jammix, strasne sa mi paci tvoja priamost. Pripominas mi jedneho spoluziaka, co sa nikdy nebal spytat hocico, zatial co ostatni mlcali a tvarili sa, ze vsetkemu rozumeju...
"Mliecne svetlo
prenikajuce nasou atmosferou" je co ? Svetlo z mliecnej drahy ?

Rozptyl mesacneho, slnecneho ci odraz nasho umeleho svetla nazad k povchu ? ...
Na fotke sa slnko nachadza hore a mierne za mesiacom - cize ano, fotka je otocena. Zrejme nejaky umelecky zamer. Svetlo samozrejme vzdy vychadza spoza zemegule.
Otazka teploty na mesiaci Ta nemusi matat, pokial sa tam zrovna nechces prestahovat.
Funguje to presne ako tie infra ohrievace, ktore si spominal v inom vlakne, len opacne. Teplo sa nestraca narazanim do molekul vzduchu, ale vyziarenim infracervenych castic. Teplota tam teda nefunguje tak, ako ju vnimame na matke zemi (teplota vzduchu). Je to teplota, na ktoru sa moze zohriat material vystaveny priamo slnecnemu svetlu. V tieni sa naopak ochladi co to da. (vzduch ako nosic energie tam nie je treba). Kedze povrch mesiaca sa za polovicu otacky nestihne uplne ochladit, tak ani v noci teplo na povrchu nejde k absolutnej nule, ale len k tym minus 200C, ci kolko...
Inak, ked Ta taketo veci zaujimaju, mam ovela zaujimavejsiu otazku

- skus nahrubo odhadnut, aku hmotnost ma 80kg astronaut na vesmirnej stanici ISS. Je to 0,01kg alebo 0,5kg alebo 1kg alebo 5kg alebo 10kg alebo nieco celkom ine ? (myslim tym samozrejme hmotnost voci nejakemu bodu na povrchu zeme, nie nejaku spekulaciu voci stanici, voci kolegyni a pod.)
(sorry za off-topic - patri to asi skor do zaujimavosti)