ale aj o nastaveni ..
Hmm, tak ted už fakt nevím jaký vzít .... HP má strašné větráky, Acer už asi nemusím. AmiloPro má manželka nafasovaný z univerzity a docela hučí. Co je špatného na Lenovo ? Hlavně nechci ten "crystal bright" displej
Nejsolidněji mi zatím připadá tohle:
http://www.ribbon.cz/katalog/notebooky/ ... 8-104.html
Nejsolidněji mi zatím připadá tohle:
Tak jsem objednal tuhle Toshibu
Vypadá hodně solidně, nechal jsem doplnit na 2GB RAM. Má 3 roky mezinárodní záruku (a nedělají redukci na 1 rok pokud objednáno na ICO jako ostatní).
Má normální nelesklý displej a neměl by hučet. Uvidíme. Snad to byl dobrý nápad ...
Akorát to má Windows Vista. V nejhorším se to asi dá přeinstalovat na XP ? Anebo to funguje dobře ? Má s tím někdo zkušenost ? Běžné softwary jsou v pohodě ? (Office, Firefox, winamp atd. atd. )
Vypadá hodně solidně, nechal jsem doplnit na 2GB RAM. Má 3 roky mezinárodní záruku (a nedělají redukci na 1 rok pokud objednáno na ICO jako ostatní).
Má normální nelesklý displej a neměl by hučet. Uvidíme. Snad to byl dobrý nápad ...
Akorát to má Windows Vista. V nejhorším se to asi dá přeinstalovat na XP ? Anebo to funguje dobře ? Má s tím někdo zkušenost ? Běžné softwary jsou v pohodě ? (Office, Firefox, winamp atd. atd. )