PC vs NOTEBOOK
- jsem.devka
PC vs NOTEBOOK
Zdravim všechny, tenhle týden už to musím rozhodnout. Potřebuju silnou tichou stabilní DAW s velkými rychlými harddisky, budu jí ale přenášet. Chtěl jsem to postavit do racku, ale nakonec se teda rozhoduju.. Notebook nebo pc? Mám 4 zařízení co potřebují FW, ale někdo psal že to jde nějak propojit že nepotřebuji 4 FW porty, určitě ale potřebuji chipset texas instruments. Na sestavu mám 35 tisíc, pokud PC tak s procesorem Intel E8400 který už mám objednaný, můžu ale zrušit. Rád bych notebook na to, že na živé hraní je to určitě pohodlnější, nevím ale jestli mi nějaký v této cenové hladině dokáže nahradit i DAW, a PCI-express port na UAD na notebook jde nějak zapojit? Děkuju
Já jsem pro notebook z několika důvodů... nejsem nějak velký audiofil, ale vim, že pokud dáš do pc 35 tisíc, tak to bude našlapaná herní stanice... dle mého názoru zbytečně nad potřeby slušného DAW (pokud neplanuješ koupit set z tesca
)
Koupil bych notebook a případně externí harddisk (já tak funguju a nemám problém), myslim, že pokud opravdu pohledáš, tak to za ty prachy seženeš.
Koupil bych notebook a případně externí harddisk (já tak funguju a nemám problém), myslim, že pokud opravdu pohledáš, tak to za ty prachy seženeš.
Aby to byl externí HDD k něčemu, tak by musel být na SATA, na USB nebo FW by mohl být překážkou (?). Jinak neznám žádnou přechodku z PCI do PCMCIA (leda naopak), takže zapojit UAD může být problém, ale nedivil bych se kdyby něco takového existovalo. S NB nevim, co OS? Nemohl by to být problém? Jinak nějakej nadupanej NB by mohl stačit.
PC bude za stejny prachy vykonnejsi, ale hlavne, bude v rackove skrini bytelnejsi a min nachylny na nenadaly hod kelimkem piva, prevraceni stojanu, zakopnuti o kabel atd... Pripadny Upgrade uz udelas jen streva, to je taky vyhoda... Pripojeni periferii bude bezproblemovejsi a nemusis mit externi disky, resit zemni smycky (u notebooku casty problem), resit na kterou zidli si v klubu polozis externi dis a kudy povedes kabel atd...
Je to sice min prenosny, ale stejne vetsina lidi potrebuje nazivo i jiny veci a nakonec jede autem...
To je muj pohled...
Je to sice min prenosny, ale stejne vetsina lidi potrebuje nazivo i jiny veci a nakonec jede autem...
To je muj pohled...
ja som uz niekolko rokov cisty notebookar a uz by som nikdy desktop nechcel.. proste ta prenosnost je pre mna strasne dolezita ... je to fajn ze sa mozem hrat s muzikou kdekolvek som a mam trosku cas ... tiez je fajn ze ked draha napr. kuka v TV nieco co ma nezaujima tak sa k nej vyvalim na gauc s notebokom a venujem sa svojmu konicku a le zaroven som s nou a nie zavrety napr. vedla v izbe .. 
ano to je jasne... ja mma notebook all in one riesenie - pracovny nastroj (kedze som programator), hudobny nastroj, aj zabava, aj filmy, maximalna mobilita, mozerm pracovat/tvorit/zabavat sa kdekolvek a kedykolvek sa nachadzam...
pre ludi s chronickym nedostatkom volneho casu je notebook ultimatne riesenie..
pre ludi s chronickym nedostatkom volneho casu je notebook ultimatne riesenie..
NTB se v poslednim roce staly v CR kvuli padajicim cenam hrozne modni zalezitosti, ale lide, kteri tomu moc nerozumi si neuvedomuji, ze je to po mnoha strankach kompromisni reseni v porovnani se stolnim PC.
- napr. takova graficka karta, ktera ma na NTB to same oznaceni jako na stolnim PC, ve skutecnosti nema ten samy vykon. NTB verze je optimalizovana pro co nejnizsi spotrebu baterky.
- jakykoliv upgrade je draha a komplikovana zalezitost.
- integrovane lcd jsou u levnejsich NTB vetsinou dost mizerne.
Nechci tu bojovat proti NTB (nedavno jsem si take jeden koupil domu jako druhy pocitac), ale clovek by si mel opravdu dukladne rozmyslet, jestli ta mobilita je pro nej natolik nepostradatelna, aby musel jit do NTB. Pokud ano, tak musi pocitat s tim, ze za parametrove stejny vykon jako u PC da u NTB vic penez a i tak to nebude vykonove srovnatelne se stolnim PC.
- napr. takova graficka karta, ktera ma na NTB to same oznaceni jako na stolnim PC, ve skutecnosti nema ten samy vykon. NTB verze je optimalizovana pro co nejnizsi spotrebu baterky.
- jakykoliv upgrade je draha a komplikovana zalezitost.
- integrovane lcd jsou u levnejsich NTB vetsinou dost mizerne.
Nechci tu bojovat proti NTB (nedavno jsem si take jeden koupil domu jako druhy pocitac), ale clovek by si mel opravdu dukladne rozmyslet, jestli ta mobilita je pro nej natolik nepostradatelna, aby musel jit do NTB. Pokud ano, tak musi pocitat s tim, ze za parametrove stejny vykon jako u PC da u NTB vic penez a i tak to nebude vykonove srovnatelne se stolnim PC.
Naposledy upravil(a) fova dne 03 bře 2008 12:18, celkem upraveno 1 x.
fova: otazka je co kupis... ked kupujes kompromisny notebook tak musis ratat s tym ze budes mat aj kompromisne parametre komponentov... ja som sa pre tento krat na kompromisy vykaslal kupil toto :
http://global.msi.com.tw/index.php?func ... at2_no=271
(stal ma 38k SK)
- graficka karta totalne delo, top 3D hry mi bezia pri 1680x1050 v najvyssich detailoch uplne plynulo - ano mozno teoreticky ta ista rada desktopova ma este vacsi vykon ale realne proste ten vykon co to ma mi bohate s obrovskou rezervou postacuje na vsetko
- upgrade - neviem co by som potreboval upgradovat - aspo nnie najblizsie 2 roky ... core2duo 2.4 ghz(4 MB cache), 2 GB ram, 1 GB flashram - vsetko mi stiha v pohode s obrovskou rezervou ...
- LCD mam total kvalitny, porovnaval som stand-alone LCD-ckami beznej rady v cenovej kategorii okolo 10k a moj LCD ma VYRAZNE lepsi obraz ...
nie ono to nieje o parametroch, o tom co za aku cenu kde dostanes... je to cisto len o prioritach.. clovek si musi ujasnit NA CO a KEDY chce pocitac pouzivat... ked si ujasni toto automaticky dostane odpoved ci je pre neho lepsie riesenie desktop alebo notebook.. dneska uz kupis notebook, pod 40k (SK), ktory s rezervou zvlada aj tie najnarocnejsie aplikacie... samozrejme desktop s takym istym vykonom kupis o tretinu az polovicu lacnejsie ... ale proste je to o prioritach - nakolko je prenosnost a mobilnost pre cloveka dolezita... ako som povedal notebook umoznuje strasne zefektivnit cloveku vyuzivanie casu
http://global.msi.com.tw/index.php?func ... at2_no=271
(stal ma 38k SK)
- graficka karta totalne delo, top 3D hry mi bezia pri 1680x1050 v najvyssich detailoch uplne plynulo - ano mozno teoreticky ta ista rada desktopova ma este vacsi vykon ale realne proste ten vykon co to ma mi bohate s obrovskou rezervou postacuje na vsetko
- upgrade - neviem co by som potreboval upgradovat - aspo nnie najblizsie 2 roky ... core2duo 2.4 ghz(4 MB cache), 2 GB ram, 1 GB flashram - vsetko mi stiha v pohode s obrovskou rezervou ...
- LCD mam total kvalitny, porovnaval som stand-alone LCD-ckami beznej rady v cenovej kategorii okolo 10k a moj LCD ma VYRAZNE lepsi obraz ...
nie ono to nieje o parametroch, o tom co za aku cenu kde dostanes... je to cisto len o prioritach.. clovek si musi ujasnit NA CO a KEDY chce pocitac pouzivat... ked si ujasni toto automaticky dostane odpoved ci je pre neho lepsie riesenie desktop alebo notebook.. dneska uz kupis notebook, pod 40k (SK), ktory s rezervou zvlada aj tie najnarocnejsie aplikacie... samozrejme desktop s takym istym vykonom kupis o tretinu az polovicu lacnejsie ... ale proste je to o prioritach - nakolko je prenosnost a mobilnost pre cloveka dolezita... ako som povedal notebook umoznuje strasne zefektivnit cloveku vyuzivanie casu
Kompromisnim resenim jsem nemyslel nejaky levny a nevykonny notebook, ale celkovou koncepci techto pocitacu.
NTB je zarizeni pro praci v terenu a tomu je cela architektura zarizeni prizpusobena. Je to upraveno pro nizkou spotrebu a mechanickou odolnost. U PC se tyhle veci resit nemusi a vyrobci se mohou zamerit na vykon. Tak za mene penez ziskas vice muziky.
Samozrejme, ze se daji koupit NTB, jaky sis koupil ty, ale ta cena je v porovnani s ekvivalentnim stolnim PC hrozne vysoka.
Pokud neresis penize, tak samozrejme o nic nejde.
A pokud tu mobilitu potrebujes, tak se neda nic delat a musis to koupit.
Ja OSOBNE bych si asi NTB jako hlavni pocitac nekoupil, protoze by mi bylo lito tech penez.
Jen muj nazor.
NTB je zarizeni pro praci v terenu a tomu je cela architektura zarizeni prizpusobena. Je to upraveno pro nizkou spotrebu a mechanickou odolnost. U PC se tyhle veci resit nemusi a vyrobci se mohou zamerit na vykon. Tak za mene penez ziskas vice muziky.
Samozrejme, ze se daji koupit NTB, jaky sis koupil ty, ale ta cena je v porovnani s ekvivalentnim stolnim PC hrozne vysoka.
Pokud neresis penize, tak samozrejme o nic nejde.
A pokud tu mobilitu potrebujes, tak se neda nic delat a musis to koupit.
Ja OSOBNE bych si asi NTB jako hlavni pocitac nekoupil, protoze by mi bylo lito tech penez.
Jen muj nazor.
fova: souhlasim tady s dendym... je to trochu omezeny a zpatečnicky nazor, že notebooky jsou o tolik pomalejší a horší...
Už to opravdu není tak jak dřív, že notebook prostě znemená kompromis mezi mobilitou a výkonem.
Za takových 35k (když přihlédnu k tomu, že nebude potřebovat zas tak našlapanou grafiku) koupi naprosté dělo. Co se týče disku, tak to bude mit urcite aspon 250Gb SATA disk, což si myslím na aktuální práci stačí a doma mu může stát externí 1Tb disk na který bude zálohovat.
pozn.: autor myslim uz na zacatku rikal, ze na to tech 35k má
Už to opravdu není tak jak dřív, že notebook prostě znemená kompromis mezi mobilitou a výkonem.
Za takových 35k (když přihlédnu k tomu, že nebude potřebovat zas tak našlapanou grafiku) koupi naprosté dělo. Co se týče disku, tak to bude mit urcite aspon 250Gb SATA disk, což si myslím na aktuální práci stačí a doma mu může stát externí 1Tb disk na který bude zálohovat.
pozn.: autor myslim uz na zacatku rikal, ze na to tech 35k má
jj presne to hovorim... je to to tom na co ho chces pouzivat.. urcite do kancelarie by som kupil desktop.. do studia kde nieje potreba brat niekam ten komp, kde bude niekde napevno v racku tiez nema notebook zmysel..
ked sa vratim ale k poziadavkam jsem.devky tak u neho mi to viac vychaza na ten desktop, pripadne v rackovom prevedeni... pretoze rychle disky to je trosku problem pri NTB - vacsinou sa davaju este stale len 5400 otackove disky a tiez to pripojenie viac FW zariadeni je trosku problem kedze notebooky maju len 4pinovy 1 fw port ... tiez zatial neviem o tom ze by existoval notebook s vyssou radou procesoru nez je T7700 (2.4 ghz core2duo, 4MB cache)
ked sa vratim ale k poziadavkam jsem.devky tak u neho mi to viac vychaza na ten desktop, pripadne v rackovom prevedeni... pretoze rychle disky to je trosku problem pri NTB - vacsinou sa davaju este stale len 5400 otackove disky a tiez to pripojenie viac FW zariadeni je trosku problem kedze notebooky maju len 4pinovy 1 fw port ... tiez zatial neviem o tom ze by existoval notebook s vyssou radou procesoru nez je T7700 (2.4 ghz core2duo, 4MB cache)
Naposledy upravil(a) dendy dne 03 bře 2008 12:36, celkem upraveno 1 x.
Pro me treba mobilita byla zcela zasadni. A v kombinaci s nedostatkem financi jsem zvolil taky 12" notebook na vsechno... Fujitsu Siemens (takze zadny hight tech) Core Duo za 22 tis (pred rokem), dovnitr 2GB RAM navic a 200 GB disk na 7200 otacek (neprisel jsem tim o zaruku), takze se to cele vysplhalo na asi 30... Delam na to mvse. Ale kdybych mel finance, tak si nazivo poridim rackove PC
ale ta mobilita je aj tak otazkou... ked musis na hranie trepat este krabicu s diskom, krabicu s PCI hostom (mimochodom, existuju take, ale nie je lahke ich zohnat), atd, v podstate sa da rozmyslat o rackovom pc ako porovnatelne mobilnom. kazdopadne co sa tyka ceny, treba kupit v tom pripade slusnu rackovu skrinu, odladit chladenie, odhlucnenie hdd, atd a cena zrazu povyskoci