Seriál z nahrávání - NWO

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Amorph
Moderátor

Seriál z nahrávání - NWO

Příspěvek od Amorph »

Tak zase jednou zkusim dávat průběžně nějaké info a ukázky z jednoho nahrávání. Jedná se tentokrát o kapelu NWO a hudebně to bude ve vodách hardrocku a metalu spíše oldschoolovějšího ražení. Složení bicí, basa, jedna kytara, klávesy, zpěv. V plánu je vyprodukovat CD s devíti skladbama.

Tenhle víkend jsme za dva dny nahráli bicí, kytaru i basu. Nahrávalo se u kapely ve zkušebně. Nahrávalo se postupně do metronomu, nejdřív bicí pak kytara a basa. Klávesy a vokál přibudou časem. Postupně sem zkusim dávat i nějáké zvukové ukázky.

U bicích mě hodně potěšil room nahraný na MS (S-AKG 414, M-Audiotechnica AT4040), což jsem vyzkoušel poprvé. Nakonec mi v mixu tvoří cca 50% zvuku bicích a když jsem ho zkomprimoval, tak v podstatě ani neni moc potřeba to doplňovat reverbama. Místnost byla malá asi 4x4m a nijak extrémně vytlumená a ten dozvuk tomu myslim pěkně sednul. No a díky tomu M drží kopák a virbl pěkně uprostřed. U kopáku jsem k Shure beta52 před dírou přidal ještě dovnitř na deku položenou sm57 a funguje to pěkně na mnohem lepší definici tečky.

Basa šla přímo linkou. Kytara přes celolampu Rožďal a bednu 4x12 Laney do shure sm57 zblízka a 2x shure sm1 asi 10cm od bedny (každej u jinýho repráku a do každého repráku šel koncák s jinýma lampama). Kytaru jsme nahráli jen jednou, takže do sterea ji v mixu roztahuju jen trochu a to zejména modulovanýma delayema a pak rozhozením té druhé sm81 stopy. Každopádně hlavní váhu ve stereu budou zastupovat klávesy.

Tady je zatím pár fotek
IMG_9489.JPG
IMG_9485.JPG
IMG_9481.JPG
893149_4049717059572_441388473_o.jpg
539655_559794227386281_60152132_n.jpg
537066_559157257449978_1775614805_n.jpg
10016_559157944116576_1704064936_n.jpg

Amorph
Moderátor

Re: Seriál z nahrávání - NWO

Příspěvek od Amorph »

Tak tady je první ukázka. Klávesy jsou zatim jen takovej nástřel.

nwo10-mix64

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

A budu samozrejme vdecny za vsechny postrehy a pripominky, vim ze je na tom jeste dost prace...

delay

Příspěvek od delay »

Působí to na mě jako taková placatá koule, která se mě snaží zabít.
Jinak vyjádřeno - minimum dynamiky a nějaké barvy, asi to válcuje ta kytara, těžko říct, tomuhle žánru absolutně nerozumím.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Diky za poslech. No ten prvni mix opravdu nebyl uplne povedenej.

Co takhle, je to uz lepsi?

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

amorph: jsem ted ve studiu na malejch yamahach, tak me ber prosim s rezervou, mozna zmenim nazor doma, ale docela dobre odhalujou problemy ve vejskach / transientech -- a zni to na nich trochu dost zreslene a vyskakujou z toho hodne transienty hihatu, jako by byly mozna trochu prekoprimovany nebo nejakym transient designerem nabuseny.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Brooklyn: jo mas pravdu na bicich jsou trochu vytazeny transient deignerem attacky na grupe, asi jsem to prehnal. Dik!

delayko
Vybavení

Příspěvek od delayko »

Aj podla mna je aj ten druhy mix skresleny a prekomprimovany. Gitara strasne vpredu zabija vsetko ostatne. Zla ekvalizacia. nemusia hrat vsetky nastroje v celom spektre hlavne klavesy, gitary tiez. Je to cele strasne hlasne.

marylin

Příspěvek od marylin »

Z mého pohledu (spíše běžného posluchače) se mi zdá basa dost nečitelná. Osobně mám rád basovou linku snázeji identifikovatelnou... Ještě bych pošteloval i šroťák, aby byl více průzarnější... Toť mé chabé postřehy :-)

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Diky vsem za postrehy! Pomaha mi to posouvat se dal. Ono jak clovek nema odstup od toho nahravani, tak je obcas k nekterym vecem hrozne tolerantni...

tak tady je min natlacenej mix, min kytary, konkretnejsi basa (ted si nejsem jistej, jestli nevylejza az moc), min komprimovany bici...

vasek

Příspěvek od vasek »

Rozhodně je lepší, jak je to míň zkomprimovaný. Byl bych pro nějakej jedovatější šroťák, tenhle se mi zdá moc hodnej a trochu oldschool.

marylin

Příspěvek od marylin »

Basa rozhodně čitelnější, určitě posun k lepšímu. Kapánek bych ji ovšem ztlumil. Trošku mi ta muzika připomíná starý dobrý Voivod, tam je basa teprv čitelná :-)

Nevím, jetli je to tímto novým mixem, ale i virbl mi připadne příjemnější...Celkově je tento mix nejlepší z těch, co tu máš...

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

dik!

Ted kontrolni otazka - vadi vam, ze je kytara uprostred nebo nevadi?

Cundo
Profesionál

Příspěvek od Cundo »

Ta gitara sa ukaze ,az ked pridu spevy. Mne by v strede nevadila...
Aranžovanie, tvorba a nahrávanie hudby.

marylin

Příspěvek od marylin »

Mně osobně ta kytara uprostřed nevadí... Otázkou je, jak se to bude/či nebude bít se zpěvem... Spíše mi "vadí", že je tam pouze jedna kytarová linka jednoho kytaristy, byť znásobenáná a s odlišným charakterem.... Ale to je asi věc aranží a záměrů kapely, než zvukařova :-)

Odpovědět