Finalizace demo nahrávky pro poslech, rádia, média

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 29 lis 2005 12:21

nuz, to je, obavam sa na svojvuoli autorov vst ;)
moj sukromny nazor je ze vsetko nad -8dB je prasaciaren, i ked nejaky punk ide natlacit do takeho brickwallu, ze sa meraky ani nepohnu :)
lenze co potom, v radiach ti za to moc vdacni nebudu... ja sa drzim -9dB ako maxima a dufam ze cinim dobro :)

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 29 lis 2005 12:37

hmmm prasaciaren je pekne slovo......vidim ze ides v duchu svojej ikony :) ale naspat k problemu....cela tato zalezitost okolo RMS je pre mna trochu zahadou......jednak v jej vyhodnocovani v SW sa dostanes na rozne hodnoty...napr. medzi SF a Wavelabom som mal vzdy na jednej a tej istej skladbe rozdiel cca. 1,5 dB......takze neviem kde je pravda ked som robil veci viac akusticke tak som sa snazil tam zachovat co najviac zivota v dynamike (rozumej unosneho zivota) ale vtedy som mal vysledok len nieco okolo -11 - 12 dB a samozrejme ze muzikantom sa zdalo ze je to potichu..a reptali takze som to natlacil na cca -9 kde uz som ale ja citil ze to nie je ono ale muzikanti boli spokojni lebo to HRALO (rozumej hlasnejsie) nuz a ked je v koncoch clovek co to robi tak neviem kde bere tu odvahu :) nejaky soft tvrdit ze toto konkretne od tej a tej hodnoty uz je moc...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 29 lis 2005 12:41

hubert: v dvoch softoch dostanes rovnake cislo, ak si meraky rovnako nastavis. ide o to, aby mali rovnaky meraci interval (rms je totiz integral okamzitych hodnot cez nejaky casovy usek, podeleny casom toho useku), iny interval, ine okamzite hodnoty rms. plati hlavne pre hodne dynamicke nahravky, u popiku by to nemalo robit rozdiel

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 29 lis 2005 12:48

Kexik: Ja teda robim viacmenej len vo Wavelabe....ten SF som len skusil pre porovnanie....viem ze vo WL sa da nieco nastavit pred analyzou co sa tyka casu???....neviem presne....teraz je ale otazka ze ci ti pri roznych nastaveniach ukaze rozne hodnoty.,...podla toho co pises ty tak urcite ano......ale potom ake je TO SPRAVNE nastavenie aby si si bol isty ze ti to ukazuje spravne????? som amater....hm

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 29 lis 2005 12:49

ono to ma moznost nejake RMS nastavit na zadnom paneli..

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 29 lis 2005 12:50

Poshook: tak to je fajn.....a ake nastavenie pouzivas Ty?

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 29 lis 2005 12:57

hosi, nebudete mi verit, ale ja som uplny idiot, cele skoro dva roky som mal nastavenych -14,5 a cudoval som sa, ze mi vsetko pred finalizaciou liezlo nad nulu....vzdy som nastavoval len integration time, aby rucicky nelietali ako splasene kazdu desatinu sekundy, ale RMS ma vobec nikdy nenapadlo nastavit :)



Obrázek

uz som ho nastavil na -9dbFS ... vdaka hosi

clovek sa kazdy den nauci nieco nove...
Naposledy upravil(a) Poshook dne 29 lis 2005 12:58, celkem upraveno 1 x.

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 29 lis 2005 12:58

Poshook a este by ma zaujimalo ze o kolko sa lisi namerana hodnota RMS v offline analyze od toho co mas nastavene v tom PSP......

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 29 lis 2005 12:59

jaj to som netestoval, ale PSP bola pre mna vzdy seriozna firma a tieto meraky su zadara...)
mozem pozriet ako koresponduju PSP meraky s Wavelab internymi

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 29 lis 2005 13:01

no, s Wavelabackymi to sedi na chlp

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 29 lis 2005 13:05

Verim tomu ze real time meranie bude ukazovat rovnako ale ak sa drzis pri komprimovani nahravky merakov ktore ti ukazuju v realnom case tak sa bude celkove RMS nahravky ktore odmeras offline analyzou urcite lisit a mna zaujima ze o kolko a akym smerom...... teda plati to za prepokladu
ze vyslednu komprimaciu nastavis tak aby ti tie vintage metre ukazovali len minimum to "prekompresovania".....

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 29 lis 2005 13:44

offline analyza mi ukazala Average RMS Power (predpokladam, ze to je to cislo, o ktorom hovoris) -11,3db.

PSP metre boli nastavene na -9dbFS a snazil som sa to nakomprimovat +- na nulu

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 29 lis 2005 14:21

average rms z celej skladby nie je dobre cislo, analyzuj offline len cast nahravky kde hra vsatko (hlasnu pasaz, refren, alebo tak), tam ma byt -9... intra z toho vynechaj, tie ti tu average hodnotu znizuju

FFoxX
Příspěvky: 145
Registrován: 26 lis 2002 18:54

Příspěvek od FFoxX » 29 lis 2005 17:16

Pozor! VU metr není Peak metr! Pokud ti jde Peak metr nad 0dB, tak to znamená clip. Nicméně VU metr neměří aktuální hodnotu, ale provádí integraci vstupního signálu (proto se u něj nastavuje ten integrační čas), tzn. že vždycky za nějakou tu dobu zjednodušeně řečeno nasčítá vstupní hodnoty a zobrazí hodnotu výslednou. Ve skutečnosti je to plocha vlny za ten časový úsek, to už je ale matematika. Z toho vyplývá, že u VU metru neexistuje jednoznačná hodnota 0dB, a místo toho je dána různými normami. Ta norma podle které se to bude měřit se dá na tom měřáku většinou nastavit, a každá ta norma má taky jiný prostor nad 0dB. Teoreticky by obdélníkový signál s peak 0dB měl na VU metru ukazovat vždycky maximum, ale kolik to bude nad 0dB záleží na použité normě.

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 29 lis 2005 17:34

to ze VU meter nie je Peak meter, mi je samozrejme nadslnko jasne. islo len o to zistit, podla coho moj VU meter zobrazuje referencne hodnoty a na to sme prisli, takze vsetko je OK

Odpovědět