KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
TheMachi
Příspěvky: 48
Registrován: 20 lis 2007 17:21

KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TheMachi » 25 srp 2009 11:44

Zdravim vsechny...
zajimalo by me zda by tu nekdo nemohl prispet svou troskou do mlyna a poradit jak rozlousknout tento orisek

Jde mi o to ze mate urcity Kick a basovou linku kterou ste si postavily ... a ted je musite spojit tak aby se prelivaly jedna pres druhou a neprekryvali se (tzv. nedostali se do konfliktu)
tu sem nastrihal dve mensi ukazky z nejmenovaneho tracku, jak by to melo vypadat...

jedna je cisty kick

Kód: Vybrat vše

http://www19.zippyshare.com/v/46942757/file.html
a druha je kick+ bass (perfektni harmonie)

Kód: Vybrat vše

http://www19.zippyshare.com/v/54579852/file.html
prave mam rozpracovanou jednu podobne lehce progressivne minimalovou vec a pokud sem spravne pochytil z ruznych tutorialu a par knizek co doma mam ... melo by se jednat o side chain a ladeni v compressoru
potiz je v tom ze ja po tydnu neustaleho lazeni a zkouseni vsemoznych vychytavek a compressoru nemuzu zaboha docilit aspon priblizne podobneho efektu ... basy mam prehulene a ten kick je zcela utlumen ... muzu zaslat kratkou ukazku rozpracovaneho projektu

tak lidi jak to delate ???
predem diky za kazdej respond

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od Cyril » 25 srp 2009 11:52

Ahoj, ted si nemuzu poslechnout ukazku, ale zkus k tomu co rikas jeste pouzit na ten kopak free vstcko Tritone PhaseTone a trosku si s tim pohrat... uz se tu o nem i psalo, umi to celkem zazraky...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
TheMachi
Příspěvky: 48
Registrován: 20 lis 2007 17:21

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TheMachi » 25 srp 2009 11:57

to Cyril::: Diky Vyzkousim... tohle mi vubec nic nerika... hodim echo jak to vyzkousim

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od Cyril » 25 srp 2009 12:15

TheMachi: dej si na ezone vyhledat "PhaseTone"... mas tam pekny prispevky, treba od kexika (ty moje moc vazne neber, se obcas fakt stydim kdyz narazim na naky svoje stary prispevky, premoudrely blaboly buhviodkud vycucany, bych si nafackoval :)
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od biscuit » 25 srp 2009 12:42

machi: ze vseho nejdriv je vyber zvuku. musis k sobe doplnit vhodnej kopak s vhodnou basou - ne vsechno k sobe jde.. nezalezi jen na rozlozeni ve frekvencnim spektru, ale i na barve obou "zvuku". samozrejme frekvencni poloha je to nejdulezitejsi. sidechain, ekvalizer a jiny techniky bych resil az potom.. dulezita je taky delka zvuku (decay). kdyz nebudou mit zvuky dlouhej "ocas"a nebudou znit spolecne (jedna doba), vznikne ti najednou tolik prostoru, ze se budes divit. ale zase bacha, dlouhej ocas je vetsinou subbass, takze zkracenim kopaku casto prijdes o boom.
moje rada - vem si frekvencni analyzer, treba span od voxenga, dej ho na master a zvuky si jednoduse prohlizej. to ti pomuze udelat si obrazek o vhodnym rozlozeni. delam to taky tak.

jinak taky pohledej tady na foru, jsou tu plodny prispevky, zejmena od matuchy a ecsona.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od kexik » 25 srp 2009 13:38

nielen ocas, ale aj spicku... kopak skoro ziadny attack a basa vacsi, alebo aj naopak. cize pokial oboje pochadza zo samplov/synthov, najdolezitejsia je praca s obalkou. nejake sidechainy su uz vysoka skola, tym by som urcite nezacinal. druha najdolezitejsia vec je ekvalizacia, kde vies definovat ktore frekvencie budu taziskove na base a ktore na kopaku. a potom automatizacia ktorou osetris pasaze kde basa alebo kopak nehra

Uživatelský avatar
TheMachi
Příspěvky: 48
Registrován: 20 lis 2007 17:21

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od TheMachi » 26 srp 2009 12:56

Je mi jasny ze nejde dat vsechno k sobe nedam k minimalistickymu kicku happy hardcore bass :wink: ...
co se basu tyce hraju si hodne i s frekvencemi ... ale doufal sem ze mi tu nekdo vysvetli i techniku sidechainingu ... mam jak DB Audioware SIdeChain comp tak i Kjaerhus GUP-1 ... ale nevim poradne co s nimi ... videl sem hodne videi v Logicu tam se to zdalo hodne jednoduchy jenze tam uz maji prej docela kvalitni comp ... no a ja delam v Liveku a FLku .... tak co ??? ten PhaseTone neni to pravy ...

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od biscuit » 26 srp 2009 13:26

no a co chces na sidechainu vysvetlovat? na basu das sidechain kompresor a triggerujes ho kickem. ale tohle reseni je proste az za vsim ostatnim, i kdyz ja sidechain pouzivam prakticky vzdycky

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od kexik » 26 srp 2009 13:28

vo FL nativny sidechain nespravis, nedokazes naroutovat signal do tych klucovacich vstupov. az v public bete 8.5, resp v ostrej verzii 8.5, ktora ale bude panbohvie kedy. jedina moznost sidechainu vo FL je cez peak controler a ten nie je dost rychly na kontrolovanie basy

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od biscuit » 26 srp 2009 13:32

ja myslim, ze db comp to ocurava trosku ;)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od kexik » 26 srp 2009 14:16

biscuit píše:ja myslim, ze db comp to ocurava trosku ;)
jak? kazdy fx vo FL ma DVA vstupy a dva vystupy... jedine generatory su multi

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12765
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od dendy » 26 srp 2009 14:23

kexik: db sidechain funguje tak ze proste das plugin na obe stopy - na tu KTOROU chces sidechainovat aj na tu KTORU chces sidechanovat.. na ten odosielacej nastavis aby len posielalo do vybranej zbernice (podporuje tusim az 5 zbernic takze teoreticky mozes v ramci 1 projektu sidechainvoat 5 roznymi zdrojmi) a potom na "prijimaci" zase nastavis z ktorej zbernice si ma citat sidechainovaci signal.. hotovo.. uplne lahke a brut efektivne, imho sidechain s dobrym pluginom (a to db urcite je) je praveze uplne lahucka vec, ziadna vysoka skola ;)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od biscuit » 26 srp 2009 14:50

dendy: dekuji kolego ;)

kexik: koukni na ty prepinace send/receive a bus ;)
Obrázek

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 26 srp 2009 17:10

ve fruity to jde prave naramne dobre.

takovy systemovy problem u sc kopaku a hodne hluboky basy muze ale bejt fakt, ze clovek, pokud mu jde o vylozene o ziskani headroomu, potrebuje, aby kompresor zabral na [sub]base okamzite, v momentu, kdy zazni uvodni transient kopaku - a tak je treba co nejkratsi attack. a to je kamen urazu, protoze ultrakratky attacky a silna komprese na (sinosoidni) subbase zpusobi to, ze kompresor reaguje na jednotlivy prubehy vlny (sinusu) - a dochazi tak k neprijemny distorzi. nejnazornejsi je zkusit si takhle nastavenej kompresor vyrenderovat a podivat se na vyslednej prubeh vlny - ze sinusoidy vznika 'klik' spolecne s tim, jak jde prubeh strme k nule. jak to resit? je mozny prodlouzit attack na bezpecnejch... cca 20ms (nebo si nerdovsky spocitat delku prubehu nejnizsi noty v ms a nastavit neco delsiho... wow), a udelat si dummy groupu (aux), kam bude smerovat signal klicujici kompresor - a tuhle stopu o tech cca 20ms predsadit. sem vetsinou linej to delat? jo. kdyz jde fakt o headroom v nekompromisne komprimovanejch zanrech, je nekdy jednodussi vzit scissor tool a v patricnejch mistech basu vykousavat / fade in - outovat. no ale pokud nejde o neviditelny ziskani headroomu, ale o pumping efekt, tam je zase lepsi spolehnout se na kompresor a hrat si s releasem, kterej bude nejak rytmicky akcentovat groove.

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: KICK+BASS: jak to udelat aby se neprekryvali?

Příspěvek od peteness » 26 srp 2009 17:17

S tema sidechainama zalezi jak ktery plugin. treba ten kjaerhus GUP se v Cubase vyuzije jedine pres groupu, neni to zas tak slozity, videa jsou na youtube. Ten DB audioware je jednodussi. Nepotrebuje groupu, jen se prida jedna instance do insertu na kick stope a druha na bass stope a v gui obou se nastavi vysilaci/prijimaci kanal a slave/master. Imho bych z toho nedelal vysokou skolu, ale pouzival ho uz na zacatku tvorby........nejvic z pluginu se mi libi Otium Compadre, prijde mi hladsi, sametovejsi nez Kjaerhus i DB.

Odpovědět