Lucidne (vedome) sny

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Ivo
Moderátor

Re: Lucidne (vedome) sny

Příspěvek od Ivo »

Uvědomit si že ve své podstatě je "lucid dream" i ta běžná "denní realita" vrhne na vše docela nové světlo :)

dendy

Příspěvek od dendy »

ono len "uvedomit si" v to to pripade nestaci :-)

no Castaneda tvrdi v tomto ohlade par zasadnych veci :-) Ale to je na mna az moc silna kava, moj mozog to zatial nieje schopny spracovat inak ako slusne fantasy :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

"Uvědomit si " jsem nemyslel intelektuálně :wink:

Jirka Štolfa

Příspěvek od Jirka Štolfa »

Ivo píše:Uvědomit si že ve své podstatě je "lucid dream" i ta běžná "denní realita" vrhne na vše docela nové světlo :)
Přesně tohle sem chtěl napsat už dřív.

Já s tím mám nějaké zkušenosti. Samo od sebe to přišlo a bylo to spíš když jsem měl kolem 10-15 let. Poslední dobou moc ne. To spíš to s tím neustálým probouzením do sna. Klidně třikrát po sobě (pětkrát ještě ne :-)). A nebo vědomé pronásledování svých strachů (noční můry). Každopádně od dob, kdy jsem se věnoval čikungovým cvičením a meditacím jsem neměl děsivý sen. Ale už se mi stalo, že jsem byl tou noční můrou já. :-) A úplně jsem měl pak výčitky, když jsem pronásledoval své oběti a děsil je k smrti. Docela sranda, ale už to radši dělat nebudu. :-) Nebo jsem opustil při jednom létacím snu planetu zemi. A to už bylo fakt drsné. Setkání s nekonečným vesmírem. Každopádně lucidnímu snění se mám v plánu věnovat. Problém je, že se mi většinou nic nezdá. Jenom krásně klidné bezesné noci. Možná je to to nejlepší. :-) A ještě mě napadá, že lidi kteří jsou "probuzení" popisují, že i sen je pro ně zcela bdělá záležitost. Myslím, že o tom psali buddhovi žáci, ale dá se o tom doslechnout/dočíst i u současných "duchovních mistrů".

Jirka Štolfa

Příspěvek od Jirka Štolfa »

dendy píše:ono len "uvedomit si" v to to pripade nestaci :-)

no Castaneda tvrdi v tomto ohlade par zasadnych veci :-) Ale to je na mna az moc silna kava, moj mozog to zatial nieje schopny spracovat inak ako slusne fantasy :-)
Stačí si uvědomit, že konstrukt tvé osobnosti je děravý jako cedník. :-)

humusgen

Příspěvek od humusgen »

Tak se divam co to je za tema Lucidne sny,poctu vlakno... :o A neda mi to ,abych jednim poznatkem neprispel.
Je to uz asi 30 let dozadu,po praci jsme neco resili u piva.Ale v poho,jen tri kusy a hybaj domu....Bylo leto,vzala me unava tak jsem odpoledne zalehl a usnul. A pak to prislo: vedel jsem presne kde jsem,co je za den, kdo je doma,co jsem delal nez jsem sel spat i co potom.Ruzne jsem kombinoval co bych mel udelat pres tyden a v jakem stavu jsou ruzne veci. Premyslel jsem co rict vedoucimu za vymluvu,abych v sobotu nemusel do prace. Nejsilnejsi poznatek ci prekvapeni bylo to,ze jsem si uvnitr spanku uvedomoval,ze realne premyslim.Kdykoliv jsem mohl sam sebe probudit.To zjisteni bylo tak pravdive,ze jsem ve spanku uvazoval jak by se to dalo vyuzivat .Pozdeji me vzbudil hluk,nekdo neco kramoval ve skrini. Chtel jsem navazat na spanek, ale uz to bylo pryc.. I druhy den jsem to cele jeste v hlave rozebiral,zajimave...vsechny ty uvahy ve spanku mely realny podklad a dokonce mi zustala i nejaka myslenka na potom.
Je to uz dlouha doba,ale neda se to zapomenout.
Kdybych necetl tento prispevek tak se o tom nikdy ani nezminim.

dendy

Příspěvek od dendy »

Jirka Štolfa píše: A ještě mě napadá, že lidi kteří jsou "probuzení" popisují, že i sen je pro ně zcela bdělá záležitost.
ano toto som uz niekde cital - existuju techniky ako zvysit ostrost sna, realnost (zapojt viac vsetky zmysly atd) - ale vedlajsi efekt toho je ze aj ked si je clovek vedomy ze sniva, cim viac vie sen "stabilizovat", tym sa stava tazsim robit veci ktore aj v realnom svete poklada za fyzikalne nemozne (lietat, prechadzat murmi, atd) .. Myslim ze na niektorej s tych dvoch liniek co som pastol v prvom prispevku sa to spominalo...

Humusgen: Jo to je presne ono..
Jirka Štolfa píše:Stačí si uvědomit, že konstrukt tvé osobnosti je děravý jako cedník. :-)
Ja som si toho vedomy - vedome.. problem je v tom ze sa nejak neviem presvedcit aby som si toho bol vedomy aj nevedome :-))

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Jinak hodně zajímavé v této souvislosti jsou i "dark dreams" ...Strávit 7 a více dní v úplně tmě a izolaci je hodně "lucid" a je to hodně hluboká zkušenost a setkání s různými vrstvami sebe sama ... a je to kupodivu i hodně světelné ... Před nějakým časem jsem to absolvoval a chystám se znovu ...

c9000

Příspěvek od c9000 »

7 dní si byl zavřenej někde ve tmě? Jak velkou část dne? Z jakýho důvodu? Jen čistě zájem, jestli nechceš odpovídat, pochopím.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Žádnou část dne ... 7 dní non-stop :wink: Dá se i 14 dní i více ... Je to prastará tibetská metoda intenzivnějšího vhledu do sebe sama ... Odříznutí všech vizuálních senzorických podnětů dává vzniknout jiné dimenzi vjemů v těle i v mysli ... občas se to může blížit i výše zmíněným Castanedovým stimulantům :) Dnes se to praktikuje i pod názvem dunkelterapie ... Samozřejmě to není vhodné pro psychicky labilní jedince apod.

dendy

Příspěvek od dendy »

v com sa to lisi od toho ked je niekto slepy a je defakto v tme stale ? neni tam dolezite byt odrezany aj od spolocnosti inych ludi, eventualne s utlmenymi aj zvukovymi podnetmi ?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Samozřejmě je to v úplné individuální izolaci ... a je to pro lidi, kteří nejsou slepí :wink:

dendy

Příspěvek od dendy »

este - bol si tam 7 dni - co take veci ako strava ? nejak ti ju dodavali alebo sa to kombinuje s postom ?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Strava je podstrkována :)

dendy

Příspěvek od dendy »

znie to rozhodne zaujimavo.. snad budem mat niekedy prilezitost si to vyskusat :-)

Odpovědět