Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Pytkin
Moderátor

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

IVO : o ACTA sa vybavujes .. ale ze by si nam sem napisal tvoje postrehy z Bratislavy, to ta ani nehne ...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pytkine, neboj , chystám se na to ... ale vzhledem k tomu že to asi bude trošku obšírnější + mám fotky na mobilu, udělám to až na to budu mít prostor. Z Bratislavy jsem po 4 hodinách jízdy dojel večer :wink:

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Takže bych se rád podělil o své dojmy z dvou návštěv "raw food" restaurace Bemba v Bratislavě tento víkend

http://www.restauraciabemba.sk/

Chystal jsem se na to se zvědavostí několik měsíců a konečně jsme ted měli v Bratislavě akci, tak jsem tam byl v pátek i v sobotu na večeři (v pátek sám, v sobotu s kolegy). Musím říct, že jsem byl velmi příjemně překvapen. Velmi příjemné, útulné, přátelské prostředí restaurace (relativně malé).

Dali jsme si tam (kromě zeleninových a ovocných štáv): sushi, raw pizzu, raw burger, "brokolicový sen", palačinky, kakaový dort, koprovou polévku atd. Bylo to všechno nad očekávání chutné a zároveň i ve velmi stylové úpravě na talíři. Kolegové se brzy zbavili obav, že po takovém jídle "budou mít hlad". Návštěvnost restaurace je dobrá, jen co jsme tam byli, tak přišla celá skupina k rezervovanému stolu pro 10 lidí, a bylo též několik párů (které zjevně striktně tomuto způsobu stravování neholdují), ale přišli na zajímavou exkluzivní večeři. Jak jsem se ptal - chodí tam dost lidí denně na obědy (včetně na stravenky) a prosperuje to celkem fajn.
Není to ani levné, ani moc drahé, jídlo (štáva, polévka, hlavní jídlo, dezert) přijde na cca 12-15 EUR.

Můžu naplno doporučit úplně každému (a všem zdejším bratislavákům) a jsem si úplně jistý, že to bude chutnat i člověku, který se stravuje "běžně". Třeba dezerty jsou úplně božské ... Ideální místo k exkluzivní netradiční večeři s drahou polovičkou apod.

Tuhle restauraci vám bratislavákům velmi závidím ... :) Těším se na příště ...

Dělat si tyhle věci v této "high end" podobě by doma vydalo spoustu času i energie ... od toho jsou restaurace, aby člověk přišel k hotovému ... Ale k pár domácím pokusům mě to přece jen inspirovalo ...

A co je moc fajn u tohoto typu jídla - člověk se velmi dobře nají, ale necítí se unavený, ospalý, necítí potřebu odpočinku jako po běžném jídle, ale je "lehký" a plný energie

Pro mě hodnocení 10 hvězdiček z 10 ...

Pár foteček:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

dendy

Příspěvek od dendy »

ta biela hmota co vyzera ako tvaroh - to je co ?

Obrázek

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

To přesně v tomto případě nevím, ale obvykle jsou to různé ořechové másla, šlehačky, ovocná pyré apod. (dalších x věcí). Ale na místě je možné se zeptat, nemají problém prozradit

biscuit

Příspěvek od biscuit »

az na ty zasrany talire, by to mozna mohlo jit :-) mozna by meli i raw foodysti sledovat vyvoj gastronomie. spousta lidi co se o jidlo zajima, by pak nad nima tolik neohrnovala nos. ale takhle bych se fakt stravovat nechtel kazdej den.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak to zase pozor, hlavní šéf dělal několik let šéfa v kuchyni top 5hvězdičkového hotelu a tahle ("styl moderní umění") vizuální úprava jídel je ted velmi "in" a high-end. Já bych se tak každý den stravovat velmi chtěl (kdyby mi to někdo dělal :wink:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ivo, in je decentnost, cistej talir a na nem to, co sis objednal, ne hromada serepeticek okolo ;) nerikam, ze extravangance je zakazana, ale to uz se spis jedna o zazitkovou gastronomii - to ale nema s temahle umazanejma talirema nic spolecnyho. ale uz jsem si zvykl, ze ty vidis veci jinak a tezko je te presvedcovat ;) neboj, jsem podobneho zrna, jen jinych nazoru 8)

zejmena ten umazany "sushi" talir a sperma na "masovych" kulickach jsou dle meho nazoru extra nevkusne.
jinak tohle bych si samozrejme dal tisickrat radsi, nez to co se nabizi v beznych hospodach (zdraham se pouzit vyraz restaurace) u nas - to je bez debat. napr. nedavno jsem se v celkem prijemne hospode dojal skoro k slzam, kdyz v bezmasych jidlech v jidelaku dominovalo kure jako hlavni ingredience :-) nastesti si to vyzehlili velmi dobrym zapecenym lilkem ;)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Přijmi fakt, že to je prostě jeden z běžně rozšířených vizuálních stylů současné gastronomie (mezi mnoha jinými) - snadno si můžeš dohledat podobný design z mnoha jiných nezávislých zdrojů. Já osobně upřímně řečeno nejsem jeho velkým příznivcem (raději bych volil čistější, více definovaný vzhled), ale respektuju to jako styl, který si někdo vybral a následuje ...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ivo : vsetko su realne fotky co si ty nafotil ?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ne, já jsem fotil na mobil a ty fotky nakonec nebyly až tak kvalitní (světlo), tohle jsou fotky pastnuté z web alba, v reálu to vypadá velmi podobně. Chybí tam fotka palačinek, tu doplním z mobilu ...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ivo : no o to mi slo .. ze mi to pripadalo , ako fotky z webu .. vacsinou jedla nevyzeraju , ako na fotkach .. preto ma to zaujimalo .. ale ak prisahas , ze na zivo vyzeraju rovnako , tak potom fajn :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

za prve si myslim, ze jako vzdy, u nas i na slovensku se trendy netvori. dokonce se ani v realnym case nekopiruji. kopiruji se s velkou latenci a jeste blbe ;) kdyz uz teda zdobit, tak to musi potom mit nejakej vyraz, kterej podtrhne to, co je na taliri. a ne tam jen neco nalejt nebo nasypat. je velka makacka to delat perfektne. ale kazdej nemuze bejt beethoven, jen je treba to rozpoznat a delat radsi dobrej folk, nez se snazit o symfonie. ale to je jen muj nazor ;)

Obrázek

Obrázek

komasix

Příspěvek od komasix »

...vždyť se tady už to zdobení už několikrát probíralo (v tomhle tématu) a lidi kteří jsou zjevně z oboru sdíleli biscuitovo názor. Mne je to upřímě jedno ale pochopil jsem že v oboru jsou to trochu fusekle do sandálů.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tak v tom ceskoslovenskym podani rozhodne ;) zaradil bych to hned za oblohu z ovadle zeleniny ;)

Odpovědět