Upgrade mikrofonů, preampů a převodníku
Upgrade mikrofonů, preampů a převodníku
Zdravím, asi to bude tisíckrát opakující se otázka, ale potřeboval bych jako neznalec opravdovou radu. Používám zvukovou kartu M-audio audiophile, mám jí asi od roku 2000 a od té doby nic jiného nepoužívám. A poněvadž mi peníze nikdy nedovolili ani v nejmenším přemýšlet o koupi něčeho dražšího, přirozeně jsem se nezajímal o tuto sféru. Nyní dávám korunu ke koruně a snažím se našetřit na kvalitnější převodník. Nevím však absolutně čeho se při výběru chytat. Poradíte mi někdo? Stačí mi bohatě 4 vstupy a výstupy, víc nepotřebuji. Nechci kompromis, rád bych skutečně profesionální zvuk. Také se zeptám, pokud investuji řekněme 30 tisíc do převodníku, je to skutečně tak velký rozdíl ve zvukové kvalitě? Nemohu najít žádné testy zvukových karet, abych si mohl na vlastní uši poslechnout rozdíl. Děkuji předem za tipy.
Re: Upgrade mikrofonů, preampů a převodníku
Převodník nebo zvuková karta s preampy ? Čistě 4 kanálový high end převodník (4AD 4DA) sám o sobě moc neexistuje (zejména ne za 30 k
Je možné vzít nějaké RME apod, ale ten celkový zvukový rozdíl proti M-Audio bude asi jen malý. To je problém těchto levných all-in one řešení. Mnohem dramatičtější rozdíl a upgrade by mohl být nechat si zatím to M-audio a pořídit si nějaký samostatný výborný preamp. V této cenové kategorii třeba DAV BG-2 (4 kanál, nebo možná stačí 2kanál). Tam ten rozdíl ve výsledném zvuku bude hodně citelný proti preampům M-Audio. Celkově asi mnohem více než ponechat preampy M-Audio a pořídit si špičkový převodník. V ideálním případě by bylo ideální mít lepší převodník i preamp. Vzhledem k tomu že člověk většinou nahrává 2 kanály, tak by mohl velmi kvalitní dvoukanálový převodník (třeba dvoukanál Mytek - ted mají tuším akci stereo 96) a preamp. Samostatná specializovaná zařízení obvykle přinesou mnohem větší efekt než boxy kde je všechno.
Vícekanálová all in one zařízení kde je zvuk opravdu kvalitní (a liší se od té obvyklé nižší střední třídy) jsou většinou osmikanálová, ale cena je trošku jinde (Prism Orpheus, Metric Halo ULN-8). Pro převažující typ individuální domácí studiové práce může být praktické mít 2 high end kanály (na kterých člověk dělá 99% času - zpěv, nástroje) a zbytek do počtu kdyby náhodou bylo třeba

Vícekanálová all in one zařízení kde je zvuk opravdu kvalitní (a liší se od té obvyklé nižší střední třídy) jsou většinou osmikanálová, ale cena je trošku jinde (Prism Orpheus, Metric Halo ULN-8). Pro převažující typ individuální domácí studiové práce může být praktické mít 2 high end kanály (na kterých člověk dělá 99% času - zpěv, nástroje) a zbytek do počtu kdyby náhodou bylo třeba
Díky Ivo za odpověď, ta M-audio co mám nemá v sobě žádný předzesilovač, má jen dva audio vstupy a výstupy, což mě v podstatě stačí. Je to tato karta http://www.m-audio.com/products/view/au ... Q0nLfyG-So
Mám to chápat tak to, že investice 30 tisíc mě zvukově někam extra neposune?
Preamp používám ART MPA GOLD, ale mám s ním neustále nějaké problémy, časem ho chci vyměnit také za něco lepšího. Chtěl jsem ale začít u převodníku.
Mám to chápat tak to, že investice 30 tisíc mě zvukově někam extra neposune?
Preamp používám ART MPA GOLD, ale mám s ním neustále nějaké problémy, časem ho chci vyměnit také za něco lepšího. Chtěl jsem ale začít u převodníku.
Lucid 88192 ma si ce vic vstupu a vystupu nez chces (8 a
a da se sehnat do 20tis. Tj za tolik co se prodavaji jednosmerne 2kanalove myteky, lavry... A kvalitativne je to stejna trida. Mam dva uz nejakou dobu a nemuzu na nich najit nic spatnyho at uz se snazim jak chci. Proc je tak levnej? Nebyl, stal necelejch $3000, ale byl soucasti ruznejch hiend baliku pro obrazovy postprodukce, ktery moralne zastaraly a tak se jich hodne objevilo na ebayi za zlomkovy ceny. Pro nekoho muze byt nevyhoda to, ze uz se nevyrabi.
Posledni RME jsou proti starejm M-Audium velkej krok. A neni to az zas tak daleko od Orpheuse jak by nekteri chteli, aspon podle slepych AB testu. Me to prislo o vkusu, prism byl neutralnejsi. Purista bude resit detail, dobrej hudebnik bude resit hudbu, kterou na tom natoci a z obojiho bude dobra. Na mastering a poslech bych si ale RME nevybral.
Jsou tri prevodniky ktery me soustavne ve vsech ukazkach prijdou spatny na to v jaky tride se snazi byt. Lynx Aurora, SSL, Antelope Orion32. SSL je z nich rozhodne nejhorsi, ale taky nejlevnejsi. Se vsema se da v pohode zit, ale nesmis udelat tu chybu a poslechnout si loopback
.
DAV je fajn, ale ted nekolik lidi okolo me, co si ho koupilo jako nejlevnejsi kvalitni variantu ho budto prodali nebo o tom silne uvazujou. Vetsinou kvuli tomu, ze jim prijde nezajimavej/prilis cistej/malej rozdil proti RME atd... To jen parafrazuju, sam proti cistejm preampum vubec nic nemam, ale podle tyhle zkusenosti si nejdriv zjisti jestli nahodou tvoje chotovy bunky nejsou nastaveny spis na Neve, API, lampy nebo jiny barevnejsi moznosti.

Posledni RME jsou proti starejm M-Audium velkej krok. A neni to az zas tak daleko od Orpheuse jak by nekteri chteli, aspon podle slepych AB testu. Me to prislo o vkusu, prism byl neutralnejsi. Purista bude resit detail, dobrej hudebnik bude resit hudbu, kterou na tom natoci a z obojiho bude dobra. Na mastering a poslech bych si ale RME nevybral.
Jsou tri prevodniky ktery me soustavne ve vsech ukazkach prijdou spatny na to v jaky tride se snazi byt. Lynx Aurora, SSL, Antelope Orion32. SSL je z nich rozhodne nejhorsi, ale taky nejlevnejsi. Se vsema se da v pohode zit, ale nesmis udelat tu chybu a poslechnout si loopback

DAV je fajn, ale ted nekolik lidi okolo me, co si ho koupilo jako nejlevnejsi kvalitni variantu ho budto prodali nebo o tom silne uvazujou. Vetsinou kvuli tomu, ze jim prijde nezajimavej/prilis cistej/malej rozdil proti RME atd... To jen parafrazuju, sam proti cistejm preampum vubec nic nemam, ale podle tyhle zkusenosti si nejdriv zjisti jestli nahodou tvoje chotovy bunky nejsou nastaveny spis na Neve, API, lampy nebo jiny barevnejsi moznosti.
S Lynxem musím souhlasit, měl jsem ho tady a jak se píšou ty ódy na ty jeho super převodníky, znělo to docela mizerně ... Orion jsem slyšel na ukázkách, taky žádná velká sláva - ale tak to je u věcí u kterých se toho nacpe dovnitř strašně moc. Zase na druhé straně když člověk potřebuje mnoho kanálů, tak pořizovat si opravdu dobré převodníky se může dost prodražit
S DAV mám dost velkou osobní zkušenost. V samotných počátcích, když jsem kdysi chtěl to nejlepší a uvěřil reklamám tak jsem pořídil velkou sestavu Millennia (jako "prý" nejlepší transparentní preamp). Ale pořád jsem se trošku škrabal za uchem - at jsme dělal co jsem dělal, pořád to znělo trochu divně sterilně (i když jsem měl Schoepsy atd.). Jednoho dne jsem zkusil DAV (který stojí 3x mín než Millennia HV-3 preamp) a znělo to nesrovnatelně líp, přirozeněji, příjemněji. Tak jsem postupně všechny Millennia prodal a nějakou dobu žil na DAVu ... DAV není úplně čistý preamp, má trochu něco "navíc", co dělá výsledky trošku "ready-made". Pěkné basy a výsledky takové o něco "libozvučnější" než zdroj
Což může být někdy fajn, někdy méně ... Ale za ty peníze je to dost exot (navíc ručně dělané v Anglii). Ale určitě to není "Neve style" - tj. velké středobasy, uhlazené výšky atd.

S DAV mám dost velkou osobní zkušenost. V samotných počátcích, když jsem kdysi chtěl to nejlepší a uvěřil reklamám tak jsem pořídil velkou sestavu Millennia (jako "prý" nejlepší transparentní preamp). Ale pořád jsem se trošku škrabal za uchem - at jsme dělal co jsem dělal, pořád to znělo trochu divně sterilně (i když jsem měl Schoepsy atd.). Jednoho dne jsem zkusil DAV (který stojí 3x mín než Millennia HV-3 preamp) a znělo to nesrovnatelně líp, přirozeněji, příjemněji. Tak jsem postupně všechny Millennia prodal a nějakou dobu žil na DAVu ... DAV není úplně čistý preamp, má trochu něco "navíc", co dělá výsledky trošku "ready-made". Pěkné basy a výsledky takové o něco "libozvučnější" než zdroj

no ak si kupi samostatny prevodnik , tak aj tu kartu Auhiophile by bolo treba vymenit za daku digitalnu .. co ma napada len RME AES ..
a to už máš 17k jen to fikne
(RME AES-32). Ono by asi stačilo jednoduchá karta s digitálním vstupem

no ved preto mne sa zda rozumne kupit nieco allinone .. ked sa bavime o cene 30.000 .. napriklad toto http://www.thomann.de/cz/rme_fireface_uc.htm
Nejaky ADAT RME z druhy ruky za 7k mozna i levnejc kdyz staci PCI.
ivo : jednoducha karta s digivstupom moc neni .. digivstup ma aj ta audiophile .. ale ja neviem .. ja by som to dal z komputru von ..
zaujimave, ze autodesk ich stale dava ku svojim systemom .. nedavno sme zase jeden dostali ..matucha píše:Lucid 88192 .....Pro nekoho muze byt nevyhoda to, ze uz se nevyrabi.
par ich na ebai je : http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... =&_sacat=0
No asi toho je nekde velka zasoba. Jo a prave o tech na ebayi mluvim. Momentalni cenovej sweetspot je okolo 15-20tis, drazsi aukce nedavaj smysl, pokud nekdo extremne nespecha. U americkejch aukci je samozrejme potreba pridat clo a dph. Mimochodem kdyby byl ted kurz na 15kc/dolar, tak by to byly fakt ultra smesny ceny.
Pokud 99% tvůrčích aktivit spočívá v nahrávání vokálů nebo nástrojů (což tak asi je ? ) tzn. většinou pouze 1-2 kanály v akci, pak možná zaměřit se na cizelování právě těchto 2 kanálů může být plodné ? Lepší preamp, lepší (nebo mnohotvárnější) mikrofony a v závěru též možná lepší převodníky ? Než mít 8 průměrných kanálů (z nichž 6 bude většinou nevyužitých), není lepší mít 2 velmi dobré ?
Díky pánové za erudované odpovědi.... mojí prioritou je upgradovat si studio. Myslel jsem, že zvukovka je první o co bych se měl postarat. Ale možná se mýlím mám tuto zvukovku? http://www.m-audio.com/products/view/au ... Q2FqfyG-So
k tomu externí předzesilovač MPA Gold, který je dle mého podprůměrný a navíc už dvakrát v opravě. Zda by teda nebylo moudřejší investovat radějí do nového preampu a mikrofonu. ??? Chci zkrátka nabírat co nejlepší zvuk. De facto mi stačí pro moje účely nahrávání dva vstupy
k tomu externí předzesilovač MPA Gold, který je dle mého podprůměrný a navíc už dvakrát v opravě. Zda by teda nebylo moudřejší investovat radějí do nového preampu a mikrofonu. ??? Chci zkrátka nabírat co nejlepší zvuk. De facto mi stačí pro moje účely nahrávání dva vstupy
no ak mas na to 30.000 len , tak urcite by bolo rozumnejsie kupit si nejaky novy preamp a mikrofon(y?) .. ked zmenis len zvukovku , bude to omnoho mensia zmena ..