zkušenosti s RME fireface

Interní a externí zvuková rozhraní
zvukar
Příspěvky: 20
Registrován: 20 lis 2006 13:48

zkušenosti s RME fireface

Příspěvek od zvukar » 21 lis 2006 10:48

Dlooouho vybírám zvukovku a došel jsem k praktickému poznání, že ne všechno, co se tváří jako prvotřídní zboží se tak chová. Přidával jsem na hromádku peněz určených k utracení víc a víc a dospěl k závěru, že snad přihodím ještě další měšec a zaměřím se na RME Fireface 800. Papírově se tváří vesele, můj známý má fireface 400 a je nadmíru spokojen. Otázka zní: Je Fireface 800 co do kvality zvuku, stability, bezproblémovosti ovladačů tak dobrá, jak se říká? Potřebuju jet do PC až 8 stopama (24b 48k), nepotřebuju praskání a lupání, nutně to musí zvládat nahrát třeba 3hod. koncert bez jediného vzorku spadlého pod stůl. Dík za zkušenosti s touto kartou. Pavel

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 21 lis 2006 12:07

Nahrat bezproblemovo 3 hodiny 8 stop 24b 48k Ti zvladnu aj 2 zosynchronizovane Delty 44, pokial Ti ide iba o to ;). Inak s RME skusenosti nemam :)

zvukar
Příspěvky: 20
Registrován: 20 lis 2006 13:48

Příspěvek od zvukar » 21 lis 2006 16:39

Díky, nejde jen o to. Někdy bývá problém s instalací, nebo když už karta několik týdnů (měsíců) funguje, člověk zapne komp a ono to zahlásí neznámé zařízení. Měl jsem krátce kartu, kde jsem musel také zapnout record "naprázdno", aby se vyprskala a pak teprve po několika vteřinách dát znamení do studia, letmý střih nepřipadl v úvahu. Jde o to koupit, zastrčit, nainstalovat a jet, a dlouho jet a nemuset se bát, že jednou se může něco sebemenšího přihodit. Ale raději bych opravdu konkrétní zkušenost s Fireface800, mám na ní políčeno a nechci udělat chybu.

tempoautomatic
Příspěvky: 161
Registrován: 21 bře 2006 22:42

Příspěvek od tempoautomatic » 21 lis 2006 17:36

Ahoj, takže moje konkrétní zkušenost s RME Fireface 800:
Mám ji asi rok a čtvrt a používám ji s ntb IBM R51 (p4m 1.6 ghz, 1.5 gb ram, 60 gb hdd).

Od začátku mám problém s lupanci při nahrávání. SW používám Cubase SX3 a Acid Music Studio 6.

V Acid Music Studio 6 (některé věci - hlavně muziku k filmu - tam prostě udělám rychleji) se s tou nejvyšší latencí občas nevyskytují. Při menší latenci jsou spíše pravidlem. V Acidu tím pádem spíš preferuju SW synthy a stopy, co nejedu ven přes hw a nenahrávám moc audio. Jinak bych musel každou chvíli něco nahrávat znovu - kvůli těm lupancům.

Používám ASIO drivery, řadič v IBM ntb je TI, takže tím by to být nemělo. Firmware i ovladače pravidelně updatuju, ale zdá se mi, že to moc nepomáhá. Windows XP Pro mám optimalizované podle pokynů v manuálu RME.

V Cubase SX3 to je spíš bez problémů (když lupanec, tak jeden nebo dva v celém projektu), ale spolehnout se na to úplně nedá. Po upgradu na Cubase 4 jsem zatím lupanec nezaregistroval, ale mám ho chvíli. V Cubase můžu naopak fungovat s i velmi malou latencí. Občas i zapomenu, že to tyhle problémy dělá.

Nevím, čím by to bylo, ale je to tak. Zvyknul jsem si, ale občas mě to nesmírně se*e. Že bych ji vrátil jsem nepřemýšlel, protože zvukově je to nádhera (před tím jsem měl M-Audio Audiophile 2496 a Echo Indigo I/O). Nahrávám jenom analogově a pouze ve stereu. Asi jsem tě moc nepotěšil, ale třeba jsem výjimka.

Ještě jsem zapomněl dodat, že po updatu na XPSP2 se počet lupanců zvýšil (zděsil jsem se, když jsem otevřel starší projekt, který hrál předtím bez problémů, a po té aktualizaci to v tom lupalo a praskalo i při přehrávání). Na nějakém fóru jsem pak vyčetl, že tato aktualizace obsahuje nějakou chybu práce s FW rozhraním (nebo něco takového - ten problém si nepamatuju přesně) a doporučuje se neinstalovat nebo odinstalovat. Tak jsem to zase odinstaloval a počet lupanců se zase snížil :-).

Martin
Příspěvky: 847
Registrován: 04 dub 2004 14:10

Příspěvek od Martin » 21 lis 2006 18:06

S RME mam zkusenosti vyborne a neni co bych vytkl , snad az na ty preampy

Ale mam zkusenost i s novou Layla3G a za 14 tisic je super , zvladne i nizzsi latenci nez RME bez lupancu. Jen ty 2 preampy jsou takove ... zadne - opravdu jen z nouze .
Mel jsem pujceny i Firepod - co se tyka stability tak uplna parada, latence bez lupancu nizsi nez u RME , vyssi ale nez u Layla 3G (ale to nelze porovnavat , protoze Layla je PCI) . Zvukove je o kapku horsi nez Layla , ale preampy jsou min stejne dobre i prijemnejsi nez u RME a celkove zvukove - pokud pouzijes preampy u Firepoda - vyjde z toho zvukove nejlepe Firepod.
Podle me je z financniho hlediska ale nejlepsi koupit Layla3G + nejake lepsi preampy ( pokud je poterbujes ) , aby ses dostal nad kvalitu Firepodu a RME
Urcite ses dival i na Motu a jine karty ...

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 22 lis 2006 06:41

Martin:
No já právě uvažuji o Layla AUDIOIFIRE 12 http://www.disk.cz/disk/detail1.csp?!PV,1282
nebo
MOTU http://www.disk.cz/disk/detail1.csp?!PV,94
828mkII FireWire

Mám mixpult 12 I/O (direct out) a chtěl bych na něm míchat, je jasný, že je proto ta Layla jak dělaná, jenže MOTU se mi teda jeví jako daleko větší sympaťák...


ALE KDYBCH MĚL VÍC PENĚZ, tak rozhodně kupuju FIREFACE 800 od RME.
Podle mě je to sázka na jistotu...

zvukar
Příspěvky: 20
Registrován: 20 lis 2006 13:48

Příspěvek od zvukar » 22 lis 2006 10:02

Se SP2 pro WinXP jsem před lety přišel do styku a po nainstalování jsem ho hned odinstaloval a spláchl do záchoda. Na internet nám extra PC a ňááký jejich firewally si můžou. Se SP2 se nedá dělat z multimédií nic. Opravdu zhola nic. Naštěstí mám ješte stařičkou instalaci WinXP se SP1. Dost dlouho jsem si dopisoval i s panem Microsoftem, než jsem z něj dostal, že v současnosti se nové WinXP bez SP2 nedostanou, ale je potěšující, že se dá odinstalovat ihned po jeho automatické instalaci (snad to funguje, alespoň tak mi to sdělili). Takže PC je snad OK (P4 1,7GHz, 1G SDRAM, HDD Seagate Barracuda 7200RPM Ultra ATA).
Uf, co s tou kartou? Kvalitu zvuku chválí každý, koho se na ní zeptám. Teď jde jen o stabilitu. Jestli hrajou roli ty TexasInstruments chipy na FW kartě: nemáte tip, kde takovou PCI kartičku (nejlépe s FW400 i FW800 v jednom) koupit? Pak už jen snad půjčit a chvíli testovat. Uvažoval jsem i o Multiface, ale PCI rozhraní se mi nezdá do budoucna jako univerzální řešení. I kdyby RME udělalo k tomu externímu boxu další kartu, třeba na PCIExpres, nevymění to zadarmo a RME zrovna malé ceny hardwaru nemá.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 22 lis 2006 10:08

zvukar: ty mas normalne PC, nie laptop? preco potom neuvazujes o pci zvukovke? nieco z hdsp serie +adat prevodnik, napriklad? tam neni co riesit a kvalitu zvuku urcuje prevodnik, ktory mozes upgradovat skoro do nekonecna

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 22 lis 2006 10:31

kdyz jsme u toho, napadlo me jestli neni neco jako RME HDSP 9652 (3xADAT IO) taky pro noutbuk, stacilo by i 1xADAT nebo 2xADAT, nehledal sem, rovnou se ptam, prichazim na chut ty univerzalnosti prevodniku do ADATu prave s tou vyhodou nekonecnyho moznyho abgrejdovani bez nutnosti zasahovat do compu

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 22 lis 2006 11:07

je jeden pcmciaa hammerfall... ale ma breakbox, takze to uz rovno mozes uvazovat o e-mu 1616
a esi ma taky usb prd, co ma jeden ADAT out, ale bez vstupov... (vola sa to gigaport dg, ale neviem ci sa to este vyraba). no a potom ta nova FW krabicka od m-audia

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Příspěvek od MonkeyFighter » 22 lis 2006 11:11


Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 22 lis 2006 11:19

Upresnim to - RME digiface, M-Audio ProFire Lightbridge

zvukar
Příspěvky: 20
Registrován: 20 lis 2006 13:48

Příspěvek od zvukar » 22 lis 2006 15:46

kexik: Totiž: moje první úvaha po myšlence s RME byla HDSP9632 do PCI slotu a venku právě ADAT převodník. Jenže jakej? za 7000 Behringer? Za 10000 SMPro Audio s mikrofonními vstupy nebo za 6000 bez nich? A tak dál a další levnější firmy. Co do kvality zvuku bude třeba i tak investovat asi víc než 20000 do převodníku a tak to radši koupím tu ff800 a mám po starostech i s notebookem (já ho mám taky, ale používám ho na zálohu s jinou kartičkou). Uf, třeba mi někdo poradí s tím Ohňovým Obličejem 800 (Dík tempoautomatic). Pavel

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 22 lis 2006 16:06

Jestli to máš do desktopu, tak bych se fakt podíval spíš na tu Laylu. Má super převodníky a ADAT taky, takže jí můžeš razšířit na 16 I/O. RME mi připadá takový dost přehypovaný.

Každopádně pokud ti bude kterákoliv z těhle karet lupat, tak je to na 99.9999% vina windows nebo jiného HW a nikoliv karty nebo jejího ovladače.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 22 lis 2006 16:23

zvukar: tak potom multiface, ta ma pci resp pcmcia interfejs a je lacnejsia ako fireface800... a mozes si kupit obe karticky, a pouzivat na oboch kompoch
evidentne je za vsetkymi problemami fw rozhranie, tak preco ho nevylucit?

Odpovědět