Na jakou samplovaci frekvenci nahravate?
Na jakou samplovaci frekvenci nahravate?
Kdyz zvazim ze nejcastejsim vystupem je CD format, cili 44,1-16bitu tak by mne zajimalo na jakou samplovacku porizujete nahravky. Diky.
Re: Na jakou samplovaci frekvenci nahravate?
U mna prevlada 48 kHz
Ja nahravam 44.1/24 pripadne 88.2/24, obcas dostanu na mix veci ve 48, zejmena v pripade, kdy to pak souvisi s dvd nebo videem.
ja stale 48/24
44.1 z 90%, 88.2 z 5%, 48 z 4% a 96 z 1% .... presne 
48khz na video, pripadne 96 pro totez akorat pri nahravani zvuku pro efekty atd
44.1 na hudbu, obcas u min komplikovanejch projektu 88.2

48khz na video, pripadne 96 pro totez akorat pri nahravani zvuku pro efekty atd
44.1 na hudbu, obcas u min komplikovanejch projektu 88.2
- ECSON WALDES
- Profesionál
44
88 vzacne
48 je nesmysl (nepraktickej)
.
88 vzacne
48 je nesmysl (nepraktickej)
.
EW : nerob .. Niektory tu robime zvuk pre video .. Ja napriklad ine ani nerobim..
Tak to jsem celkem překvapený, měl jsem za to, že se převážně nahrává do 96 kHz/24bit. 

24Bit/96Khz SONAR X1 Pro. vystup cez krabice do SAMPLITUDE X Pro suite ako mastering už v 16bit/44,1Khz, cize bezna CD kvalita. format SACD, DvDaudio nepouziva skoro nik
44/24 skoro porad, obcas 88/24.
Vrzalik: samplovacka 44k je teoreticky schopna pojmout cely slysitelny spektrum. Jelikoz ale nezijeme v idealnim svete, je k tomu v praxi treba trochu vic. Stejne tak pri vyssi samplovacce dochazi k mensim chybam pri digitalnim processingu, to je duvod, proc lidi obcas pouzivaji 88k, pokud ale moc processingu nedelas, pripadne nabiras veci pro hustej mix, nema moc smysl tech 88k pouzivat. 96k ma imho smysl pouze u videa (ze stejnych duvodu), nebo u DVD-A, coz je ale podle me mrtvej format. Pokud je planovanym vystupem CD-A (coz porad plati ve vetsine pripadu), je 96k kontraproduktivni, protoze resampling na 44k je ztratovej.
Jen my dva eurocenty.
Vrzalik: samplovacka 44k je teoreticky schopna pojmout cely slysitelny spektrum. Jelikoz ale nezijeme v idealnim svete, je k tomu v praxi treba trochu vic. Stejne tak pri vyssi samplovacce dochazi k mensim chybam pri digitalnim processingu, to je duvod, proc lidi obcas pouzivaji 88k, pokud ale moc processingu nedelas, pripadne nabiras veci pro hustej mix, nema moc smysl tech 88k pouzivat. 96k ma imho smysl pouze u videa (ze stejnych duvodu), nebo u DVD-A, coz je ale podle me mrtvej format. Pokud je planovanym vystupem CD-A (coz porad plati ve vetsine pripadu), je 96k kontraproduktivni, protoze resampling na 44k je ztratovej.
Jen my dva eurocenty.
Dík za objasnění.
ja teda som fanda CDciek .. ale pri dnesnom boome online distribucie je celkom fajn distribica vo FLAC 24bit .. Napriklad B&W na svojom WEBe zakaznikom po registracii umoznuje stahovat taketo albumy .. Je to moc fajn ..
96 khz mi pripada uz privela - zbytocne vela. Nahrate subory zaberaju zbytocne velky objem a potom to potrebuje aj viac vypoctoveho vykonu pri procesoovani.
Pokial prave nerobite projekt na BluRay alebo cosi ine co je nativne v 96 khz.
Pokial prave nerobite projekt na BluRay alebo cosi ine co je nativne v 96 khz.
Závisí to na typu použitého převodníku, ale při použití Myteku, Lavry i Forssell AD (a podle reportů i mnoha dalších) zní 96k vždycky podstatně lépe než 44 (i po konverzi na 44) - více detailů i prostoru - naprosto jednoznačně. Nahrávám všechno zásadně v 96k.
48k je pro audio naprostá blbost - nejen že nepřináší žádný zvukový upgrade proti 44k, ale ještě něco ztratí převodem do 44k. Přesto tak třetina věcí, co ke mně přicházejí na mastering je ve 48k. Úplný nesmysl. Rovnou to převádím na 44k
48k je pro audio naprostá blbost - nejen že nepřináší žádný zvukový upgrade proti 44k, ale ještě něco ztratí převodem do 44k. Přesto tak třetina věcí, co ke mně přicházejí na mastering je ve 48k. Úplný nesmysl. Rovnou to převádím na 44k
ivo : nie su to veci z videa ? ci domaci tocici tocia na 48kHz ?