Fotokoutek uživatelů A/E zone
Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone
Ti to klidně napíšu, jak to cítím já... Mě vaděj černý fleky pač to hodně tahá oči. Tím že udělám takovej ráznej "low cutr" s rovnou vertikální strmostí mi pomůže ukázat na fotce více světla a vykreslit určitý detaily - líp se pak můžeš soustředit na objekt, když kolem nejsou tak kontrastní plochy ... můj názor. V černý taky nefungujou barevný složky B&W kanálu, jinými slovy oranžový, modrý či zelný ad. filtry v tý spodní hranici se tak nevykreslej. Tohle je podstatná součást převodu do B&W, pač se dá docílit lepšího vyvážení. Druhá věc souvisí s tím, co jsi sám psal... Já mám rád film a tudíž i zkouším různý simulace filmů, používám jemný zrno atd... Tomuhle černá na hranici klipu nesedí, ale to neznamená, ži jí někdy nepoužiju. Teď mám takovýhle období a přiznávám, že se možná i trochu vezu na vlně toho, co je "in"... třeba za pár let budu dělat jiný verze a tohle mi přijde směšný 

Naposledy upravil(a) delay dne 05 úno 2015 19:00, celkem upraveno 1 x.
tiez som chcel napisat, ze mi chyba cierna. inak obsah fotiek sa mi paci.
tie posledne Ivove sa mi nepacia, dokonca vo mne vyvolavaju nepekne emocie.
ziadne dilema nemaj - zmakcovanie zaberu je cool. obzvlast na portrety a umelecku fotografiu.biscuit píše:delay: ja do dneska nevim, jak se mam stavet k fotografiim (cb i bar.), kde chybi cerna. cim jsem starsi, tim mi to nejak vadi min, ale porad mi to prijde jako zvlastni zpusob efektovani... u starejch klasik to spis chapu jako vlastnost materialu, ale u moderni digitalni fotky s tim mivam trochu dilema.
btw1 pokial cierna a biela nebudu jasne definovane (na rozdiel od napr. RGB, CMYK a pod), tak nema zasadny vyznam o nich diskutovat.
V praktickom pouziti je biela len "ta najsvetlejsia neutralna farba" a cierna zase ta najtmavsia.
To, co Ti fotak zosnima ako ciernu 0/0/0 (alebo jej blizku), obycajne nezodpoveda realnej ciernej na danom mieste a v danom svetle.
Pri digi-fotakoch a LED obrazovkach je bezne, ze zobrazena cierna je brutal neprirodzene tmava. A to ze hodne. Biela je natiahnuta opacne. Z toho potom tie "hyper-realisticke" zabery. Naviac rozdiel medzi zobrazovacimi zariadeniami RGB/CMYK je tak strasny, ze 100% cierna moze zodpovedat 90% sedej na inom zariadeni.
Cili, co je to cierna?
btw2 prave tomuto efektu vdacia dnesne "vyborne fotiace" mobily za svoj uspech. Hnusne fotky vylepsuje ich hyper-display...

Absolutelly NO PROBLEM !!! Bezne pouzivana technika.delay píše:Tak to mě mrzí s tou černou... hm. Asi se budu muset zeptat nějakého profesionála, pač je to jen můj intuitivní pohled na věc :/

Pri malbe sa tiez nepouzivaju len same syte a tmave farby... Pre mna je to super.
Prave naopak, ten kto vsecko tlaci na max, sa este musi trosku ucit ...
delay: neber to nijak spatne. jak jsem psal, sam si na to zvykam jako na urcitej styl fotky a rekl bych, ze se mi to celkem dari. veci co popisujes si uvedomuju. dokonce jsem sam uz i nekolik svejch fotek postprodukci zbavil kontrastu... co se tyce zrna, ci barevnych deformaci pomoci ruznejch udelatek emulujicich celuloidovou klasiku, tam jsem taky vesmes pozitivne naladenej, i kdyz se snazim bejt maximalne stridmej. proste nemel to bejt nazor, jsem laik stejnej, nebo spis vetsi nez ty, tak to ber jen jako sdelenej pocit 

Děkuju za tvůj názor a oba posty, fajn informace!MDudas píše:Absolutelly NO PROBLEM !!! Bezne pouzivana technika.delay píše:Tak to mě mrzí s tou černou... hm. Asi se budu muset zeptat nějakého profesionála, pač je to jen můj intuitivní pohled na věc :/
Pri malbe sa tiez nepouzivaju len same syte a tmave farby... Pre mna je to super.
Prave naopak, ten kto vsecko tlaci na max, sa este musi trosku ucit ...
Naposledy upravil(a) delay dne 05 úno 2015 19:20, celkem upraveno 1 x.
Neberu to vůbec zle kamaráde, už jsi tento názor zde psal někdy předtím, tak vím, že to tak vnímáš a nemám s tím žádný problém, potažmo, když vím, že v tom není žádný ego a tak...biscuit píše:delay: neber to nijak spatne. jak jsem psal, sam si na to zvykam jako na urcitej styl fotky a rekl bych, ze se mi to celkem dari. veci co popisujes si uvedomuju. ...

To nejsou žádné hlubokomyslné fotografie se skrytým významem. Pointa je jednoduchá a zábavná - dovezl jsem předevčírem z Německa pár tibetských mís, vyložil je na koberec a jednu obrovskou (nevím jestli někdo má u nás větší) - a je tak veliká že se do ní dá i sednout .... toť všerastis píše:tie posledne Ivove sa mi nepacia, dokonca vo mne vyvolavaju nepekne emocie.

Ta druhá fotka je jak skládání obří matrjošky.
Rudá záře nad Prahou.

Neviem, celkom mi tam príde taký akurát (ten bilboard.. v tej kompozícii.. taký kontrast.. možno by som to ani neurezal. Vec názoru. Záře sa mi zdá fajn..
přesně tak. Musel by se uřezat i ten pravý bilboard, ale stejně by ta fotka i pak kulhala kvůli tomu sloupu. Líp to ale vyfotit nešlo, a to už jsem riskoval smetení ze silnice. V Praze není moc míst, kde jen tak zastavíš a vyfotíš si červánky a než najdeš lepší místo, je tma.