Seriál z nahrávání - NWO
Seriál z nahrávání - NWO
Tak zase jednou zkusim dávat průběžně nějaké info a ukázky z jednoho nahrávání. Jedná se tentokrát o kapelu NWO a hudebně to bude ve vodách hardrocku a metalu spíše oldschoolovějšího ražení. Složení bicí, basa, jedna kytara, klávesy, zpěv. V plánu je vyprodukovat CD s devíti skladbama.
Tenhle víkend jsme za dva dny nahráli bicí, kytaru i basu. Nahrávalo se u kapely ve zkušebně. Nahrávalo se postupně do metronomu, nejdřív bicí pak kytara a basa. Klávesy a vokál přibudou časem. Postupně sem zkusim dávat i nějáké zvukové ukázky.
U bicích mě hodně potěšil room nahraný na MS (S-AKG 414, M-Audiotechnica AT4040), což jsem vyzkoušel poprvé. Nakonec mi v mixu tvoří cca 50% zvuku bicích a když jsem ho zkomprimoval, tak v podstatě ani neni moc potřeba to doplňovat reverbama. Místnost byla malá asi 4x4m a nijak extrémně vytlumená a ten dozvuk tomu myslim pěkně sednul. No a díky tomu M drží kopák a virbl pěkně uprostřed. U kopáku jsem k Shure beta52 před dírou přidal ještě dovnitř na deku položenou sm57 a funguje to pěkně na mnohem lepší definici tečky.
Basa šla přímo linkou. Kytara přes celolampu Rožďal a bednu 4x12 Laney do shure sm57 zblízka a 2x shure sm1 asi 10cm od bedny (každej u jinýho repráku a do každého repráku šel koncák s jinýma lampama). Kytaru jsme nahráli jen jednou, takže do sterea ji v mixu roztahuju jen trochu a to zejména modulovanýma delayema a pak rozhozením té druhé sm81 stopy. Každopádně hlavní váhu ve stereu budou zastupovat klávesy.
Tady je zatím pár fotek
Tenhle víkend jsme za dva dny nahráli bicí, kytaru i basu. Nahrávalo se u kapely ve zkušebně. Nahrávalo se postupně do metronomu, nejdřív bicí pak kytara a basa. Klávesy a vokál přibudou časem. Postupně sem zkusim dávat i nějáké zvukové ukázky.
U bicích mě hodně potěšil room nahraný na MS (S-AKG 414, M-Audiotechnica AT4040), což jsem vyzkoušel poprvé. Nakonec mi v mixu tvoří cca 50% zvuku bicích a když jsem ho zkomprimoval, tak v podstatě ani neni moc potřeba to doplňovat reverbama. Místnost byla malá asi 4x4m a nijak extrémně vytlumená a ten dozvuk tomu myslim pěkně sednul. No a díky tomu M drží kopák a virbl pěkně uprostřed. U kopáku jsem k Shure beta52 před dírou přidal ještě dovnitř na deku položenou sm57 a funguje to pěkně na mnohem lepší definici tečky.
Basa šla přímo linkou. Kytara přes celolampu Rožďal a bednu 4x12 Laney do shure sm57 zblízka a 2x shure sm1 asi 10cm od bedny (každej u jinýho repráku a do každého repráku šel koncák s jinýma lampama). Kytaru jsme nahráli jen jednou, takže do sterea ji v mixu roztahuju jen trochu a to zejména modulovanýma delayema a pak rozhozením té druhé sm81 stopy. Každopádně hlavní váhu ve stereu budou zastupovat klávesy.
Tady je zatím pár fotek
Re: Seriál z nahrávání - NWO
Tak tady je první ukázka. Klávesy jsou zatim jen takovej nástřel.
nwo10-mix64
nwo10-mix64
A budu samozrejme vdecny za vsechny postrehy a pripominky, vim ze je na tom jeste dost prace...
Diky za poslech. No ten prvni mix opravdu nebyl uplne povedenej.
Co takhle, je to uz lepsi?
Co takhle, je to uz lepsi?
-
- Profesionál
amorph: jsem ted ve studiu na malejch yamahach, tak me ber prosim s rezervou, mozna zmenim nazor doma, ale docela dobre odhalujou problemy ve vejskach / transientech -- a zni to na nich trochu dost zreslene a vyskakujou z toho hodne transienty hihatu, jako by byly mozna trochu prekoprimovany nebo nejakym transient designerem nabuseny.
Brooklyn: jo mas pravdu na bicich jsou trochu vytazeny transient deignerem attacky na grupe, asi jsem to prehnal. Dik!
Aj podla mna je aj ten druhy mix skresleny a prekomprimovany. Gitara strasne vpredu zabija vsetko ostatne. Zla ekvalizacia. nemusia hrat vsetky nastroje v celom spektre hlavne klavesy, gitary tiez. Je to cele strasne hlasne.
Z mého pohledu (spíše běžného posluchače) se mi zdá basa dost nečitelná. Osobně mám rád basovou linku snázeji identifikovatelnou... Ještě bych pošteloval i šroťák, aby byl více průzarnější... Toť mé chabé postřehy 

Diky vsem za postrehy! Pomaha mi to posouvat se dal. Ono jak clovek nema odstup od toho nahravani, tak je obcas k nekterym vecem hrozne tolerantni...
tak tady je min natlacenej mix, min kytary, konkretnejsi basa (ted si nejsem jistej, jestli nevylejza az moc), min komprimovany bici...
tak tady je min natlacenej mix, min kytary, konkretnejsi basa (ted si nejsem jistej, jestli nevylejza az moc), min komprimovany bici...
Rozhodně je lepší, jak je to míň zkomprimovaný. Byl bych pro nějakej jedovatější šroťák, tenhle se mi zdá moc hodnej a trochu oldschool.
Basa rozhodně čitelnější, určitě posun k lepšímu. Kapánek bych ji ovšem ztlumil. Trošku mi ta muzika připomíná starý dobrý Voivod, tam je basa teprv čitelná
Nevím, jetli je to tímto novým mixem, ale i virbl mi připadne příjemnější...Celkově je tento mix nejlepší z těch, co tu máš...

Nevím, jetli je to tímto novým mixem, ale i virbl mi připadne příjemnější...Celkově je tento mix nejlepší z těch, co tu máš...
dik!
Ted kontrolni otazka - vadi vam, ze je kytara uprostred nebo nevadi?
Ted kontrolni otazka - vadi vam, ze je kytara uprostred nebo nevadi?
Ta gitara sa ukaze ,az ked pridu spevy. Mne by v strede nevadila...
Aranžovanie, tvorba a nahrávanie hudby.
Mně osobně ta kytara uprostřed nevadí... Otázkou je, jak se to bude/či nebude bít se zpěvem... Spíše mi "vadí", že je tam pouze jedna kytarová linka jednoho kytaristy, byť znásobenáná a s odlišným charakterem.... Ale to je asi věc aranží a záměrů kapely, než zvukařova