Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od Ivo »

Malá procházka po zahradě :)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

delay

Příspěvek od delay »

Bylo by to fajn, bohužel všechny fotky trpí neostrostí nebo špatným focusem, snad vyjma předposlední :/

peteness

Příspěvek od peteness »

vim, ze je to kycovite, ale stejne:
Obrázek
Obrázek

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja jsem nechtel iva kritizovat, abych mu nekazil radost z investice. ja osobne bych zase vic clonil. ted na to mas ivo daleko vic rezerv... navic, i ten sebelepsi objektiv kresli pri mensim zacloneni lip nez na plnou diru. i to je jeden z vyznamu vyhody velky svetelnosti objektivu!

tome, bejt to technicky lepsi (fotak, nizky iso, stativ), docela bych to i v obou pripadech hodnotil kladne :-) u obou je prima, ze neni jeste uplna tma.

peteness

Příspěvek od peteness »

Honzo, vsechno je nahoda ty moje fotky. Stejne by to nedokazalo zachytit tu pohodu, kdyz si da clovek na naplavce par piv, pocasi jak ve Spanelsku...
Btw dobre je ze slapaci auticka, labute aspol. maji v zobacich lucerny - zrejme aby timto zduvodnili ty ceny.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

peteness: sum hroznej, ale jinak chapu, ta horni by na dobrej fotak byla urcite fajn i kdyz mozna skoda ze neni otocena jeste kousek doprava:) V pondeli vecer jsem cestou z Riegracu taky obdivoval vyhled panorama korunovane srpkem mesice - rek bych, ze snad jeste hezci pohled nez z te naplavky.

rastis

Příspěvek od rastis »

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Biscuit: nevím co pořád myslíš "více zaclonit". Je to všechno na 2.8 - víc se to nedá. Celkově je to maximum co se dá udržet v ruce (bez stativu) - si to zkuste :wink: (ty věci jsou ve skutečnosti několikanásobně menší a ještě s nimi hýbe vítr, makro objektiv je od nich pár cm).

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Vice zaclonit = vacsia clona. Napr. 5,6 alebo viac.
S tym pohybom vzduchu a ovocia ... ak mas dost svetla, radsej daj ISO 200-400 a skrat cas.
Ja bych ale tipol, ze si si to rozkyval sam - pri takychto uz musis pouzit oneskorenu spust a dobry stativ.

rastis - :palec+:

jackies

Příspěvek od jackies »

Ivo píše:makro objektiv je od nich pár cm).
Jsem myslel, že "makro" se fotí s delším objektivem.
muzikant

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ivo, nevim jestli dobre chapes vliv clony, na hloubku ostrosti a take na kresbu objektivu. priclonit jsem samozrejme myslel (mdudas to take tak napsal) zvysit clonove cislo - neboli zmensit diru :-) docilis tim vetsi hloubky ostrosti a tudiz i pri malem vykyvu predmetu nemusi dojit k jeho posunu mimo ostre pole. vzhledem k tomu, ze se zvysi potrebny cas pro expozici, je dobre pomoci si zvysenim hodnoty iso, abys cas naopak zase dostal do nizsich hodnot. vetsina objektivu ma nejlepsi kresbu nekde mezi f6 - f10.

jinak tohle jeste neni makro v pravem slova smyslu, tady se jeste stale da fotit z ruky, i kdyz je lepsi asi nacvakat si vic snimku a vybrat povedeny.

rastis - hezky, i kdyz ne uplne originalni (to neni kritika)

jackies na to kap, makro je proste disciplina jeste o kus "bliz", i kdyz mozna dal :-)

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Vy mu kazite radost z objavovania kreativnych moznosti ! :wink:

rastis

Příspěvek od rastis »

jackies píše:
Ivo píše:makro objektiv je od nich pár cm).
Jsem myslel, že "makro" se fotí s delším objektivem.
moje prve pokusy s makrom a podla mna aj niekdajsia klasika, bola pevna 50-tka + medzikruzky a to sa ozaj fotievalo na z par milimetrov, ale makro bolo fakt makro :) dnes sa nazyva makro v podstate uz hocijaky objektiv. co mam sigma 17-70, tiez je udajne makro, zaostruje od 22cm pri vsetkych ohniskach, ale zvacsenie oproti medzikruzkom je ovela mensie... este na kinofilme som mal canon 28-105, tiez mal v nazve makro, ostril od pol metra a zvacsenie v podstate ziadne...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Jackies: makro objektiv je objektiv, který výrobce vytvoří speciálně k tomuto účelu a zároveň tak většinou i nazve. Např. Canon 100 mm Macro, Sigma 150 mm Macro apod. Jestli je delší nebo kratší není podstatné ... Jednou ze základních vlastností těchto objektivů je že se dají zaostřit i velmi zblízka. Třeba Canon 70-200 je mohutný a dlouhý teleobjektiv, ale na makro nepoužitelný, protože blíž než 1,5 m se s ním jít nedá.

Biscuit: tyhle elementární věci mi vysvětlovat opravdu nemusíš :wink: Já jsem to fotil s 2.8 záměrně, protože se mi to tak líbí. Není mým cílem vyfotit realistický, popisný snímek trsu rybízu, ale líbí se mi lehce zaostřeno na jednu kuličku a rozplývající se abstraktní bokeh kolem apod.

Třeba u těchto makro záběrů po včerejším sestupu pod Sněžku jsem už přiclonil více (půlcentimetrové mušky na drátu kolem kozího výběhu). Oceňuju že stály trpělivě modelem :) Bavil jsem se s profesionálním fotografem a říkal že pokud je cílem opravdu precizně ostrá makro fotka hmyzu ve všech částech těla, dělá se to vždycky na stativu, který se postupně posunuje a pak se to lepí z mnoha fotek. Na jedno kliknutí je to vzhledem k proporcím objektu a obrovskému zvětšení úplně precizně v podstatě nemožné.

Obrázek

Obrázek

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Ivo, ale ten ribiz nebol ostry nikde - to ti pisali delay a biscuit.
tieto muchy uz su uplne inde.

Odpovědět