Sedavé zaměstnání - výhřez ploténky

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Tonysss

Sedavé zaměstnání - výhřez ploténky

Příspěvek od Tonysss »

Tak bohužel po X letech trávení min 10 hodin denně v sedě, stále v autě atd.. minimum dlouhotrvajícího pohybu (chůze atd..) u mě vedla k velkému výhřezu ploténky L5/S1. (nebo jak říká pan dr.Hnízdil "moc sis toho naložil a tak tě bolí záda")
Takže klasika, skřípnutí nervu vylezlou plotýnkou, bolest nohy jak prase, nemožnost se ohnout, sedět,nic atd.. bojuju s tím už více jak 4 měsíce. Zkouším všechno možné.
Mckenzie metoda, SM cvičení, dlouhé procházky pokud to momentálně vůbec jde. Protahování a uvolňování zkrácených svalů, masáže, posilování "Core" jádra těla. Ale bohužel zatím žádná změna tak jsem se objednal na operaci.
Nemáte někdo náhodou osobní zkušenost z výhřezem ploténky a léčbou a hlavně jak dál pracovat ? Jaké sezení zvolit ?
Samozřejmě vím že musím už napořád pokračovat v tom co momentálně dělám. (Procházky,cvičení,joga,pilates) no zkrátka pohyb :-)
Tohle berte vy mladší i jako varování. Hýbejte se nebo dopadnete jak já.
Naposledy upravil(a) Tonysss dne 14 dub 2015 17:53, celkem upraveno 2 x.

hubert

Re: Sedavé zaměstnání - výhřez ploténky

Příspěvek od hubert »

Velmi dobre to poznam, mam presne to iste. Trapim sa s tym uz 17 rokov...Je to vraj operacny stavale zaroven to nikto neodporuca operovat , pokial sa s tym da nejako fungovat. Najviac mi pomohol Pilates Reformer.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

neriesi to klakatko ? i ked to bude skorej prevencia , ako liecenie ked uz su problemy ..

hubert

Příspěvek od hubert »

Alternativa v sedeni uricte ano, klakatko, fit lopta atd....nuti to zapajat viacej chrbtovych svalov cim sa vlastne posilnuje svalovy korzet. Ale len ako prevencia. Ked uz je zle, taksa velmi tazko hlada akakolvek ulavova poloha. Este ze mam doma nahodenu na stene rebrinu. Zavesenie sa celkom pomaha...

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

Na klekačce jsem seděl ale stejně blbě, za chvilku se na ní hrbíš ještě víc než na židli, klekačka ani balón není na non stop sezení.
možná židle spinalis nebo jak se to jmenuje.Ale co v autě ? atd...

Hlavní je ale přirozená správná vzpřímená chůze, ono bohužel pokud člověk nechodí min. hodinu denně v kuse plotýnka se nevyživuje (funguje to jako pumpa která nasává živiny přes pórovité těla obratlů)
A pokud se plotýnka dlouhodobě nevyživuje tak odumírá a křehne a popraská a poté se rosolovité pulpózní jádro dostává ven.Když se člověk pro něco v předklonu zvedne a zabere ,k tomu třeba prochladne a už tak namožené a zkrácené svaly z ustavičného sezení se ještě více stáhnou a je zaděláno na problém.
Ukrajinský profesor Danilov ve své knize tvrdí že výživa ploténky začíná teprve asi po 15min chůze a k výživě jí stačí tak 1,5-2 hodiny chůze denně a je schopná i své regenerace. Důležité je ale mít v rovině podvozek aby i páteř byla v ideálním postavení, poté by se měli ploténky umět zregenerovat. zhruba za 10-18 měsíců. Pokud vám ale momentální stav nedovoluje moc chodit je to začarovaný kruh....
A to jsem si vždycky dělal srandu že sportuju ,že zásadně k autu chodím pěšky, tak lidi neblbněte a choďte pěšky :-)
Naposledy upravil(a) Tonysss dne 14 dub 2015 17:34, celkem upraveno 2 x.

hubert

Příspěvek od hubert »

Ono s tym Spinalisom to je trochu zlozitejsie. Su na trhu stolicky na 10 a viac-hodinove sedenie, ale Spinalis to zrovna nie je. Ortopedi by ti o tom povedali svoje...Stolicky od Grammeru su tvorene na zaklade ortopedickych studii. Ale za zdrave sedenie sa musi zaplatit...

dendy

Příspěvek od dendy »

dlhodobo sedavam na fit lopte (uz hadam 2 roky) a som velmi spkojny, problemy s chrbtom odvtedy minimalne az ziadne :)

hubert

Příspěvek od hubert »

To ani nevies ake mas stastie. Pretoze prave sedenie dlhodobo na niecom co ta nefixuje v ziadnom zo smerov nie je zrovna v poriadku. FIT lopta sa ma vyuzivat len ako alternatova na prestriedanie s klasickym sedenim.

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

Ale za zdrave sedenie sa musi zaplatit...
Myslím že pojem zdravé sezení neexistuje :lol: vhodnější pojem by byl "co nejméně škodlivé sezení" ...

hubert

Příspěvek od hubert »

Suhlas...

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Tonysss píše:
Ale za zdrave sedenie sa musi zaplatit...
Myslím že pojem zdravé sezení neexistuje :lol: vhodnější pojem by byl "co nejméně škodlivé sezení" ...
to pripomina, ze popularni je ted prace ve stoje u vysutyho stolu, aspon par hod. denne. znam lidi, ktery takhle michaji.

problemy ti nezavidim a taky se jich obavam. snazim se drzet aspon cca 100 km behu mesice (ale spis vic), a mit nejakou zidli, o ktery si nekdo mysli, ze je kvalitni. ;) doted jsem vzdycky vsechny bolesti rozbehal.

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

No ono běhání taky údajně není nic moc, dynamická chůze je pro tělo vhodnější.... teda říkaly ...

Ve stoje momentálně jím, k jídlu jsem si nesedl už 4 měsíce :-) PC mám upraveno pro práci v leže ...:-( ať alespoň něco dělám...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Zajímavá věc je, že zvířata, co chodí po 4, bolesti a problémy se zády nemají ... napadlo mě už občas zkusit se pohybovat po 4 :)

Chce to skvělého individuálního fyzioterapeuta ... všelijakých rehablitačních rutinních a "esoterických" masážníků jsou mraky, ale většinou dělají pořád to samé ať se jim do rukou dostane kdokoliv. O jednom bych věděl, ale je odtud ....

Moje záda taky nejsou žádný ideál (tisíce hodin v nepřirozené poloze s houslemi atd.). Velmi se mi osvědčilo takové masážní lůžko: http://www.maddiamond.cz/katalog/masazn ... stel-md-4b skvělý efekt ... myslím obecně na záda. Výborná věc a kdykoliv k dispozici

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

No, bohužel u mě to dospělo do stádia kdy už normálně nefunguju a musím se svěřit do péče moderní chirurgie a doufat že se nebude chirurgovi třásti ruka :-)
A změnit životní styl, do let budoucích je ovšem nutností...

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

A jeje, tohle je neprijemny zraneni, ale nezoufej, hodne casto se to vhodnym cvicenim spravi. Holt ochably jadro, nebo nerovnomerny rozvoj svalu, pripadne zkraceni svalu v jadru, to je udel nas sedavcu.

Muzu doporucit Foam Roller Grid od Trigger Point Therapy, skvela vec.
https://www.tptherapy.com/category/grid ... s/view-all od 2:30 Pokud by jsi se pro tuhle pomucku rozhodl, konzultuj to s doktorem jestli je to pro tebe vhodny.
Naposledy upravil(a) W.Cable dne 14 dub 2015 19:25, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět