Mastering - hezke vysvetleni pojmu s info pro newbies
Mastering - hezke vysvetleni pojmu s info pro newbies
Jelikoz jsem od IK dostal gratis T-Racks (ne full), tak jsem se podival na intruktazni videa - a jedno me celkem zaujalo. Jelikoz nejsem zadny mastering guru, spousta zakladnich pojmu pro me byla vzdycky otazka nahodneho nastaveni. Prikladam link na video, ktery prochazi jednotlive metery a vysvetlunje na co jsou, jake maji mit hodnoty, atd.
Mastering tutorial / NI T-Racks
Mastering tutorial / NI T-Racks
Naposledy upravil(a) upman dne 09 led 2009 12:17, celkem upraveno 1 x.
Presne, zkusel jsem i deluxe version, ale to mi nezvlada comp
holt ten celeron musi ven. Jinak ale zvukove to umi celkem divy, kdybych to nedostal gratis (jako ze jsem kopil SampletTank ofiko a oni mi dali darek k vanocum v podobe libovolneho dalsiho SW zadaco), tak bych to nezkoumal.
Je ale fakt, ze diky temhle videjkum se na to podivam, nemusim cist zadny manualy a halvne aspon konecne vim, na co je ktery to hejblato

Je ale fakt, ze diky temhle videjkum se na to podivam, nemusim cist zadny manualy a halvne aspon konecne vim, na co je ktery to hejblato

Tak samozrejme mastering je take dulezitej, hned po mixu a řada z nás "podomních skládačů" mastering jako takovej nedělá... Myslím že to často končí jen u insertu nejakyho master limiteru nebo barvidla na master šavli a hotovo... T-RackS se mi zamlouvá hlavně vizuálně a obecně bych se chtěl masteringem začít také trochu zaobírat, ikdyž přednější je pro mě samotná produkce a naučit se aspoň slušně mixovat...
Tak ono kdyz delas jednu skladbu a kdyz ji michas, tak nevim proc bys mel pak delat nejakej zasadne jinej mastering nez lehkou kompresi a neco limitace. Z duvodu toho, ze kdyz chces neco zmenit, tak je v 99% lepsi to zmenit primo na jednotlivejch stopach/grupach. No a pak taky kvuli tomu, ze nemas potrebu nic moc uz prece menit, protoze to co si chtel dokazat si dokazal uz tim mixem a jen potrebujes ten zatracenej limiter, aby si vedle "konkurence" nemel ten handicap, ze si potichu. Este si dokazu predstavit, ze ti muze fungovat nejaky lehky eq, ktery se ti na celku proste bude delat lip nez na 100 stopach zvlast. No ale to mluvim o max 1dB upravach.delay píše:Tak samozrejme mastering je take dulezitej, hned po mixu a řada z nás "podomních skládačů" mastering jako takovej nedělá... Myslím že to často končí jen u insertu nejakyho master limiteru nebo barvidla na master šavli a hotovo... T-RackS se mi zamlouvá hlavně vizuálně a obecně bych se chtěl masteringem začít také trochu zaobírat, ikdyž přednější je pro mě samotná produkce a naučit se aspoň slušně mixovat...
Tim nechci rict, ze mastering je nanic... ale aby vlastne mel smysl, tak by to mel delat nekdo kdo ma minimalne o stupen lepsi akustiku a bedny nez ty a je taky zkusenejsi.
Jina vec je ale taky 1 skladba vs album... tam najednou vzniknou uplne jiny naroky na upravy a kazdou vec pak ovlivnuje ruznym zpusobem celej zbytek alba. Casto je pak rozdil mezi zpracovavanim jedny (a ty samy) izolovany skladby v ramci alba zasadne jinej. Proste de o kontext.
No, ja mel v hlave tu vidinu desky spis a dat tomu takovej ucelenej zvuk, ale ja vlastne pouzivam stale stejne pluginy, a v mixu sem si zvykl michat do limiteru... takze mas pravdu.
Jinak, vidina TRackS Pro mě byla takova, ze master budu mit komplet bez FX a udelam klidne mix, kterej nebude nijak zvlast hlasitej a pak se budu soustredit pouze na master v privetivem prostredi TRackS--- V podstatě bych to mohl dat i primo do insetru na master fader a nerikat tomu mastering
Jinak, vidina TRackS Pro mě byla takova, ze master budu mit komplet bez FX a udelam klidne mix, kterej nebude nijak zvlast hlasitej a pak se budu soustredit pouze na master v privetivem prostredi TRackS--- V podstatě bych to mohl dat i primo do insetru na master fader a nerikat tomu mastering

No jako nezeby mastering nepomahal k celistvosti zvuku, ale to je stejne vec, kterou ale potrebujes udelat hlavne v mixu. A co kecam... to musis udelat uz pred mixem.
Zdroje, hudba, aranz, produkce = 90%
mix = 9.9%
master = 0.1%
Proste mastering je strasne precenovanej a ty dulezitejsi predchozi faze naprosto podcenovany. Kolikrat mi nekdo da na "mastering" neco, co neni dobry ani v jedny z tech kategoriich. Spatne vybrany zvuky, preplacany a nefuncni aranze, neexistujici mix... "a ted se predved kaamo"
. S tim, ze celej pristup k tomu je "proc ja bych se snazil, kdyz stejne to neumim a neslysim to".
Nechci nijak mentorovat, ale vzdycky kdyz vidim prispevky tohodle typu, tak mi rostou chlupy i na chlupech
. A nemyslim to nijak na konkretni osoby, spis to pisu vsem, pro ktery je mastering ta mysticka vec, ktera z hovna dela zlato.
Zdroje, hudba, aranz, produkce = 90%
mix = 9.9%
master = 0.1%
Proste mastering je strasne precenovanej a ty dulezitejsi predchozi faze naprosto podcenovany. Kolikrat mi nekdo da na "mastering" neco, co neni dobry ani v jedny z tech kategoriich. Spatne vybrany zvuky, preplacany a nefuncni aranze, neexistujici mix... "a ted se predved kaamo"

Nechci nijak mentorovat, ale vzdycky kdyz vidim prispevky tohodle typu, tak mi rostou chlupy i na chlupech

Naposledy upravil(a) matucha dne 09 led 2009 14:00, celkem upraveno 1 x.
Mastering je takovej hodně leštěnej pojem, ale řek bych, že z celkový produkce je to ta největší zábava a podle vybavení taky radost, páč už je skoro hotovo a řeší se komplet materiál a nevzniká tolik variant jako při mixu. Ale.... řešit master do detailu má smysl jedině při kvalitním feedbacku a taky smysluplným gearu. Taky jsem dřív mastroval, teď tomu říkám spíš finalizace. A když už se mi podaří udělat smysluplnej mix a budu si myslet, že svět se bez ty skladby neobejde, tak nechám master udělat někoho, kdo se tomu věnuje a má na to vybavení.
Diky, presne - ja nechtel rozebirat timhle tematem mastering a jeho potrebu, ale spis odkazat na zdroj, kde je celkem hezky vysvetleno, co je to limiter, compresor, atd. a jak se strka do chainu. Proste mi to videjko prislo super.delay píše:Ale ja se prece nebavim o masteringu, jen o tom jak vyuzit TRackS... Jako muzikant ctím první pravidlo, že pokud zároveň nedělám mix, tak jedině při nahrávání a aranži jsem schopen ovlivnit skladbu, pokud to již na této úrovni bude stát za prd, tak nepomuže nic...
U T-racks 3 jsem nepochopil Vintage Tube Compressor/Limiter model 670
při jakýmkoli nastavení to zní divně, je pravda, že oproti předchozí verzi (celej T-racks) nemrší nahrávku, ale tak nějak to nahrávku zvatuje až moc i při min nastavení. Tan klasickej kompresor pracuje ale dobře. Jen ta cena, za to už by do racku doma něco přibylo.
při jakýmkoli nastavení to zní divně, je pravda, že oproti předchozí verzi (celej T-racks) nemrší nahrávku, ale tak nějak to nahrávku zvatuje až moc i při min nastavení. Tan klasickej kompresor pracuje ale dobře. Jen ta cena, za to už by do racku doma něco přibylo.