Snímání reproboxu v garáži

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Amorph » 10 dub 2012 15:41

no to bych nerek, ze je az tak dulezity. Abys moh zaroven hybat mikrofonem a hledat pozici, tak musis byt stejne u bedny. Jinak to muzes delat jednoduse metodou pokus/omyl, kdy nastavis mikrofon, nahrajes, poslechnes, pripadne si nejak vyfotit nebo oznacit pozici, atd. Navic pokud budes nahravat vice mikrofony, tak to pri monitoringu nebudes mit fazove srovnany a vysledny zvuk tedy stejne neuslysis.

Uživatelský avatar
Nikolas.B
Příspěvky: 83
Registrován: 07 lis 2010 15:34

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Nikolas.B » 10 dub 2012 15:48

Na to by byl výbornej tenhle mikrofonní robot kterej se ovládá pohodlně u PC.

Obrázek Obrázek Obrázek

Na to že jsou to kondenzátory, tak koukam že jsou celkem blízko repra. A pozice se lépe hledá na čistém kanálu že? No bude to alchymie s dvouma mikrákama.
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Amorph » 10 dub 2012 16:04

Kdyz nahravam zkreslenej, tak pozici hledam na zkreslenym. Imho zkreslenej zvuk kytary je o dost komplexnejsi nez cistej a projevi se na nem vic to umisteni mikrofonu. Jo to je nejakej patent rammstein ze jo. Tak zrucnej automechanik-lelektrikar by si s tim moh celkem vyhrat:) Ale napada me, ze ono by se to vlastne dalo docela dobre postavit i z lega!

Uživatelský avatar
Nikolas.B
Příspěvky: 83
Registrován: 07 lis 2010 15:34

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Nikolas.B » 10 dub 2012 16:09

To víš R.Kruspe to má vychytaný:) No nějak to nastavim - na tom zkreslenym. A rozhodl jsem se, že pořídím nějakej mikrofonní preamp (snad levně) do kterýho zapojim oba mikrofony z toho jeden bude teda napájenej a povedu to dál tou linkou. Kde už zvuk bude sloučenej v jeden.
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Amorph » 10 dub 2012 16:16

ne, to nedelej. Potrebujes nahrat oba mikrofony oddelene, abys pak tem stopam mohl srovnat fazi, nastavit pomer atd. Na tvem miste bych bud prodal tuhle zvukovku a koupil nejakou, ktera ma rovnou dva preampy. Nebo bych tedy druhej mikrofon opravdu nejdriv zkusil pres ten behringer pultik a pak uvidis.

Uživatelský avatar
Nikolas.B
Příspěvky: 83
Registrován: 07 lis 2010 15:34

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Nikolas.B » 10 dub 2012 16:21

No tuhle zvukovku jsem si nedávno pořídil a jsem s ní spokojenej, až tedy na tohle. To se ty fáze vždyky rozhodí a vždycky je budu muset srovnávat až v software?
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Amorph » 10 dub 2012 16:31

jo, je to proste rozdil vzdalenosti mezi mikrofonem a zdrojem zvuku. To se pak v nahrane stope projevi jako casovy posun. Pokud bys je mel oba ve stejne vzdalenosti od zdroje, tak to srovnavat nemusis (jen je nekdy treba jeste otocit polaritu faze - laicky receno nahrana vlna je vzhuru nohama, ale to lze upravit jednoduse a nekdy uz i na preampu). Z toho duvodu je i pomerne oblibenej postup, kdy mas napr. dve sm57 membranama u sebe, jedna miri kolmo na reprak a druha je sikmo - ta pak ma trochu jinou bravu a kombinaci se da zvuk zase trochu ztlustit nebo upravit.

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Fillippos » 10 dub 2012 16:38

Amorph píše:jo, je to proste rozdil vzdalenosti mezi mikrofonem a zdrojem zvuku. To se pak v nahrane stope projevi jako casovy posun. Pokud bys je mel oba ve stejne vzdalenosti od zdroje, tak to srovnavat nemusis (jen je nekdy treba jeste otocit polaritu faze - laicky receno nahrana vlna je vzhuru nohama, ale to lze upravit jednoduse a nekdy uz i na preampu). Z toho duvodu je i pomerne oblibenej postup, kdy mas napr. dve sm57 membranama u sebe, jedna miri kolmo na reprak a druha je sikmo - ta pak ma trochu jinou bravu a kombinaci se da zvuk zase trochu ztlustit nebo upravit.
Právě, že otočení polarity chápu, ale jak se posouvala fáze kdysi, za analogových dob, kdy zvukaři neměli možnost vidět křivku na monitoru? Myslím, že zde hraje roli jen ucho, nebo se mýlím?

Uživatelský avatar
Nikolas.B
Příspěvky: 83
Registrován: 07 lis 2010 15:34

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Nikolas.B » 10 dub 2012 16:40

Dobrá, tak díky za vyvarování před fázemi. Takže se srovnávají tak, že stopu která je například pozadu o pár milisekund posunu aby byli fáze stejně? Přemýšlím že shure 57 bude normálně zapojen ve zvukovce jako hlavní mikrák a tomu kondíku koupim tenhle lampový preamp, zdá se mi cenově dostupný ale nějak ho neznam, tak doufam že to bude dobrá investice http://kytary.cz/art-tube-mp/HN099483/#!prettyPhoto

Fillippos: Jo o tom jsem taky chvíli přemýšlel :lol:
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Fillippos » 10 dub 2012 16:49

Tak teď se trochu bojím, že tímhle preampem moc posun od Behringera neuděláš. Ale třeba nemám pravdu,protože jsem ho nikdy neslyšel. Ale co se ceny týče, jsou tak na stejné úrovni, proto bych to tak odhadoval. Zkusil bych (pokud s tím nespěcháš) nejdřív ten Behringer, a kašli na to co kdo říká. Prostě si to poslechni a uvidíš sám, jestli ti vadí nebo ne. Myslím, že by to mohla být zbytečně vyhozená tisícovka do kanálu. Jestli to šumí, to je u nahrávání zkreslených kytar víc jedno než třeba u hlasu nebo akustických jemných nástrojů,kde to fakt uslyšíš. Kytary se navíc gejtují, takže se signálem ztlumíš v tu samou chvíli i šum. Skutečně dobré preampy, kde už je slyšet rozdíl, stojí minimálně o 10K víc. :)

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Amorph » 10 dub 2012 16:51

Filipos: jo, jen uchem. Proto casto ty nahravky maj tak charakteristicky sudovite vyzrane kytary:)

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Fillippos » 10 dub 2012 16:57

Amorph píše:Filipos: jo, jen uchem. Proto casto ty nahravky maj tak charakteristicky sudovite vyzrane kytary:)
Už to brousí do offtopicu, ale proč se, na druhé straně, spousta interpretů pachtí po vintage zvuku a schánějí ty nejdražžší preampy a kopresory, mnohdy převyšující výslednou cenu 100K ? - když je to možná TAK jednoduché? :o

Uživatelský avatar
Nikolas.B
Příspěvky: 83
Registrován: 07 lis 2010 15:34

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Nikolas.B » 10 dub 2012 17:01

Fillippos - Ok budu ti věřit :D No on ten behringer ani tak moc šumu neprodukuje je to slyšet jen lehce a tenhle šum se stejně mezi činely a podobnými frekvencemi ztratí. To by muselo panovat naprostý ticho aby se z těch 4 stop dalo něco vyslyšet. Ten jen řešim detail jestli do mixáku zapojit ten shure nebo kondík.
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Fillippos » 10 dub 2012 17:03

Nikolas.B píše:Fillippos - Ok budu ti věřit :D No on ten behringer ani tak moc šumu neprodukuje je to slyšet jen lehce a tenhle šum se stejně mezi činely a podobnými frekvencemi ztratí. To by muselo panovat naprostý ticho aby se z těch 4 stop dalo něco vyslyšet. Ten jen řešim detail jestli do mixáku zapojit ten shure nebo kondík.
Řekl bych, že ten kondík, protože je citlivější, nemusíš ho tolik zesilovat, tudíš ani přidávat šum :D Na kondíku spíš budeš muset ještě zapnout PAD (zeslabení zisku na mikrofonu nebo mixáku o 10 nebo 20 někdy i 30dB - kvůli přebuzení) Uvidíš.

Uživatelský avatar
Nikolas.B
Příspěvky: 83
Registrován: 07 lis 2010 15:34

Re: Snímání reproboxu v garáži

Příspěvek od Nikolas.B » 10 dub 2012 17:10

To je zajímavá alternativa jak se zbavit určitý části šumu, fajn :D
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.

Odpovědět