PC zostava pre produkčné štúdio

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
FracturDNB
Příspěvky: 28
Registrován: 17 kvě 2013 19:59

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od FracturDNB » 29 kvě 2013 22:07

Zabudol som na graficku kartu tu mám ati radeon hd 5750 1gb ,budem ju vobec potrebovat?

Uživatelský avatar
Settler
Příspěvky: 529
Registrován: 04 čer 2002 18:54

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od Settler » 30 kvě 2013 02:20

Hned na uvod, at ti tady neco nenalhavam.. shrnu jeste par poznatku a s PC klidne pockej az po vikendu.. mozna nekoho jeste neco napadne a je tady par problemu.. byla by asi hloupost uspechat investici za 20k.. obecne to ted nepisu z jineho duvodu, nez abych pak neposlouchal, ze jsem na neco neupozornil.. cim mensi PC tim vice uskali, tak je rikam na rovinu tak, jak jsou..



Prvni jen takovy postrehy, ktere je dobre znat:

- mATX je super format, nicmene pro treba herni PC muze nastat problem.. case ma vzadu pouze 4 zaslepky na karty a 2 z nich sezere grafika.. tzn. nezbyva moc na rozsirujici zaslepky s USB apod portama.. to u velke bezne case nenastane.. to jen tak na okraj..
Tebe se to asi moc tykat nebude.. vzadu na desce je 2x USB 2.0 (klavesnice + mys) + 4x USB 3.0 - ty potrebujes, dle toho co jsi napsal, 3x USB + 1x USB3 na disk (dalsi dva porty jsou na skrini nahore, kam si vyvedes kabel ze zakladni desky).. onboard jsou 3x modre konektory coz se rovna 6x USB 3.0 ktere jdou pomoci zaslepek vytahnout ven / 2 ty porty teda budou zapojene na predni panel skrine..
- Ja uz nic jineho, nez mATX nestavim.. nekdo to ale prave kvuli case nema rad.. tvrdi se, ze se to spatne chladi a to neni pravda.. chladi se to jinak.. ve velke case resis pritok vzduchu tak, jak by mel prochazet skrini.. muze tam ruzne zatacet a kolovat.. case se s tim vyrovna.. v mATX case to nejde.. nesmi se tam tocit vzduch, tzn. jediny rozdil je, ze malou case chladis stylem jednou stranou dovnitr, rovnou pres zebra chladicu a rychle co nejkratsi cestou ven.. at ti tady ukazu priklad a metodu jakou tyhle male herni mATX skrine stavim.. jen tak pro info..

Postarsi skladacka.. Phenom X4 jakozto vylozene herni PC v kostce od LianLi.. chladi se pasivne tak, ze nad CPU je ventilator zdroje, tedy slo jen o to, narvat na CPU co nejvetsi placate zebro, ktere akorat sedne pod zroj.. vyhral CoolerMaster GeminII.. zrovna tenhle pripad byl uz trochu bojovka.. nejak to tam naskladat, ale nakonec uspech a slapalo to jak hodinky..
https://www.dropbox.com/s/z8krub7g1mpnr ... 351B-1.jpg
https://www.dropbox.com/s/snxslf7k62uks ... 351B-2.jpg
https://www.dropbox.com/s/op77pf096no7y ... 351B-3.jpg

Muj aktualni Phenom X4 955BE s velkym chladicem Scythe Mine 2 ktery jede ale uplne pohodove do 45°C v zatezi, ve stavu kdy tika na 4GHz.. vsechno v Temjin8 od Silverstone, ktery umoznuje paradni prufuk rovnou skrz case.. zdroj nahore saje zvrchu dozadu.. na podlaze montazni deska pro 2,5" SSD, druhy 1,5TB HDD je nakonec schovany nad DVD mechanikou..
https://www.dropbox.com/s/4sep98tlk5csa ... 8B-E-1.jpg
https://www.dropbox.com/s/h43l5dfi94ku6 ... 8B-E-2.jpg

- K rozdeleni disku.. na prvnim HDD se to delalo hlavne proto, ze kdyz ti spadly okna, nemusel jsi prijit o data, protoze ty jsi mel na druhe partition (vetsina lidi mela jen jeden fyzicky HDD).. jen jsi pri instalaci novych oken zformatoval partition C: a jelo se dal.. dneska uz to nema moc vyznam, protoze SSD, tedy druhy fyzicky disk, tohle resi..
Za me potom jednoznacne doporuceni.. na SSD instaluj veskery SW.. tzn. nejen system.. ale i DAW a vsechny pluginy apod.. druhy disk si rozdel pro prehlednost jak chces a mej ho jen na ukladani projektu a data obecne.. tak at kdyz se sesype system na SSD neresis ztratu jakychkoli dat..



Ted problemy, ktere musime resit:

- Problem ktery zde vidim je FireWire, ktere na ASUSu neni.. a jak aktualne vidim tak uz jej nema na mATX boardech nikdo.. koukam ted jeste na CzC a maj tam jen 3 samostatny FW radice, samy VIA chipset (coz je shit) a jen jediny Texas Instruments, ktery ale zase stoji litr.. na rovinu rikam, ze kvuli Thunderboltu a konci podpory pro FireWire u Apple se proste FW vytratilo a neni.. mATX board s FW uz neni ani na Alze.. nula.. jak je to s Full ATX netusim.. tohle jeste doresime..
Resenim tedy ale muze byt i koupe tohohle radice, pripadne vymenime desku, pokud nejakou najdem.. u Full ATX formatu by se hold vzal jen ten o cislo vetsi DEFINE case od Fractalu..
http://www.czc.cz/kouwell-pe-107-pci-e- ... 5po214o2o4

EDIT: ..koukl jsem jeste na Alzu a tam maj TI chipset za 600,-, pripadne 800Mbit variantu za 800,-, takze to by nemuselo byt takovy drama..
http://www.alza.cz/firewire-radic-kouwe ... d83995.htm
http://www.alza.cz/firewire-radic-kouwe ... d90384.htm

- Druhy problem je grafika.. 2 monitory do desky zapojis v pohode.. je tam 1x DVI a 1x HDMI.. to proc to pisu do problemu je, ze z mych zkusenosti (uz jsem to videl hodnekrat) ma HDMI problem s prepinanim low-power rezimu monitoru.. nekolikrat se mi u lidi stalo, ze HDMI nedokaze prepnout monitor do sleep rezimu, kdyz se vypne PC.. ten potom zustane ve stavu zapnuto a zobrazeno "No signal"..
Tady tedy nahodim dotazy.. 1. Ta tvoje grafika je PCI Express..? 2. Jak to mas ted zapojeny.. jako 2x DVI..? Tohle taky jeste doresime.. ale nova low end grafika stoji 2000,- coz je zbytecny.. potrebujes to jen jako zobrazovadlo.. jinak je to pro muzikanta k nicemu.. pokud mas ted tedy PCI-E, neni asi co resit a muzes ji tam strcit.. ikdyz uz teda ona mala case nebude tak hezky prazdna.. :)

..a sry, ze to jsou dycky takovy elaboraty.. :)

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od dusanmsk » 30 kvě 2013 10:33

Zvazil by som ten green disk. Mimo to, ze ma tieto "eko" kraviny z principu odpudzuju, prameni z toho nevyhoda cakat na roztocenie disku, ktory bude dost casto chrapat v konfiguracii "system na ssd, zvysok na hdd". Diskutovana bola aj zivotnost neustale sa uspavajucich sa diskov. Osobne preferujem "RE" serie kvoli pocitu vacsieho sucha.

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 30 kvě 2013 10:47

8GB RAM je malo ??? Preboha komu a v com ? Opat sa hrame na viac pruzkov viac Adidas ?

Podobne zakladna doska. Predpokladam ze pretaktovavat sa v studiu nebude, takze si staci zosumarizovat co na nej ne/ potrebujes mat - Sata III, USB 3.0, FireWire a vybrat zo spominanych zabehanych znaciek typu Asus alebo Gigabite taku ktora ma vsetko co treba.

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od dusanmsk » 30 kvě 2013 13:21

Samplery a ROMplery.

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 30 kvě 2013 13:29

1 GB drumloop ?

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od dusanmsk » 30 kvě 2013 14:24

Drumloop? Taky kontakt vie napr. na nastroj zozrat kludne 2GB, nexus nema problem v stovkach mega.

Kebis
Příspěvky: 29
Registrován: 05 říj 2012 16:11

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od Kebis » 30 kvě 2013 14:43

Kontakt zere jak hovado

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 30 kvě 2013 14:56

To ale este neznamena, ze kompletne celu velku banku natahuje do RAM. V zasade ma do toho nic nie je, su to vase peniaze, ale Konktakt pozaduje minimum 2GB odporuca 4GB, to iste Komplete.

Ano, viem, bola uz o tom debata na inej teme. A ja s tymi mega velkymi bankami moc nerobim - hudbu a zvuky tvorim, nie zliepam z polotovarov - takze mozno sa mylim, len aby ste neboli prekvapeni ze si do pocitaca natlacite mega RAM-ky a potom vas jedneho dna osvieti poznanie, zapnete si Task Manager a zisite ze RAM-ku vyuzivate na 50 alebo 25% a polovicu RAMky ste nikdy v zivote nepouzili. (BTW ja na 16GB ramke virtualizujem 3 alebo 4 servery naraz.)

Uživatelský avatar
Tommy Dee
Příspěvky: 203
Registrován: 20 črc 2012 15:11

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od Tommy Dee » 30 kvě 2013 15:18

Hawkens má pravdu, tiež pracujem s kontaktom (plus iné VST) a mám 8GB RAM, ktorú som v živote nezaplnil. Myslím, že max (a to mám slušne veľké projekty) som to dal na 4,2GB cca. Skôr pravidelne narážam na strop CPU a myslím, že je rozumnejšie investovať doň.

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od dusanmsk » 30 kvě 2013 15:23

S CPU na 100% suhlasim, na druhu stranu nemozeme pausalizovat. Uz aj s 8 GB RAM som sa dostal par krat do uzkych a cakal som, nez sa z toho (ten primitivny) windows memory management po pol hodine swap-ovania zotavi. Hard reset neprichadzal do uvahy, mal som rozpracovany projekt.
Naposledy upravil(a) dusanmsk dne 30 kvě 2013 15:28, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od Pytkin » 30 kvě 2013 15:26

co riesite ? ved ram je skoro zadarmo ... je uplne jedno ci 8G alebo 16G ..

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3106
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hombrefeo » 30 kvě 2013 15:29

mozna neni tak dulezita velikost jako pruchodnost.
(docela porn theme...)

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 30 kvě 2013 15:35

Pytkin píše:co riesite ? ved ram je skoro zadarmo ... je uplne jedno ci 8G alebo 16G ..
Rozdiel medzi 8GB a 16GB je cca 40 eur. Suhlasim, ziadna tragicka suma, ale ak mam minut 40 eur na nieco co nikdy nevyuzijem, to je presne o 40 eur viac ako by bolo rozumne.

IMO idealne riesenie je zvolit si mensi objem, povedzme 8GB, na zakladnej doske so 4 slotmi osadit jednym 8GB modulom. V pripade ze to nebude postacovat da sa lahko prikupit a rozsirit.

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 30 kvě 2013 15:36

hombrefeo píše:mozna neni tak dulezita velikost jako pruchodnost.
Priepustnost ? V com ?

Odpovědět