KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od BS » 24 lis 2009 16:29

TheMachi píše:ja chci dělat hluboké basy a povětšinou to zní shitsky nebo to zakryje kick
jak zminuje nahore Radek Zelenka, vyber (natoc) spravny zvuky, srovnej si pomer, pouzij eq, popr. lehce zkomprimuj do sebe,. imho to musi hrat, pokud sis na jednotlivych krocich dal zalezet a udelal je poradne a vybral zvuky, ktery spolu jiz od zacatku pasuji.

samozrejme kapitola sama o sobe mas vrstveni zvuku, aplikovatelny na jakykoliv zvuk, napr. bass, rozdel na sub, ten hod pod kopak, pak udelej dalsi bass, kterej da texturu, ten zas musi hrat nad kopakem,, osetri jak potrebujes, dodej saturaci, pouzij eq, zkomprimuj,. dal treba kick, rozdel to na telo a na tecku, oboji opracuj, pouzij eq, popr. kompresor. vyber zvuku je samozrejme dulezity s prihlednutim na bass,. nasledne smichej pomery s bassem, popr. lehce dodatecne pouzij eq, popr. kompresi. na konci tohohle kroku uz bys mel mit dobre hrajici kopak + bass.

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od matucha » 24 lis 2009 16:31

Sou veci, ktery bez hipassu moc neudelas, ale cim vic jsi ve svete samplu/syntaku, tim spis se muzes eq a kompresi vyhnout, protoze si uz nastavis vstupni veci tak, aby do sebe zapadaly. Jo nakonec vzdycky dojde i na eq a kompresi a sidechainy, nejsem zadnej purista, ale zdaleka nejdulezitejsi je jak to hraje bez nich.

zalezi:

Jak naladis kopak(y). (daleko ucinnejsi nez eq, s eq pak muzel lehce doladit)

Delka uderu kopaku, s moc kratkym kopakem (pro danou skladbu) budes bojovat celou dobu v tom, ze ho das nahlas, ale pak ho budes muset moc komprimovat a bude hnusnej a potichu, takze ho das vic nahlas a... dokolecka dokola. Moc dlouhej kopak zablati basu a dela dalsi neplechu. Jak nemam moc v lasce midi/samplery, tak na tohle je to idealni, naladis a obalkou poresis dynamiku a je to. Dobry sou na to i generatory analog kopaku, kde vsechny dulezity parametry nastavis dle chuti.

Na jakejch tonech ti hraje basa. Nevim jestli to tu juo zminoval, ale dnb veci maj basy vicemene od G nebo F, protoze to neni ani moc nizko ani moc vysoko.

Jak moc otevrenej filtr mas na base (u syntaku - to uz je docela eq). Citelnost basy v mixu, moznost dat basy min aniz by se ti ztratila a nechat tak dominovat kopak. To plati vlasne i na akusticky basy, jestli vic clovek spoleha na harmonicky nebo chce vic dub-style.


ha, myslim, ze jsem prave napsal 121.998 popis problemu pri michani kopak/basa ;)

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TOM-Thak » 24 lis 2009 16:34

TheMachi: Já od doby, co jsem se byl podívat u Ecsona, jsem si koupil BM6A a kicky delam tak, jak mi radil Ecson a funguje to.
Najdeš si kvalitní sampl už od základu, pak poladím obálku a vymodeluju kompresorem tečku na kopáku. Teď už se mi moc nestává, že by úplně blbě zabíral kompresor. Vytunim úhoz kolem 85Hz a jinak na kopáku nic neřežu. Řežu na base resonanční frekvence pak cca do 30hz užíznu basu s pozvolným se zvedáním až do těch 90hz, aby se to nepralo s kopákem, ale abych se nepřipravil úplně o spodek basy. Dám na to sidechain, aby to hezky pumpovalo. "Šlapání" pak doháním nějakou "nebasující" middle basou. (samo, jde o styl..)

Uživatelský avatar
TheMachi
Příspěvky: 48
Registrován: 20 lis 2007 17:21

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TheMachi » 24 lis 2009 16:45

Kura no sem rád že se touhle problematikou zabývá hodně lidí a že vás tu je ... no musím to vypilovat ... příjde mi že udělat fakt slušnou podkladovou basovku je asi ta nejtěžší část na celém tracku

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od matucha » 24 lis 2009 18:04

Ten vyber je fakt nutnost, uz jsem tolikrat jsem v elektronice, kterou jsem michal pro nekoho ciziho dosel k tomu, ze sem proste musel kopak budto vymenit nebo podlozit. Nastesti v elektronice je tohle jednoduchy.

Uživatelský avatar
TheMachi
Příspěvky: 48
Registrován: 20 lis 2007 17:21

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TheMachi » 24 lis 2009 20:19

to TOM-Thak::: pořádně nechápu přesně co tím ořezáváním myslíte??? jednotlivý pásma v equ??? či nějáký štelování v compu???

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od matucha » 24 lis 2009 20:40

orezavani = filtr

HP filtrovani je jedna z nejcastejsich veci, kterou pri michani delam

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TOM-Thak » 25 lis 2009 09:03

2TheMachi: Jak řiká matucha, jde o HP filtr a v podstatě někdy ubírám i jíné frekvence než jen spodní pásmo, např. když mi dva leady hrajou přes sebe a neni potřeba občas, aby to hrálo na stejný frekvenci. Řikám tomu matení uší :c), jde jen o celkovej dojem tzn. když budou oba vejškovat a jeden stahnu, tak se vyhnu peakům, přičemž když si s tím pohraješ, tak ten dojem "navejškování" přetrva i v případě, že druhému synthu stáhneš nějaké frekvence.
Jinak u basů a perkusí a i leadů, co hrajou ve spodu, tka používám HP filtr.. aby se to tam nemlátilo ve spodku s kopákem a basou a ve chvíli, kdy nehraje kopák a basa a hraje v breakdownu jen lead, tak ten HP filtr vypnu automatizací.

jeany_jeany_jeany
Příspěvky: 139
Registrován: 15 pro 2008 13:49

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od jeany_jeany_jeany » 25 lis 2009 10:58

biscuit píše:
Radek Zelenka píše:No nativní sidechain, dneska v té verzi frujty 9 už něco takového tuším je. Ale tím bych skutečně nezačínal, problém je vždycky na začátku, ve výběru těch nástrojů. I když zní kopák na stejnou dobu co basa, tak to jde udělat poslouchatelný bez čehokoliv, prostě stačí mít dobrý nástroje co k sobě jdou. Sidechain komprese, ekvalizér - tohle netřeba, pokud člověk umí a slyší, tak to nepotřebuje.
a z kteryho stromu jsi spadnul ty?
Promiň, ale tímhle si zvednul ze židle zase ty mě.
1. moh by sis odpustit ten přezíravej tón, dá se to napsat i slušně (R. Zelenka taky psal slušně)
2. nemáš pravdu, zdroj zvuku je KLÍČOVEJ, co tam není už jinde nenaženeš, pusť si nějakou muziku z 50tejch nebo 60tejch let, tam na každym nástroji stopro není komp+EQ o maxbasech, autotunech a finalizérech nemluvě. Tak doprdele jak to, že to tak pěkně hraje?
3. toto je IMHO dost zásadní potíž spousty lidí, co zvučí na počítači, každou stopu s odpuštěním zamrví hromadou pluginů posílají sidechain všeho do horoucích pekel, maj tam 30 různejch reverbů a výsledek je ten, že to hraje líp v bypassu :D
taky jsem měl takové období, než jsem pochopil, že 1 komp a 1 EQ (ale dobře nasimulovaný a vhodně a pečlivě vybraný z několika různě znějících typů) může udělat (a zpravidla i udělá) daleko lepší službu, ušetřený čas je pak s výhodou investovat do vychytání zdruje zvuku..
kupříkladu když jsem začal točit vokály, měl jsem v řetězci taky tři hromady procesorů, pak jsem se na to vyprd a udělal si svépomocí vokální budku, a byl to značný posun v kvalitě. Umožnilo mi to zjistit, že drtivá většina těch pluginů je tam pro korekci místnosti a ve výsledku ten zvuk jenom mrví
tolik moje 2 centy

jeany_jeany_jeany
Příspěvky: 139
Registrován: 15 pro 2008 13:49

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od jeany_jeany_jeany » 25 lis 2009 11:08

Aby mě nikdo netahal za slovo,
nemám nic proti tomu, pokud se složitej postup použije krativně na vytvoření zvuku / barvy a jinak byse vytvořit nedal, vadí mi jenom řešení jednoduchejch věcí zbytečně složitě...

Uživatelský avatar
TheMachi
Příspěvky: 48
Registrován: 20 lis 2007 17:21

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TheMachi » 25 lis 2009 12:11

matucha & TOM::: Jasně čili všecko co mám posazené jako spodek... tak bych si měl pohrát s tím že těm věcem co tam hrajou rozdělím jednotlivý frekvence ... pak by se měl zminimalizovat ten efekt přebíjení??? vlastně jakoby každýmu zvuku vymezím prostor ve kterým se bude pohybovat... no tak to je možna jedna z věcí které sem do teď opomíjel

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od biscuit » 25 lis 2009 12:14

jeany_jeany_jeany píše:Promiň, ale tímhle si zvednul ze židle zase ty mě.
1. moh by sis odpustit ten přezíravej tón, dá se to napsat i slušně (R. Zelenka taky psal slušně)
2. nemáš pravdu, zdroj zvuku je KLÍČOVEJ, co tam není už jinde nenaženeš, pusť si nějakou muziku z 50tejch nebo 60tejch let, tam na každym nástroji stopro není komp+EQ o maxbasech, autotunech a finalizérech nemluvě. Tak doprdele jak to, že to tak pěkně hraje?
3. toto je IMHO dost zásadní potíž spousty lidí, co zvučí na počítači, každou stopu s odpuštěním zamrví hromadou pluginů posílají sidechain všeho do horoucích pekel, maj tam 30 různejch reverbů a výsledek je ten, že to hraje líp v bypassu :D
taky jsem měl takové období, než jsem pochopil, že 1 komp a 1 EQ (ale dobře nasimulovaný a vhodně a pečlivě vybraný z několika různě znějících typů) může udělat (a zpravidla i udělá) daleko lepší službu, ušetřený čas je pak s výhodou investovat do vychytání zdruje zvuku..
kupříkladu když jsem začal točit vokály, měl jsem v řetězci taky tři hromady procesorů, pak jsem se na to vyprd a udělal si svépomocí vokální budku, a byl to značný posun v kvalitě. Umožnilo mi to zjistit, že drtivá většina těch pluginů je tam pro korekci místnosti a ve výsledku ten zvuk jenom mrví
tolik moje 2 centy
1. nenapsal jsem nic sprostyho, takze bych rek, ze jsem to napsal slusne. nemam moc v oblibe lidi, kteri tady funguji bez jakyhokoliv odkazu na to co udelali a radi skoro jako panbuh, proto ta moje drobna impertinence.
2. kdo tu resi padesatky atd.? nehazel bych dokupy zivou hudbu a elektroniku a nesrovnaval bych co bylo a co je. a uz vubec bych si nebyl jistej tim " ze to tak pekne hraje" (stary veci).. posloucham spoustu starsi hudby a kvuli zvuku to rozhodne neni..
3. popisujes opacnej extrem. ja mluvim o ucelnym reseni, ne zamrveni insertu nesmyslnejma pluginama. osobne ekvalizuju basu i kopak velmi malo, vsechno mam postaveny na vyberu zvuku a jejich postaveni ve spektru. a kdyz uz resim, tak vetsinou obalkou v sampleru (kopak) a nastavenim oscilatorů (basa - synth). presto sidechain pouzivam casto (ne kvuli pumping efektu, ale proto, ze je to skvelej trik, kterej muze zlepsit citelnost), casto pouzivam i stmeleni v jednom kompresoru (coz me tady naucil matous) a vzdycky hipass na base, stoji-li ve spektru nad kopakem (99% pripadu u me). skoro nikdy nedelam nikde zadny boule, ani vyrezy, ale i tak to bez eq a compu proste povazuju spis za nejakou pozu, nez zasvecenej pristup k veci...

proti zelenkovi, ani proti tobe nic nemam :-)
btw: http://zelenka.sg1.cz/

Uživatelský avatar
TheMachi
Příspěvky: 48
Registrován: 20 lis 2007 17:21

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TheMachi » 25 lis 2009 13:23

Kluci myslím že to mám :)

checkente tohle ... je to dost hluboká basa ... to jak rezonuje je vedlejší (ikdyž jestlí ví někdo co s tím nechám si poradit)
důležité je že slyšíte a cítíte uder kopáku i hloubku basy .... o tohle mi šlo ... problém byl hlavně s hipassem ... kopák je na 60Hz a bassa na původích 10Hz
podle mě to má až moc velkou hlouku jenomže když ji srazím tak je zase moc výraznej kick :) ... no tohle už ale si myslím poladit bude snad hračka

schválně zkuste poslechnout

Kód: Vybrat vše

http://www29.zippyshare.com/v/42290312/file.html
Naposledy upravil(a) TheMachi dne 25 lis 2009 13:59, celkem upraveno 1 x.

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od rastis » 25 lis 2009 13:56

TheMachi píše:Kluci myslím že to mám :)

checkente tohle ... je to dost hluboká basa ... to jak rezonuje je vedlejší (ikdyž jestlí ví někdo co s tím nechám si poradit)
důležité je že slyšíte a cítíte uder kopáku i hloubku basy .... o tohle mi šlo ... problém byl hlavně s hipassem ... kopák je na 60Hz a bassa na původích 10Hz
podle mě to má až moc velkou hlouku jenomže když ji srazím tak je zase moc výraznej kick :) ... no tohle už ale si myslím poladit bude snad hračka

schválně zkuste poslechnout

Kód: Vybrat vše

http://www29.zippyshare.com/upload?uploadId=FC3929AB1D4EE0FF71C9FEC38D9CECDD
ten link nejde ?

inak... ty na akom posluchu pracujes s hodnotami okolo 10Hz pri mixazach ?

Uživatelský avatar
TheMachi
Příspěvky: 48
Registrován: 20 lis 2007 17:21

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TheMachi » 25 lis 2009 13:59

rastis píše:ten link nejde ?

inak... ty na akom posluchu pracujes s hodnotami okolo 10Hz pri mixazach ?
Jakmile prdnu hipass na jakykoli zvuk tak minimum je 10 a maximum mam 16000

jinak link uz je opraveny

Odpovědět