PC zostava pre produkčné štúdio

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3106
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hombrefeo » 30 kvě 2013 15:38

ze ked je vetsia, tie registri sa tam rychlejsie a lepsie pohybuju...

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 30 kvě 2013 15:42

Akoze z horneho konca RAM-ky na dolny a spat ??? Alebo z jedneho modulu na druhy ?

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3106
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hombrefeo » 30 kvě 2013 15:50

koncim diskusiu, najskor treba nastudovat k comu sluzi pametovy radic a ako priradzuje adresy...

Uživatelský avatar
humusgen
Příspěvky: 165
Registrován: 06 srp 2012 00:18

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od humusgen » 30 kvě 2013 15:51

kdyz je tady rec o RAMce, mam 16GB a z toho 10 GB jsem pouzil pro RamDisk.Koupil jsem si soft RamDisk Plus od SuperSpeed LLC.Pokud delam s velkyma soundbankama nebo cimkoliv co ma hodne mega ci Giga,tak to zkopiruju do nej.Jeto takovy extra rychly Temp.
Taky si tim setrim i SSD. :wink:

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 30 kvě 2013 16:00

Teraz neviem ci si myslel tu poslednu vetu ironicky alebo nie, ale setrit urcite nesetris. Pamatove bunky SSD sa opotrebavaju len pri zapise, nie pri citani. Cize je jedno ci ju precitas 1x alebo milion krat.

Napis ale nieco blizsie o tom ramdisku, ci ti to nejako viditelne zrychli odozvu pri hrani z tych baniek, alebo aspon loading ? Je to zaujimavy koncept, ale zase neviem ci to ma nejaky zasadny prinos, hlavne ked mas SSD disk ako pises.

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od dusanmsk » 30 kvě 2013 16:22

Ty vole, kupovat ramdisk, mna jebne ...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od Pytkin » 30 kvě 2013 17:18

hawkens : 2 pamate su predsa 2x rychlejsie , ako jedna .. cize radsej 2x4G ..

Uživatelský avatar
humusgen
Příspěvky: 165
Registrován: 06 srp 2012 00:18

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od humusgen » 30 kvě 2013 17:30

hawkens píše: Napis ale nieco blizsie o tom ramdisku, ci ti to nejako viditelne zrychli odozvu pri hrani z tych baniek, alebo aspon loading ? Je to zaujimavy koncept, ale zase neviem ci to ma nejaky zasadny prinos, hlavne ked mas SSD disk ako pises.

Udelal jsem maly testik at je videt ten rozdil.Ramdisk je proste jak blesk,a muzes to pouzivat pro cokoliv...

Obrázek

u Kontaktu se nacte vse temer mzikove.SoundForge mam nainst. na Cdisku,ale Temporary files a Record folder je presmerovan na ramdisk.To zrychleni je znatelne.
Vsechny velke files s kteryma potrebuji neco kutit (což znamena ze se bude i zapisovat) pretahnu z SSD do ramdisku.
I WinRar pak s tema souborama co maji velky objem (GB) pracuje daleko rychleji.
Windows neumi vytvorit ramdisk,tak jsem musel koupit soft. Mac OS to treba umi.
No,a jesti to ma nejaky prinos?Ja myslim ze jo. SSD je zaklad, a s ramdiskem je požitek pracovat.

edit: Slo mi hlavne o vyuziti 16GB ram.Ramdisk je univerzalni pro vsechno. Nacitani samplů do Kontaktu je rychlé samozrejme i z
SSDčka.

FracturDNB
Příspěvky: 28
Registrován: 17 kvě 2013 19:59

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od FracturDNB » 30 kvě 2013 19:05

Settler píše:Hned na uvod, at ti tady neco nenalhavam.. shrnu jeste par poznatku a s PC klidne pockej az po vikendu.. mozna nekoho jeste neco napadne a je tady par problemu.. byla by asi hloupost uspechat investici za 20k.. obecne to ted nepisu z jineho duvodu, nez abych pak neposlouchal, ze jsem na neco neupozornil.. cim mensi PC tim vice uskali, tak je rikam na rovinu tak, jak jsou..



Prvni jen takovy postrehy, ktere je dobre znat:

- mATX je super format, nicmene pro treba herni PC muze nastat problem.. case ma vzadu pouze 4 zaslepky na karty a 2 z nich sezere grafika.. tzn. nezbyva moc na rozsirujici zaslepky s USB apod portama.. to u velke bezne case nenastane.. to jen tak na okraj..
Tebe se to asi moc tykat nebude.. vzadu na desce je 2x USB 2.0 (klavesnice + mys) + 4x USB 3.0 - ty potrebujes, dle toho co jsi napsal, 3x USB + 1x USB3 na disk (dalsi dva porty jsou na skrini nahore, kam si vyvedes kabel ze zakladni desky).. onboard jsou 3x modre konektory coz se rovna 6x USB 3.0 ktere jdou pomoci zaslepek vytahnout ven / 2 ty porty teda budou zapojene na predni panel skrine..
- Ja uz nic jineho, nez mATX nestavim.. nekdo to ale prave kvuli case nema rad.. tvrdi se, ze se to spatne chladi a to neni pravda.. chladi se to jinak.. ve velke case resis pritok vzduchu tak, jak by mel prochazet skrini.. muze tam ruzne zatacet a kolovat.. case se s tim vyrovna.. v mATX case to nejde.. nesmi se tam tocit vzduch, tzn. jediny rozdil je, ze malou case chladis stylem jednou stranou dovnitr, rovnou pres zebra chladicu a rychle co nejkratsi cestou ven.. at ti tady ukazu priklad a metodu jakou tyhle male herni mATX skrine stavim.. jen tak pro info..

Postarsi skladacka.. Phenom X4 jakozto vylozene herni PC v kostce od LianLi.. chladi se pasivne tak, ze nad CPU je ventilator zdroje, tedy slo jen o to, narvat na CPU co nejvetsi placate zebro, ktere akorat sedne pod zroj.. vyhral CoolerMaster GeminII.. zrovna tenhle pripad byl uz trochu bojovka.. nejak to tam naskladat, ale nakonec uspech a slapalo to jak hodinky..
https://www.dropbox.com/s/z8krub7g1mpnr ... 351B-1.jpg
https://www.dropbox.com/s/snxslf7k62uks ... 351B-2.jpg
https://www.dropbox.com/s/op77pf096no7y ... 351B-3.jpg

Muj aktualni Phenom X4 955BE s velkym chladicem Scythe Mine 2 ktery jede ale uplne pohodove do 45°C v zatezi, ve stavu kdy tika na 4GHz.. vsechno v Temjin8 od Silverstone, ktery umoznuje paradni prufuk rovnou skrz case.. zdroj nahore saje zvrchu dozadu.. na podlaze montazni deska pro 2,5" SSD, druhy 1,5TB HDD je nakonec schovany nad DVD mechanikou..
https://www.dropbox.com/s/4sep98tlk5csa ... 8B-E-1.jpg
https://www.dropbox.com/s/h43l5dfi94ku6 ... 8B-E-2.jpg

- K rozdeleni disku.. na prvnim HDD se to delalo hlavne proto, ze kdyz ti spadly okna, nemusel jsi prijit o data, protoze ty jsi mel na druhe partition (vetsina lidi mela jen jeden fyzicky HDD).. jen jsi pri instalaci novych oken zformatoval partition C: a jelo se dal.. dneska uz to nema moc vyznam, protoze SSD, tedy druhy fyzicky disk, tohle resi..
Za me potom jednoznacne doporuceni.. na SSD instaluj veskery SW.. tzn. nejen system.. ale i DAW a vsechny pluginy apod.. druhy disk si rozdel pro prehlednost jak chces a mej ho jen na ukladani projektu a data obecne.. tak at kdyz se sesype system na SSD neresis ztratu jakychkoli dat..



Ted problemy, ktere musime resit:

- Problem ktery zde vidim je FireWire, ktere na ASUSu neni.. a jak aktualne vidim tak uz jej nema na mATX boardech nikdo.. koukam ted jeste na CzC a maj tam jen 3 samostatny FW radice, samy VIA chipset (coz je shit) a jen jediny Texas Instruments, ktery ale zase stoji litr.. na rovinu rikam, ze kvuli Thunderboltu a konci podpory pro FireWire u Apple se proste FW vytratilo a neni.. mATX board s FW uz neni ani na Alze.. nula.. jak je to s Full ATX netusim.. tohle jeste doresime..
Resenim tedy ale muze byt i koupe tohohle radice, pripadne vymenime desku, pokud nejakou najdem.. u Full ATX formatu by se hold vzal jen ten o cislo vetsi DEFINE case od Fractalu..
http://www.czc.cz/kouwell-pe-107-pci-e- ... 5po214o2o4

EDIT: ..koukl jsem jeste na Alzu a tam maj TI chipset za 600,-, pripadne 800Mbit variantu za 800,-, takze to by nemuselo byt takovy drama..
http://www.alza.cz/firewire-radic-kouwe ... d83995.htm
http://www.alza.cz/firewire-radic-kouwe ... d90384.htm

- Druhy problem je grafika.. 2 monitory do desky zapojis v pohode.. je tam 1x DVI a 1x HDMI.. to proc to pisu do problemu je, ze z mych zkusenosti (uz jsem to videl hodnekrat) ma HDMI problem s prepinanim low-power rezimu monitoru.. nekolikrat se mi u lidi stalo, ze HDMI nedokaze prepnout monitor do sleep rezimu, kdyz se vypne PC.. ten potom zustane ve stavu zapnuto a zobrazeno "No signal"..
Tady tedy nahodim dotazy.. 1. Ta tvoje grafika je PCI Express..? 2. Jak to mas ted zapojeny.. jako 2x DVI..? Tohle taky jeste doresime.. ale nova low end grafika stoji 2000,- coz je zbytecny.. potrebujes to jen jako zobrazovadlo.. jinak je to pro muzikanta k nicemu.. pokud mas ted tedy PCI-E, neni asi co resit a muzes ji tam strcit.. ikdyz uz teda ona mala case nebude tak hezky prazdna.. :)

..a sry, ze to jsou dycky takovy elaboraty.. :)
Diky.

Rozmyšlam či tam vobec dať tu grafiku,je to velká,ja ju mam teraz v PC len kvoli tým dvom monitorom ktoré su zapojene do DVI a VGA.

Klavesnicu a myš mám bezdrotove takže 2 USB volné.

Doma máš pekne delo ty vole :D niečo take som ešte ani nevidel :D

Stymi diskami,suhlasim ,len sa bojim toho ze ked tam budem inštalovat aj VST tak mi to bude malo ten 100 GB ssd disk.A vačšie kapacity stoja uz dosť vela.



No ten FW treba nejako vyriešiť,lebo ako ked mam pravdu povedať tato doska sa mi velmi pači,aj čo sa týka ceny tak aj vybavou.
Monitory mam DVI,VGA
Ak je nejaka redukcia na HDMI tak by som tam nemusel tlačiť ani graficku kartu.Fu a neviem či to je EXpress teda lebo eviem ani č to znamena,pre grafiku :D a ani v popise to neni ani na CD som kukal

Uživatelský avatar
Settler
Příspěvky: 529
Registrován: 04 čer 2002 18:54

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od Settler » 30 kvě 2013 19:52

dusanmsk píše:Zvazil by som ten green disk. Mimo to, ze ma tieto "eko" kraviny z principu odpudzuju, prameni z toho nevyhoda cakat na roztocenie disku, ktory bude dost casto chrapat v konfiguracii "system na ssd, zvysok na hdd". Diskutovana bola aj zivotnost neustale sa uspavajucich sa diskov. Osobne preferujem "RE" serie kvoli pocitu vacsieho sucha.
Green nema s nejakym roztacenim nic spolecneho.. je to jen o tom, jak mas nastaveny rezimy v oknech.. disk na to nema ale vubec zadny vliv.. u WD:
Black - 7200rpm (cca 130MB/s) - vyssi teplota, rachot.. vsechno..
Green - 5400rpm (cca 120MB/s) - presny opak..
Jinak ale tohle prikladam jako vec, kterou jsem nezminil.. samozrejme disk je ke zvazeni.. RE urcite ne, protoze to je specialni super ultra durable disk, ktery ma stejnou specifikaci (myslim ted tu detailni, soucastek) jako Black, jen je urcen pry pro servery a stoji o litr vic.. samozrejme je to fake, protoze do serveru se strka SAS a vubec.. kdyz uz server SATA, kupuji specialni modely od Seagatu apod.. ty samozrejme stojej 2x tolik.. obecne uz ale tohle neni moc videt.. vsude je SAS.. specialni edice WD pro NAS sitova uloziste, je taky reklamni blbost jak navysit cenu, protoze misto specialniho vykonneho disku je prave pro NAS onen zminovany Green jako ztvoreny, protoze netopi..
Z tech beznych disku "na doma" Seagate nebrat!!! ..na forech, kde resime PC nam useri pravidelne donaseji info z provozu.. lidi, kteri delaj v obchodech na reklamacich apod.. Seagaty se pry vraci jak na bezicim pasu..

- RAM obecne - ber 16.. proc..? protoze stoji tisicovku za 8GB a tak neni moc co resit.. proste je aktualne porad levna a vubec bych to neresil.. nahodou te napadne rozjet si ve virtualu dalsi system a pak budes rad, ze ji mas..
- K velkosti SSD.. presne tohle jsem resil a proto tam dal jen tu 128BG verzi.. ty dalsi uz stojej ranec.. v kazdem pripade se ale zkus drzet toho M4.. je to starsi, ale dobry disk.. dnes se hromadne preslo na sandforce radice, ktere maji malo IOPS a s malyma souborama zpomalujou..
- Bezdratova klavesnice i mys ma nejaky vysilac, ktery je v USB.. takze o ty dva USB stejne prijdes ne..
- K monitorum.. pokud to pouzivas jako DVI + VGA, tak je po grafice a je to v pohode.. ja to psal pouze jako ty digitalni vystupy.. desma ma samozrejme analog.. tedy dohromady DVI + HDMI + D-SUB(VGA).. takhle to majs v podstate vsechny desky.. pripadne je HDMI nahrazovano DisplayPortem..
To potom navazuje na to, ze budou vzadu volne zaslepky, takze ty vsechny vnitrni USB muzes klidne vyvest ven, pokud bude potreba..


At se k tomu vyjadri ostatni.. s FireWire nemam vubec zkusenosti a nevim jak ty radice poradne fungujou, nebo nefungujou.. z desek to v kazdym pripade skoro zmizelo.. ja bych tu sestavu tedy nechal tak.. a FW bych vyresil pres tu kartu.. teda pripada mi to jako v pohode reseni.. ten TI cip na te karte bude stejne mnohem lepsi, nez cipy integrovane na deskach..

EDIT:
Projel jsem ted jeste CzC vyrazem"FireWire" a pokud vynecham ASRock (ktery, presto ze soucatky OK, ma pry nekvalitni plosne spoje.. tenky a divny) a podobny divny desky, nachazim tady u ASUS-GigaByte-MSI pouze 2 produkty s chipsetem Z77 (od kterho bych fakt neuhnul.. deska je zaklad a mela by byt co nejnovejsi a kvalitni).. jeden Gigabyte a jedna MSI deska.. obe jsou FullATX.. takze je to jasny.. vyrobci FW pohrbili.. definitivne..
Tzn. ja se priklanim k reseni s radicem ve slotu.. koupit tu kartu.. urcite bych tady ale nadhodil at se k tomu vyjadri mistni useri, co maj zvukovky prave ve FW.. klido zaloz novy tema jen na tohle..

+ prolustroval jsem tu malou Asus desku primo na jejich webu, jestli nahodou FW opravdu nema a kecal jsem s USB.. jsou tam 3x2 pro vyvedeni dozadu a pro predni panel je tam special konektor taky.. takze dohromady 4x USB3 patice = 8x USB3 porty ktere lze navic k tem pevnym co tam jsou jeste vyvest ven.. :)

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 31 kvě 2013 09:40

humusgen píše:Slo mi hlavne o vyuziti 16GB ram.Ramdisk je univerzalni pro vsechno. Nacitani samplů do Kontaktu je rychlé samozrejme i z
SSDčka.
Ak sa vratim k povodnej otazke kolko GB ram je dnes dostacujuce a preco by nemalo byt 8GB dost, u teba mas realne 6GB kedze zvysnych 10GB si si vymedzil na ramdisk. Zaver: pre teba je 6GB dostacujuce. Zaver 2: mat nad 8GB ramky je z hladiska audio aplikacii asi taky prinos ako mat supa-dupa graficku kartu.

Inak aj ja som si dvnejsie skusal benchmark na ramdisk, cisla su paradne. Ale realny prinos ? Ci ti natiahne projekt alebo banku za 5 sec alebo za .5 sec to je v realnom zivote zanedbatelne.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od Pytkin » 31 kvě 2013 10:19

tak ked nastavis v sound forge 8G ram disk ako temp , kde sa robia vsetky upravy .. a spracovavas hodinove audio zaznamy , tak to moze byt celkom prinosne ..

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 31 kvě 2013 10:23

Len treba mat UPS-ku alebo to robit na notebooku, aby necakany vypadok prudu neurobil undo niekolkohodinovej praci ...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od Pytkin » 31 kvě 2013 10:26

UPS ma predsa kazdy z nas ..

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: PC zostava pre produkčné štúdio

Příspěvek od hawkens » 31 kvě 2013 10:28

... a tiez pravidelne zalohuje :)

Odpovědět