Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
klingáč
Příspěvky: 495
Registrován: 08 pro 2010 11:36

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od klingáč »

Ja preferujem bravčovú masť. Za jedno mi viac chutí (naopak práve mám pocit, že chuťovo zafarbuje rastlinný olej - asi vec zvyku). Za druhé mám prístup k dobrej domácej.. :D

biscuit
Příspěvky: 10453
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

neni olej jako olej. jenze kdo v nasich koncinach da penize za opravdu kvalitni za studena lisovany olej. a je jedno jestli se jedna o tolik proklamovany olivovy, nebo dynovy, avokadovy, konopny, sezamovy, slunecnicovy... jenze ty chemicky vyrabene oleje z pokrutin, tam uz toho zas tak moc telu prospesneho neni... ale cesi nakupuji podle cenovky.
nicmene cokoliv je lepsi nez margarin! sadlo, maslo, ghi, oleje...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6609
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Kermitak »

"Margarin je zly!" je pozustatek z dob minulych, kdy obsahoval transmastny kyseliny, coz uz dnes neni pravda, naopak je v nekterych ohledech zdravejsi nez maslo. Nicmene kdo by to jedl, kdyz je to hnusny ;) Maslo v normalnim mnozstvi je uplne v pohode, telu prospesny a na margarin sere pes.

biscuit
Příspěvky: 10453
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

nevim jestli se nepletu, ale nektere zt. tuky se stale vyrabeji hydrogenaci. mam dojem ze hlavne ty pro dalsi prumyslove vyuziti v levnych potravinach. nemam to ale nicim podlozene, ale myslim, ze hydrogenace je proste levnejsi... a hlavne na ty susence se to pak nikde nedoctete...

ale i tak, moderni margarin je porad neco neprirozeneho, splacaneho tak, aby to co nejvic pripominalo maslo. viz pridavani diacetylu :-) nemluve o konzervantech apod. spousta lidi ani nevi, ze kdyz si na chleba nakape kvalitni olej, kterej jim aromaticky vyhovuje (ne kazdej by se utloukl zrovna po tolik protezovanym olivovym), tak si pochutnaj daleko vic a telu dodaj to nejlepsi, co v oblasti tuku umime z prirody ziskat. takze ani to mazani neni proste treba a maslo se tim da znacne omezit (kdyz ma nekdo pocit, ze tim svemu telu udela dobre).

btw. treba olej ze seminek revy je hodne solidni elixir :-)

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3293
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

ja osobne pouzivam jen 3 tuky... maslo, olivac a repkovej olej ... a pak jeste slaninu.. Maslo mam nejradsi
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

biscuit
Příspěvky: 10453
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

dost se sidis :-) takovej salat dynovym nebo orechovym olejem, steak na avokadovym, soba nudle se sezamovym olejem, to proste funguje a nicim jinym tu chut takovou nedostanes...

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3669
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od peteness »

Orechovej mi divne smrdi, hlavne vlasakovy, ale dynovy je super do salatu.

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3293
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

jo sezamovej taky... diky tomu ze mam maly dite, tak asijska kuchyne kvuli sojovce a curry uplne odpadla, nemam pro tyhle oleje vyuziti akorat mi zluknou..manzelka koupila parkrat konopnej, do salatu ok, ale nic proc bych musel platit nepomernou sumu.:)
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

biscuit
Příspěvky: 10453
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

peteness: tak zase zalezi jakej a od koho. ono vyznat se treba v olejich je skoro takova veda, jako rozumet vinu... proto nemam rad, kdyz nekdo mluvi o olivovym oleji a je to nejakej blivajz se znackou supermarketu.

doporucuju. je to drazsi spas, ale kdyz clovek zjisti, ze mu staci par kapek oleje a trocha poctivy zeleniny k uplny blazenosti, uvedomi si, ze se to vyplati ;-)

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3293
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

Máte někdo zkušenosti s medem Manuka?
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3669
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od peteness »

zas takovy rozdil v tom neni. U panenskeho oleje hraje hlavni roli vychozi rurovina. Meli jsme olej z vlasskych orechu v kuchyni a nedavno v Palladiu prodavali olej z vlasaku jakoze kosmetika na ruce. Liznul jsem a bylo to stejne.
Jinak dynovy je fakt strasne dobry, ma to zvlastni smak, jako delany k zeleninovemu salatu.
Sezamovy mi prisel nic moc.

biscuit
Příspěvky: 10453
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

manuka jsem si musel vygooglit :-)
peteness: podle me jsou v tom veliky rozdily. slunecnicovej jsem nikdy nepovazoval za neco zajimavyho. az dokud jsem neochutnal ten burgenlandskej...

jinak si dejte pozor na pripravu majonez z tehle kvalitnich oleju, nebo na jakykoliv slehani - muzou pekne zhorknout! na majonezu je nejlepsi pouzit rafinovanej olej druhorady kvality a kdyztak jen dokapnout olej kvalitni pro chut a vuni. nevim co to zpusobuje to horknuti.

rastis
Příspěvky: 3005
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od rastis »

a slnecnicovy olej versus repkovy ? bezny repkovy byva v obchodoch vzdy mierne lacnejsi.

tento rok som si inak uvedomil, aj na Slovensku, aj v Cesku, kolko repky olejnej sa pestuje. neviem, ci sa mi to len nezda, ale po minule roky som tolko repky asi vysadenej nevidel. to iste v Rakusku, mam ho pod barakom a chodievame sa tam bicyklovat..

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3293
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

slunecnicovej se nehodi na smazeni
repkovy ano a obsahuje omega-3 mastne kyseliny...
http://zena.centrum.cz/zdravi/hubnuti/c ... ?id=774582
ale jestli to je lobbing pestitelu repky, to fakt nevim.:)

Ja pouzivam repkovy protoze se neprepaluje
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

biscuit
Příspěvky: 10453
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

podle me je na to smazeni prave nejlepsi ten avokadovy,ale obycejnejsi co se da sehnat v krame ;-) ale ja to skoro nedelam, jen nejakej ten flank steak semtam. rejzovej a ghi jsou na tom koukam taky moc dobre! rejzovej prodava i olitalia
http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

jinak si myslim, ze i ten slunecnicovej rafinovanej je na smazeni ok... 232 stupnu je dostacujicich

jinak ohledne repky, tam bude asi spojeni s vyrobou paliv, ne? drive se hodne vyuzivala k vyrobe bionafty, nejinak tomu bude i dneska asi... nevim z ceho se dela bioethanol...

Odpovědět