O výchově dětí
Re: O výchově dětí
Dudas - to se velice mýlíš ... dítě je "dítě" z větší části jen tělesně ... jinak to je samostatná bytost s velice přesně danými směry, obsahem vědomí i podvědomí, historií atd. "tabula rasa" nevezme ve 3 letech do ruky housle a nezačne hrát jako virtuoz, nezačne malovat obrazy a tisíce dalších příkladů - i zdánlivě méně nápadných ... Daný "software" - stejný impuls vyvolá různé reakce u x dětí (a lidí obecně) atd. Myslet že narozené dítě je nepopsaný list papíru, prázdný mozek a vědomí je trošku naivní
Jo, ked si tu tabulu rasa predstavujes ako prazdnu bednu, tak asi ano... Ty si cisti spiritista, Teba aj tak nepresvedcim. Asi sa zbytocne snazim.
Len tak na rozmyslanie - narodene maju v mozgu uplny chaos. Aspon v tej casti, ktora zodpoveda zavedomie. Ich neuronove synapsie su nedovyvijane a neda sa do nich zapisovat skoro nic. Vzruchy medzi neuronami behaju nahodne, neorganizovane. Ano, je to vedomie. S organizaciou na urovni gulasa... Cela predna cast mozgu potrebuje este X mesiacov na vyvoj. Ale to ty samozrejme vies...
Len tak na rozmyslanie - narodene maju v mozgu uplny chaos. Aspon v tej casti, ktora zodpoveda zavedomie. Ich neuronove synapsie su nedovyvijane a neda sa do nich zapisovat skoro nic. Vzruchy medzi neuronami behaju nahodne, neorganizovane. Ano, je to vedomie. S organizaciou na urovni gulasa... Cela predna cast mozgu potrebuje este X mesiacov na vyvoj. Ale to ty samozrejme vies...
MDudas: taky nesouhlasím (ale ani s Ivem, oba podle mě zastáváte extrémní názory). Nemusím chodit daleko - mám dva bráchy a ve spoustě věcech jsme tak rozdílní, že 95 % určitě neberu. Mám pocit, že se všeobecně uvažuje poměr půl na půl a s tím bych asi souhlasil.
vasek: dudasov nazor som necital ale ak je opozitny k tomu ivomu, osobne sa prikladam viac k ivovi.. i ked ja to nevidim az tak duchovne (v zmysle terminov reinkarnacia a podobne), ale skorej z vedeckeho uhla pohladu.. je naozaj dost dobre mozne ze ludsky mozog je len 'interfejs' cez ktory vedomie, existujuce same o sebe ak najzakladnejsia vlastnost 'priestoru', "dava najavo ze tu je" ..
a pozor - to neni ziadna metafyzika ale seriozna vedecka teoria vychadzaca z kvantovej fyziky, ktora predikovala niekolko overitelnych experimentov pricom niektore z nich uz sa aj podarilo realizovat .. nechcem to tu dalej rozvijat ako offtopic, ked tak daj si tu na ezone vyhladat "penrose hameroff"
kazdopadne, pravda je niekde uprostred.. samozrejme mozog ako sucast biologickeho tela sa musi vyvinut, naocit ovladat biologicke telo, produkovat tie spravne hormony a latky, riadit "mechanicku cast tela" .. ale co je vedomie ? Ak plati ta teoria hore vyssie, potom naozaj vedomie nevznika pri bioelektrickych procesoch v mozgu, ale tieto su naopak len jeho prejavom.. potom je naozaj mozne ze ta kreativna cast nasej osobnosti, ktora nevychadza z naucenych vzorov ale naokap vytvara tieto vzory, je projekciou tohoto 'vedomia' ..
trosku zamotane napisane ..
jednoducho priklanam sa k tomu co pise ivo, aj ked, jak som povedal, moje dovody su zrejme trochu ine ako tie ivove ))
a pozor - to neni ziadna metafyzika ale seriozna vedecka teoria vychadzaca z kvantovej fyziky, ktora predikovala niekolko overitelnych experimentov pricom niektore z nich uz sa aj podarilo realizovat .. nechcem to tu dalej rozvijat ako offtopic, ked tak daj si tu na ezone vyhladat "penrose hameroff"
kazdopadne, pravda je niekde uprostred.. samozrejme mozog ako sucast biologickeho tela sa musi vyvinut, naocit ovladat biologicke telo, produkovat tie spravne hormony a latky, riadit "mechanicku cast tela" .. ale co je vedomie ? Ak plati ta teoria hore vyssie, potom naozaj vedomie nevznika pri bioelektrickych procesoch v mozgu, ale tieto su naopak len jeho prejavom.. potom je naozaj mozne ze ta kreativna cast nasej osobnosti, ktora nevychadza z naucenych vzorov ale naokap vytvara tieto vzory, je projekciou tohoto 'vedomia' ..
trosku zamotane napisane ..
jednoducho priklanam sa k tomu co pise ivo, aj ked, jak som povedal, moje dovody su zrejme trochu ine ako tie ivove ))
Naposledy upravil(a) dendy dne 04 úno 2015 09:52, celkem upraveno 1 x.
Ivo: dite minimalne par let neni samostatna bytost. Kdyby by ses podle toho choval, tak uz ti je socialka davno sebrala, tedy pokud by to dite prezilo;) Geneticka dispozice a dedicnost dela hodne a to jak na nej po narozeni pusobi okoli dela taky hodne. Netroufl bych si rict, jaka z tech casti je vyznamnejsi nebo urcujici. No a vzhledem k tomu, ze narozene dite se projevuje z 99% pouze reflexy, o ktere teprve postupne prichazi a nahrazuje je ucenim, tak tvrzeni o tabula rasa z tohodle pohledu je celkem na miste. Coz samozrejme nesouvisi s tim jakou ma genetickou dispozici a ze kazdy je z tohoto pohledu naopak plne a nemenne popsany hw:)
inak synator teraz zacal robit dost strasidelne veci )) lezi.. v pohode.. a v tom zacne kukat hore na stenu, z prava, do lava, ako ked mu niekto nieco ukazuje.. a zacne sa uchechtavat .. natahuje hore ruky ako keby chcel daco chytit .. uplne sa sprava ako ked ho niekto niecim zabava.. s tym rozdielom ze tam kam sa pozera NIC nieje, len biela stena
to hovoris ty!
Začínám se trochu ztrácet... nedíval bych se na to vědecky, ale čistě empiricky. Na světě existuje určitě spousta zajímavých pramenů a experimentů - od dvojčat odloučených od sebe až po skupiny dětí, které někde uzavřené měly zcela shodné podmínky. Z toho se myslím dá odhadnout, jaké to procento "vrozenosti" a "vychovávatelnosti" asi zhruba je.
Já se na to snažím dívat jednoduše a pragmaticky, tzn. beru jako svoji povinnost poskytnout dětem co nejlepší výchovu a podmínky, co v rámci možností zvládnu - na druhou stranu jsem ale připraven na eventualitu, že se to zvrtne někam jinam.
Já se na to snažím dívat jednoduše a pragmaticky, tzn. beru jako svoji povinnost poskytnout dětem co nejlepší výchovu a podmínky, co v rámci možností zvládnu - na druhou stranu jsem ale připraven na eventualitu, že se to zvrtne někam jinam.
z pozorovania okolia mam pocit ako keby kulturne a historicky zazrata metoda "vychovy" deti spocivala v tom ze ich treba ako domace zvieratka (psikov) natrenovat na robenie toho co chce rodic a nerobenie toho co rodic nechce - a teraz nehovorim ani tak o nejakych uzitocnych veciach do zivota, ale hlavne veci typu aby to dieta (psik) rodicov neotravovalo, nesposobovalo im skody a problemy, nezahanbovalo ich pred inymi ludmi atd
netvrdim ze ti rodicia su zli alebo hlupi, ale cele generacie takto boli vychovavane a nikto nepozna nic ine, proste sa to berie ako standard a ze tak to ma byt a ked je na to niekto upozorneny tak povie ze "I turned out alright"
dal by som do pozornosti unschooling
alebo http://www.nevychova.cz/
netvrdim ze ti rodicia su zli alebo hlupi, ale cele generacie takto boli vychovavane a nikto nepozna nic ine, proste sa to berie ako standard a ze tak to ma byt a ked je na to niekto upozorneny tak povie ze "I turned out alright"
dal by som do pozornosti unschooling
alebo http://www.nevychova.cz/
- Jirka Štolfa
To si pamatuju. Naše dcerka to dělala taky.dendy píše:inak synator teraz zacal robit dost strasidelne veci )) lezi.. v pohode.. a v tom zacne kukat hore na stenu, z prava, do lava, ako ked mu niekto nieco ukazuje.. a zacne sa uchechtavat .. natahuje hore ruky ako keby chcel daco chytit .. uplne sa sprava ako ked ho niekto niecim zabava.. s tym rozdielom ze tam kam sa pozera NIC nieje, len biela stena
http://magazin.atlas.sk/spektrum/fakty- ... 17279.htmldendy píše:inak synator teraz zacal robit dost strasidelne veci )) lezi.. v pohode.. a v tom zacne kukat hore na stenu, z prava, do lava, ako ked mu niekto nieco ukazuje.. a zacne sa uchechtavat .. natahuje hore ruky ako keby chcel daco chytit .. uplne sa sprava ako ked ho niekto niecim zabava.. s tym rozdielom ze tam kam sa pozera NIC nieje, len biela stena
Moja má fiktívneho kamaráta "Minka".. som aj rozmýšľal, či nie je po mne-psycho, ale asi ho naozaj vidí..
- Jirka Štolfa
No podle mě malé děti moc nerozlišují realitu a snění. Do jisté míry to mají propojené. Nemají ani moc rozdíl mezi vně a uvnitř, nemají ještě vytvořené dualistické vidění světa. Ony vlastně ani nedokáží rozlišit objekty. Přiřadit jméno nějaké skupině tvarů. Těžko tak určit co vidí.
Mimochodem já když se dívám do bílé zdi tak po nějaké době začnu vidět barvy i když tam žádné nejsou. Stejně tak když se dívám na modré nebe tak vidím takové různé pulzující černé šmouhy a někdy dokonce vidím jakoby průlet tunelem.
Mimochodem já když se dívám do bílé zdi tak po nějaké době začnu vidět barvy i když tam žádné nejsou. Stejně tak když se dívám na modré nebe tak vidím takové různé pulzující černé šmouhy a někdy dokonce vidím jakoby průlet tunelem.
a tady na ty tocne jsem mu rikal, "neber ty drogy, nebo se z toho zblaznis!"
Rodicia dieta psychologicky formuju a od toho zavisi aky zivot dieta prezije - ako sa mu bude darit v seberealizacii, vo vztahoch, proste celkove prezivanie zivota. A vsetky fyzicke a dusevne vlastnosti s ktorymi sa dieta narodi sa mozu nejako rozvijat alebo uslapavat a zavisi to prave od psychologickeho formovania.Ivo píše: Myslet že narozené dítě je nepopsaný list papíru, prázdný mozek a vědomí je trošku naivní
Asi najvacsi vplyv na to ako sa dieta vyformuje su vztahy ake vladnu v najblizsej rodine: Otec - Matka, Otec - rodicia, Matka - rodicia, Otec -syn/dcera, Matka - syn/dcera, brat-sestra, brat-brat, sestra-sestra a podobne. Staci ak v jednom z tychto vztahov nastane nejaky zadrhel a v zatial nevyformovanom dietati vzniknu bloky, ktore si bude tento clovek niest po cely zivot a ktore budu mat na jeho zivot vplyv. Nehovoriac o tom, ze bloky su prenosne z generacie na generaciu.
Myslim si, ze ak v cloveku (matka, otec) existuju nejake dusevne bloky/traumy ktore si dotycny clovek neuvedomuje a hlavne s ktorymi nie je vnutorne vysporiadany, tak dieta toto citi uz ihned po narodeni a tento stav dieta formuje.
Podla mna vztahove problemy v spolocnosti existuju preto, ze mat deti je silne precenovana zalezitost. A to ma za nasledok to, ze obrovske mnozstvo ludi CHCE MAT DETI ZA KAZDU CENU a to aj v pripade ak clovek nie je uplne vyrovnany so svojim zivotom a preziva traumy s ktorymi sa nedokaze vysporiadat. Mnohi ludia si dokonca myslia, ze mat dieta ja akasi spasa, ze to je nieco co ich zbavi dusevnych problemov a nepohody. V konecnom dosledku ale za takych okolnosti vzniknu deti, ktore budu v zivote nestastne.