byl jsem na OSA a moc zajimave veci sem se dozvedel

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Asi to tak nakonec udělám, i když to bude asi dražší, než celý rozpočet projektu :)
Creative Common Licence ještě důkladně prostuduju, dík za tip.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

presne - creative common licence by ti pomohla.

v urcitych jurisdikcich funguje creative commons i pro jinak zastupovany autory a vykonny umelce.

pro nasi jurisdikci neni vyjednana smlouva s prislusnou organizaci (osou, intergramem). nejde tu tedy byt zastupovany, a zaroven prohlasit: 'skladbu Y neevidujte, spada pod CCL'. jak tu nekdo spravne poznamenal, zastupovany autor si de iure nemuze vystavit skladbu (v plny kvalite) na internet volne ke stazeni (resp. muze, ale za kazdy stazeni vlastni skladby cizim clovekem zaplati -- tusim dve koruny. udajne tohle osa ale nevymaha. jinak existuje jeste oficialni moznost vystavit si ukazky v nizsi kvalite, je to presne specifikovany, ale zpameti si bohuzel nevzpomenu.)

tankista

Příspěvek od tankista »

Kdysi se rikavalo, ze dobra pojistka proti ukradeni skladeb je posta... Nahravku a noty zalepit a doporucene poslat sam sobe. (A mozna nevyzvednout, at je to beton. Nebo aspone nerozlepit.)

Cyril

Příspěvek od Cyril »

tankista: jo, nesmis to samozrejme rozlepit. To znam, tatovi to doporucovala pravnicka.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

No a co když mám s.r.o. a budu vydávat moje skladby pod názvem té společnosti, jako produkt/výrobek té společnosti? Byla by tam nějaká výhoda, abych se mohl vykašlat na osu a další šmejdy a dělat si ochranu po svém?

ŽL máme ve společnosti několik, na vše možné, včetně reklamy (a to se možná=umělecká činnost atd., nevim)...

Sonority

Příspěvek od Sonority »

A tak jak tehdy dopoadl Lupo, kolik od osy dostal? ted sem to přečetl celé od začátku, al nějak už se pak nezmínil, nebo jsem to přehlédl?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

nathanael : hudba nespada pod zivnostensky zakon ale pod autorsky ..

lou

Příspěvek od lou »

Ahoj, tohle je opravdu zajimave tema. Muze mi nekdo poslat na mail ofocenou vyplnenou ohlasku? Si nedokazu predstavit jak se to tam vejde a jak detailne to ma byt zaznamenane. 8 taktu je tak mozna akorat refren. Vzdyt skladba muze mit tolik zajimavch prvku, ktere ji delaji jedinecnou a ktere se daji "ukrast". Diky moc
http://www.katatjuta.cz - Core 2 Duo, M-Audio Fireware 18/14, SX 3.1, Windows XP SP2

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Pytkin: jinými slovy je mi to s.r.o. v tomto případě úplně k ničemu...škoda...

jojo

Příspěvek od jojo »

LUPO píše: treba verve takhle hezky odsypali rolling stones 99 procent z autorskych poplatku za bitter sweet symphony, a to pouzili jenom smycce z nejakyho songu. nekomu to muze prijit kruty, ale to je zivot.
a mohli bychom pokracovat Apollo 440 vs. van halen atd. Ale to je v poradku, nebot to byl vzdy Cantus Firmus,tak proc by to meli mit zadara.
Support L. je jina vec, tam to fakt nebyla nahoda, a to jeste mohou byt radi, ze se neozvali Chinaski s Klarou (nevim jak se saportacka skladba jmenuje (neco ...soul), ale refren z Klary pouzili jako sloku, s trochu jinym frazovanim samozrejme)

LUPO

Příspěvek od LUPO »

tak opet novinky: tenkrat jsem za radio dostal nejakych snad 2500,- za televizi sem nedostal nic, protoze ..."osa nevybira od televize poplatky za hudbu od neregistrovanych clenu osa"....

jinak sem udelal docela zajimavou vec...napsal sem do OSA, aby mi vyjeli seznam skladeb ktere maji na moje jmeno nebo na jmeno moji kapely...a byl jsem velice prekvapenej, co vsechno sem v tom seznamu nenasel. Byly tam kousky, ktery osa nemela "nahlaseny" ale presto je diky jmenu kapely mela ve sve databazi, to znamena ze se jim musim ozvat ze chci zpetne proplatit odmeny za hrany songy. pokracovani priste.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Přišlo mi nedávno tohle, nevim vůbec od koho a proč zrovna mě, ale to je jedno:

Chtel bych upozornit na zavazne praktiky zavadene OSOU
a protipiratskou unii.

Vice informaci na www.antiosa.net

Organizace jako osa podplaceji politiky aby prosadili takove
protipiratske zakony, ktere trestaji za natoceni filmu v kine vice,
nez za vrazdu!

A můj názor? Týpek to bere nějak hodně drsně, takže vocaď pocaď, protože když se s něčim budu dřít jako mezek, narvu do toho moře peněz a času a lidi si to rozkradou i přes to, že za to chci peníze, tak mi to bude vadit. Je ale fakt, že za natočení těch simpsnů v kině dávají ten trest až nějak moc přísný (tuším deset milionů kč pokuty a snad i vězení, už si to nepamatuji) - no jistě odstrašující případ, ale i tak...kdejaký úchyl a vrah dostane 5 let kriminálu a za dva roky ho pustí na podmínku...česká justice je báječná.

elektri

Příspěvek od elektri »

[quote="Jindy2"]
Organizace jako osa podplaceji politiky aby prosadili takove
protipiratske zakony, ktere trestaji za natoceni filmu v kine vice,
nez za vrazdu!/quote]

OSA zastupuje 95% umělců v republice, ti žádné politiky podplácet nemusí, protože je politik vyslyšet musí.
A k té drůhé části ohledně trestní sazby: je to taky blbost, lidi to berou tak, že za vraždu dostaneš automaticky tu nejnižší sazbu a za warezení zase tu nejvyšší a to je přece blbost.

Tyhle petice jsou absolutně k smíchu, obdobně jako "košťálven", píšou to lidé s IQ maximálně 100, když jim hodně přidám, protože je to plné tak nelogických nesmyslů, že by to průměrně inteligentní člověk nikdy nesepsal a ty co to podepisují bych popsal "Kretén co to píše a ještě větší, ten co to podepíše"

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

elektri: nj, mě se to také příliš nezamlouvá...ale s tou obrovskou pokutou pro nějakého toho puberťáka za natočení těch simpsnů moc nesouhlasím, je to příliš...jsem zvědav, co mu nakonec přiklepnou, zatím jsou to jen spekulace...

asi by nebylo vhodné tu rozjíždět debatu o trestních sazbách za vraždy, ale jsem toho názoru, že ty sazby jsou směšně nízké a k maximálnímu trestu (což je u nás doživotí) se sahá málokdy a většinou se to pohybuje kolem 10-15 let...nejsem ten, kdo by mohl rozhodovat o cizích životech, takže pro trest smrti nejsem, ale doživotí bych dal každému vrahovi, tedy pokud nešlo o nešťastnou náhodu...

sorry za OT

Odpovědět