Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od Ivo »

Ono bohužel Canon 24-70/2.8 USM II je svou kvalitou (a bohužel i cenou) hodně vysoko nad všemi podobnými základními Tokinami, Tamrony a Sigmami, které jsou v tomto případě něco jako mikrofony MBHO - "poor man Schoeps" :) Ale vím, těžko se to poslouchá :wink: ... Mám na mysli právě tento záklaďák a jeho novou verzi (ne tu starší, která nebyla až tak dobrá). Prošel jsem si asi úplně všechno, co je o tom k dispozici. V recenzích se dokonce dočteme že ten Canon 24-70 USM II se svou kvalitou zcela vyrovnává i pevným sklům ... Možná do toho full frame s tímto objektivem nakonec půjdu ... 70-200 už mám, ještě bude zbývat nějaký širokoúhláč.

Tím pádem kdyby někdo chtěl, budu mít k mání Tokinu 11-16/2.8 a Sigmu Art 35 mm/1.4 :wink:

rastis

Příspěvek od rastis »

biscuit píše:otazka: jaky univerzalni/zakladni fullframe "zoom" objektiv s canon bajonetem (alternativa k 18-55 apod.)? jak moc bude dulezita stabilizace? diky za tipy i zkusenosti.

favorit je Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD, ale cena me uprimne desi... holt chce clovek prestoupit do vyssi ligy, tak se placne pres kapsu :-(
nedavno som kupil Sigma 17-70 2,8-4 HSM MACRO OS (so stabilizaciou), z druhej ruky za cosi cez 200€ a som velmi spokojny. stabilizacia funguje, HSM je takmer tak rychle, ako som zvyknuty u Canon USM, ostrost velmi slusna na oboch koncoch aj na plnu dieru...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Sigma 17-70 jsem měl též ... pak jsem vyměnil za Sigma 17-50, kterou mám doteď, byl to po stránce obrazové kvality upgrade ...

Solarfall

Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od Solarfall »

Ked clovek foti ludi kratkymi objektivami, je stabilizacia prakticky zbytocna.

O stabilizaciu by som sa zaujimal keby chcem fotit teleobjektivom z ruky. Kedysi som mal 70-200 f4L na crop tele, super objektiv ale zruky sa s tym na dlhom konci dalo fotit len za pekneho pocasia.

rastis

Příspěvek od rastis »

stabilizacia sa hodi vzdy. ked sa foti v interieroch, je jedno ake ohnisko, blesk pouzit nechcem, vychadzaju dlhe casy aj na vyssie citlivosti, tak je fajn, ked urobim pekny ostry zaber trebars na 1/25 z ruky... bez stabilizacie to chcelo hlboky nadych, zapret lakte, nedychat a aj tak to bolo rozhybane...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

rastis a solarfall: no pekne jste popsali oba konce me uvahy o stabilizaci :-) ale jak jsem psal, jsem rozhodnutej pro - no compromise :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Zajímavé je že Canon 24-70 USM II stabilizaci nemá. Důvodem je údajně udržení maximálně čisté a ostré kvality obrazu (do které stabilizační systém vchází už jako určitý rušivý optický prvek navíc). Úplně kuriozně jsem si dnes náhodou všiml, že na své Sigmě 17-50 mám stabilizaci celou dobu vypnutou :) Vůbec mi to nějak nechybělo asi ... schválně zkusím něco nafotit se stabilizátorem a bez něj.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

zkus hlavne delsi casy... u pulvterinovejch expozic uz bude podle me rozdil propastnej.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak mi to nedalo a zkusil jsem. V přítmí studia, expozice 0,6 vteřiny. Vždycky 2 fotky bez stabilizace a 2 se stabilizací a pak znovu (aby to bylo statisticky sdělnější). S maximálním soustředěním a snahou. První 4 fotky jsou bez stabilizace, další 4 se stabilizací. Myslím že ta stabilizace na tohle moc nepomáhá ... (viz reálné fotky) a spíš záleží jak se zrovna podaří se nepohnout. Podle mě pod 1/30 už se to moc udržet nedá v žádném případě. Já většinou pod 1/60,1/80 raději nejedu ...

BEZ STABILIZACE

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

SE STABILIZACÍ

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

upresnim: ked sa fotia ludia co nepozuju (extremny priklad: deti) tak treba kratky cas, inak tu mame pohybovu neostrost na ktoru je aj najlepsia stabilizacia kratka :) cize radsej nez stabilizaciu volim svetelny objektiv a vysoke iso a samozrejme dobry autofokus :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

pulvterina je dost, to je fakt, ale sam podle sebe vim, ze jsem uz jich par takovejch relativne slusne udrzel, ale ja jsem anton spelec...
ta posledni uz je poloostra ;-)

solarfall: to je pravda, pak pomaha uz jen pohybova synchronizace s objektem, ale u deti je to nemozne, protoze s nimi sije tech certu vzdycky vic nez jeden...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Jak už bylo řečeno - pomáhá jen dostatečná rychlost uzávěrky (daná dostatečnou světelností, iso atd.). Ta stabilizace je myslím druhotná ... vyšší ISO u fullframe je hodně velká výhoda. Co jsem tak koukal tak do 800 je to úplně neznatelné, 1600 a 3200 je docela OK ...

MDudas

Příspěvek od MDudas »

biscuit (a Ivo) - stabilizator je proti "mikrotraseniu", nie na "plavajuce ruky pri 0,5 sek. :wink: Pod 1/10 treba takmer vzdy stativ a 1/25 udrzis len velice tazko...

Ja viem, ze to vies... len mi neni jasne, preco chces ist do full frame, ked este nemas za sebou tieto pionierske pokusy. Naco sa bavit o full-frame ostrosti a ISO zasumeni, ked si este v stadiu "relativne slusne jsem jich par uz udrzel". Neudrzel. Jasne ze nie. Na urovni kality EF-S 18-55 mozno ano, ale na urovni full-frame urcite nie. Full frame je profi nadobicko. Semi-pro 7D sa Ti zda prilis slaba, ale chces experimentovat s Tamronami/Sigmami. :shock: To je blbost. Objektivy Canon nie su "proflakle" ako pises, ale najlepsie na trhu ! (cest niektorym specialnym vynimkam) Aby si z full-frame vytiahol maximum potrebujes UPLNE NAJKVALITNEJSIE skla, a nie "rozumny kompromis". Fakt nie. Inak Ta cakaju vignety, neostre kraje ... a kvalita, ktoru si mohol dosiahnut s radovo ovela lacnejsimi nastrojmi.

Abych Ti dal zase priklad s autami - ides si kupovat Audi A6 a uz teraz dumas, ako usetrit na pneumatikach... :palec-:

MDudas

Příspěvek od MDudas »

biscuit píše:... ale u deti je to nemozne, protoze s nimi sije tech certu vzdycky vic nez jeden...
Mozem potvdit, ze ani 50mm/1.8 na toto nestaci.... :lol:

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

canonacka 50mm 1.8 ma pomale ostrenie, ked mi ju macka zhodila zo stola tak som sa potesil, ze som mal dovod kupit 1.4 :D

na deti sa mi odvedcilo kontinualne ostrenie stale stlacene (pomocou zadneho ostriaceho tlacitka), jeden ostriaci bod a drzat ho dietatu na oku/tvari a cvakat hornym tlacidlom.

s 5D mi to moc nefungovalo, ten stary 9 bodovy autofokus je o nicom, akotak fungoval len stredny bod. Ale s d700 mi to ide fajn a odpad sa razne zmensil.

Odpovědět