Na jakou samplovaci frekvenci nahravate?
Re: Na jakou samplovaci frekvenci nahravate?
Nene, audio tracky se točí ve 48k ...
no ale neni to audio pre video ? potom by bolo logicke , ze je na 48k ..
Ne, je to audio pro CD ...
v zasade to funguje tak ze hudba sa robi na 44.1 lebo doteraz vo vacsine sa hudba sirila skrz CDcka, pre ktore je tato samplovacka priznacna a to z toho dovodu ze pani, ktori cdcka vymysleli to tak vypocitali na tych 44.1 kHz. Pri 44.1 je ale nevyhodne jeho zla prepocitatelnost na hocico ine.
Audio k videu sa toci v zasade 48 kHz. S touto frekvenciou vznika aj menej problemov pri prepocitavani a vysledny zvuk potom pri analyze nemusi byt taky :chlpaty: ...
Audio k videu sa toci v zasade 48 kHz. S touto frekvenciou vznika aj menej problemov pri prepocitavani a vysledny zvuk potom pri analyze nemusi byt taky :chlpaty: ...
-
- Profesionál
44.1...
i kdyz delam pro obraz, tak nakonec radsi resampluju do 48.
stve me, kdyz mi ruzny samplerate rozhazujou sync v systemu.
nekdy 48, kdyz se prekliknu :]
i kdyz delam pro obraz, tak nakonec radsi resampluju do 48.
stve me, kdyz mi ruzny samplerate rozhazujou sync v systemu.
nekdy 48, kdyz se prekliknu :]
-
- Profesionál
44.1 - 0 % (řekněme za poslední rok už skoro nedělám, pokud to nechce přímo klient)
48 - 50% (velká móda psoledních 2 - 3 let tak dělat i cdčka)
88.2 - 20%
96 - 30%
Btw. z celkovýho objemu cca ze dvou třetin jsou skrze VSO ty Fs trochu posunutý kvůli změně ladění na 44.3, 48.22 atd.
Z resamplingu si hlavu nedělám vůbec, ani když jde o CDčka. Vše se samo vyřeší v rámci masteringu při vyjetí do outboardu. Jeden systém přehrává 48 do masteringovýho řetězce a druhej to z něj nabírá do výslednýho 44.1. Digitálně nic (krom pracovních verzí) nepřepočítávám.
88.2 - 20%
96 - 30%
Btw. z celkovýho objemu cca ze dvou třetin jsou skrze VSO ty Fs trochu posunutý kvůli změně ladění na 44.3, 48.22 atd.
Z resamplingu si hlavu nedělám vůbec, ani když jde o CDčka. Vše se samo vyřeší v rámci masteringu při vyjetí do outboardu. Jeden systém přehrává 48 do masteringovýho řetězce a druhej to z něj nabírá do výslednýho 44.1. Digitálně nic (krom pracovních verzí) nepřepočítávám.
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
-
ked nieco do pocitaca len nahravam a viem ze to budem processovat analogovo, tak mi 44,1 KHz sample rate prijde dost OK, no co mam projekty, ktore viem ze budem robit v SW, tak to rovno aj nahravam do 88,2KHz.. najma kvoli processingu - vacsina pluginov znie lepsie vo vyssom sample rate alebo zapnutom oversamplingu. najma pri kompresoroch/limiteroch pripadne pri comkolvek co obsahuje nejaku saturaciu, alebo nebodaj distortion. tam mi prijde ten rozdiel priam az priepastny...
miesto na disku berem, no o processingu by sa dalo polemizovat. ono kvalitne pluginy maju casto nastaveny default upsampling na 2x az 4x.... a to mi prijde rozumnejsie robit rovno 88,2 a v pluginoch ten upsampling vypnut kde sa da, nez aby si kazdy plugin v retazci upsamploval a nasledne filtroval (antialiasing)+downsamploval...ze ked mam 3 pluginy na stope, tak mi prijde trochu uletene, aby sa mi okrem podstatneho spracuvania ta stopa aj 3x upsamplovala, 3x sla cez lowpass filter + 3x sa downsamplovala, kym sa zmixuje z ostatnymi...hawkens píše:a potom to potrebuje aj viac vypoctoveho vykonu pri procesoovani.
jihad on riaa & soza.
- soimmo_two
Já sem doteďka všechno dělal ve 44K (kromě videa, které sem jel ve 48K), ale zjistil sem, že mi nějakým způsobem zvukovka na 48K vůbec nešumí a na 44K jo. Tak odteďka zkusím 48K.
Jirka Štolfa
delam standardne ve 48 kHz, audiovideo i hudbu. nemam pocit, ze by resampling 48 - 44 neco kazil (moznost debaty : )
- ReaktoplazmAR
Souhlas. Jednou jsem rozjel projekt na 88.2, ale jak pribyvaly stopy, prestal mi v urcitou chvili stacit vykon. Rucne jsem vsechny stopy downsamploval na 44.1 a nestacil jsem se divit, jak ty dva rendery zni rozidlne! (Zpracovani se delo v jednom pripade na 44.1, ve druhem na 88.2 a az vysledek se downsamploval na 44.1.) Nedalo rict, ze jeden render zni jednoznacne lepe, ale byl v nich velky rozdil a to i ve vecech, kde bych to necekal - napr. pomer basy k ostatnim stopam. Jako velky vinik se ukazal BootEQ, ktery se stejnym nastavenim dava dost rozdilny vystup pro 44.1 resp. 88.2 na vstupu. BootEQ zrovna myslim neupsampluje. Dale vsechny hi-shelf filtry v ruznych EQ znely rozdilne.aum generator píše:projekty, ktore viem ze budem robit v SW, tak to rovno aj nahravam do 88,2KHz.. najma kvoli processingu - vacsina pluginov znie lepsie vo vyssom sample rate alebo zapnutom oversamplingu. najma pri kompresoroch/limiteroch pripadne pri comkolvek co obsahuje nejaku saturaciu, alebo nebodaj distortion. tam mi prijde ten rozdiel priam az priepastny...
Ja teda delam audio vetsinou 88.2/24, ale hlavne se snazim nemenit vzorkovaci frekvenci behem projektu, protoze uz vim, ze mi to naprosto rozhodi dosavadni mix.
A taky mi prijde racionalnejsi jet celou dobu 88,2 a vypnout upsamplovani, ktery dnes uz pouziva vetsina z mejch oblibenejch VST (apQualizr, molot kompresor, reacomp a dalsi).
nerozumiem, ako sa da robit cd na 48khz? exportovane audio na 48 sa da vobec vypalit?Liquid Sound píše:44.1 - 0 % (řekněme za poslední rok už skoro nedělám, pokud to nechce přímo klient)
88.2 - 20%
96 - 30%
len sa pytam.
-
- Profesionál
no myslim, ze liquid nekde psal, ze to potom smeruje na analogovej master, kde uz se to v realnym case navzorkuje na 44.1, rekl bych...
-
- Profesionál
Zjednodušeně je to tak, že celou dobu držíš cdčko třebas v 96kHz. V rámci masteringu pak počítač A přehrává skrze převodníky A 96 kHz do analogovýho eq atd. Opětovná digitálizace z tohoto analogu do systému B se už ale nabírá na převodníkách B s Fs 44.1. Na systému B se pak kompletuje DDP.
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice