FL studio 9 je venku!

Trackery, Reason, FL Studio...
Neural_I

Re: FL studio 9 je venku!

Příspěvek od Neural_I »

EXCOM píše:pani, taka nestranna otazka,.. co je gro toho cara co FL poskytuje? ja som sa aj snazil niekedy sa mrknut na tento soft, ale nepochopil som princip.. je jasne ze pre mna to nie je, ale vzdy mi bol tento soft sympaticky, len som si nevedel najst k nemu filozoficku cestu
ftip FL je v tom, ze je to paternova masina, tj. skladas skladbu po paternech (da se jet i linearne), to muze mit pro nekoho svoje kouzlo, prace ve FL je totiz strasne jednoducha a tudiz rychla, pravda je ze paternovy sekvencery apod vychytavky na loopy atd se snazi posledni dobou davat i starej Steinberg do cubází, ale ve FL je to zakladni prvek a kdyz jsem v tom neco delal, byla to lahudka prace, bici loop si naklikas za chvilku, je to jako kdyz hrajes piškvorky :P udelas si par paternu bicich, nejakou basu, par samplu, cely to nahazis do dalsiho stupne, tj uz neklikas ctverecky not ale klikas obdelnicky paternu do aranze, no proste je to fakt jak hracka pro matersky skolky :twisted: ale v dobrym slova smyslu, kdyz si paterny pojmenujes a obarvis, vypada pak aranz i dost pritulne a pracovni prostredi je dost frendly, me v tom bavilo delat i midi pro externi HW syntaky, udelal sem si 16ti stopej templejt s midi out stopama a jelo to jak po masle. vyhoda oproti cubasi (kterou mam jinak fakt rad) a ostatnim DAWum (kterych jsem vetsinu minimalne vyzkousel, v nekterych i jistou dobu delal) je v rychlosti tvorby, priklad, naklikat patern bicich, nakopirovat, udelat par variant a nahazet do okna aranze je otazka par fterin, proti tomu hrabani se v pianorollu v cubasi je otrava az na pudu, nebavi, unavuje, odrazuje, s poocitem uklikani se k smrti ztracim po chvili chut a napady. mimo jine ve FL uz jde udelat vsechno co si clovek muze prat vcetne linearniho audia a midi, jediny co je fakt dementni je ten miniaturni mix, s tim uz by meli konecne neco udelat v tom se neda solidne delat kdyz ma savle asi tak 5 milimetru...
jinak tomuhle softu fakt fandim a na midi dost uvazuju ze v tom zas zacnu delat (EXCOM: udelat si v tom templejt na FG6 je hracka a editace midi rychla a efektivni 8) )
ostatnim se omlouvam, asi to melo jit spis do posty, ale co, dyt je to jedno ne?

kexik

Příspěvek od kexik »

medzitym sa ten patternovy sposob doviedol do sialeneych moznosti tym, ze pattern vlozeny do playlistu teraz vidis nie len ako tehlicku ktora ma cislo a nazov, ale vidis noty ktore v nej su a navyse ju mozes nielen opakovat, ale aj krajat na mensie kusky podobne ako audio a tym vytvarat nove variacie bez toho aby si musel vytvarat nove patterny. samozrejme je mozny aj linearny notacny mod podobne ako v cubase a zasa, vysledok ide rezat na cucky a rozne vrstvit a kombinovat. co sa tyka prace s audiom, audio je uzavrete v akomsi specialnom sampler module ktorych je niekolko typov podla pozadovanej funkcie a zasa je moznost kombinovat, sekat, klonovat a vrstvit sposobom inym ako v inych daw. a samozrejme tym ze to beha aj ako plugin, mozes odlahcenu verziu FL pouzit ciste ako osemkanalovy patternovy sampler v cubase ciste na tvorbu stop, kde je tento sposob editacie vyhodny

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Prečo chceš naklikavat v cubase bicie v poano rolle? Na to je predsa drum edit. Tam si tiež natukas bicie za sekundu. A potom môžeš patern ofarbovat, mnozit , krajat, koľko len chceš. Z toho popisu som teda nepochopil tu jeho výhodu. Ale asi ste to len zle vysvetlili. Ja som FL nikdy nevidel, takze fakt netuším, ako sa v ňom pracuje.

kexik

Příspěvek od kexik »

pytkin, v cubasiom drumedite ten bici loop je len midi sekvencia ktora obsluhuje jeden nastroj. vo FL je ten bici loop, napriek tomu ze je to jeden rezancek v playliste, zlozeny kludne z 50 roznych samplerov a vsti. proste ine spajanie do blokov. samozrejme ze v cubase ide urobit 1:1 to iste, je len otazka kde je to rychlejsie. zasa nahravat audio klasickym hdr sposobom ide v cubase neporovnatelne lahsie, napriklad...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Kexik: v drum edite si rovnako nahadzes rôzne porty na jednotlive lajny. I keď som si teraz neni na 100% istý, moc to nepoužívam.

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

Me se taky dost FL libi, ale co mi vadi je to co pise neutral ten mix je fakt hroznej tam .. ale asi taky otazka zvyku... pak co mi pije krev je, ze kdyz nahodim sampl, tak se u nej neda volit v sampl okne kde ma zacinat a kde koncit, to proste nepochopim proc to tam neni...

jinak to mi celkem zajima to jestli tam jde i v linearu sazet noty do tech kosticek jako treba v cubase.. muzete nekdo popsat, jsem na to nikdy neprisel, vzdy sem musel editovat pianoroll v nejakym paternu..

mONOGRAm

Příspěvek od mONOGRAm »

opytam sa diletantsky - je mozne vo FL9 robit sampling/producing sposobom ako na MPC? teda vytvorit midi, poslat ho do ext. synthu, z toho si nahrat do samplera zvuky a tie spustat vnutornym midi sekvencerom + ulozit potom nahrate sample ako nejaky program?

+obsahuje FL9 nejaky kvalitny sampler s vascimi modulacnymi moznostami /priraditelne vnutorne LFOs, obalky atd./?
edit: direct wave je odpovedou na druhu otazku. ma uvedenu v popise vlastnost "...and it can even sample your existing VSTi instruments." - co to konkretne
obnasa?

kexik

Příspěvek od kexik »

ekeaze: zaciatok a koniec sampla a este vela inych silenosti ide nastavit ak pouzijes nie generator sampler ale wave traveller. inak ide samozrejme zaciatok a koniec v obycajnom sampleri nastavit obalkou, pravda ;)
co sa tyka robenia scores do piano rollu, ano to musis stale robit v ramci patternu, ale v playliste uz teraz vidis ako ten pattern vyzera, vidis jeho noty a ked nan dvojkliknes tak sa rovno otvori piano roll. a hlavne nemusis v playliste pouzit cely obsah pianorollu, kedze aj na score objects funguje nozik a ide ich cuckovat a kombinovat cucky
monogram: ano, v direct wave je nastroj ktory vie vysamplovat lubovolny patch vsti ale robi to offline, cize je to pouzitelne len na vsti. ak chces samplovat hardver, najjednoduchsie je v generatore midi out namalovat stupnicu, poslat do syntaka, nahrat audio do edisona, v nom nechat vytvorit markery na zaciatku kazdej noty a potom ulozit pomocou save regions as do extra adresara. ked ich potom vsetky naraz natiahnes do direct wave, ten podla cislovania rozozna ich poradie a sam si ich rozhodi na klavesnicu. nie je to uplne banalny postup ale ide pomerne rychlo. neviem to porovnat s inymi rieseniami, nerobim to

invisible_E

Příspěvek od invisible_E »

...midi dost uvazuju ze v tom zas zacnu delat (EXCOM: udelat si v tom templejt na FG6 je hracka a editace midi rychla a tomuhle softu fakt fandim a naefektivni 8) )

- ja by som potreboval vediet ci sa da nastavit template na FL 9 co sa tyka midi controleru a to v takom zmysle ze nech si otovrim akykolvek projekt ci stary alebo novy - budu ovladace namapovane univerzalne - mam MPK 49 - a teda aby bol vzdy mix vyvedeny na controleri aspon prvych 15 stop + master a posledna banka by bola volne pripojitelna ci uz na jednotlive chanel settings - alebo na vsti knoby _ ? ono to urcite ide / ved si to mapujem vzdy manualne len ja som uplny zaciatocnik v midi a ked som videl manual k tej 49 tak som nim aj ostal :wink:

Obrázek

mONOGRAm

Příspěvek od mONOGRAm »

kexik: nezaujima ma samplovacka hw klasickou cestou po notach. chcem skor zachytavat nejake frazy napr.
vytvorit midi /noty, kontrolery atd./ trebars nejakeho harmonickeho loopu, to poslat do hw a priamo spat nasamplovat do FL.
umoznuje Direct wave priame zachytavanie vstupu z karty?

kexik

Příspěvek od kexik »

monogram: frazy najjednoduchsie zachytis do edisonu, ulozis na disk, a ked uz su ulozene, ide ich rovno z edisonieho okna pretiahnut mysou do playlistu ako objekty otvorene v jednoduchom sampler moduli. directwave je na toto overkill, to je velky sampler so zonami a layermi atd

kexik

Příspěvek od kexik »

invisible_E píše:...midi dost uvazuju ze v tom zas zacnu delat (EXCOM: udelat si v tom templejt na FG6 je hracka a editace midi rychla a tomuhle softu fakt fandim a naefektivni 8) )

- ja by som potreboval vediet ci sa da nastavit template na FL 9 co sa tyka midi controleru a to v takom zmysle ze nech si otovrim akykolvek projekt ci stary alebo novy - budu ovladace namapovane univerzalne - mam MPK 49 - a teda aby bol vzdy mix vyvedeny na controleri aspon prvych 15 stop + master a posledna banka by bola volne pripojitelna ci uz na jednotlive chanel settings - alebo na vsti knoby _ ? ono to urcite ide / ved si to mapujem vzdy manualne len ja som uplny zaciatocnik v midi a ked som videl manual k tej 49 tak som nim aj ostal :wink:

Obrázek
ked si raz urobis to mapovanie na prazdnom projekte a ten ulozis ako preset, mas to poriesene pre nove projekty. na starych to musis spravit rucne, ale vsak to ide uplne expresne...

Neural_I

Příspěvek od Neural_I »

drum editor v cubasi je tak vopruzoidni zalezitost ze to radsi delam v klasickym midi, uz jen to nastavovani midi kanalu atd na kazdym jednotlivym zvuku me vzdycky odrazuje a proste neni to ono, je to neandrtalskej editor jeste z dob atari ST, tam to vypadalo a fungovalo stejne a od ty doby se to nezmenilo, neni to prijemny v tom delat, ted to sice v cubasi jaksi dohnali stepsekvencrem, ale zase, oproti tomu co umi s midi FL je to furt v plenkach, ja preferuju rychlost prace, kdyz mam napad chci ho zrealizovat na par kliknuti mysi, ne na pul hodiny laborovani a nastavovani.
co se tyce linearniho midi, staci udelat prazdnej patern a nahravat midi do nej, jak dlouho se nahrava tak dlouhej ten patern pak je, takze muze byt klidne buřt pres celou skladbu jako v jinych DAW, ale tenhle zpusob je dost neefektivni.
jak sem napsal, me prijde na FL nejvetsi lakadlo to, ze si muzu upravit pracovni prostredi k obrazu svymu, udelat si teplejt kterej kdyz nahodim tak to proste hned funguje, ze si muzu ulozit projekt jako ZIP archiv pricemz se do nej nahazej automaticky vsechny wavky takze nikdy o nic neprijdu z duvodu ze sem nekde neco zapomnel nebo omylem promazal apod coz se mi obcas stavalo... a hlavne, ja potrebuju aby aranz hezky vypadala :P zda se to jako zbytecnej a divnej duvod, ale me se proste jinak dela kdyz mam svy paterny popsany, usporadany a obarveny, jasne ze to umi kazdej DAW, ale ne kazdej mi po kliknuti v aranz okne na patern ukaze hned jeho obsah aniz bych musel jak magor preskakovat mezi okny jako v cubasi a polovinu casu misto skladani travit prerovnavanim oken a skakanim mezi pianorollem, mixem a aranzi a neustalym zoomovanim atd (namitky ze to jde i v jinych DAWech beru, jen mi to proste ve FL prijde naprosto bezkonkurencne nejvychytanejsi a nejrychlejsi)

FL pouzivam v zasade vyhradne na midi, co se tyce kvality vystupniho mixdaunu, nazor si necham pro sebe abych nevyvolaval bitky a nezabrednul do vysvetlovani :twisted:

smrdim

Příspěvek od smrdim »

DObrý večer,mam takový problém nastavil jsem asio a funguje to, ale pak zapnu znova fl studio a najednou to nejde, nejak jsem tam klikl znova na svoji zvukovou kartu a šlo to ,byla totiž vypnuta, červeny křížek, a ted to dělam znova a nejde to . Nevím v čem je chyba, můžete mi poradti ? deěkuji

kexik

Příspěvek od kexik »

zvukovu kartu ti uz obsadil asi iny program, napriklad systemovy zvuk windows? neviem, hadam.

Odpovědět