blueevil píše:...
rastis: to je v poriadku, nieje dovod, čo mysliš konkretne? aby som bol v obraze, rad by som sa priučil, nikomu nič nevnucujem, ale radim.
to s tymi malymi lampami napriklad - ECC83 (cize 12AX7) sa obcas na prvej pozicii naozaj nahradza ECC81 (cize 12AT7), prave preto, ze ma mensi zisk, cize aparat nejde tak lahko do skreslenia v preampe. osobne nie som priaznivec tychto rieseni, pride mi to blbost, lebo ked ten aparat nehra tak ako potrebujem, tak si kupim taky, co vyhovuje. ale su ludia, ktori s tymto uplne bezne laboruju, pretoze inak su ECC83 a ECC81 co sa tyka funkcnosti a zapojenia rovnake.
potom tam pises o tych koncovych lampach, ze tam je bias, aby si mohol menit ruske EL34 za 6L6. no poprve EL34 nemusia byt nutne ruske, lebo aj 6L6 sa v rusku hojne pouzivali do vojenskej techniky, dokonca asi aj castejsie ako EL34. bias nie je nato, aby si si s nim steloval, aky typ elektroniek tam mas dat. oni dokonca povodne ani nie su zamenitelne, pretoze jedna z nich ma isty prepoj medzi pinmi vnutri banky a druha nie, takze jedna z nich sa za druhu dat moze, ale naopak to nejde, pokial sa ten prepoj neurobi medzi pinmi zvonku na patici. faktom je, ze moderne aparaty su uz robene zvacsa univerzalne, ze maju tu paticu prisposobenu a funguju rovno oba typy. aj ked zase ja osobne som priaznivec toho moc neni, podla mna je zvacsa kazde zapojenie aparatu vhodnejsie k jednemu typu lamp, ako k obom, ale to je asi iba moj subjektivny dojem... v kazdom pripade ten bias plni trochu inu funkciu, to som chcel napisat. inak niektore aparaty maju bias fixny, napriek moznosti osadit EL34 aj 6L6. s vystupakom to tiez moc nema spolocne a hlavne vystupak neni problem kupit, kludne aj presne original ten isty, ako v danom konkretnom zosiku je...
no a potom tam radis miesto laborovania s lampami vymenu snimacov za Seymour Duncan. nic proti nim, su to v pohode snimace, maju vela zaujimavych modelov do roznych situacii, ale to co je za radu ? ake snimace ? ktore ? naco ? humbuckery miesto singlov ? ci silnejsie single ? ci slabsie radsej ? ... ...
a takisto ze nejaky poletovanec so zmeskou lamp co hral ako s chorusom, a ze to bolo asi kvoly ECC85... no to je tiez take tvrdenie, ze som sa normalne nad tym aj zamyslel, ze co ...
ako nic v zlom samozrejme