Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 390
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Oxyygen píše:holandska, demi glace, bujony atd s rezervou dejme tomu v nejakej zavodce nebo v menicku za 120 korun....
Alfa a omega je to, zdali je to chutné, voňavé a nezávadné.
Zdali si na tom host pochutná. To je vše.

To, že je losos podáván s parádní citrónovo- máslovou omáčkou a porce někde stojí 200.- a jinde 800.- je druhořadé.
Důležitá je kvalita a spokojenost zákazníka ( hosta ) ať se to dělalo od píky, nebo tu omáčku někdo namíchal bleskově z granulí.
Říkám, že se konvenience opravdu posunula mílovými kroky ( ne zde ).

Pokud ale kdokoliv vaří stylem nasypeme do vody obarvenou sůl kurkumou nabranou z kýble s honosným nápisem HOVĚZÍ VÝVAR, jak je to zatím v ČR zvykem, je to prasárna a samozřejmě je ten hnus v lidech zakořeněný a pohlížejí na tyhle výrobky přesně jako ty.
muzikant

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3280
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

Nevidim jedinej duvod (krome lenosti) delat mrkvovou, chrestovou, dynovou, hraskovou polevku z prasku... Nikdy to nebude chutnat (o zivinach ani nemluvim) jako z cerstve uvarene zeleniny.... dehydrovany minestrone - to uz povazuju za poradnej ulet..
konvenience proste do restaurace nepatri a kdyz uz tak pouze jako doplnek (asi jako sojovka).:-)
Jit na polevku z prasku mi prijde stejny jako jit na koncert vazne hudby, kterou mi pak misto zivejch muzikantu pusti z kazetaku....
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 390
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Oxyygen píše: dehydrovany minestrone - to uz povazuju za poradnej ulet..
No vidíš, já taky, ale viděls to naživo a ochutnal ?
Jsou v tom po uvaření normálně normální salátové okurky na kolečka ...

Tady se můžeš podivovat na více druzích krémových které existují v konvenienci :
http://www.nannerl.at/en/pleasure-on-th ... eam-soups/
muzikant

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3280
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

Opravdu nevidim jediny duvod ( snad jen v kosmu, pro vojaky, neziskovky do valecnych konfliktu a dalsi mist, kde cerstva nebo mrazena zelenina neni dostupna)

Proc bych mel delat treba mrkvovy krem z prasku, kdyz z kila mrkvi za 15 korun udelam litry solidni polivky...

Uplne me desi, ze clovek ktery se venoval profesionalnimu vareni (aspon tak se tu prezentujes) koketuje s necim takovym a i to svym zpusobem obhajuje....
Jeste bych pochopil, kdyby se tato rakouska firma snazila o alternativu ke gigantum jako Unilever, Nestle atd pro koncaky... Ano v amaterskem "vareni" muzou nastat situace, ktere muzou tyto dehydraty resit.... Ale v profesionalnim vareni je to neomluvitelny podvod


ad minestrone.. to je jako bys mi tvrdil, ze parek z nahrazek chutna stejne jako z masa a ze to je v poradku
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 390
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

No, původní otázka byla, kam se posunul vývoj konvenience a chtěl si info o věcech, se kterými ses setkal naposled před 15 lety.
Máš ho. Respektive vlastně nemáš, protože ukázanou a ochutnávku ti přes fórum dát neumím.
Jen jsem nasměroval.

Ano, věnoval jsem se profi vaření, ale tyhle věci mi už nějak nevadí a opravdu dokáži některé takové výrobky obhájit i jako člověk který byl
extrémě alergický na konvenienci.
Zdůrazňuji některé výrobky. A zdůrazňuji také některé výrobky v rámci i jednoho výrobce.
( teď mi zrovna naskočila v mysli třeba panna cotta v prášku )

Jen perlička pro zajímavost :
Existují například vajícka ve spreji ( to žádná prdel ). Je to praktické, nekazí se to a je to vždy po ruce.
Využití na "mašlování". Jednoduše chytneš, posprejuješ štrůdl a hotovo. Nepoznáš rozdíl. Dávkování minimální.
muzikant

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 390
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Oxyygen píše:ad minestrone.. to je jako bys mi tvrdil, ze parek z nahrazek chutna stejne jako z masa a ze to je v poradku
No, a to se právě pleteš. Tam žádná náhražka není :wink:
Jsou tam normální pravé suroviny které se do minestrone dávají. Po uvaření pak také tak vypadají a chutnají.
muzikant

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 390
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Zkus něco nastudovat o lyofilizaci.
Po uvaření je taková surovina stejná jako čerstvá bez ztráty kytičky.
Vypadá stejně,chutná stejně, voní stejně.
muzikant

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3280
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

kdyby, jak jsem psal, ta rakouska firma delala v polivky v pytliku pro koncaky, nereknu ani popel... Ale jelikoz je dela pouze pro gastro - tedy pro firmy/jedince, ktere se varenim zivi, chtej za tu "praci" minimalne 100 procent marzi a navic se to tvari jako z normalnich surovin ackoliv je vyzivova hodnota tehle produktu mnohonasobne mensi, vnimam to dost nelibe a rozhodne to ve me zadnej obdiv nevzbuzuje




ad minestrone.. ta polevka je snad o tom, ze se vari z cerstve a kvalitni zeleniny ... delat tuhle polivku ze susene zeleniny je minimalne debilita....pokud nemam k dispozici cerstvou zeleninu, tak si udelam treba bramboracku, gulasovku, nebo treba fazolovou polevku

Chces mi tvrdit, ze susena zelenina ma stejnou vyzivovou hodnotu jako ziva?
hm...:-)

Jidlo neni jen o chuti (proto to prirovnani k parkum)
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 390
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Jasně že dělá i pro maloobchod. V ČR ještě nesehnatelné.
http://viveria.at/saucen-+-saefte_t14-11-0.htm

A jak říkám, lyofilizace.
muzikant

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3280
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

jasny tohle konvencni brokolicovej krem udelany z brokolice, cibule, masla, mouky (bambor), mleka obsahuje bezne:


Zutaten:
Modifizierte Stärke, Palmfett, Maltodextrine, jodiertes Speisesalz (Speisesalz, Kaliumjodat), Hefeextrakt, Aromen, Speisewürze, Broccoliröschen (2,8%), Spinatpulver, Broccoliextrakt (1,4%), Verdickungsmittel (Xanthan, Guarkernmehl), Fruktose, Stabilisator (Diphosphate).


Zdroj:

http://viveria.at/broccoli-creme-suppe- ... -g_p63.htm

Tohle je hodne podobnej koktejl tomu z knorru...

Peklo.....
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 390
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Jak říkám :
Zdůrazňuji některé výrobky. A zdůrazňuji také některé výrobky v rámci i jednoho výrobce.

Jinak v Nannerlu jsem byl osobně a několikrát.
Celý provoz znám, znám výzkum a znám osobně pány v "laborce", kteří to tam "páchají" a vím jak to "páchají".
Je to docela poučná a zajímavá zkušenost.
muzikant

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3280
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

postni mi sem jedinej vyrobek, kde je slozeni a dle tveho vkusu stoji za to..diky
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 390
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

O složení ani tak nejde, protože nikde není nic závadného a ani být nemůže a nesmí.
To, že si člověk přečte ve složení třeba Maltodextrin, Xanthan, E330, E150 ... a evokuje mu to nějakou škodlivou chemii je jeho osobní věc.

Jde o chuť, vůni, konzistenci a barvu.

Jak jsem psal výše mě třeba konkrétně připadá skvělá demi glace, napoli, citrónovo - máslová omáčka, vepřová šťáva, lososová omáčka s koprem, kuřecí vývar, a i ta holandská je perfektní. Z dresinků třeba slaninový. Panna cotta a krém brulee také výborný.
Z krémových polévek to je hrášková a liškový krém.

Co mi nejde pod fous je třeba ascuitta, garam masala nebo maroni ( kaštanová ) polévka a i ta zmíněná minestrone mi moc nesedí.

Jedl jsem a ochutnal toho ve fabrice hodně ( myslím, že celý sortiment Nannerlu i s pitím :) ) a několikrát.
Píšu to jako někdo, kdo kuchařině trochu rozumí, a vím že dnes už to není jako před 10 lety.

btw : jestlipak víš, proč se vaří v ČR ve vývařovnách vývary ze žluté předražené soli ?
A to i ve školách a školkách ?
muzikant

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3670
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od peteness »

Lidi, zkuste dušenou kedlubnu, teď se všude prodávají. Naše babička to dělávala - něco mezi dušenou mrkví a zelím - bezvadné jídlo!

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3670
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od peteness »

rastis píše:
Oxyygen píše:...
Neveril bych, ze v dobe dostupne zeleniny, osvety budou jeste takovehle blbosti masove prodavane

mne to chuti a jem to hlavne z pazravosti, ked uz nechcem jest normalne jedlo, napriklad pred spanim. takze mam toho vzdy plnu spajzu, aj ked za stravu sa to povazovat ozaj neda :)
Tohle jíst a ještě před spaním? To je šílené!!! ...neříkej že žaludek neprotestuje a že pak spinkáš jak mimino

BTW omáčky a polívky se dají vylepšovat všelijak. Pamatuju si, že jako děti jsme měli ve školní jídelně vynikající rajskou. Matka tam zavolala a oni jí poradili, že tam přidávají trochu Vitacitu. Ten byl klíčový :)

Odpovědět