Tak tohle je vybornej zduch!dendy píše:neslo o ziadny pokus o neoliberalnu pravicovu cenzuru)))

Tak tohle je vybornej zduch!dendy píše:neslo o ziadny pokus o neoliberalnu pravicovu cenzuru)))
Tak nejenom, že když jsem s někým nesouhlasil, tak jsem označený automaticky za levičáka, ale dokonce tím, že si dovolím nesouhlasit, přispívám k polarizaci společnosti. To je úplně skvělé, takže když tedy nechci společnost polarizovat, tak mám držet hubu a krok a tleskat neoliberálním experimentům? Co když se mi líbí liberalismus a jeho svoboda spojená se solidaritou? Co když mi liberálnější připadá ČSSD, která prosadila například registrované partnerství a částečnou dekriminalizaci marihuany a naproti tomu poslanci ODS vesele podepisovali fašistickou petici D.O.S.T.? Co když jsem volil Zelené a byl pak zklamaný když se neřídili svým volebním programem? Proč mně chcete strčit do šuplíku "levičák", abyste mi pak mohli říkat, co si myslím?Wohma píše:A co mi vadi mozna nejvic na tve jinak vesmes velmi rozumne argumentaci, je opet ta polarizace, ktera jde ruku v ruce s Belohradskym - za viniky oznacuje(s) mlade lidi, pravici, pravicova media a vubec vsechny, kteri se vymezuji proti levici (nezavisle na tom, jestli treba nepodporuji Zelene nebo jinou stredovou stranu).
Hospodářské noviny byly dobré, než si je koupil Zdeněk Bakala, který jasně napsal v předvolebním komentáři, že si je koupil proto, aby mohl obhajovat své vlastní politické a ekonomické názory. Což je v pořádku, majitel si ve svých novinách může psát co chce, ale na druhou stranu nemůže nikdo takový zdroj považovat za objektivní.Wohma píše:Tedka ctu spis hospodarske noviny, ktere maji mozna z prehnane suchy zpusob informovani, ale to na skodu neni.
Možná jsem staromódní, ale jsem hluboce přesvědčen, že u slušného člověka, je jedinou adekvátní reakcí na neslušnost stále a jen slušnost.dendy píše: s cim ? ved ja pisem to iste co ty- utocna kampan stran je humus a za utocnu kampan si zasluzia adekvatnu reakciu vo vorme obcianskych aktivit ...
No ve mně ty nové strany se starými lidmi spíš vyvolaly zděšení zatím nevídaným propojením bysnysu s politikou, pro mně tyto volby zatím znamenali jednu velkou depresi, ale už se z toho pomalu dostávám. Máš pravdu, že jsem některé věci psal v rozčilení.Wohma píše:OK, s tim absolutne nemam problem a rozhodne souhlasim, jen nektere tve vyroky (mozna v rozcileni z dendyho neoliberalistickych vykriku) byly az prilis emotivni a mimo ramec diskuze. Bohuzel jsme vsichni tak trochu obeti toho vnimani sveta pravice/levice, CSSD/ODS, dobro/zlo, podnikatel/socka atd.
Tohle v nas bohuzel zivi hlavne mediaA jestli clovek cte blisty, idnes, hn, reflex nebo pravo, tak si nevybere, vzdycky nekdo plati a vzdycky je tam nejaky sefredaktor, ktery ve vetsi nebo mensi mire ovlivnuje politicke inklinace.
Otazka je, jestli je dneska nejake vychodisko. Nove strany nam daly docasne nadeji, ale myslim, ze uz ted je jasne, ze ani jedna z nich zadnou velkou spasou nebude a rozhodne to neni ultimatnim resenim. Castecne vycisteni politicke sceny a aspon prozatimni zlepseni te kultury je podle me jen takova povolebni euforie, brzy to pujde do starych koleji.
Stát má do firmy podle mne dost daleko. V první řadě naprostá většina politiků, která uspěje ve volbách, jde do zákonodárné sféry (200 poslanců + 81 senátorů). Parlament rozhoduje o tom, které zákony přijmout, tedy které jsou správné, či spravedlivé. Ke správnému rozhodování v této oblasti není zkušenost z "byznysu" žádnou speciální kvalifikací. A podobnost se řízením fimy je zde podle mne zcela minimální.dendy píše:v konecnom dosledku nemusi byt zle ked stat budu viest (ci uz priamo alebo nepriamo) ludia z byznysu .. stat je svojim sosobom tiez firma, ked sa jej dobre dari a ekonomicky prosperuje, tak sa dari aj ludom ... ...
Trh funguje pouze, pokud se blíží dokonalé konkurenci. Vzhledem k tomu, že stát je jen jeden a konkurence zde neexistuje, tak pohled na stát jako na firmu by znamenal pouze maximalizaci zisku monopolu (= státu). Stručně řečeno, dostali bychom méně služeb za více peněz.dendy píše:tak ja tam tie paralely vidim.. firma - ciel je predat produkt zakaznikovi, uspokojit potreby a tym zarobit pre firmu. zamestnanec je za to odmenovany.
stat - ciel je uspokojit potreby obcanov, peniaze "zaraba" vyberom dani a poplatkov (tu je obcan kvazi zakaznik, ktory si ale nemoze vybrat tovar, musi "kupovat" - teda latit - to co mu stat prikaze takze v tomto zmysle je to trochu nefere smerom k obcanovi) sa snazi zarobit. podla tohto modelu by statny zamestanci a najma politici (ci uz v parlamente alebo vo vlade) mali byt odmenovani podla toho, ako sa dari ekonomike - tym by boli nuteni "firmu" zveladovat...
tu ma napada ze ovela zaujkimavejsi by bol system keby si kazdy obcan mohol vybrat ake druhy dani a poplatkov chce platit a nasledne by mohol od statu vyuzivat tie sluzby za ktore si "plati" - myslim ze toto by bolo omnoho spravodlivejsi system .. samozrejme urcite zakladna dan/poplatky aby vobec system mohol fungovat by bola povinna, ale velka cast dalsich poplatkov a dani by zavisela od volby obcana ktore sluzby statu su pre neho zaujimave.