KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 26 srp 2009 17:22

peteness píše:S tema sidechainama zalezi jak ktery plugin. treba ten kjaerhus GUP se v Cubase vyuzije jedine pres groupu, neni to zas tak slozity, videa jsou na youtube. Ten DB audioware je jednodussi. Nepotrebuje groupu, jen se prida jedna instance do insertu na kick stope a druha na bass stope a v gui obou se nastavi vysilaci/prijimaci kanal a slave/master. Imho bych z toho nedelal vysokou skolu, ale pouzival ho uz na zacatku tvorby........nejvic z pluginu se mi libi Otium Compadre, prijde mi hladsi, sametovejsi nez Kjaerhus i DB.

db je blbej v tom, ze ma latenci. vlastne vsechny tyhle sidechain pluginy, ktery jsou reseny tak, ze se zavesi na spousteci stopu i na komprimovanou, maji (udajne kvuli vst architekture) delay. takze ja pouzivam zapojeni pres qadro groupy (neb cubase4/5 nemam).

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od peteness » 26 srp 2009 17:25

jo ja mam taky radsi groupu, krom toho ten db je jednim z tech pluginu kde attack release celou dobu nedela nic a pak v nakym momente uz zase dusi moc.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od dendy » 26 srp 2009 18:18

yo jasne pokial to dovoluje host priamo svojou architekturou/vstavanym pluginom je to vzdy lepsie.. aj v reaperovi to ide je tam taky kompresor (z tych default pluginov) ktory ked sa hodi na stopu basy, tak potom viem zo stopy kopacku poslat send do stopy basy na virtualne kanaly 3/4, z ktory si v kompresore nacitam trigger signal.. ked nastavim attack na 0 tak to vyzera ze fakt ho ma 0 (s tym db audioware riesenim tam ozaj bolo pocut ten problem co popisuje brooklyn, takto nativne tam ten problem nieje, velmi fajn a presne to sidechainuje)

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od peteness » 26 srp 2009 18:59

tam jde o dve veci - o rozsah atacku a release a pak o to, jestli tenhle rozsah opravdu neco uzitecneho dela. Kdyz jsem zkousel sidechain s Distressorem, tak to bylo neskutecny jak se da vyhrat pouhym kroucenim attack a release - mnohasekundove dlouhe naprosto hladoucke attacky a release, neskutecny rozsah. No jasne, nikdo se nebude uprostred michacky drbat s outboardem, to nedelaji ani nejvetsi profici, vsecko se dela softwarove. Davam to jen pro srovnani. U DB Audioware i kdyz pouziju predsazeny dummy track, tak sice dosahnu toho ze basa se ztahne jeste pred normarnim slysitelnym kickem, ale pouzitelny rozsah attacku u toho pluginu je tak zalostny, ze to vzdycky bude znit kostrbate. Trochu pohnes mysi a uz je to v haji. Jasne, vetsinou clovek nepotrebuje, aby to pumpovalo jak Call on me, ale o to vic presnosti je potreba, kdyz ma byt sidechain nenapadny.

mkII
Příspěvky: 54
Registrován: 18 črc 2009 08:27

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od mkII » 02 lis 2009 21:47

kexik píše:a potom automatizacia ktorou osetris pasaze kde basa alebo kopak nehra
chápu to správně jako automatizace hlasitosti basy/kopu- to co zní zrovna samo zvednout?

O sidechainu slyšim poprvé, mluvíte tu o tom docela do hloubky ale kdyby šlo aspoň povrchně vysvětlit k čemu se to používá a jak to přibližně funguje?

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od Amorph » 02 lis 2009 22:12

Sidechainovat se da lecos ruznym zpusobem, ale asi nejcastejsi pripad je, ze mas na base kompresor, kterej je rizenej kopakem. V normalnim pripade jde do kompresoru vstupni signal a ten ridi ucinky kompresoru. Pri rizeni sidechain signalem se pro rizeni nepouziva vstupni signal ale nejaky dalsi postranni - sidechain. Sidechain pak nejde na vystup, ale jen ridi kompresor. Snad je to srozumitelny:)

Sidechain pouzivam vsude tam, kde chci aby nejakej dynamickej signal lip prolejzla nejakym vice konstantnim signalem - bud kopak v base, nebo virbl v kytarach, nebo hlas plochama a da se s tim i ruzne experimentovat, treba kopakem gejtovat reverb atd.

Ja na sidechain pouzivam kompresor, kterej je primo v cubase a funguje mi na to bez problemu, je na nem fajn, ze ukazuje, kolik prave zabira.


Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 02 lis 2009 22:40

no a tady to nekonci, nezapomente, ze se da sidechain gatovat, expandovat, pri trose laborovani hlasitostni obalkou ovladat jakejkoliv jinej vst parametr (kopak ovlada cutoff filtru? atd.). no a spousta dalsich legraci! :] v jednom nedavnym tracku treba kopakem klicuju dlouhej reverb na sendu, nebo rozdeluju audio, co ma bejt komprimovany, na nekolik pasem, a klicuju kompresorem jen nektery, kde chci ziskavat prostor. (treba vokal muze vykousavat jen vyssi stredy z kytar atp.)

mkII
Příspěvky: 54
Registrován: 18 črc 2009 08:27

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od mkII » 02 lis 2009 23:01

já mam vždycky takovou radost, když pochopim něco novýho- jako třeba teď :)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od biscuit » 02 lis 2009 23:39

Brooklyn / juanita juarez píše:no a tady to nekonci, nezapomente, ze se da sidechain gatovat, expandovat, pri trose laborovani hlasitostni obalkou ovladat jakejkoliv jinej vst parametr (kopak ovlada cutoff filtru? atd.). no a spousta dalsich legraci! :] v jednom nedavnym tracku treba kopakem klicuju dlouhej reverb na sendu, nebo rozdeluju audio, co ma bejt komprimovany, na nekolik pasem, a klicuju kompresorem jen nektery, kde chci ziskavat prostor. (treba vokal muze vykousavat jen vyssi stredy z kytar atp.)
silence :-) (to neni anglicky, ale cesky bez diakritiky.. )

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TOM-Thak » 03 lis 2009 09:47

Ted trosku odbocka - Kick a basa super - kompresor na kopak pro vymodelovani a prip. uriznuti spicky, basa sidechain.
Me porad nejde do hlavy to, kdyz nechci prat na master zadnej limiter nebo nemichat do kompresoru celej trek, tak jak dosahnout slusny hlasitosti treku.
Logicky kdyz mam kopak s basou klidne v grupe a leze mi z grupy treba signal -2dB a povesim na to nejakej saw lead, co má treba -3dB a na to povesim dalsi lead, kterej je taky na stredech a dosahuje treba -4dB, tak se tam objeví tak jako tak frekvence, co se sectou a tim padem vznikne peak. Takze i kdybych dal na jeden lead a na druhe lead kompresor nebo limiter.. tak to stejne ulimituje na nejakou uroven a pak se to stejne secte a udela peak tzn. potom musim veset nejakej kompresor na master, aby to omezilo peaky a dalo se to pri finalu nejak slusne zmaximalizovat. To je vec, co mi neleze porad do hlavy. Nekdo udela trek, co je krasne cistej oddelenej a hlasitej a pritom nema zmrsenou dynamiku. Fakt nedava nic na master?? Ze by jinej figl?

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od Cyril » 03 lis 2009 10:11

TOM-Thak: Zkus dat na master Sonnox Inflator... vysledek je hodne zajimavej... a mozna i inspirativni
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TOM-Thak » 03 lis 2009 10:23

Cyril píše:TOM-Thak: Zkus dat na master Sonnox Inflator... vysledek je hodne zajimavej... a mozna i inspirativni
Ja na masteru pouzivam a micham do 40% Bypass / Mix Powercore 24/7C amplifier limiter. Zatim nejmensi ujma zvuku a nejvyssi uspech dostat se na prumernou hlasitost skladeb stylu, co delam.
Ja jsem si prave predstavoval, ze udelam bez cehokoli na masteru nejakej slusne hlasitej a ne moc peakujici mix, kterej pak poslu treba do velvetu.
Je pravda, ze je to taky hodne o tom, jak se trefim nastrojema do sebe a barvama.. nekdy to proste do sebe nesedi a dela to kraviny.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od delay » 03 lis 2009 10:41

Podle me vubec nezalezi na hlasitosti mixu, jde jen o to jak hraje ne? Muzu mit mix klidně -10dB, pro mastering je to spis vyhoda bych rekl. Michat s necim jinym nez analyzerem na masterfaderu mi prijde kravina, ale kazdej mame asi jiny postupy...

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TOM-Thak » 03 lis 2009 11:07

delay píše:Podle me vubec nezalezi na hlasitosti mixu, jde jen o to jak hraje ne? Muzu mit mix klidně -10dB, pro mastering je to spis vyhoda bych rekl. Michat s necim jinym nez analyzerem na masterfaderu mi prijde kravina, ale kazdej mame asi jiny postupy...
Je to prave otazka. Ono zalezi hodne na zanru. Samozrejme kdyz delas elektroniku do klubu, tak neni zadouci, aby pak DJ musel otacet gainem o pulku navic nez u ostatni vetsiny skladeb. Ja to delam tak, ze pokud to micham a doladuju doma, tak micham do 24/7C powercore, kterej zapinam a vypinam a testuju.
Pokud to posilam nekam na mastering, tak na master nic nedavam a micham to, co nejlip to jde bez cehokoli na na masteru a vysledek ma pak treba -7,5 - 8,5dB.

Odpovědět