Voiceover, spoty, rady.

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Bacon

Voiceover, spoty, rady.

Příspěvek od Bacon »

Zdravím pánové,

vím, že jedno takové téma tu už bylo (poslední příspěvek z 1. dubna 2008), ale je již trošku outdated, a tak bych se rád zeptal, co a jak.

Konkrétně se mi jedná jak o samotné nahrávání voiceoveru (je skutečně nutná co nejsušší nahrávka?), tak i o mix, popř. master.

Osobně je to konkrétně tento obor, o který bych se rád zajímal, protože mé pubertální době spojené s nahráváním rádoby tvrdých rapových nahrávek už (naštěstí) odzvonilo.

V topicu "natlacenie hlasu pre radio a TV" jsem viděl, že někdo by teoreticky mohl alespoň trošku upřesnit efekty, které používá, a dát mi nějaké typy.

Já většinou akorát posadím na stopu s voiceoverem RVox (skvělý preset, zrovna si nevzpomínám na jméno), Waves C4 s presetem Voiceover a trošku přidám kolem 10kHz na EQ. S podkladovou stopou nedělám nic, a na masteru dám akorát Waves L2.

Jenže - je to metoda pokus - omyl, takže bych byl moc rád, pokud by mi někdo doporučil, co a jak používat, na kolik dB masterovat, rád se přiučím.

Dále bych se chtěl zeptat, jestli by např. postačila akustická úprava místnosti tak, že bych mikrofon umístil do rohu místnosti a na přilehlé zdi dal např. na každou 100x100x7 jehlany (to by vlastně fungovalo teoreticky jako obr.1). Nebo mě napadlo jiné řešení, a to - vzít 3 desky, sbít je k sobě jakoby do U (cca 50x100 + 50x100 + 50x100), na vnitřní strany dát jehlany a mikrofon umístil do té konstrukce dovnitř. Teoreticky by to mělo být podobné jako na obr.2, s tím, že by tam nebyla vrchní deska.

Obrázek 1:
Obrázek

Obrázek 2:
Obrázek

Díky za případné cenné rady, a nezlobte se za místy laické otázky :oops:

Pytkin
Moderátor

Re: Voiceover, spoty, rady.

Příspěvek od Pytkin »

no .. zavisi o aky voiceover ide .. ak ide potom este do hudby , tak zase az take suche to nemusi byt .. ak bude zniet samostatne , tak miestnost moze vadit ..
K efektom .. Vzdy pouzivam Character .. Potom daky EQ a vela kompresorov a limiterov .. niekolko nasobne .. jak na kazdej grupe (voice, music, fx, ...) tak potom na mastri ..

Bacon

Příspěvek od Bacon »

To je prave ten kamen urazu - ty uz mas zkusenosti, vis jak ty limitery, kompresory, atd. nastavit a vis, jak to bude priblizne znit...

Na ten Character jsem se snazil divat po netu, ani tak se mi nepodarilo nejak zjistit, k cemu vlastne je. Upravuje dynamiku, frekvence, ci tak neco jsem o tom videl psane.

Vim, ze u spousty spotu je hlas jaksi zmohutneny na hloubkach, a ma takovy zvlastni nadech na vyskach. Nevim, k cemu to prirovnat.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Character je tu popisany : http://www.noveltechaudio.com/index.php ... a=&Hae=Hae .. Ja ni neviem popisat co to robi .. Ale je to fajn a robi to na hlase presne tie gule , co to ma mat .. Basy vies dostat na hlase jednoducho ekvalizerom alebo multikompresorom .. Ale ked robis hlas do telky , tak s basmi musis opatrne .. Cim viac to basuje , tym tichsie to musis dat .. V radiu je to ine .. Tam nie si limitovany VU metrom a moze to kludne aj basovat ..

Bacon

Příspěvek od Bacon »

Tam je to popsany pekne, diky ;) Ale bez PowerCore to nerozjedu, co? Nejaka alternativa by nebyla? :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja to mam na powercore a ked pozeram ten WEB tak asi nativne to nejde .. alternativa neviem .. nehladal som .. mozno tu niekto napise nieco , co sa na to podoba ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

nepotrebujes urcite powercore. cest jsou tisice a zalezi jen, cemu se budes chtit zvukove a esteticky priblizit; zdaleka nejvic zavisi na speakrovi, potom na mikrofonu a pre a az potom nejaky pluginy, ktery maji vzdycky nejakou levnejsi nebo i free alternativu. jedina skulina, kde se veci jeste (podle me) docela lisi jsou limitery, kde ma kazdej docela jinej charakter, nektery navic pridavaji distorzi/harmonicky, coz muze a nemusi bejt uzitecny (sonnox pluginy). presety urcite nejsou samospasitelny, spis naopak - natocil sem pres stovku spotu a nekolikrat se pokusil o uplnou automatizaci cely veci v podobe presetu, prednastavenejch efektu a group, pripadne sidechainingu a tak, coz pomuze opravdu jenom lehce, protoze vzdycky to sejmes jinak, podklad je vzdycky jinej a zada si vzdycky trochu jiny nastaveni pomeru, EQ, komprese a tak dal. je teda fakt, ze i taktika 'vsechno do eljednicky a vono si to nejak sedne' muze nekdy fungovat, ale jestli to chces delat zajimave a dobre, tak bych to moc nedoporucoval. proste to zkousej a porovnavej, poslouchej to potom v radiu v kontextu jinejch spotu a pokus se mit dobrej poslech doma.

Bacon

Příspěvek od Bacon »

Ja to delam vicemene pro zabavu, speakera si delam sam, produkci a postprodukci tez. S vybavou jsem na tom spatne, viz podpis, hehe :)
Proste chci mit voiceover takovej hodne "teplej" a napumpovanej. K tomu je asi jedina cesta pres kompresor, co? :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no ja za seba musim povedat , ze na mikrofone trosku zavisi .. ale na pre nezavisi vobec .. ten VO sa tak strasne skomprimuje , ze prirodzena farba ide uplne do prdele ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

urcite zavisi na mikrofonu, jo jo, chci hlavne odradit od hnanim se za nejakym jednim zazracnym pluginem, na tom to urcite nestoji.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

jo to je jasne .. to uz som vysvetloval ze o jednom plugine to rozhodne neni .. a hlavne kazdy hlas je iny , cize ine nastavenie celeho retazca ..

Bacon

Příspěvek od Bacon »

Tak např. tyto spoty:
http://www.adagio.cz/spoty.php?source=0 ... _Image.flv

Jestli se mi to jen nezdá, všechny mají prostě takový specifický zvuk toho voiceoveru. Jako by to byl Chorus effect s malým delayem, mírně do sterea, ale hlavně - ten nádech ve výškách, který prostě nedokážu popsat.

No, původně jsem si nechtěl dělat ostudu, ale ukážu vám některé svoje dosavadní práce. Třeba řeknete, co je špatně (kromě kvality, tj jasný...).

http://www.bandzone.cz/bacon - tyto věci točeny na mikrofon Philips na karaoke, je dost možný, že ten poslední je točen na Behringer SoundNOISE (:D) XM8500

http://ondrej.bakan.cz/data/video/trail ... ezpeci.wmv (Pokus s T.Bone SC400)

kexik

Příspěvek od kexik »

Pytkin píše:no ja za seba musim povedat , ze na mikrofone trosku zavisi .. ale na pre nezavisi vobec .. ten VO sa tak strasne skomprimuje , ze prirodzena farba ide uplne do prdele ..
s tym by som si dovolil silne nesuhlasit. preamp s kvalitnym vstupnym trafom alebo lampac neskutocne nakopne jak vyssie basy tak stredy. kompresor to nakopnutie potom len zvyrazni, ale ked je preamp vykuchana tenka sracka, tak sa ten obvykly standard dosahuje velmi tazko.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

o tom by sa dalo polemizovat , ale myslim ze by to k nicomu neviedlo ..

matucha

Příspěvek od matucha »

Tak je to predevsim hlasem a podkladem. Me se brutalne strida kvalita spotu podle toho kdo to namlouva a jak dobre je udelanej podklad pod VO. Jasne vsechno mi pak nakonec nejak hraje, ale kdyz pride nekdo kdo nema urcity parametry v hlase a k tomu s hlasem neumi pracovat, tak to proste nic nedohoni.
Spatny podklady pak i dobre nahranej hlas umej stahnout o X trid dolu pokud tam nemaj jenom tak lehce sustit v pozadi.

Preamp je dulezitej mi pride, spatnej retezec mic/pre/ad (a cokoli mezi pre a ad) se vzdycky projevi na tom, jak ten hlas drzi. Ale dobrej hlas je dulezitejsi. Dynamickej mikrak do m-audio interfacu s dobrym mluvcim beru kdykoli proti supa-dupa retezci s "neknubou" pred mikrakem.

Davej si taky bacha na hlasitost podkladu, pride mi, ze je mas moc nahlas a nekdy ti trochu topej VO. VO mas plossi, schazi mu spodek.

Odpovědět