Jackies: makro objektiv je objektiv, který výrobce vytvoří speciálně k tomuto účelu a zároveň tak většinou i nazve. Např. Canon 100 mm Macro, Sigma 150 mm Macro apod. Jestli je delší nebo kratší není podstatné ... Jednou ze základních vlastností těchto objektivů je že se dají zaostřit i velmi zblízka. Třeba Canon 70-200 je mohutný a dlouhý teleobjektiv, ale na makro nepoužitelný, protože blíž než 1,5 m se s ním jít nedá.
Biscuit: tyhle elementární věci mi vysvětlovat opravdu nemusíš

Já jsem to fotil s 2.8 záměrně, protože se mi to tak líbí. Není mým cílem vyfotit realistický, popisný snímek trsu rybízu, ale líbí se mi lehce zaostřeno na jednu kuličku a rozplývající se abstraktní bokeh kolem apod.
Třeba u těchto makro záběrů po včerejším sestupu pod Sněžku jsem už přiclonil více (půlcentimetrové mušky na drátu kolem kozího výběhu). Oceňuju že stály trpělivě modelem

Bavil jsem se s profesionálním fotografem a říkal že pokud je cílem opravdu precizně ostrá makro fotka hmyzu ve všech částech těla, dělá se to vždycky na stativu, který se postupně posunuje a pak se to lepí z mnoha fotek. Na jedno kliknutí je to vzhledem k proporcím objektu a obrovskému zvětšení úplně precizně v podstatě nemožné.