Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Poshook píše:ti, co nejedia maso, prichadzaju o jednu velmi dolezitu vec - o chut masovej stravy. dobre urobene bravcove koleno, schnitzel alebo ine podobne dobroty davaju konzumentovi taky zmyslovy zazitok, ktory sa neda dosiahnut ziadnym sposobom z bezmasitej stravy.
To je docela iluze. Maso samo o sobě nemá žádnou chuť - resp. nic atraktivního. Až teprve různé vařící úpravy, koření atd dají chuť. Stejné úpravy na jiném materiálu dodají zcela identickou chuť ... Těm co nevěří, doporučuju zajít např. do taiwanské restaurace ve Vídni ... Tam je to i s "kostmi" :) A k nerozeznání ...

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2412
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

Ivo ty si tie mäsá ochutnal všetky na všetky spôsoby že ? ked to tak dober vieš.. :)

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6604
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Kermitak »

Ivo promin, ale to je dost velky nesmysl, napriklad hovezi steaky jsou cele postavene na vyrazne chuti hoveziho masa a spravne se nijak nedochucuji, maximalne se osoli (veprove je naopak uplne bez chuti, to je pravda). Dale me napada napriklad losos a bude toho urcite vic.

Poshook
Příspěvky: 2480
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Poshook »

Ivo píše:
Poshook píše:ti, co nejedia maso, prichadzaju o jednu velmi dolezitu vec - o chut masovej stravy. dobre urobene bravcove koleno, schnitzel alebo ine podobne dobroty davaju konzumentovi taky zmyslovy zazitok, ktory sa neda dosiahnut ziadnym sposobom z bezmasitej stravy.
To je docela iluze. Maso samo o sobě nemá žádnou chuť - resp. nic atraktivního. Až teprve různé vařící úpravy, koření atd dají chuť. Stejné úpravy na jiném materiálu dodají zcela identickou chuť ... Těm co nevěří, doporučuju zajít např. do taiwanské restaurace ve Vídni ... Tam je to i s "kostmi" :) A k nerozeznání ...
maso hra vo vyslednej chuti zasadnu ulohu a rozne druhy masa vykazuju pri rovnakej priprave vysledneho jedla vzdy iny vysledok. rovnako tak je pre vacsinu tradicnych masitych jedal specificky konkretny druh masa, aby sa docielilo tradicnej osvedcenej chuti daneho jedla.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Pytkin píše: nevidim na tom jedalnicku nic zle .. verim tomu ze je vyvazeny , ako dieta potrebuje ..
Za socialismu jsme měli billboardy jako "mléko - základ zdravé výživy" "vejce - základ zdravé výživy" apod. A lidi tomu poslušně věřili ... Bohužel to moc nefungovalo ...

Tento modelový jídelníček tak jak je úředně vnucován 99% našich dětí je ve skutečnosti dost vzdálený tomu co bychom mohli nazvat zdravá, prospěšná strava. A dětem tato extrémní , jednostranná, nevyvážená strava rozhodně neprospívá ...

Nejde ani tak o otázku vegetariánství, ale o složení jídla. Stačí se podívat jak se obvykle snídá/obědvá/večeří v jiných zemích Evropy, Ameriky nebo Asie. Neodmyslitelnou součástí oběda apod. jsou zeleninové saláty, zdravé přílohy, tepelně upravená zelenina, luštěniny, oříšky a další fajnové ingredience (ať už je jídlo vegetariánské nebo ne) atd. Francie, Německo, Itálie apod. (s tím mám bohaté zkušenosti), ted jsem se vrátil z Řecka, moc vegetariánské to nebylo, ale rozhodně velmi pestré a plné toho co je třeba. I z jídla, které nebylo vegetariánské, jsem si toho vybral tolik, že jsem se v pohodě a pestře najedl ... V našich podmínkách by nebylo z čeho vybírat ... suchou rýži nebo knedlík možná ? Japonsko, Taiwan atd. Jak vypadají snídaně - v čechách většinou rohlík s máslem zapitý sladkým čajem nebo kávou ... Jinde je to trošku jinak. České (školní) stravování - to je většinou brambory (nebo těstoviny), hnědá omáčka, maso. Takové naprosto mrtvé, monotónní jídla. Nebo buchtičky s krémem. A lidé na tom nevidí nic zlé ... Až když už je pozdě ... Lidé jsou bohužel u nás ještě stále obětí rutinního postsocialistického konzumu a moc nepřemýšlejí ...
Poshook píše:ti, co nejedia maso, prichadzaju o jednu velmi dolezitu vec - o chut masovej stravy. dobre urobene bravcove koleno, schnitzel alebo ine podobne dobroty davaju konzumentovi taky zmyslovy zazitok, ktory sa neda dosiahnut ziadnym sposobom z bezmasitej stravy.
A proč myslíš že to je pro každého důležité, nebo že o něco přichází ? Jako že někdo si něco odpírá ? :) Zkus si představit o co ty přicházíš v porovnání s kanibaly nebo já nevím s pojídači pavouků a červů a možná procítíš ten pocit, kdy člověk nejenže o nic nepřichází, ale je to to poslední po čem by kdy toužil :) Nebo když ti něco opravdu odporně smrdí ... Tak asi tak ...
Naposledy upravil(a) Ivo dne 18 čer 2011 22:41, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22151
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

ivo : ja myslim ze my sme vyrastli na vkztku a rezni .. a nase deti to maju v genoch zapisane .. takze im to nemoze uskodit ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Opravdu myslíš, že všechny naše přeplněné nemocnice, onkologická oddělení, srdeční kolapsy atd. jsou bez příčiny ? Z 80-90% je přímou příčinou dlouhodobá strava a životospráva ... taková jako u nás převažuje ... Je to jako bys do auta lil místo benzínu petrolej nebo bláto a divil se že nejede a začne se pomalu rozpadávat ... Podle konstituce to někdo vydrží déle, někdo kratší dobu ... Samozřejmě jsou i jiné faktory, ale to co do sebe dáváme a jak trápíme naši fyziologii, je dost zásadní

Opět - je to každého svobodná volba. Dost zásadní problém ale je, že u nás většinou není v tomto žádná volba, ale jenom přežívající rutinní stará struktura ... A nejsem zdaleka sám, kdo v tomto vidí dost velký problém ...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22151
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

biscuit píše:
jinak ve skolach vidim dalsi problem v kvalite surovin, ze kterejch se detem vari. deti by mely mit to nejlepsi, ale to zas malokterej rodic zadotuje :-( z ceho asi jsou jidla za 30-50kc (to je muj odhad, kolik asi obedy muzou stat, kdyztak me opravte). za 50 korun se da uvarit kvalitne tak mozna spaghetti aglio e olio, ale kde by sehnali kvalitni cesnek :-)
na toto tema bol celkom zaujimavy diel ANO SEFE :

http://www.iprima.cz/videoarchiv/30284

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22151
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

ivo : ja myslim , ze keby sme nejedli maso a jedli samu zeleninu , tak by nemocnice boli uplne rovnako plne , i ked asi s inymi nemocemi ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Opravdu nechápu proč bychom měli jíst "samou zeleninu" ... Nikdo nic takového netvrdí ... Byl by to stejný nesmysl jako jíst "samé maso" (což se děje teď). Kromě zeleniny a masa, existují další tisíce ingrediencí a potravin :wink:

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1075
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od komasix »

2ivo: ano... obvyklí komentář když někomu řeknu že "nejím" maso: a to jíš jenom jako suchou rejži? nebo ty výhonky?

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

A to ještě v lepším případě :wink: Obvykle to je poznámka nebo (posměšná) představa že ten kdo nejí maso, jí výhradně mrkev nebo slámu ... a že jeho strava je velmi chudá a monotónní ... Ve skutečnosti je přesně taková většinou ona "normální " (chudá) strava ... A lidé většinou nemají ani tušení jaké bohaté plejády chutí, možností, ingrediencí atd. jsou k dispozici, když člověk tu rutinní, nenápaditou, jednostrannou stravu opustí ...

Uživatelský avatar
Hammond
Příspěvky: 1120
Registrován: 05 říj 2010 18:44

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Hammond »

Ja som poznal jedneho chlapika, ktory cely zivot do seba tlacit tazke, mastne jedla, same maso a tuk, okrem toho fajcil a pil a napokon jedneho dna zomrel. A potom som poznal jedneho vegetariana, ktory zdravo zil, dbal na zdravu vyvazenu rozmanitu stravu, nepil kavu ani nefajcil, sportoval... ... a tiez zomrel :)

:) Sorry, to len tak na odlahcenie :)

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1075
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od komasix »

))))
já se vždycjy snažím vysvětlit že jim uplně to samí. Jako že když je knedlo vepřo zelo, tak já nemusim mít cizrnu s celerem ale moc rád si dám knedlo vepřo zelo bez vepřo... a tak podobně. Tohle mne pokaždý překvapí i u celkem inteligentních lidí... A to já občas jim kuřecí a uplně cháu že ta mrtvola prasete je pro někoho prostě bašta... jednou jsem dokonce ochutnal něco na grilu tušim panenka to byla, že to musim, tak já posilněn alkoholem sem to vzal do mordy. chuť výborná a spolknout bych to nemohl, hned bych se pozvracel, tělo to prostě nedá. Já nikomu na tý grilovačce neříkam že sou polodementní idioti že žerou mrtvý maso.... a hrozně ale hrozně mne SERE když to není opětováno. Je to pro mne projevem čirého buranství v té nejkristaličtější podobě... (a pro někoho to možná je: dávat tři tečky za každou větu kterou nedokáže dokončit)

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1075
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od komasix »

...když to shrnu: pro mne je vegetariánství či veganství čistě problémem (otázkou) tolerance a sociální inteligence než přesvedčení.

Odpovědět