a) zdokonaluj se v ovladani nastroje - to ze ti prijde, ze hrajes neco, co uz davno existuje, je vetsinou dano tim, ze nastroj neovladas dostatecne a neustale se vracis k 'zajetym kolejim'
b) nauc se noty - i kdyz to neni zakladem pro skladani vlastnich melodii, je to jedina spolecna rec, kterou maji vsichni hudebnici (krome MIDI

)
c) cvic a trenuj, postupne zacnes porad vice a vice hrat vlastni melodie. Ja sam sednu ke klaviru, zahraju C dur akord, pak C mol (tim zjistim na co mam naladu), jednou projedu celou klaviaturu nahoru a dolu, aby se mi zahrali prsty, a uz jedu ciste svoje veci. Kdyz se mi nejaky motiv libi, zapnu pocitac, nastavim VST piano a ulozim si to. Pak to zacistim, dam tam finalizer efekt a jde to do mp3 sem na forum, kde me bud zjebou, nebo pochvali, kazdopadne ale vzdy pomohou!
d) delat melodie na klaviru je celkem tezke, prave kvuli komplexnosti ovladani klaviru - nejde o klapky, ale o atmosferu, jak dychas, co se ti honi hlavou, co citis. Mozna mas lepsi si nejdrive melodii zapiskat, zazpivat, atd. a teprve potom ji zkopirovat na klaviru
e) trenuj na klasice, da ti veskere harmonicke zaklady (Schumann, Chopin, Morart, Bach).
f) improvizuj na opravdu jednoduchych melodiich, treba Kocka leze dirou, a postupne melodie rozvijej
Kazdopadne, hraj, hraj a hraj. Ja sedim u piana posledni rok a pul 1-2h denne (predtim jsem na nem absolutne neumel!) a prinasi to ovoce. Je klise tvrdit, ze kompozice a improvizace se docili treningem - je sposta lidi, co improvizuji od prvniho tonu. Ta zbyvajici cast populace se ale k tomu musi dopracovat. A existuje i vysoke procento muzikantu, kteri imporvizovat neumi a nikdy nebudou umet, zato ale perfektne hraji z not. Casem prijdes sam na to, do ktere kategorie patris.