Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
dendy

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

bol by zaujimavy prieskum kolko % z dlhovekych ludi (ludi co sa dozivaju 90 a viac rokov) je vegetarianov a kolko z nich su "obycajny" masozruti .. starka mojej drahej ma uz cez 90, cely zivot veselo pojedala "mrsiny" ale vzne zdravotne problemy nikdy nemala a doteraz je na svoj vek velmi vitalna ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

dendy píše:bol by zaujimavy prieskum kolko % z dlhovekych ludi (ludi co sa dozivaju 90 a viac rokov) je vegetarianov a kolko z nich su "obycajny" masozruti .. starka mojej drahej ma uz cez 90, cely zivot veselo pojedala "mrsiny" ale vzne zdravotne problemy nikdy nemala a doteraz je na svoj vek velmi vitalna ..
Tam je tolik jiných okolností, že takto jednoduše se to asi pojímat nedá. Kromě toho myslím, že samotná "kvantita" asi není tím hlavním faktorem ... I kdyby se někdo dožil 500 let - co s tím ?

Jinak HODNĚ zajímavý dokument na toto téma (jídlo) je http://mustwatch.hztz.cz/film/food-matters/

dendy

Příspěvek od dendy »

no ja len hovorim ze samotna "zdrava strava" v zmysle zrat len burinu nebude mat az tak zasadny vplyv na to ci clovek naozja je zdravy a ako dlho zije ... prave na prikladoch ludi ktori uz maju cez 90 a tesia sa dobremu zdravotnemu (fyzickemu aj psychickemu) stavu - vlastne nikto z mojho okolia kto ma cez 90 a je v "dobrom technickom stave" neni vegetarian, vsetci su masozruti :-))

tym nechcem samozrejme vyvracat teoriu ze nezrat maso je prospesne alebo naopak tvrdit ze zrat maso je prostepsne.. skorej mi to cele pride ako dalsi z dokazov mojej teorie ze je UPLNE fuk co clovek zere, aku ma zivotospravu, ci sportuje, ci nesportuje - podstatne je ked je absolutne hlboko (aj - hlavne - v podvedomi) presvedceny o tom ze je to v poriadku tak to pre neho v poriadku proste je .. pokial sa neda nalomit (podvedome) roznymi teoriami ako to a hento skodi jeho zdraviu samozrejme :)) jednoducho dalsi z nepriamych dokazov ze objektivna realita proste neexistuje .. cely svet je len konstrukt a pre kazdeho funguju presne tie veci ktorym "veri" ... takto funguje tato nasa simulacia v ktorej existujeme, kazdemu sa dele len to o com je presvedceny ze sa mu diat ma :-)) krasne to ilustruje vtip:

dojde typek po smrti do pekla, kuka, tam najviac parada, party, chlast tam tecie v potokoch, vyberane jedla, vsade zenske polonahe - proste uplna parada .. Potom si vsimne v kute take male dvere zarasene, otvori ich, a tam najviac mucenie, z ludi zaziva trhaju maso, varia ich v oleji, proste vecne utrenie a zatratenie. Sokovany sa otoci na lucifera a pyta sa ze co to ma znamenat. A ten odpoveda "To vies, krestania to takto chceli tak to tak maju" ...

:-)))

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

dendy píše:no ja len hovorim ze samotna "zdrava strava" v zmysle zrat len burinu nebude mat az tak zasadny vplyv na to ci clovek naozja je zdravy a ako dlho zije ... prave na prikladoch ludi ktori uz maju cez 90 a tesia sa dobremu zdravotnemu (fyzickemu aj psychickemu) stavu - vlastne nikto z mojho okolia kto ma cez 90 a je v "dobrom technickom stave" neni vegetarian, vsetci su masozruti :-))
O to není ... to je ok ... ale pokud člověk zjistí (a ne čtením a filozofování) ale vlastní přímou zkušeností, že funguje dost jinak v závislosti na tom co jí, že jeho myšlení, cítění, tvořivost, jemnost vnímání atd. jsou do jisté míry závislé na typu stravy, kterou jí a pokud má tu volbu, tak asi zvolí to co mu poskytuje relativně největší pohodu a naplnění. Samotné udržení našeho fyziologického stroje v ok chodu pokud do něj nejsou až příliš dávány různé extrémní excesy není až takový problém, na to on je v rámci nějaké tolerance stavěný ... má svou životnost a tu nějak zvládne ... Ony ty babičky většinou nechodí do macdonaldů, nechlastají, nekouří, necpou do sebe ty rychlé chemické potraviny ze supermarketů a nestresují se 12 hodin denně v práci a pak zase doma s dětmi a rodinou :)

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

Ivo : take babicky uz pravdepodobne vyhynuli, alebo zacinaju byt ohrozenym druhom 8)

Yradak

Příspěvek od Yradak »

Ono je tu stále problém z formuláciami - pojem "cudzorodá látka" pôsobí sám o sebe odstrašujúco, pritom sa jedná len o to, že spôsob, ktorým telo vníma mäso je +- identický s vnímaním exogénnych látok. Prečo ? Pretože evolúcia to tak zariadila. Evolúcia nekoná ani logicky ani nelogicky, evolúcia proste koná. Ak sa ako najlepší zo vzniknutých spôsobov vnímania mäsa v tráviacom trakte ukázal tento, tak ostal. Nemusí to znamenať, že sa jedná všeobecne o najlepší, alebo všeobecne o jediný možný spôsob. Je to iba víťaz z minima alternatív, čo vznikli v priebehu evolúcie. Neprisudzujte tomu žiadne pitoreskne zafarbené slovíčka.

dendy

Příspěvek od dendy »

Yradak píše:Ono je tu stále problém z formuláciami - pojem "cudzorodá látka" pôsobí sám o sebe odstrašujúco, pritom sa jedná len o to, že spôsob, ktorým telo vníma mäso je +- identický s vnímaním exogénnych látok. Prečo ? Pretože evolúcia to tak zariadila. Evolúcia nekoná ani logicky ani nelogicky, evolúcia proste koná. Ak sa ako najlepší zo vzniknutých spôsobov vnímania mäsa v tráviacom trakte ukázal tento, tak ostal. Nemusí to znamenať, že sa jedná všeobecne o najlepší, alebo všeobecne o jediný možný spôsob. Je to iba víťaz z minima alternatív, čo vznikli v priebehu evolúcie. Neprisudzujte tomu žiadne pitoreskne zafarbené slovíčka.

hlavne preco vitaz ?? akoze evolucia je uz u konca ?? mozno je to len dalsi s pokusov a za 100tisic rokov bude vsetko zase inak a budeme zrat kamene a hlinu :-)

kexik

Příspěvek od kexik »

aj sprosty a nelietavy vtak dodo je vysledok evolucie. evolucia nie je nijaky etalon neomylnosti

Fractal

Příspěvek od Fractal »

Podle mě je hloupost tvrdit že maso je nezdravé. Pokud je z domácího prostředí, čerstvé a o zvířata je nejlépe postaráno, jí zdravou krmi a maso je připraveno podle nejlepšího svědomí (nepřepálené, nepřipálené) nemůže být nezdravé. Tenhle argument škodlivosti masa nechápu.

Byl jsem chvilku vegetarián, ale bez žádného vážného důvodu - prostě mi maso přestalo chutnat. Dokážu se bez něho obejít a nejím ho zase úplně každý den. Navíc mám rád vegetariánskou kuchyni, je tam hodně zajímavých pokrmů, oni to zkrátka umí.

Moje kámoška z holandska je vegetarián už dlouho, ale jí jinak uplně všecko a všude (fastfoody! hypermarkety) a nezná vůbec různé méně rozšířené suroviny (čuměla na pohanku jako by spadla z višně, kuskus neviděla ani z rychlíku), či alternativní produkty výživy. Pořád jede jenom těstoviny, hranolky, obecně známou zeleninu, kečup apod. To mi fakt hlava nebere. Ta rozhodně zdravě nejí. Akorát nedá do huby nic co vydávalo zaživa zvuky :)

Co je lepšího než svíčková na smetaně s houskovýmik nedlíky a brusinkami s krásně vychlazenou 12kou? Možná řádně omaštěná husa s chlupatými knedlíky a se zelím. Nebo tatarák s topinkama a kořením a cibulí, zalitý notnou dávkou pivečka? Pořádná vepřová flákota s brambory a bylinkovým máslem a k tomu nějaké dobré moravské vínečko? Anebo jitrnička s jelítkem a pečivem? Těžko říct :lol: Sakra dostal jsem hlad.

peteness

Příspěvek od peteness »

Fractal píše:Co je lepšího než svíčková na smetaně s houskovýmik nedlíky a brusinkami s krásně vychlazenou 12kou? Možná řádně omaštěná husa s chlupatými knedlíky a se zelím. Nebo tatarák s topinkama a kořením a cibulí, zalitý notnou dávkou pivečka? Pořádná vepřová flákota s brambory a bylinkovým máslem a k tomu nějaké dobré moravské vínečko? Anebo jitrnička s jelítkem a pečivem
a guláš, samá kližka a byl by po okraj talíře a byl by tak hustej, že by vněm stála lžíce. - To by bylo pane Hurych, jéé to by bylo. - Šíma? Vem si!

BTW mozna by stalo za to zjistit, jakou ma kdo krevni skupinu. Ja mam BRh+ a kdysi sem neco cetl (mozna je to blbost, mopzna ne) ze podle krevnich skupin jsou lidi co jim vic prospivaji sacharidy a jinym skupinam zase vice maso. Mne fakt lip udela, kdyz si dam grilovane kure, treba bez niceho.
No a jak Ivo pise vyse - to je fakt, ze treba zelenina ovoce se stravi samo diky vlastnim enzymum a maso da organismu zabrat nez se stravi. To ale jeste neznamena, ze je to spatne ze jo :)
Proste zase je to o tom, co je lepsi - jestli zrat jenom zeleninu a byt uvolneny, mit stoprocentne cistou hlavu a atrofujici svalstvo nebo zrat jenom maso, makat na sobe a mit v hlave nasrano. Pravda je asi nekde uprostred. No a kdo posiluje, tak vi znamy fakt, ze rostlinne bilkoviny nenahradi zivocisne. Ale zase clovek nemusi posilovat, ze jo. K zivotu to nepotrebuje, ale urcite se pokud to dela s rozumem, citi lip nez kdyby jenom meditoval a zral vyhonky.

Sonority

Příspěvek od Sonority »

Pro me ty veci jsou vcelku podruzne, vim ze existuje spousta veganů tisíce let a neumírají, žíjí zdravě a bez problému. A přijde mi nepřirozené platit lidem za to, aby pro mě věznili, zneužívali a týrali zvířata, když to ke svému životu nepotřebuju a když vím jak velké utrpení by kvůli mé chuti musela podstoupit.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

pete ness píše:No a kdo posiluje, tak vi znamy fakt, ze rostlinne bilkoviny nenahradi zivocisne
Bílkoviny jsou bílkoviny a nic na jejich podstatě nemění odkud pocházejí :wink:
pete ness píše: K zivotu to nepotrebuje, ale urcite se pokud to dela s rozumem, citi lip nez kdyby jenom meditoval a zral vyhonky.
Zkusil jsi to, že si jsi tak jistý ? :wink:

peteness

Příspěvek od peteness »

Ivo: jo, mel jsem takove obdobi. Pripadalo mi, ze vsechno je fajn, ze mam strasnou silu diky tomu, ze se dokazu totalne vnitrne zklidnit. Jenze pak se mi do zivota zacali nabouravat ruzni psychopati, na ktere tohle nejak nedelalo zadny dojem. Takze jsem zase zacal trochu cvicit. Na nektre lidi totiz plati pouze hruba sila.

Odpovědět