dendy píše:Symphonic píše:Placebo má smysl u dospělých pacientů, u nichž hraje roli psychologický efekt "dali mi injekci s novým úžasným lékem". U dvouměsíčního nemluvněte takové psychologické efekty obvykle nejsou předpokládány proto se kontrolní skupině placebo nepodává. To mi přijde logické.
Tak si nastuduj co to je tzv 'double-blind' test s placebom. To nema zdaleka vyznam len na eliminovanie psychologickeho efektu - pri double-blind teste ide o to ze ani testujuci nevie ci podava placebo alebo ucinnu latku - eliminuju sa tym mozne manipulacie s vysledkom a kopa dalsich veci.
Neboj se já znám co je dvojitý slepý test. Primárním důvodem té dvojitosti je to, že znalost, který z léků je placebo a který účiný, může podvědomě měnit chování podávajícího lékaře a pacient to z jeho chování může podvědomě vytušit, že se jedná o placebo reagovat jinak, než kdyby dostal účinou látku. Není to kvůli manipulacím, protože pokud chce výzkumník výsledky manipulovat, udělá to klidně i s dvojitým slepým testem s placebem.
Ale to není tak podstatné. Podstatné je, že věda
má tyto výzkumné a statisticky ověřené výsledky , i když ne vždy dokonalé (s placebem, slepým testem, u nemluvňat apod.). Naopak nejrůznějš alternativci
nemají výzkumy ani statistické výsledky žádné. Přečti si třeba Ivovi argumenty, jsou to jen slova o tom, jak je věda nedokonalá a namyšlená atd.. a implikací je - neočkujte se. Není tam žádná logická spojitost. A pak jsou to epizodické příběhy typu "můj syn byl na očkování (jako 99% ostatních) a teď je proto hyperaktivní". Což je také nesmysl, příčin různých poruch může být nekonečně a dokud se neudělá
statistické šetření korelace, pak jsou to jen bláboly.
dendy píše:
Dalej - test o ktorom ja hovorim by dokazal skodlive efekty vakcinovej zmesi ako takej - kdezto ked pouzijes 2 testovacie skupiny, jednej das vakcinu s aktivnou latkou a druhej vakcinu bez aktivnej latky ale s tymi istymi sajrajtami (hlinik a x dalsich veci) ktore su aj v tej prvej skupine - z takeho testu ti vyjde len negativny vplyv samotnej aktivnej latky - ale nie vsetkych tych dalsich sajrajtov (o ktore tu HLAVNE inde) ..
Jestli píšeš o tom grafu co jsem sem dával, tak tam to bylo jinak. Ti nevakcinovaní nedostali jednoduše nic. Ani placebo ani "vakcinu bez aktivnej latky ale s tymi istymi sajrajtami (hlinik a x dalsich veci)". Nevím jak si na tohle vůbec přišel... Ani proč by to někdo někomu dával. Jako placebo se používá zcela neúčiná látka... Jinak by to nemělo smysl.