vím, že jedno takové téma tu už bylo (poslední příspěvek z 1. dubna 2008), ale je již trošku outdated, a tak bych se rád zeptal, co a jak.
Konkrétně se mi jedná jak o samotné nahrávání voiceoveru (je skutečně nutná co nejsušší nahrávka?), tak i o mix, popř. master.
Osobně je to konkrétně tento obor, o který bych se rád zajímal, protože mé pubertální době spojené s nahráváním rádoby tvrdých rapových nahrávek už (naštěstí) odzvonilo.
V topicu "natlacenie hlasu pre radio a TV" jsem viděl, že někdo by teoreticky mohl alespoň trošku upřesnit efekty, které používá, a dát mi nějaké typy.
Já většinou akorát posadím na stopu s voiceoverem RVox (skvělý preset, zrovna si nevzpomínám na jméno), Waves C4 s presetem Voiceover a trošku přidám kolem 10kHz na EQ. S podkladovou stopou nedělám nic, a na masteru dám akorát Waves L2.
Jenže - je to metoda pokus - omyl, takže bych byl moc rád, pokud by mi někdo doporučil, co a jak používat, na kolik dB masterovat, rád se přiučím.
Dále bych se chtěl zeptat, jestli by např. postačila akustická úprava místnosti tak, že bych mikrofon umístil do rohu místnosti a na přilehlé zdi dal např. na každou 100x100x7 jehlany (to by vlastně fungovalo teoreticky jako obr.1). Nebo mě napadlo jiné řešení, a to - vzít 3 desky, sbít je k sobě jakoby do U (cca 50x100 + 50x100 + 50x100), na vnitřní strany dát jehlany a mikrofon umístil do té konstrukce dovnitř. Teoreticky by to mělo být podobné jako na obr.2, s tím, že by tam nebyla vrchní deska.
Obrázek 1:

Obrázek 2:

Díky za případné cenné rady, a nezlobte se za místy laické otázky