Finalizace demo nahrávky pro poslech, rádia, média

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Yogi
Příspěvky: 94
Registrován: 19 lis 2002 22:16

Finalizace demo nahrávky pro poslech, rádia, média

Příspěvek od Yogi » 18 lis 2005 12:03

Ahojte,
dodělávam takový svý jedno demo CD, kterého bych rád udělal pár kopií a rozeslal na patřičná místa. Netroufám si tvrdit, že jsem aplikoval jakýkoliv mastering (chainu - stereoenhanceru, basu, kompresoru a limiteru se tak fakt říkat nedá, jen takový malý nakonputí).
Co ovšem řeším je konečná hlasitost wav nahrávek. Slyšel jsem totiž různý názory, jakože -0.6dB, pak zase -0.2db a jinde dokonce nějakých -3.0db a teď co z toho si vybrat ?
V dnešní době je průs.., že se řeší víc zvuk než muzika a veškerý nahrávky jsou nehorázně nabuzený agresivníma kompresorama a limitovany snad i do červených (viz. DNB, TECHNO ...), je mi jasný, že s potichou nenabuzenou nahrávkou dnes již nelze moc uspět. Jaký je tedy nějaký zlatý střed pro to, aby CD hrálo v poho na domácích CD přehrávačích, v rádia po aplikaci těch jejich broadcast compresoru a limiteru i třeba někde na diskmanu ? Opět zdůrazňuju, že neřešim mastering jako takovej, na to jsem ještě nula a usmrkanec, navíc na to nemam vybavení. Řešim to, že mam čistou neboostrující nahrávku, která je dejme po mym rádoby premasteru na nějakých těch -0.2db, mam to takhle vypálit nebo se dává těch -0.6 ?

PS : Hledal jsem ve foru, ale marně - možná špatně :D

Díky,
Yogi

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 lis 2005 12:15

hlavne, podstatne nie su spicky, ale RMS... rozumne maximum je -9dB, ale su hovada co idu aj na -6 ;)
podla mna aj -9 je uz zversky rev
spicky by akurat nemali klipovat, tot vsjo, tych -0.daco sa tam dava pre istotu, ak clovek neveri vlastnemu sw :)

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 18 lis 2005 12:16

-0.2db a hodne stesti na patricnych mistech!
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 18 lis 2005 12:29

peaky na -0.2dB, RMS max -9dB, presne jak tady uz bylo receno, to je dneska "standard" :o)
taky preju hodne stesti

Uživatelský avatar
Yogi
Příspěvky: 94
Registrován: 19 lis 2002 22:16

Okey

Příspěvek od Yogi » 18 lis 2005 12:36

Díky moc

xZoomer
Příspěvky: 35
Registrován: 03 led 2005 13:37

Příspěvek od xZoomer » 26 lis 2005 19:51

kexik píše:hlavne, podstatne nie su spicky, ale RMS... rozumne maximum je -9dB, ale su hovada co idu aj na -6 ;)
podla mna aj -9 je uz zversky rev
spicky by akurat nemali klipovat, tot vsjo, tych -0.daco sa tam dava pre istotu, ak clovek neveri vlastnemu sw :)
..sorry... vim ze je to asi nejaka...basic thing...ale co je presne RMS? :shock:

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 26 lis 2005 19:58

ja finalizujem na 0 vo VU metri, tam ziadne -9db nie je, je to OK? niektore veci pustim aj na +3 v spickach. VU integration cas mam okolo 1 sekundy

budiky mam tieto:

Obrázek


+ usi
Naposledy upravil(a) Poshook dne 26 lis 2005 20:03, celkem upraveno 1 x.

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 26 lis 2005 20:02

xZoomer píše:
kexik píše:hlavne, podstatne nie su spicky, ale RMS... rozumne maximum je -9dB, ale su hovada co idu aj na -6 ;)
podla mna aj -9 je uz zversky rev
spicky by akurat nemali klipovat, tot vsjo, tych -0.daco sa tam dava pre istotu, ak clovek neveri vlastnemu sw :)
..sorry... vim ze je to asi nejaka...basic thing...ale co je presne RMS? :shock:
priemerna hlasitost nahravky

ksr
Příspěvky: 155
Registrován: 25 úno 2005 12:31

Příspěvek od ksr » 27 lis 2005 00:00

Poshook píše:ja finalizujem na 0 vo VU metri, tam ziadne -9db nie je, je to OK? niektore veci pustim aj na +3 v spickach. VU integration cas mam okolo 1 sekundy

budiky mam tieto:

Obrázek


+ usi

+3 ve spickach. To je naky divny. Cim to delas? U digitalu nemuzes jit pres 0 peak, mohlo by to po vypaleni lupat. Nebo tim myslis kolik tlacis dolu pred limitaci?

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 27 lis 2005 08:52

neviem, na master pouzivam PSP MasterComp s aktivnym limiterom a na budikoch mi to bezne ukazuje +3 bez akej kolvek znamky prebudenia

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 27 lis 2005 14:30

na to sa vyserte co ukazuju pluginy, tie idu v 64bitovom interfejsi, tam je headroom jak svina a navyse mnohe maju tie "indikatory" debilne napisane... co ukazuje vu meter za master sekciou, je podstatne... a hlavne totalna analyza zrenderovaneho fajlu, kde je peak, average rms, maximal rms, pocet clipov, glitchov atd... dobra analyza nikdy neni realtime, treba prezut cely subor

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 27 lis 2005 15:45

kexik píše:na to sa vyserte co ukazuju pluginy, tie idu v 64bitovom interfejsi, tam je headroom jak svina a navyse mnohe maju tie "indikatory" debilne napisane... co ukazuje vu meter za master sekciou, je podstatne... a hlavne totalna analyza zrenderovaneho fajlu, kde je peak, average rms, maximal rms, pocet clipov, glitchov atd... dobra analyza nikdy neni realtime, treba prezut cely subor
hej, ale co mi hovoria teda moje PSP budiky? vsetko, co som cez ne meral, dopadlo dobre

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 27 lis 2005 15:56

tak to neries :)
nepouzivas wavelabie metre? ja nicomu inemu neverim, snad analyzer je tam divny, neda sa nastavit slope a ine veci... pouzivam voxengo span

Uživatelský avatar
freecoolin
Příspěvky: 264
Registrován: 25 lis 2004 09:53

Příspěvek od freecoolin » 27 lis 2005 18:29

kexik píše: spicky by akurat nemali klipovat
jak se zjistí klipování v CUBASE? to je to C v kolečku na výstupní šavli? když zaklipuje tak zčervená?

ksr
Příspěvky: 155
Registrován: 25 úno 2005 12:31

Příspěvek od ksr » 27 lis 2005 18:46

freecoolin píše:
kexik píše: spicky by akurat nemali klipovat
jak se zjistí klipování v CUBASE? to je to C v kolečku na výstupní šavli? když zaklipuje tak zčervená?
Presne tak. Jeste tam je ciselnej udaj pod master savli (je to to mensi cislo-to vetsi je udaj o poloze savle),kde Ti to napise o kolik se to prehouplo.

Odpovědět