byl jsem na OSA a moc zajimave veci sem se dozvedel

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
matucha

Příspěvek od matucha »

hm, takze tam nekdo vyleje nejakou rovnici, z ni vyleze par stovek... nadhera

LUPO

Příspěvek od LUPO »

matucha: proc ten smutek? jasna rovnice: kdyz se vzdas svych existencne pochybnych jazzovych experimentu a budes hopsat s vondrackovou na podiu, vyleje se ti z rovnice tucna odmena :o)

matucha

Příspěvek od matucha »

me by to fakt nebavilo

LUPO

Příspěvek od LUPO »

no tak pak neni nad cim narikat :o) nedelame prece hudbu pro penize ze?

matucha

Příspěvek od matucha »

Nenarikam, akorat hledam vsechny cesty, jak z toho co delam neco mit, kdyz uz tomu venuju tolik casu (a penez).

Liquid Sound
Profesionál

Příspěvek od Liquid Sound »

Doporučuju skouknout tohle:

http://www.jirihradec.cz

lep

Poplatky od radii OSE a Intergramu

Příspěvek od lep »

Tak jeste jednou k odvodu poplatku OSE a Intergramu. Dneska jsem se ptala hudebniho dramaturga u nas v radiu a k vlasnimu prekvapeni jsem zjistila, ze se skutecne posilaji cele seznamy vsech odehranych pisnicek.

Tzn. kazde soukrome radio kazdeho ctvrt roku plni povinnost a zasila na OSU nebo Intergram seznamy vsech odehranych pisnicek za dane obdobi.
Platime to pausalem a OSA + INT. pak jejich pravidly urcene poplatky vyplaci umelcum.

Dramaturg taky rikal, ze on sam neveri, ze by zminene organizace byly skutecne schopny zpracovat opravdu vsechny seznamy a u kazdeho umelce vypocitat realne cislo skutecne odehranych skladeb (spis to prej nejak vyprumeruji a slepi dohromady...).

Vemte si totiz, ze do hodiny se vejde v prumeru 10-15 pisnicek - podle délky skladeb a ostani mluvene vyplne hodiny. To krat 12 za den, to pak x30 za mesic a to x12 za cely rok. A samosebou vynasobte to cislem lokalnich, celoplosnych a verejnopravnich medii u nas...

To by ta OSA musela mit zamestnancu jako prase... aby to vsechno naladovali do pocitace, rozskupinkovali a roztridili...

Nebo jsem mozna naivni a nedovedu si predstavit velikost a efektivitu teto organizace... A OSA jsou zatim kralove a vsechno zvladaji - sami se tetuji, dratuji i letuji... :))))

LUPO

Příspěvek od LUPO »

tak to je skutecne peklo.... jsem zvedavej jak zkusi vyjebat se mnou

Viktor

Příspěvek od Viktor »

No ja si teda myslim, ze presne od toho by osa mela byt, aby to presne spocitala a aby kazdy dostal presne to, co mu patri. V dnesni dobe by prece vubec nemel byt problem, aby to dostavali elektronicky a pak to s minimem prace spocetli!

Myslim, ze o tohle a nic jineho by se mela osa starat, ne aby to byla nejaka socialni organizace. Vedeli jste treba, ze patricne zaslouzily a jiz vyslouzily autor ma narok na neco jako prispevek k duchodu?! Z ceho asi tyhle penize jdou... Podle me je neco takoveho naprosto absurdni a jasne poukazuje na to, kde ma tahle organizace koreny.

pm

Příspěvek od pm »

To by me zajimalo, jak tahle cela sranda funguje treba u vyzvaneni na telefon - mam na mysli kdyz treba operatori prodavaji zvoneni s melodii Karla Gotta nebo tak. Nedavno jsem o tom neco slysel a prekvapilo me to, ze to ma byt dneska docela velky obchod.

Pravda je, ze treba na nemeckym MTV uz skoro nejsou jiny reklamy nez prave na zvoneni.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Kamarat mi rozpraval jak to teraz fici v reklame .. Vacsinou je zaujem o hit .. Reklamky uz nezaujima taka ta klasicka "anonymna" hudba .. Ale chcu hity .. A autorske prava su hrozne drahe .. A oni virabaju muziku , ze napodobuju hity , ale hudba je vlastne ich vlastna .. cize reklamka dostane presne hudbu aku si zaziada ale za polovicnu cenu .. Celkom ma to prekvapilo ..

LUPO

Příspěvek od LUPO »

PM: na to Ti klidne odpovim...ANO. na OSE mi ta zenska rekla ze tyhle prava se vztahuji uz i na zvoneni do mobilu. a resi to tak ze od provozovatelu web stranek kde ty melodie nabizi vybiraji...opet pausal. cili je jim ukradeny CO nabizi, a od koho, ale hlavne ze plati OSE.

PYTKIN: jasne uz sem par takovych delal. Proste prijdou a reknou: chceme at hudba do reklamy zni jako Music od Madonny ale tak aby to nebylo napadnutelny. Mimochodem, muj nazor je, ze to teda napadnutelny je vzdycky :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Lupo : Jo .. ale to uz je tema pre pravnikov :)

dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Je reálné nějak prohlásit moje tracky jako "public domain", že by si je každý mohl pouštět jak chce, kopírovat, sdílet, pálit i jinak šířit dle libosti, a aby za to nikdy nemusel nic platit
ALE
přitom aby moje tracky neprohlásil za svoje a nevydělával na nich?

CDčko budu prodávat za výrobní náklady (20-30Kč pokryje krabičku, médium a amortizaci vypalovačky, za 50Kč bude totéž i s barevnou etiketou plus booklet jako bonus), případně budou ke stažení na webu.

Nechci být pokud možno ničeho členem (a už vůbec ne OSY) :)

dysmusax

Příspěvek od dysmusax »

No, teoreticky bys to moh šířit podle Creative Common Licence ...ovšem ukrást ti skladby může kdokoliv), leda bys měl schovaný notový zápisy, stopy, zdrojáky.... u notáře s ověřeným datumem a pečetí :D
https://www.youtube.com/dysmusax
Music washes away from the soul the dust of everyday life

Odpovědět