Preset vs. Výroba

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět

<t>VYRABATE SI PRI TVORBE VASEJ HUDBY VLASTNE ZVUKY? ALEBO POUZIVATE PRESETY?</t>

vlastne zvuky
17
55%
presety
14
45%
 
Celkem hlasů: 31

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 29 led 2006 17:36

mne prijde uchylne dat kopu prachov za nejaky synth, a potom nevyuzit jeho potencial, nevytazit z neho maximum, a uspokojit sa len s presetmi...

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 29 led 2006 18:26

moje slova, tvrdim to stejny!


Ja uz tady na ezone psal tohle:

dano píše:ECSON jedno OT: pozeral som si tvoju stranku a zaujala ma veta: "vsetky zvuky si robi sam". To znamena, ze anaozaj vobec nepouzivas presety a dokonca ani sample, ktore by si ty sam nestvoril?
Presne tak. Jedine vlastni material!! Mam hodne dobrejch analogovejch syntaku a taky spousty FM a PD masin a ktomu stary kolekce efektu a pod no a tim krmim moje saplery. Jinak strasne rad programuju syntaky hlavne FM Yamahy, PD iIPD Casia a BöHM masiny. Pouzivat presety a tovarni sample CD to bych si pripadal jako neschopnej jouda:)) ale hlavne bych nesnes abych mel v moji hudbe zvuk kterej ma i nekdo jinej, sem neskromne presvedcenej ze to stejne zvladnu nejlip sam:) Vsechno delam poctive od zacatku a sice to sezere hodne casu ale vysledek je vzdycky takovej kterej potrebuju. Nejsem zoufalec odlkazanej na projizdeni tlacitkem nahoru dolu v presetech syntaku (nechapu jak nekdo muze kupovat zvuky napr pro VIRUSE ci Nordlead ??!!! tyvoleee) a nebo hledat nudnej "analog" bass na nejakym sample cd "XXXLLL mega techno" ..fuj :D


ja to mam takhle.
Jinak by mne to muselo zacit s nejakejma presetama hrozne nudit to bych stim radej seknul. Toje obrovskej kus radosti pracovat na vlastnim zvuku. Navic kdyz delam hudbu chci rychle napr. kulatou hlubokou basu. No a co udelam? V hlave mam jasnou predstavu znam svoje masiny a se syntezou se kamaradm strasne rad takze pak mam v sekunde konkretni zvuk presne na konkretni hudbu a splnim tim svuj konkretni pocit. A je jedno jestli pred sebou mam AKAI S6000, ProOne ci nejakej plugin (ktery ale nepopuzivam). Zakony klasicky subtraktivni syntezi jsou u vseho stejny. Nez bych nekde mel hledat +- nejakej skoro podobnej zvuk, zapomel bych co sem snim vlastne chtel....

Jedine u FM a PD syntaku si zvuky pripravuju predem protoze to je uz skoro spis matematika nez synteza a programovani neni tak rychly a intuitivni jako se syntaky nebo samplery, nicmene oto radej pak dokonceny zvuky mam rad a hodne mne inspirujou, Takze dost casto takovym zvukem zacnu a postavm na nem pecku:))

Obrázek
.
Naposledy upravil(a) ECSON WALDES dne 29 led 2006 19:01, celkem upraveno 1 x.

DJDave
Příspěvky: 382
Registrován: 31 kvě 2005 17:48

Příspěvek od DJDave » 29 led 2006 18:56

aum generator - plne souhlasim......

ECSON WALDES - Skoro muj pripad, me nebavi vetsinou kroutit zvuky u VSTI pluginu, tam vetsinou pouziju nejaky prset,ale u HW masinek pouzivam vlastni zvuky , ktery si muzu nakroutit.Pak je z toho hned jinej pocit....Taky hodne zalezi na case.
....:::: DJ Dave ::::....

Solarfall
Příspěvky: 1139
Registrován: 20 bře 2004 09:51

Příspěvek od Solarfall » 29 led 2006 20:21

trochu OT ..Ecson: ako som pochopil tvoj styl prace je nakrutit nejaky zvuk na analogu a potom ho napchat do sampleru... nestraca sa tym nieco? teda ked zahras nejaku melodiu priamo na syntaku tak podla mna bude zniet o dost inak ako ked to nasamplujes (hoci aj multisample) urcite to strati vela 'zivota' ..

Hawkens

Příspěvek od Hawkens » 29 led 2006 22:14

Mne nepripada ze by si nevyuzil potencial nastroja ak zacnes s nejakym patchom, ktory uz existuje. Logicky mi to pripada skor opacne: mozno si makac do synthov, mozno si velky makac, ale akokolvek velky makac si, vzdy sa najde niekto kto je vacsi. Statisticky je vysoka sanca ze nie si lepsi.

A plny potencial nastroja mas sancu vyuzit aj pre tweakovani.

Ale za seba musim priznat, ze nebyt presetov alebo patchov od inych, nikdy by som sa nenaucil ako vela veci funguje ...

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12780
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 30 led 2006 08:23

Hawkens píše:Mne nepripada ze by si nevyuzil potencial nastroja ak zacnes s nejakym patchom, ktory uz existuje. Logicky mi to pripada skor opacne: mozno si makac do synthov, mozno si velky makac, ale akokolvek velky makac si, vzdy sa najde niekto kto je vacsi. Statisticky je vysoka sanca ze nie si lepsi.
v drvivej vacsine pripadov tovarenske presety ani zdaleka neodhaluju vsetky moznosti synthu ktore skutocne ma, len naznacuju ktorym asi smerom sa da zvukovo uberat, to je moja osobna skusenost, vacsinou sa vyrobca snazi ako tak pokryt najprevarenejsie spekra zvukov ale vzdy sa da naladit nieco co proste medzi tovarenskymi presetmi nenajdes..

btw. dneska som mal dobry sen, uplne nechapem.... sa mi snivalo ze som mal doma VirusB a ladil som na nom, este teraz pocujem ten skvely zvuk co mi z toho hral, a charakter filtra, rezonanciu som mal asi na 90% a islo to cez overdrive a delay, este si pamatam ze na oscilatoroch som nastavil pilu a ze som ich detunoval... no extremne zivy sen :)) este ze som sa nezobudil mokry :))))

Solarfall
Příspěvky: 1139
Registrován: 20 bře 2004 09:51

Příspěvek od Solarfall » 30 led 2006 08:31

dendy: to uz je akutny zapal ked sa ti uz o nom aj sniva... draha by ti ho mala dovolit v zaujme tvojho zdravia ;)

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 30 led 2006 08:32

Dendy : tak uz se to blizi... pokud se ti o tom uz zda tak se to pomalu ale jiste zhmotnuje...
Me se dneska zdalo o Rolandu tb-303 jak z toho leze uzasnej acidovej zvuk :D

Hawkens

Příspěvek od Hawkens » 30 led 2006 10:36

Kto hovori len o tovarenskych presetoch (btw na mnohych su aj tovarenske vyborne, na mnohyh zase nanic) ??? Ved existuju tony uzivatyelskych presetov, ktore sa daju zohnat z internetu.

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 30 led 2006 11:23

Sakra me se zase zdalo ze mam na stole ctyri super distortion krabicky zapojeny za sebe :)))
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 30 led 2006 11:45

ja mam na muziku tak moc malo casu ze jeste se vrtat v presetech tak uz nedelam nic jinyho (ostatne to sem delal dost dlouho a nic sem mezitim neslozil, 4 hodiny sem neco nastavoval a kroutil, pak sem to nakroutil, spachal na tom cca minutovou ukazku a sel sem od toho, takovejch minutovek mam plnej disk (ted uz teda ne pac sem je vyhazel a delam to jinak, vim cca co chci, najdu nejakej podobnej zvuk, "namlatim" nejakej zaklad, nazpivam svahilsky, zjistim jestli to ma vyznam nebo ne, kdyz ne tak me to moc casu nestoji, kdyz jo, tak teprv zacinam upravovat a vymenovat a ladit atd., tj. asi tak jeden pripad z padesati 8) takze jo, upravuju sio zvuky a samply, ale ne vsechny a ne pokazdy, jak uz bylo receno, nemam potrebu neco menit na smiccich u korga, jamahy atd, nemam potrebu hodinu kroutit basu kterou behem skladani taky treba jeste vymenim, takze necim zacnu, pak menim i bici v prubehu skladani, proste se to furt meni a pokazdy nakrucovat naky spesl zvuky to by byl (teda to opravdu jeden cas byl) megavopruz.

nejcastejc si hraju se samplama, vajrusem, Qckem, MSkem od korga, specielne na MSku je to u me vyhradne vlastni rozkrucovani, pac ten nastroj je k tomu vylozene delanej, ostatni samozrejmne taky ale MSko me rozkroutit bavi nejvic :wink:
toz taknak u me, jinej to muze mit jinak, sou lidi co auta radsi stelujou nez v nich jezdej

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 30 led 2006 12:26

inak ked to tu tak citam, tak ma napadla taka myslienka ktora neni hadam zas az taka zla :D no sak posudite...

co tak nakrutit zvuk niekoho ineho na inej masine ako ho nakrutil dotycny komponista? trebar Jean Michel Jarre ma dost jedinecny zvuk v Rande Vous z Elka Synthex .. no a tento typicky zvuk nakrutit na roznom inom HW aby sa co najviac priblizil a potom ho hodit sem pre porovnanie? :)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 30 led 2006 13:58

to budes muset nahodit mp3ku asi

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 30 led 2006 14:51

Solarfall píše: ..Ecson: ako som pochopil tvoj styl prace je nakrutit nejaky zvuk na analogu a potom ho napchat do sampleru... nestraca sa tym nieco? teda ked zahras nejaku melodiu priamo na syntaku tak podla mna bude zniet o dost inak ako ked to nasamplujes (hoci aj multisample) urcite to strati vela 'zivota' ..

Ne ne, neztrati ba naopak - musis se nato divat jinak. Ja ktomu mam jinej pristup. Ten syntak pouziju pro vytvoreni spektra, napriklad z ARP 2600 vytvorim harmonicky bohaty spektrum - dlouhej ton kterej pak nasampluju.

- s rovnejma obalkama: Attack 0, Decay MAX, Sustain MAX, Release 0.
- s filtrem: CutOff MAX, Ressonance 0.
- sampluju jej napr jen ve trech oktavach. NE MULTISAMPLING ! jen konkretni ton. a to v delce kazdej napr 4 sec (zamerne tenhle delsi cas abych nemusel v sampleru pouzivat smyckovani kv delce..

takovej zvuk nezni jako napr basa lead nebo plocha. Je to rovny spektrum ktetry pak v sampleru pouzivam vpodstate jako "vlnovou formu oscilatoru". Tzn ze takovej sampl pak teprve zacne znit jako konretni nastroj az nanej povesim Filtr, ADSR, LFO atd. Uzasny je ale to ze takovy jedno spektrum obsahuje v sobe jednoho velkyho ARP2600 kterej ma 3 slozity oscilatory s FM. No a ted zacina to uzasny. Nasampluju nekolik ruznej takhle bohatejch spekter a pouziju je v sampleru jako napr 4 oscilatory - pricemz kazdej oscilator v sampleru ma spektrum slozeny z velkyho 3 osc ARPa. Nekdy ale staci jen jeden dvou scilastorovej sampl z Sequential PRO-ONE na kterej hodim obalku a filtr a tlusta basa je na svete. Takhle sampluju i FM yamaha syntaky ktery sou hodne zvukove hodne bohaty.

Takze tim chci rict, ze tam kde moznosti analogovyho syntaku konci tam promne zacina jeho obrovsky moznosti uprav prave v sampleru. Zvuk se tim posune jeste dal. Jeho kvalita v sapleru se nicim nedegraduje AKAI i EMU samplery ktery pouzivan jsou skvely masiny, lepsi uz se nedelaj.

Jo a multi sampling (co klavesa/nota to jeden sampl) nepouzivam toje staticka smrt.




...a tohle sou ti moji mazlikove o kterejch ted pisu :D

Obrázek
.
Obrázek
.
Obrázek

.

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 30 led 2006 15:10

tak tu je ten zvuk

Elka-Synthex Rendez Vous

a by ma zaujimalo, kto by sa k nemu na roznom HW ako priblizil...

Odpovědět