Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6609
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Kermitak »

A ta citace se tu z cista jasna objevila, zazrak.


Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Kermitak píše:A ta citace se tu z cista jasna objevila, zazrak.
Ale no tak ... když někdo napíše nebo cituje třeba že kyselina sírová má vzorec H2SO4 - tak je to něco co psal vysloveně on (= jeho názor) anebo prostě fakt a je úplně jedno, kdo ho připomenul ? (že se od toho tak distancuješ ... :wink:

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6609
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Kermitak »

Distancuju se proto, protoze jsem to nepsal a nevim nakolik je to pravda (a nemam potrebu, naladu ani cas si to overovat). Proto nechci, aby vznikl dojem, ze jsem to psal ja, snadny jak facka.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od kexik »

no, prave, jak to bolo napisane, to 100% pravda nie je, ten text je kombinacia faktov, faktoidov a uplnych nepravd. ako skoro kazdy popularne naucny clanok.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Tady je malá aktuální ukázka jak některá média mají stále potřebu brojit proti věcem, o kterých ví jen málo, a to ještě naprosto nesmyslnými argumenty. Kromě toho, že je to celé (snadno doložitelná) blbost, tyto dezinformace mohou hodně lidí, kteří by chtěli něco u sebe zlepšit nebo na sobě pracovat, vystrašit a zmást ... Přemýšlím, jestli ty autorky jsou jen tak hloupé a neinformované, anebo za tím stojí nějaké zájmové skupiny (není to jediný článek svého druhu)

Původní článek:

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/20280 ... itete.html

A jedná z reakcí na něj:

http://www.csvv.cz/index.php?option=com ... mid=400150

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od kexik »

ivo, ono v tych casakoch o zdravi clovek najde niekedy informacie, ze by jeden blil...
svojho casu nedelna priloha jednych slovenskych novin uverejnila informaciu, ze blahodarna latka v cesnaku je anilin (v skutocnosti je to allicin). to uz sme museli pisat redakcii, lebo predstava ze nejaky hypochonder si dakde zozenie flasku anilinu a bude si ho kvapkat do kavy, nam nedala spavat.
to je ale obecny problem, alebo skor taka dilema. naozajstni odbornici v oblasti clanky pre verejnost pisat nechcu, ale verejnost ich ma rada a chce ich. tak to plataju kadejaki patlali a vysledok su kadejake mystifikacie s celkom vaznymi dosledkami niekedy. ked sa na to clovek pozrie s odstupom, tak vina je na hlave tych skutocnych odbornikov, ti by mali podla mna taketo clanky bud pisat alebo aspon sa ponuknut ze ich budu korigovat.

k teme, myslim ze pre jedenie a nejedenie masa neexistuju kvalitne vedecke argumenty. ostatne na svete zije spokojne par miliard vegetarianov aj par miliard masozravcov a v ich populaciach nie su nijake vyrazne rozdiely co sa tyka dlzky zivota. kazda ma svoje typicke choroby, ale za tie moze skor zemepis, kultura a sposob zivota, nez to, co jedia. takze je to skor o tom osobnom rozhodnuti. ja si myslim ze najdolezitejsie je aby bol clovek spokojny so svojim konanim (a netyka sa to len jedla). takze ked niekto ma pocit ze jedenim masa ublizuje zivym tvorom, nech ho neje, aj ked si kexik mysli ze je to debilina :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22432
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

kexik : kurva .. tusim ti zacnem posielat 10 centov , za kazdy tvoj prispevok :) vraj sa ma spoplatnovat internetvovy kontent ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

kexik píše:
k teme, myslim ze pre jedenie a nejedenie masa neexistuju kvalitne vedecke argumenty. ostatne na svete zije spokojne par miliard vegetarianov aj par miliard masozravcov a v ich populaciach nie su nijake vyrazne rozdiely co sa tyka dlzky zivota.
Ale samozřejmě, to je jasné .. Jde stále jen o jednu jedinou věc - přestat říkat kokotiny a na hlavu postavené nesmysly jako ve zmíněném článku a obecně o tom, že nejezení masa je samo o sobě v něčem "nebezpečné". Lidé, kteří přestali jíst maso, k tomu mají spoustu dobrých důvodů a je to jejich věc ... A kdyby jim to nedělalo v mnoha ohledech dobře, proč by to asi dělali, že ? :) Ale není to alfa a omega všeho ... Každý si může vybrat ... a respektovat ty druhé ...

dendy
Příspěvky: 14209
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

ivo no ja mam prave skorej pocit (aj z tejto diskusie) ze mnozstvo vegetarianov a veganov ma problem s respektovanim "masozrutov" ...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od kexik »

no, najde sa aj prave velmi vela vegetarianov (mam tu vo vedlajsom kancli jedneho), ktori tvrdia ze je vedecky podlozene ze jedenie masa je zdraviu skodlive. to je prave taka ista kokotina. nie je. je zdraviu skodlive zrat udeniny vyrobene namacanim do zmesi chemikalii, je zdraviu skodlive zrat spalene bifteky plne furodioxinov ale to nie je jedina forma masa. takisto je skodlive zrat vyprazane a opekane skroboviny plne akrylamidu, pocnuc hranolkami a konciac komplet azijskou kuchynou z woku. ale aj tu je ta skodlivost velmi relativna a vobec nema priamu suvislost s vegetarianstvom/masozravectvom.

asi jediny fakt z celej tejto lapalie sa da odsuhlasit, ze vegetarian si musi davat trocha viac bacha, co je, aby to bolo nutricne v poriadku. tym myslim nejake to povinne percento potravin obsahujucich bielkoviny a tak. ale len o malo menej to plati aj pre masozravca.

david
Příspěvky: 74
Registrován: 09 črc 2009 20:24

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od david »

Ivo píše: Ale samozřejmě, to je jasné .. Jde stále jen o jednu jedinou věc - přestat říkat kokotiny a na hlavu postavené nesmysly jako ve zmíněném článku a obecně o tom, že nejezení masa je samo o sobě v něčem "nebezpečné". Lidé, kteří přestali jíst maso, k tomu mají spoustu dobrých důvodů a je to jejich věc ... A kdyby jim to nedělalo v mnoha ohledech dobře, proč by to asi dělali, že ? :) Ale není to alfa a omega všeho ... Každý si může vybrat ... a respektovat ty druhé ...
Určitě, přestat říkat kokotiny. Akorát to znamená v podstatě nepsat (nebo aspoň nečíst :)) zejména články, které se snaží něco propagovat. Ten kousek z novinek, co jsi předváděl, je naprosto očividná ukázka, ta reakce má daleko vyšší úroveň, ale samozřejmě je také tendenční ve výběru zdrojů, které cituje. To je přesně důvod, proč se v seriozní medicínské literatuře například uvádí v rešeršní části článku, v jakých databázích a kdy byly zdroje hledány a jakými klíčovými slovy, aby si čtenář mohl vyhledání udělat sám a posoudit, zda si autoři nevybrali materiály "podporující jejich stanovisko".

Mist
Příspěvky: 39
Registrován: 09 črc 2005 00:37

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Mist »

Opravdu plodné téma, tady na audiozone :) Letem světem jsem to přečetl skoro všechno a obdivuju zaujetí diskutujících. :shock:
Já jsem osobně na straně pažitkářů, občasnou konzumaci masa ale dokážu pochopit . Co se mi nelíbí, je plýtvání potravinami, kvantita na úkor kvality a pokud jde o výrobky z živočichů, je to o to smutnější.
Připadá mi, že jak je v dnešní době všeho dostatek(přebytek) a jídlo "roste" na policích supermarketů, lidé přestali rozlišovat původ a kvalitu potravin. Zdá se mi, že mnoho lidí dává přednost výrazným chutím a nízké ceně výrobků. Určitě jsou tu i lidé, kteří si dokáží vážit jidla a sledovat i jiné parametry než je množství/cena/výrazná chuť. Jakožto skoro vegetarián/vegan se často setkávám s lidmi, kteří jedí maso a když se dozvědí, že mám jiné stravovací návyky, začnou mě ihned přesvědčovat o tom, jak je to špatné a začnou mi dávat různé odstrašující příklady. Paradoxní, je že to jsou často lidé, kteří již jsou nemocní, nebo mají nějaké potíže,které mohou mít souvislost právě s přemírou konzumovace živočišných produktů, které podle nich jsou velmi výživné a hodnotné. Samožřejmě lidé jsou různí a tudíž jsem poznal i lidi, kteří jsou otevření názorům ať už jedí, nebo nejedí maso.
Můžeme si zatím bohudík sami zvolit, co budeme jíst, otázkou je, nakolik je lhostejné, koho tou konzumací poškodíme a jaké to má dopady na životní prostředí a na společnost...

stamina
Příspěvky: 74
Registrován: 04 lis 2008 22:16

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od stamina »

LOL jaky flejm :shock: :D
sak nech si kazdy zere co chce, kludne aj hovna, mne je to jedno 8)

Yradak
Příspěvky: 42
Registrován: 26 srp 2008 10:45

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Yradak »

Len všeobecne pár vecí, ktoré si može domyslieť každý zo strednou školou - ľudský tráviaci trakt je postavený na trávenie tej istej potravy, ktorú žral 4-5 milónov rokov pračlovek. Neolitická revolúcia (prechod na pastierstvo a poľnohospodárstvo) je tu s nami cca 30 -40 000 rokov, tráviaci trakt sa samozrejme tak rýchlo neprisposobí. Čo je ešte potrebné povedať je, že pračlovek sa dožíval tak 25-30 rokov max, a na takú istú +-bezporuchovú dobu je stavané všetko v ľudskom tele, zuby stratil tak v 18, všetky. Tu niekde je potrebné hľadať aj príčiny rakoviny - ľudské telo proste nie je stavané na viac než 30rokov života, ak presluhuje, niečo sa proste pokazí.
Tak, čo teda žral pračlovek a v akom množstve, pomere ? Poznatky na tomto poli sa stále menia, moje sú cca 10 rokov staré. Pil výlučne povrchovú, tj makku vodu, žiadne podzemné minerálne tvrdé vodičky. Živil sa pravdepodobne hlavne masom. Prečo ? Tu je niečo, čo otrepem vegetariánom o hlavu. Videli ste niekedy nešľachtenú papriku, paradajky alebo banány ? Divoká paprika je v podstate len kvet bez plodu, paradajky majú veľkosť malín, banány...banány takmer nemajú tú "bielu časť " ako dnes ale sú celé vyplnené nejedlými semenami. Výsledkom šľachtenia je zvačšenie plodu prostredníctvom zvýšenia množstva pletív, škrobu a cukru. Dnešná zelenina by pračlovekovi pripadala ako obrovské cukríky. Divoké jablká sú maličké a kyslé jak šľak. Všetko je dnes prešľachtené na mater. Ešte v stredoveku mala pšenica cca 1,5 metra do výšky (fakt) a menšie klasy než dnes. Zemiak, paradajka, paprika, kukurica ,slnečnica a kopec ďalších plodín sem prišli až po kolumbovi.
Záver - ak chcete žiť zdravo vegetariánsky, jedzte prosím plodiny v ich prapôvodnom zložení, pretože ich dnešná nutričná hodnota je výsledkom genetického šľachtenia. Najbližšie k prapôvodným bylinám majú tie, ktoré sú malé a kyslé - šípky, trnky, lesné plody, +-grapefruit. Ľudský trakt je stavaný na zmes prapôvodných byliniek a surového mäsa. Ľudský trakt a ľudské telo nad 30 rokov je nadsluhujúce a kazí sa - vhodnou stravou sa len mierni nastúpený trend nadsluhovania.

Odpovědět