Stavba mini home studia 360 x 230 cm

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 14 říj 2008 19:22

tak jsem se konecne dostal k mereni a dopadlo to takhle:
mereno Behringerem ECM8000, drzel jsem ho v ruce stojan nemam... zatim...

Obrázek

co na to rikate?

je tam trosku problem kolem 40 a 120Hz.... to zkusim nejak poladit... ale nei to nejaky extrem...

a jak zde rikal Fova ze ma byt zidle s kradsim operadlem tek mel pravdu, kdyz to merim s zidli tak to hned sezere pasmo kolem 8khz ale neni to tak dramaticky... koupim urcite jinou....

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 18 říj 2008 21:43

Ten mikrofon jsi mel v miste, kde mas pri poslechu usi?
A proc je tam jen jedna charakteristika?
Mel bys mit mikrofon otoceny na jednu bednu, zmerit to, pak mikrofon otocit na druhou bednu a zase to zmerit.
Z obou charakteristik pak vysledujes opakujici se problemy.
A co znamena ta cerna cara?

Jinak ten hrb na 40Hz muze byt zpusobeny bednami. Me neco podobneho dela na 45Hz bassreflexovy otvor u Adamu A7. Ty na svych bednach takovy otvor asi nemas, ale prece jen...
Zkus nejakym silnejsim materialem zaclonit basovy reproduktor, jestli se ten hrb snizi. Pokud jsou to bedny, tak muzes bud potenciometrem na zadni strane beden ubrat spodni basy nebo pouzivat nejaky ekvalizer na vystupu z pocitace.

Dale doporucuji trochu laborovat s polohou beden. Zkus zmenit jejich polohu v mistnosti, pak je dat treba vys, pak niz, pak je otocit o 90 stupnu, atd. A stale promeruj. Tohle experimentovani zabere cas, ale stoji to za to. Zjistis, ze v kazde poloze bude charakteristika mirne jina, az najdes tu nejlepsi.

Ty propady na 119 a 300Hz vypadaji, jako ze ti tam stale litaji nejake odrazy (stojate vlny?) a odecitaji se ti od sebe signaly. Kolik si dal nakonec tloustku vaty? Mas alespon 200mm v rozich a alespon 100mm na stenach?

Jinak celkove ta charakteristika vypada docela dobre a moc bych si s tim nelamal hlavu. V takovem prostredi se da v pohode pracovat.

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 19 říj 2008 10:11

ano v poslechu miste kde mam usi... jedna charakteristika, protoze vicemene je to na obo stranach stejny... respektyve jsou to zanedbatelny rozdily...

cerna cara je predpokladam kalibrace REW na ECM8000 (je to presna charakteristika toho ECM8000 mereni provaeala nejaka profi firma a je to mzno stahnout na tom foru REW) , tedy kolem ty cerny cary bych se mel pohybovat...

no hral sem si stim pul dne a tohle je asi nejlepci....

jinak vatu mam po stranach 100mm a vpredu a vzadu 140mm...


tady je jeste detailnejsi graf, ale vpodstate ty maximalni vychylky jsou do +-15db...
Obrázek

a tady jsem resil equalizer na doladeni mistnosti, ale zatim moc neuspesne asi je oprvdu nejlepci koupt nejaky HW equalizer jak tam rika kexik
http://www.electrozone.cz/viewtopic.php?t=9026
Naposledy upravil(a) Ondra P. dne 19 říj 2008 10:33, celkem upraveno 3 x.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 19 říj 2008 10:25

Myslim si, mas malou tloustku vaty v rozich a tak ti to nepohlcuje nizke frekvence. Jestli ti zbyla nejaka vata, zkus ji jen tak zkusebne postavit do vsech rohu, pred soucasne akusticke upravy, abys zvysil tloustku v rozich a znovu to zmer.

Tech 30dB rozptyl je na hranici unosnosti.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 19 říj 2008 10:32

tie peaky na 40 a 70 Hz by poriesili dva helmholzove rezonatory, ak si ochotny mat v cimre dalsie krabice... ale ta jama je pruser. ta bude riesitelna jedine posunutim posluchoveho miesta a bedni inam...

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 19 říj 2008 10:36

zkusim to cely nejak posuout.. zas moc na vyber nemam pac tak velka mistnost to preci jen neni....

panely jeste nejaky mam tak to zkusim dat do rohu....

jinak ta jama kolem tech 100-120hz mne opravdu sere.... pac u kopaku to nedela dobry veci kdyz zrovna v tyhle fregvency ma tlacit... skousel jsem to equalzerem na mastru dohnat ale neni to onco...

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 19 říj 2008 11:08

Tak jsem stul a monitory posunul o cca 15 cm smerem ke stredu mistnosti pridal dva panely na zadny stenu a tet uz se to pohybuje cca +-10db.... :)
diky kuci

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 19 říj 2008 11:10

posuvaj dalej...

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 19 říj 2008 11:23

kde se u nas necha postavit helmholz?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 19 říj 2008 11:26

Brooklyn / juanita juarez píše:kde se u nas necha postavit helmholz?
v garazi :)

TommyB
Příspěvky: 61
Registrován: 22 bře 2005 09:25

Příspěvek od TommyB » 06 bře 2009 16:59

Ekeaze: bol by som velmi vdacny, keby si mi povedal nieco blizsie k tej ventilacii. Staci to? (tie 350W ventilatory) A nemas tam chladno teraz v zime, ked to vhana studeny vzduch z vonku?

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 06 bře 2009 17:17

TommyB píše:Ekeaze: bol by som velmi vdacny, keby si mi povedal nieco blizsie k tej ventilacii. Staci to? (tie 350W ventilatory) A nemas tam chladno teraz v zime, ked to vhana studeny vzduch z vonku?

350W staci na 100% , tet nevim presne ale mam tam nejaky slabsi asi 150-200W...
chladno tam nemam protoze to natahuje z drhy mistnosti kde je pradelna... kdyz by to bylo z venku tak bych urcite zmrznul :)

Odpovědět