To je docela iluze. Maso samo o sobě nemá žádnou chuť - resp. nic atraktivního. Až teprve různé vařící úpravy, koření atd dají chuť. Stejné úpravy na jiném materiálu dodají zcela identickou chuť ... Těm co nevěří, doporučuju zajít např. do taiwanské restaurace ve Vídni ... Tam je to i s "kostmi"Poshook píše:ti, co nejedia maso, prichadzaju o jednu velmi dolezitu vec - o chut masovej stravy. dobre urobene bravcove koleno, schnitzel alebo ine podobne dobroty davaju konzumentovi taky zmyslovy zazitok, ktory sa neda dosiahnut ziadnym sposobom z bezmasitej stravy.
Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
- ReaktoplazmAR
- Příspěvky: 2413
- Registrován: 04 srp 2008 14:25
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Ivo ty si tie mäsá ochutnal všetky na všetky spôsoby že ? ked to tak dober vieš.. 
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Ivo promin, ale to je dost velky nesmysl, napriklad hovezi steaky jsou cele postavene na vyrazne chuti hoveziho masa a spravne se nijak nedochucuji, maximalne se osoli (veprove je naopak uplne bez chuti, to je pravda). Dale me napada napriklad losos a bude toho urcite vic.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
maso hra vo vyslednej chuti zasadnu ulohu a rozne druhy masa vykazuju pri rovnakej priprave vysledneho jedla vzdy iny vysledok. rovnako tak je pre vacsinu tradicnych masitych jedal specificky konkretny druh masa, aby sa docielilo tradicnej osvedcenej chuti daneho jedla.Ivo píše:To je docela iluze. Maso samo o sobě nemá žádnou chuť - resp. nic atraktivního. Až teprve různé vařící úpravy, koření atd dají chuť. Stejné úpravy na jiném materiálu dodají zcela identickou chuť ... Těm co nevěří, doporučuju zajít např. do taiwanské restaurace ve Vídni ... Tam je to i s "kostmi"Poshook píše:ti, co nejedia maso, prichadzaju o jednu velmi dolezitu vec - o chut masovej stravy. dobre urobene bravcove koleno, schnitzel alebo ine podobne dobroty davaju konzumentovi taky zmyslovy zazitok, ktory sa neda dosiahnut ziadnym sposobom z bezmasitej stravy.A k nerozeznání ...
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Za socialismu jsme měli billboardy jako "mléko - základ zdravé výživy" "vejce - základ zdravé výživy" apod. A lidi tomu poslušně věřili ... Bohužel to moc nefungovalo ...Pytkin píše: nevidim na tom jedalnicku nic zle .. verim tomu ze je vyvazeny , ako dieta potrebuje ..
Tento modelový jídelníček tak jak je úředně vnucován 99% našich dětí je ve skutečnosti dost vzdálený tomu co bychom mohli nazvat zdravá, prospěšná strava. A dětem tato extrémní , jednostranná, nevyvážená strava rozhodně neprospívá ...
Nejde ani tak o otázku vegetariánství, ale o složení jídla. Stačí se podívat jak se obvykle snídá/obědvá/večeří v jiných zemích Evropy, Ameriky nebo Asie. Neodmyslitelnou součástí oběda apod. jsou zeleninové saláty, zdravé přílohy, tepelně upravená zelenina, luštěniny, oříšky a další fajnové ingredience (ať už je jídlo vegetariánské nebo ne) atd. Francie, Německo, Itálie apod. (s tím mám bohaté zkušenosti), ted jsem se vrátil z Řecka, moc vegetariánské to nebylo, ale rozhodně velmi pestré a plné toho co je třeba. I z jídla, které nebylo vegetariánské, jsem si toho vybral tolik, že jsem se v pohodě a pestře najedl ... V našich podmínkách by nebylo z čeho vybírat ... suchou rýži nebo knedlík možná ? Japonsko, Taiwan atd. Jak vypadají snídaně - v čechách většinou rohlík s máslem zapitý sladkým čajem nebo kávou ... Jinde je to trošku jinak. České (školní) stravování - to je většinou brambory (nebo těstoviny), hnědá omáčka, maso. Takové naprosto mrtvé, monotónní jídla. Nebo buchtičky s krémem. A lidé na tom nevidí nic zlé ... Až když už je pozdě ... Lidé jsou bohužel u nás ještě stále obětí rutinního postsocialistického konzumu a moc nepřemýšlejí ...
A proč myslíš že to je pro každého důležité, nebo že o něco přichází ? Jako že někdo si něco odpírá ?Poshook píše:ti, co nejedia maso, prichadzaju o jednu velmi dolezitu vec - o chut masovej stravy. dobre urobene bravcove koleno, schnitzel alebo ine podobne dobroty davaju konzumentovi taky zmyslovy zazitok, ktory sa neda dosiahnut ziadnym sposobom z bezmasitej stravy.
Naposledy upravil(a) Ivo dne 18 čer 2011 22:41, celkem upraveno 1 x.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
ivo : ja myslim ze my sme vyrastli na vkztku a rezni .. a nase deti to maju v genoch zapisane .. takze im to nemoze uskodit ..
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Opravdu myslíš, že všechny naše přeplněné nemocnice, onkologická oddělení, srdeční kolapsy atd. jsou bez příčiny ? Z 80-90% je přímou příčinou dlouhodobá strava a životospráva ... taková jako u nás převažuje ... Je to jako bys do auta lil místo benzínu petrolej nebo bláto a divil se že nejede a začne se pomalu rozpadávat ... Podle konstituce to někdo vydrží déle, někdo kratší dobu ... Samozřejmě jsou i jiné faktory, ale to co do sebe dáváme a jak trápíme naši fyziologii, je dost zásadní
Opět - je to každého svobodná volba. Dost zásadní problém ale je, že u nás většinou není v tomto žádná volba, ale jenom přežívající rutinní stará struktura ... A nejsem zdaleka sám, kdo v tomto vidí dost velký problém ...
Opět - je to každého svobodná volba. Dost zásadní problém ale je, že u nás většinou není v tomto žádná volba, ale jenom přežívající rutinní stará struktura ... A nejsem zdaleka sám, kdo v tomto vidí dost velký problém ...
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
na toto tema bol celkom zaujimavy diel ANO SEFE :biscuit píše:
jinak ve skolach vidim dalsi problem v kvalite surovin, ze kterejch se detem vari. deti by mely mit to nejlepsi, ale to zas malokterej rodic zadotujez ceho asi jsou jidla za 30-50kc (to je muj odhad, kolik asi obedy muzou stat, kdyztak me opravte). za 50 korun se da uvarit kvalitne tak mozna spaghetti aglio e olio, ale kde by sehnali kvalitni cesnek
![]()
http://www.iprima.cz/videoarchiv/30284
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
ivo : ja myslim , ze keby sme nejedli maso a jedli samu zeleninu , tak by nemocnice boli uplne rovnako plne , i ked asi s inymi nemocemi ..
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Opravdu nechápu proč bychom měli jíst "samou zeleninu" ... Nikdo nic takového netvrdí ... Byl by to stejný nesmysl jako jíst "samé maso" (což se děje teď). Kromě zeleniny a masa, existují další tisíce ingrediencí a potravin 
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
2ivo: ano... obvyklí komentář když někomu řeknu že "nejím" maso: a to jíš jenom jako suchou rejži? nebo ty výhonky?
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
A to ještě v lepším případě
Obvykle to je poznámka nebo (posměšná) představa že ten kdo nejí maso, jí výhradně mrkev nebo slámu ... a že jeho strava je velmi chudá a monotónní ... Ve skutečnosti je přesně taková většinou ona "normální " (chudá) strava ... A lidé většinou nemají ani tušení jaké bohaté plejády chutí, možností, ingrediencí atd. jsou k dispozici, když člověk tu rutinní, nenápaditou, jednostrannou stravu opustí ...
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Ja som poznal jedneho chlapika, ktory cely zivot do seba tlacit tazke, mastne jedla, same maso a tuk, okrem toho fajcil a pil a napokon jedneho dna zomrel. A potom som poznal jedneho vegetariana, ktory zdravo zil, dbal na zdravu vyvazenu rozmanitu stravu, nepil kavu ani nefajcil, sportoval... ... a tiez zomrel 
Sorry, to len tak na odlahcenie 
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
))))
já se vždycjy snažím vysvětlit že jim uplně to samí. Jako že když je knedlo vepřo zelo, tak já nemusim mít cizrnu s celerem ale moc rád si dám knedlo vepřo zelo bez vepřo... a tak podobně. Tohle mne pokaždý překvapí i u celkem inteligentních lidí... A to já občas jim kuřecí a uplně cháu že ta mrtvola prasete je pro někoho prostě bašta... jednou jsem dokonce ochutnal něco na grilu tušim panenka to byla, že to musim, tak já posilněn alkoholem sem to vzal do mordy. chuť výborná a spolknout bych to nemohl, hned bych se pozvracel, tělo to prostě nedá. Já nikomu na tý grilovačce neříkam že sou polodementní idioti že žerou mrtvý maso.... a hrozně ale hrozně mne SERE když to není opětováno. Je to pro mne projevem čirého buranství v té nejkristaličtější podobě... (a pro někoho to možná je: dávat tři tečky za každou větu kterou nedokáže dokončit)
já se vždycjy snažím vysvětlit že jim uplně to samí. Jako že když je knedlo vepřo zelo, tak já nemusim mít cizrnu s celerem ale moc rád si dám knedlo vepřo zelo bez vepřo... a tak podobně. Tohle mne pokaždý překvapí i u celkem inteligentních lidí... A to já občas jim kuřecí a uplně cháu že ta mrtvola prasete je pro někoho prostě bašta... jednou jsem dokonce ochutnal něco na grilu tušim panenka to byla, že to musim, tak já posilněn alkoholem sem to vzal do mordy. chuť výborná a spolknout bych to nemohl, hned bych se pozvracel, tělo to prostě nedá. Já nikomu na tý grilovačce neříkam že sou polodementní idioti že žerou mrtvý maso.... a hrozně ale hrozně mne SERE když to není opětováno. Je to pro mne projevem čirého buranství v té nejkristaličtější podobě... (a pro někoho to možná je: dávat tři tečky za každou větu kterou nedokáže dokončit)
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
...když to shrnu: pro mne je vegetariánství či veganství čistě problémem (otázkou) tolerance a sociální inteligence než přesvedčení.





