Vynil vs. CD - kvalita zvuk

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

Jojo :) pro bezny poslech Mp3 z kompu staci, ale ten pocit ze to mas original doma a muzes si to treba na lepsim cd prehravaci a vytunenem audio retezci pustit je taky fajn :) i kdyz nedelam to moc casto.
A presne jak pises, nez neco hledat na cd, to je casto rychlejsi to stahnout z netu :)

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

Podle mne je vinyl oldschool....
ale zas na druhou starnu, kdyz v master studiu sedi u rezacky schopnej clovek a ma k dispozici dobre udelanej premaster, tak vysledek muze byt velice zajimavej hlavne pro tanecni muziku, pac oni to muzou pak natlacit, tak ze to zni jeste vic nabusene nez premaster... proste ma to pak vetsi grady celkove, ale obcas se stava to ze to nabusej tak hlasite, ze je to pak moc zkresleny ten zvuk a muze vyskakovat prenoska....

podle mne vinyl ma smysl jen pro tanecni muziku....

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

At uz se komu libi vic cd nebo vinyl, je potreba vzit na vedomi, ze nazor "vinyl je lepsi nez cd" pretrvava od doby, kdy byly cd uvedeny na trh. Jenze to uz je nejakych 25 let a tehdejsi prevodniky a rekonstrukcni filtry staly za starou backoru, dneska je to nekde uplne jinde.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

kermitak : ja od kedy som prisiel do kontaktu s prvym cd .. bola to ta tesla .. hmm . MC801 ? alebo tak dako .. no proste jediny prehravac co sa u nas prehraval .. tak uz vtedy som si myslel ze to hra lepsie ako platne .. a ten nazor mam do dnes ..

Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

Me se na cd libilo jaky ma svezi cisty zvuk a ze se neohraje.... ted mi to pripada jako digitalni bazina zni porad stejne, kdezto deska morfuje a je furt ziva :) minimalne tim jak se ohrava.

Noxurall

Příspěvek od Noxurall »

Můj názor na desky je pozitivní , deska je sice velká ale zvuk má pěkný : lupance praskaní je na tom to krásné. Člověk se k desce chová jinak než k cd prostě si myslím že jí jentak nepohodí do kouta jako cd s kterým většina lidí takhle nakládá, já mám osobně asi 250 desek sice to není moc ale je to prostě sbírka a rád si pustím vždycky nějaký old house a ty staré vypalovačky , pokud se člověk o desku stará tak jak má utírá z ní prach zbytečně po ní nemaká na stopy a čistí jí roztokem , tak pak mu deska vydrží navždy a pro mě osobně je deska lepší než cd , ikdyž taky bez cd bych byl v dnešní době mimo, přesto deska nikdy nestratí své kouzlo a bude vždy něčím zvláštním, a pořád si kupuju desky a asi nikdy nepřestanu , sorry že sem se rozepsal , sem se nechal unést :wink:

COBOLT

Příspěvek od COBOLT »

Zlaty vinyly cd jsou nudny<<< :D

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Co clovek to nazor .. Este ze je to tak .. inak by sklari nemeli co zrat ..

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Acid Punk píše:Tak u vynilu se reze do 25 hz a nad 16 Khz.... a pak, ze jsou frekvencne bohatsi :)
Před časem jsem viděl nějakej rozbor spektra z LP přehrávanýho gramofonu a zcela zjevně tam byl stále užitečný signál i někde kolem 40-60kHz.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Ctirad píše:
Acid Punk píše:Tak u vynilu se reze do 25 hz a nad 16 Khz.... a pak, ze jsou frekvencne bohatsi :)
Před časem jsem viděl nějakej rozbor spektra z LP přehrávanýho gramofonu a zcela zjevně tam byl stále užitečný signál i někde kolem 40-60kHz.
je treba se ptat, odkud se tam vzal. (jinak pro veci jako stereo basa nebo vejsky neplati, ze by nesly vyriznout; plati, ze snizujou hlasitost, kterou se muze rezat. [viz stary desky])

syncro

Příspěvek od syncro »

Zvuk CD a desky jsem srovnával několikrát a specielně u hudby, která mne baví, zní ten samý release na vinylu mnohem lépe, než na CD (třeba Anthony B: Dust em out). Dokonce i moje vlastní hudba vylisovaná na deskách mě osobně připadá lépe hrající, nežli mastery, které jsem do Loděnic odevzdal (opakovaná zkušenost). Netroufnu si posuzovat matematicko fyzikální stránku věci, která je mi upřímně ukradená, ale takový bas, jaký dá do soundsystému vinyl, se z žádného CD neline... Několikrát jsem hrál někde, kde byly gramce i CDplayery, přepnutí na CD bylo vždy ku škodě věci.

Jasně, jsem oldskooler, takže to má i svou iracionální část příběhu, ale vinyl je v mých očích ideální nosič pro reggae a dub, protože přesně to, co dělá se zvukem, je prostě paráda. Doufám, že desky přežijí, protože bych svou produkci i nadále rád vydával na vinylech...

Jen můj názor, Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Noxurall

Příspěvek od Noxurall »

Jednou jsem snad zažil reggae akci kde hrali z cd ale moc se mi to nelíbilo, nevím prostě malé desky k reggae patří a když někdo umí dobře zahrát reggae nebo dub tak je to paráda , ted si kupuju dubstepové desky , nedokážu si představit hrát z cd asi by mě to nebavilo , prostě hrát s vinylem je nepřekonatelná věc, ale taky jen můj názor

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

a co pani take EMGETON pasky? a velke hifi paskove kotuce ? :D

syncro

Příspěvek od syncro »

EXCOM: No co ti na to asi tak můžu odpovědět? 8-)

Saša 8-)
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Shodan

Příspěvek od Shodan »

Taky doufám že vinyl přežije. Jak psal Cyril - je to fetiš. Neřeším co dělají se zvukem, mám desky prostě rád. Pro mě je deska otáčející se na gramofonu s hezkým lesklým ramínkem součást zážitku z vystoupení. :) CD player s displayem odpočítávajícím minuty je pro mě jen jakási mrtvá krabička.
-= As we grow as unique persons, we learn to respect the uniqueness of others. =-

Odpovědět