Zvuk do TV

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 23 kvě 2011 15:51

@Pytkin: Řeknu to takhle... Zatím ne :) Nedělám to ještě ani rok, takže zatím je to za pár Kč a "zářez" do portfolia :) Časem se uvidí, jak mi to půjde... Buď to bude pořád nic moc anebo se to bude lepšit :)

slide
Příspěvky: 4
Registrován: 23 kvě 2011 00:46

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od slide » 23 kvě 2011 22:10

Pytkin píše:slide : ale u nas je to trosku inak ako u vas .. u nas maju vsetci meraky a meraju na vstupe a vratia ti kazetu , ked to neni ako ma byt .. u nas je zakon na hlasitost a pokuty na to .. a my sme robili 0 VU na -14dBFS .. i ked to je strasne relativne , ked montujeme dokopy analog s digitalom ..
nerozumím, u vás se měří pomocí LM100? A LAeq? Jedna věc je referenční úroveň a max peak měřený čistě elektricky/napěťově či na digi škále, a druhá věc je tzv. loudness. Ano, na kontrolním pracovišti v TV ti změří jestli nepřekračuješ povolené maxima, "hustotu" záznamu ale nikoliv, pokud vím.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 24 kvě 2011 00:50

slide : no u nas zaviedli pred cca 3-4 rokmi zakon o hlasitosti .. ze reklama nemoze byt hlasnejsia ako film .. zjednodusene povedane .. takze vsetky medialky , ktorym odovzdavas kazety nakupili meraky (neviem ake , nebol som tam) , a meraju dodane kazety , ci je zvuk OK a ak je hlasnejsi , tak ti kazetu vratia a odmietnu ju vysielat .. a meraju hustotu , kedze signal je na analogovej bete .. i ked uz pomali niektore beru aj na digibetach ..

jeany_jeany_jeany
Příspěvky: 139
Registrován: 15 pro 2008 13:49

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od jeany_jeany_jeany » 24 kvě 2011 09:50

Zdravím,
co se týče zvuku toho VO, já tam teda slyším poměrně dost místnosti, která je sice krátká, ale poněkud ohavná... A Pytkin má pravdu, že to trochu kreslí. Další problém jsou eska (ale to je asi obecně nešvar levnejch navejškovanejch LDC - měl jsem RODE NT1A tam byl velmi podobnej problém s eskama). Jinak nádechy a pazvuky stříhat určitě růčo, stejně tak i gejtování řešit střižbou/volume automatizací - u vokálu moc automatika nefunguje - neni to přirozený...
Já bych si teda pro finální verzi udělal z matrací/peřin improvizovanou VO budku a šel od mikrofonu trochu dál. A v procesingu určitě použil deeser.
Toť moje 2 centy :D

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 24 kvě 2011 10:56

jo urcite .. zatlmenie miestnosti pri VO je dost zasadna vec .. ked tam je pocut miestnost , tak to potom narobi zbytocne moc roboty pri uprave .. A nikdy to neni ono .. nez investovat do draheho mikrofonu , radsej poriadne zatlmit miestnost ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 24 kvě 2011 15:41

Pytkin píše:jo urcite .. zatlmenie miestnosti pri VO je dost zasadna vec .. ked tam je pocut miestnost , tak to potom narobi zbytocne moc roboty pri uprave .. A nikdy to neni ono .. nez investovat do draheho mikrofonu , radsej poriadne zatlmit miestnost ..
je to tak, VO se krutoprisne limiterem przni. neni vyjimka 12 dB GR (a vic). a potom ty vyleznuvsi ocasy s mistnosti zacnou neprijemne vadit. doporucuju nejakej ready-made paravanek (ja mam mic thing 2. ale mam i hodne zatlumenou rezii.)

Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 24 kvě 2011 15:44

@Brooklyn / juanita juarez: Mám teď T.Bone Micscreen, trochu pomohl, ale je fakt, že tím limiterem a kompresí se ta místnost prostě vytáhne. Plánuju udělat to tak, že bych do jednoho rohu umístil rámy s rockwoolem, k rohu stál zády a mikrofon s paravanem měl před sebou. To by mohlo trošku fungovat.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 24 kvě 2011 16:11

nezabudni na zem dat koberec a aj nad hlavu dat paravan ..

Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 24 kvě 2011 16:12

@Pytkin: Počkat, to je ironie? :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 24 kvě 2011 16:14

nie .. to je treba .. kolegovia ked robili nove studio , chvilu fungovali v improvizovanych podmienkach , kym rezia nebola hotova .. dva velke paravany za chrbtom .. za mikrofonom nejaky "mic thing" .. a stale bolo dost pocut miestnost .. potrebujes zatlmit aj odrazy od zeme a od stropu ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od kexik » 24 kvě 2011 16:28

t.bone mic kokotina nefunguje. Mali sme to a slo to spat thomanovcom. Neviem ci je to neuspesna napodobenina alebo aj ta vec od se ke tak slabucka, ale tot moja skusenost

Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 24 kvě 2011 16:31

Tak jasné, že s tou cenou se nedají čekat zázraky, ale když je mikrofon uprostřed místnosti, "NĚCO" to udělá...

daysofhazard
Příspěvky: 9
Registrován: 18 úno 2011 10:41

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od daysofhazard » 26 kvě 2011 01:38

pozri si hlavne standardy modulovania - EBU a pracuj s nejakymi normalnymi merakmi, este som nepocul o tom co si pisal, ze RMSko vyssie ako spicky, to byt nemoze, maximalne zhodne, aj nato treba pouzivat specializovane veci aby sa to zrovnalo
odporucam nejaky PPM meter alebo LU meter, nieco od RN digital trebars..
ked si zadali poziadavku -12dB RMS sprav to tak (spicky ti mozu lietat este +3dB vyssie), ale zda sa mi to uz dost vysoko, standard je -18dBFS

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od kexik » 26 kvě 2011 07:47

RMS je zhodne s peakom jedine pri PRAVOUHLOM SIGNALE ;)
cize ak k tomu dojde je tam tazka limitacia. v praxi leda tak na zbustrovanej gitare, pri ziadnom inom signale ktory je radoby hudba sa to stat nemoze. RMS je mensi minimalne o 6dB a aj tych 6dB je skandalne malo.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 26 kvě 2011 08:52

je zbytocne riesit RMS lebo sa to nepouziva .. to neni ziaden standard a kazdy merak to ukaze inak .. najviac sa pouziva VU meter , ktory sa ale malo vyskytuje v softwaroch , a skorej tam najdeme PPM meter , ako tu uz bolo povedane .. To je zakladna vec ktoru treba pouzivat .. Akurat su 4 , takze si treba dohodnut , na ktory to chcu :)

Odpovědět