Stan: seš šikovnej, tvůj thread o akustice tě stál určitě spoustu práce a máš to celkem pěkně zpracovaný. Ale zdá se mi, že jsi trochu moc sebevědomej a občas jenom papouškuješ, co sis někde přečetl. A co sis zrovna nepřečetl, to hned odsuzuješ jako kravinu.
Co podle tebe udělá rockwoolovej panel překrytej dřevěnými lamelami? Zázračně ztratí veškerou svou pohltivost? Já myslím, že ne. Ta masa rockwoolu jednou v té místnosti je a nějak se to projeví. Vyšší frekvence (jejichž vlnová délka je malá v porovnání se šířkou lamely) se budou chovat jako "paprsky"... kde narazí na lamelu, odrazí se. Což nemusí být špatně, pokud budou orientovány tak, aby první odraz nešel přímo na posluchače (což jde snadno zařídit). Takto rozptýlené odrazy na vyšších frekvencích nemusí být vůbec na škodu.
Naopak nižší frekvence lamely "neuvidí" (rozměry lamel jsou v porovnání s jejich vlnovou délkou málo významné) a prostoupí do rockwoolu. Když ho bude dostatečně silná vrstva a bude umístěn v místech, kde je vysoká akustická rychlost (tzn. spíše dál od stěn místnosti), bude ten rockwool pohlcovat dost slušně (např. 15cm vrstva rockwoolu umístěná 15 cm od stěny bude dosahovat ještě na 280 Hz maximum své pohltivosti).
Co se té perforované desky (helmholtzova rezonátoru, jak zmiňuješ) týče, to je něco úplně jiného. Jednak by měl být prostor za deskou vzduchotěsně uzavřený a jednak jsou rozměry otvorů daleko menší... A ne vždy člověk potřebuje velmi selektivní rezonátor s vysokým Q na jedné frekvenci. Často je naopak žádoucí jeho frekvenční spektrum rozšířit. Potom se otvory dělají různě velké, různě rozmístěné po desce (myslím, že to tak měli např. v JazzDocku v Praze). Takže s těmi přesnými výpočty a kritickým rozmístěním děr to taky není tak horké (něco jiného je, když se řeší konkrétní průser nějaké místnosti a je potřeba zasáhnout "chirurgicky"... to ale málokdo bude v domácím studiu dělat, tam je spíš potřeba dosáhnout co nejrovnoměrnější absorpce).
Prostě bych to tak nedogmatizoval... Akustika je velice široký obor a málokdy se dá říct, že je něco 100% dobře nebo špatně.
BTW: když už opravuješ terminologii, tak mám za to, že česky se říká "difuzor"
A mimochodem, ta rada s igelitem... Jak široké je podle tebe frekvenční pásmo, které projde dekorativní tkaninou, odrazí se od igelitu, projde dekorativní tkaninou a ještě dorazí několik metrů vzduchem k uchu posluchače s nezanedbatelnou energií? Záleží na konkrétní tkanině a igelitu, ale podle mě ani tak moc široké nebude

Ale ten igelit mi přijde zajímavý z toho pohledu, že by se pro některé frekvence mohl chovat jako tlumená membrána...
Pro oživení dozvuku v místnosti se právě celkem často používá dřevěný obklad s mezerami mezi deskami, za kterým je silná vrstva rockwoolu (analogie výše diskutovaného)