Upgrade mikrofonů, preampů a převodníku

Interní a externí zvuková rozhraní
Odpovědět
delay

Re: Upgrade mikrofonů, preampů a převodníku

Příspěvek od delay »

Mě se malinko více než V11 líbí TLM102.

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Našel jsem mnoho testů mikrofonů, ale nemůžu najít žádné srovnávací testy preampů. Víte o nějakém odkazu?

tady je test, kde zkouší JZ V11, bojím se, že by na můj hlas zněl moc navýškovaně a tence. Ten U87 v testu se mi moc líbí.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Brát nějaké online testy jako seriozní reálnou informaci o daném mikrofonu, preampu a možnostech jejich použití a efektu ve vlastních podmínkách může být trochu zrádné a zavádějící. Pokud možno bych se toho vyvaroval a byl opatrný - ve smyslu vážného podkladu pro rozhodování. To jak někomu (většinou anonymnímu) něco zní někde u něj v nekontrolovatelných srovnávacích podmínkách, vůbec nic nevypovídá o tom jako to může znít u mě, v mých podmínkách a pro mé specifické potřeby. Nemluvě o tom že není žádná kontrola věrohodnosti takových testů atd - jak ve skutečnosti byly jednotlivé věci testovány atd.

m4x

Příspěvek od m4x »

Pokud to bereš jako dlouhodobou investici, ne sezónní záležitost, a nevíš co přesně od toho očekávat, určitě se vyplatí zajet si nebo zapůjčit gear (i třeba oproti záloze) a vyzkoušet.

matucha

Příspěvek od matucha »

Jeden univerzalni mikrofon neexistuje, protoze malokdy jde o absolutni veci. Ruzny zdroje, ruzny vkusy, ruzny styly, ruzny potreby. Proto maj studia taky tak siroky palety mikraku. Tj je dobry mit nejakou strategii v tom jak/jaky zvukovy skatulky si clovek zaplnuje a byt si vedom toho, ze je to ekosystem.
Na poznani kazdyho "nastroje" je potreba cas. Mesice a nekdy i roky (zalezi na intenzite pouzivani). Jasne, neco je poznat hned, ale spousta toho ne. Neco clovek doceni az za dlouhou dobu, neco pusobi na zacatku skvele a po mesici/dvou vysledujes nejakej protivnej jev. Pak se hodi, kdyz takova vec jde bez problemu a bez ztraty prodat.

U tech testu je fakt potreba davat bacha a nejaky zavery si delat treba az kdyz si nejaky veci znovu a znovu oblibis v nekolika nezavislejch na sobe. Vlastni zkusenost tim samozrejme nenahradis, ale na hledani kandidatu je to dobra cesta.

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

Nejdůležitější je přesně vědět, co chceš dělat. Pokud to víš, je poměrně jednoduché přes internet kontaktovat nějakého profesionála, který už nějakou dobu dělá přesně to, co ty teprve dělat chceš.

Vůbec bych se nebál oslovit nějakou světovou kapacitu v oboru. Tyhle lidi většinou nemají komplexy a ani žádný skrytý zájem ti radit nějaké hlouposti. A ani ne úplně excelentní angličtina nemusí být v tomto ohledu na obtíž. :idea:

delay

Příspěvek od delay »

Já myslím, že bohatě stačí tady Matucha, jakožto sdílnej a nezakomplexovanej profesionál :)

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Nejdůležitější je přesně vědět, co chceš dělat. Pokud to víš, je poměrně jednoduché přes internet kontaktovat nějakého profesionála, který už nějakou dobu dělá přesně to, co ty teprve dělat chceš.

Vůbec bych se nebál oslovit nějakou světovou kapacitu v oboru. Tyhle lidi většinou nemají komplexy a ani žádný skrytý zájem ti radit nějaké hlouposti. A ani ne úplně excelentní angličtina nemusí být v tomto ohledu na obtíž. :idea:
Myslím, že vím co chci. Vlastně nežádám nějakou absolutní radu, spíše tipy, zkušenosti.

Kontakty na zahraniční studiový mistry mám a s několika z nich jsem byl i v osobním kontaktu. Psal jsem si dokonce s Michaelem Brauerem, který mi dával technický a filozofický rady k mým mixům. V Indii jsem byl v top nahrávacích studiích, tam mají hodně oblíbený preampy Manley SLAM a Nevy, ale to jsou už hodně drahý záležitosti, kde se platí i hodně peněz za značku... Na gearslutz chodím, ale to je hrozná džungle plná různorodých názorů, všichni jsou tam hrozně chytrý a je těžký se v tom vyznat.. Tady je to malej rybník, ale aspoň trochu víc přehlednější.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Myslím že z toho není zase třeba dělat takovou vědu, zablokovat se ve vybíracím procesu a aktivovat nejbystřejší mozky na planetě :wink: Nic z toho spásu nepřinese. 90-95 % výsledku bude (při decentním vybavení) pořád spočívat v kvalitě nahrávané hudby a schopnostech toho kdo to nahrává a zpracovává. Více možností volby (více mikrofonů, preampů atd.) může být zároveň často i kontraproduktivní a člověk místo reálného nahrávání pak stráví spoustu času porovnáváním, experimentováním atd. zabředne do toho místo aby prostě hrál a nahrával s tím co má :wink: (vím o čem mluvím :)

Prostě o trochu lepší zařízení než to co člověk právě má je vždycky fajn a ty detaily (jestli to nebo tamto) už jsou často spíš kosmetické ... A často změna polohy mikrofonu a vzdálenosti od něj udělá větší rozdíl ve zvuku než jiný preamp :wink: Když člověk má větší budget, tak si prostě koupí to nejznámější a nejlepší a je v klidu, když musí šetřit, tak něco levnějšího. Vždycky jde jen o to aby to nebyl krok stranou ale rozumný krok kupředu

Zase trošku z jiného úhlu pohledu ...

A hlavně - posluchače to většinou vůbec, ale vůbec nezajímá :) Ty zajímá jen hudba ...

Nahrávky, které jsem kdysi dělal v rozhlasovém studiu v Ostravě, v dobách kdy jsem neměl ani ponětí o nahrávání, technice atd., na mikrofonech a zařízeních, u kterých bych se dnes zhrozil a s výsledným zvukem, který dnes udělám nesrovnatelně lepší - jsou ty které jsou u mých posluchačů bezkonkurečně nejoblíbenější Z hudebního hlediska skoro nepřekonatelné ... Dnes mám 100x lepší techniku a jak se v tom člověk babrá - občas trošku chybí ten moment: postav se a hraj a cd hotovo, ahoj :)

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

Přesně tak. Rozhoduje obsah a ne forma.

Pokud Džirka vytvoří něco jedinečného a bude mít štěstí, všimne si ho a "vytáhne" někdo z vyšší ligy.

Pokud Džirka nikoho takového nezaujme, pak je zbytečné řešit něco, co vlastně ani bez urážky nepotřebuje.

Džirka

Příspěvek od Džirka »

To myslím vše chápu, přesto bych si chtěl koupit lepší preamp a mikrofon :)

matucha

Příspěvek od matucha »

Tak rozdil je jestli to clovek chce jen sam pro sebe a nebo dela pro jiny lidi. A taky zavisi na tom co toci.

Nekdo kdo chce tu a tam nahrat nejakou drobnost do elektroniky a pak to uplne promenit deseti procesama na nikdy predtim neslysenej zvuk nepotrebuje vic jak rme zvukovku a treba oktavu nebo dve. Akusticko/klasickej purista si z 90% vystaci s schoeps/dpa/sennheiser mkh do nejakejch cistejch preampu v mnozstvi podle velikosti ansamblu ktery toci. Ale pop/rock/alternativa je o tech paletach protoze se pouziva hodne siroky mnozstvi nastroju, typu hlasu, typu zvuku po kterym jdes. Da se to nejak redukovat, ale jen do urcity miry. Kdyz clovek postupne speje k takovymu studiu, tak jeho prvni lepsi mikrak je jen jeden z rady, ktery budou nasledovat. Nehlede na ty hromady dynamickejch mikrofonu, ktery potrebuje na bici/kytary atd. Ktery obcas pasujou treba i na vokaly lip nez drahy kondenzatory v danym kontextu (namatkou SM7, RE20, SM58, MD421...).

Oblibenost nedokonalejch nahravek. Tak o tom je taky cast oblibenosti "vintage" naradi a estetiky. Je v tom nejaka nostalgie ale i imaginace, kterou maj (nektery) lidi radi. A da se do toho taky zapocitat syndrom dema.

Syndrom nezajmu o to co clovek ma/koupil. To ale neplati jen o muzikantech, ale i navzajem mezi lidma ze studii. Naprosto bezne se deje to, ze jeden druhymu s nadsenim v ocich sdeluje jak koupil to a to, aby na druhy strane narazil na "hm... hm...jo... aha" nebo "jo? tolik penez za mikrofon/preamp/kompresor/ekvalizer bych nikdy nedal" nebo "aha, to neznam" nebo "plugin jo? ja uz pluginy nekupuju" nebo "hw jo? na to nemam cas a nikdo to neoceni". ;-) . To znamena, ze tenhle smer mysleni neni pro vyber techniky vubec dulezitej.

matucha

Příspěvek od matucha »

Diogenes píše:Přesně tak. Rozhoduje obsah a ne forma.

Pokud Džirka vytvoří něco jedinečného a bude mít štěstí, všimne si ho a "vytáhne" někdo z vyšší ligy.

Pokud Džirka nikoho takového nezaujme, pak je zbytečné řešit něco, co vlastně ani bez urážky nepotřebuje.
Vecna a marna debata. Obsah je kral, tecka. A my se bavime cim ho v ramci moznosti nejlip zachytit a prezentovat.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak je jasná věc že koupit si lepší preamp a mikrofon je výborný nápad a člověka to i potěší ... a bude to i ve výsledku znít lépe ... (bez ohledu na obsah - tedy pokud nahrávač není nemehlo, což v tomto případě nehrozí). Jde jen o to že sortiment těchto věcí je dnes tak obrovský, že člověk může strávit spoustu času srovnáváními, sledováním kontraverzních diskusí a online testů atd. a bude možná čím dál nerozhodnější :) Intuitivní krok, vyzkoušení, případně něčí přímá zkušenost můžou pomoct

matucha

Příspěvek od matucha »

Džirka píše:Kontakty na zahraniční studiový mistry mám a s několika z nich jsem byl i v osobním kontaktu. Psal jsem si dokonce s Michaelem Brauerem, který mi dával technický a filozofický rady k mým mixům. V Indii jsem byl v top nahrávacích studiích, tam mají hodně oblíbený preampy Manley SLAM a Nevy, ale to jsou už hodně drahý záležitosti, kde se platí i hodně peněz za značku... Na gearslutz chodím, ale to je hrozná džungle plná různorodých názorů, všichni jsou tam hrozně chytrý a je těžký se v tom vyznat.. Tady je to malej rybník, ale aspoň trochu víc přehlednější.
Tak to myslim vis vsechno co potrebujes. Co takovy Neve Portico preampy? V dobe slabyho dolaru jsem v jeden moment prosvih koupi dvojkanalu za 18tis. Dneska je to z ebaye spis okolo 30, ale to je furt docela fajn. Za podobny penize se taky daj poridit ruzny nemecky tranzistorovy moduly v racku, ktery ja osobne mam moc rad (v276, v376, v476, v676 - ale bacha na revize v376a treba muze byt mnohem min zajimav nez v376 bez a). Je to ale trochu vic trablu se schanenim, rackovanim a nekdy je potreba servisovat... tj to neni uplne tak jednoduchy, ale podle me to stoji za tu namahu. Jini maji jine nazory ;).

Prave ta nazorova smrst velkyho poctu lidi jak je na GS ma tak nejak vyrovnavaci charakter, hlavne v prubehu treba 10let kdy trochu eliminujes hype vlny. Tady na ezone je to vsechno strasne predvidatelny a ovlivneny jen par lidma.

Odpovědět