dodělávam takový svý jedno demo CD, kterého bych rád udělal pár kopií a rozeslal na patřičná místa. Netroufám si tvrdit, že jsem aplikoval jakýkoliv mastering (chainu - stereoenhanceru, basu, kompresoru a limiteru se tak fakt říkat nedá, jen takový malý nakonputí).
Co ovšem řeším je konečná hlasitost wav nahrávek. Slyšel jsem totiž různý názory, jakože -0.6dB, pak zase -0.2db a jinde dokonce nějakých -3.0db a teď co z toho si vybrat ?
V dnešní době je průs.., že se řeší víc zvuk než muzika a veškerý nahrávky jsou nehorázně nabuzený agresivníma kompresorama a limitovany snad i do červených (viz. DNB, TECHNO ...), je mi jasný, že s potichou nenabuzenou nahrávkou dnes již nelze moc uspět. Jaký je tedy nějaký zlatý střed pro to, aby CD hrálo v poho na domácích CD přehrávačích, v rádia po aplikaci těch jejich broadcast compresoru a limiteru i třeba někde na diskmanu ? Opět zdůrazňuju, že neřešim mastering jako takovej, na to jsem ještě nula a usmrkanec, navíc na to nemam vybavení. Řešim to, že mam čistou neboostrující nahrávku, která je dejme po mym rádoby premasteru na nějakých těch -0.2db, mam to takhle vypálit nebo se dává těch -0.6 ?
PS : Hledal jsem ve foru, ale marně - možná špatně

Díky,
Yogi