Chci se dozvedet pravdu o MACu (bez prikras)

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Odpovědět
Oxyygen
Profesionál

Chci se dozvedet pravdu o MACu (bez prikras)

Příspěvek od Oxyygen »

Zdravim,
po opetovne spatnych zkusenostech s Windows uz velice vazne premyslim o macu. Jednim z duvodu uz dostupna cena a hlavne nova cenova politika Logicu. Chci ho mit jen na internet, prehravani filmu a mp3 a logic 8. Nic vic..
Z duvodu potreby vetsiho monitoru prichazi v uvahu MiniMac s 1GB pameti a dualnim procesorem 1,86Ghz, coz mi za nejakejch 18 tisic prijde dostatecny.
Rad bych si tedy ujasnil par veci.

1. Je pravda, ze OSX prakticky nepada, nabiha rychleji?
2. Jak je reseny system souboru? Mam externi disk v NTFS, kde mam mp3 a filmy a rad bych je sdilel dal. Umi tedy cist OSX i NTFS?
3. Existuje nejaka lepsi alternativa nez je iTunes? Neco jako novej Winamp?
4. Existuje kvalitni prehravac na DivX, XVID?
5. Funguji pod OSX torrenty?
6. jak je na tom interni zvukovka? Je pouzitelna?
7. Je tam IDE nebo SATA disk? 2,5?
8. Chci vyuzivat interni syntaky Logicu, jsou zravy? je pro normalni vyuziti dostatecny 2jadro 1,83?
9. Pouzivam pres rozsirenou plochu projektor, je to v OSX stejne?

Nerad bych mel o Macu zidealizovane predstavy, rad bych znal jeho nedostatky oproti windows. Moc diky za postrehy a odpovedi
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

1. Troufam si rict, ze pokud system neni preplacany, je stabilita XP a OS X stejna. Jelikoz ale lidi jsou prasata, pak to dopada, jak to dopada a potom vitezi OS X, ktery pada min. Neni ale pravda, ze nepada vubec (abys pak nebyl prekvapeny ;)

5. Jiste ;)
Naposledy upravil(a) Kermitak dne 04 říj 2007 00:43, celkem upraveno 2 x.

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

ked mozem poradit minimac nekupuj, mali sme dve v minulej firme, sice ma intel core duo ale ked mas viac aplikacii naraz tak to je peklo, microATX motherboard to nestiha.

1. Je pravda, ze OSX prakticky nepada, nabiha rychleji?

ano

2. Jak je reseny system souboru? Mam externi disk v NTFS, kde mam mp3 a filmy a rad bych je sdilel dal. Umi tedy cist OSX i NTFS?

ano

3. Existuje nejaka lepsi alternativa nez je iTunes? Neco jako novej Winamp?

itunes je najlepsi, pod MacOS 9 bol super SoundJAM.

4. Existuje kvalitni prehravac na DivX, XVID?

vsetko

5. Funguji pod OSX torrenty?

jasne

6. jak je na tom interni zvukovka? Je pouzitelna?

o.k. ako soundblaster live

7. Je tam IDE nebo SATA disk? 2,5?

myslim IDE 2,5

8. Chci vyuzivat interni syntaky Logicu, jsou zravy? je pro normalni vyuziti dostatecny 2jadro 1,83?

to zmakne uuuplne v pohode

9. Pouzivam pres rozsirenou plochu projektor, je to v OSX stejne?

dont know

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

k tomu mini.. Beru to tak, ze to ma stejny streva jako Macbook.. Nechce se mi davat 12 tisic navrh za baterku a 13-ti palcovej display..

Existuje nejaka dobru udelana stranka s OSX freewarem a sharewarem ala www.stahuj.cz?
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Poshook

Příspěvek od Poshook »

okrem plusov nejaky ten minus:

- chyba uninstall system, ktory by sa zisiel na niektore systemove instalacie (App Zapp je fajn, ale na vsetko nefunguje poriadne a je za prachy)
- vacsina aplikacii, ktore za nieco stoja, su shareware. freeware je povacsinou polodobry v porovnani s freeware na Win
- celkovo mensi vyber programov, programkov, utilit....ako na Win
- menej dotiahnute drag and drop v porovnani s Win
- s tym nabiehanim to nie je az tak jednoznacne. u mna je to 1:1, za to vypinanie je na OS X podstatne rychlejsie - asi 5s
- stale nie 100% podpora sucasnych vst/vsti pre IntelMac systemy (len PPC).

kexik

Příspěvek od kexik »

oxygen: mujmac.cz a forum na nom ti prospeje viac ako ezone, najdes tam linky aj odpovede. nenechaj sa zmiast ich fanatizmom, ale informacie tam najdes vsetky.
k druhej otazke: zaklad je versiontracker.com
demsky: od ktorej verzie osx vie ntfs? si si isty tym co hovoris?
vyhrady mam aj k dalsim tvrdeniam o rychlosti bootu a o kvalite zvukovky, ale to nie su podstatne veci

Poshook

Příspěvek od Poshook »

Oxyygen píše:k tomu mini.. Beru to tak, ze to ma stejny streva jako Macbook.. Nechce se mi davat 12 tisic navrh za baterku a 13-ti palcovej display..

Existuje nejaka dobru udelana stranka s OSX freewarem a sharewarem ala www.stahuj.cz?
www.versiontracker.com

NTFS vie OS X 10.4 citat

kexik

Příspěvek od kexik »

aha ;)
prave na zdielany disk musis dat fat32 a tam je ta neprijemnost so 4GB suborom...

Pavel Vantuch

Příspěvek od Pavel Vantuch »

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

www.versiontracker.com je podla mna dlhe roky top

kexik: na mojej dual g5 bootuje celkom rychlo, do jednej minuty,
no zase to je porovnatelne s domacim bootom win xp

zvukovka je Texas Instruments TAS3004, z toho co viem pracuje na 48 kHz
a ma aj nejaky DSP procesor, i ked mozno nema taky vykon ako EAX.
Podla mna je to bezna konzumna karta.

NTFS disky nasi grafici pripajali v pohode, ale ostatni po sieti ho nevideli.

onehalph

Příspěvek od onehalph »

Dovolim si svoje komentare k jednotlivym bodum (subjektivni - no flame).
1. OS X jako takovy mi nespadl nikdy (s vyjimkou dvou zatuhu vinou spatnych beta driveru zvukovky m-audio, kterou jsem svyho casu chvili mel)
2. NTFS umi cist - ale neumi zapisovat - a u FAT32 je ta neprijemnost c maximalni velikosti jednoho souboru (jak pise Kexik)
3. Prehravacu je hafo - mel jsem tendence je prozkoumavat a nakonec jsem skoncil zpatky u iTunes, ktery skutecne povazuju za nejlepsi reseni (u nas se ovsem plne doceni az kdyz budeme moct pouzivat iTunes Store)
4. Samozrejme - multiplatformni VLC, M-Player - koneckoncu i Quicktime, ze ano.
5. Samozrejme.
6. Podle meho nazoru je interni zvukovka dostatecne pouzitelna - nikd y jsem nepatral po jejich parametrech - ale prisla mi ucho rozhodne kvalitnejsi jak vyse zminovane prirovnani k Sound Blasteru.
7. vsechny technicke paramettry najdes tady: http://www.apple-history.com/?page=gall ... &order=ASC
8. Urcite - a kdyz ne - muzes vyuzit freeze, ze ano.
9. Myslim si, ze je jedno, jestli je pripojeny druhy monitor, nebo projektor ... cili to by asi slo - ale obavam se, ze Mac Mini ma jen jeden Video OUT - ale tohle muze byt vec, kterou jsem mozna nepochopil uplne z dotazu ...
Dale bych se ohradil vuci poznamce Poshooka, ze je freeware mene pouzitelny jak na Windows - osobne jsem instaloval MacBook svymu otci na jeho prani "vsechno cesky, vsechno gratis" - a to se povedlo bez dlouhyho hledani ke vseobecne spokojenosti ... http://www.versiontracker.com uspokojive pomuze ve vsech situacich ....A nedotazene drag and drop? No dovol? S touto vychytavkou apple prisel a dovolim si namitnout, ze je skutecne hodne implementovana - je jen na kazdem, jak svuj system pouziva.
Podpora VST/VSTi pro Intel Macy je naprosto v pohode - samozrejme - neco jeste neni (neco mozna ani nebude) - ale je to tim, jak jsou pluginy napsane - kdo je psal od zacatku v X Code - nema problem ... jen dodatek pro upresneni - Logicu podporuje jen a pouze AU format plugin.

wir

Příspěvek od wir »

poshook: v com je drag&drop menej dotiahnuty ako vo win ?

1. to iste ako onehalph, blby driver mi ho sundal
2. read only
3. ja mam rad itunes ale je napr Audion (www.panic.com)
4. jasne
5. jasne
6. interna ma vyborny core audio driver, pouzitelny pekne aj v logicu

8. logicove pluginy zeru uplne minimum v porovnani s ostatnymi. (okej az na vynimky typu sculpture)
9. bez problemov
Apple MacPro 2x2,66Ghz,LogicStudio 8,RME Fireface 800,Dynaudio BM6A,EMU Xboard49,Oram Sonicomp,Roland R880,Lexicon PCM91,Soundtracs CM4400, Crysonic Plugs,Effectrix,Discovery Pro,Soundtoys Native,AbbeyRoad Brillance EQs,StillwellAudio TheRocket

syncro

Příspěvek od syncro »

Já osobně jenom přidávám koment ke stabilitě. Mám G5 Dual2.0 a za ty roky pravidelného používání ve studiu nemám s padáním problém. Výkon je na Logic7 úplně dostatečný, interní pluginy žerou opravdu málo. Zpět na PC bych se vracel nerad...

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Syncro: no tak me XPcka taky spadly za ty roky asi dvakrat, na novym pc za posledni rok vubec a stejne tak jsem videl za posledni dva roky dvakrat nebo trikrat slitlej OSX, takze to imho neni ani tak o systemu, jako spis o lidech, co s nim delaj... A pro upresneni, nemam rad ani XP, ani OSX, takze jsem nezaujatej ;)

syncro

Příspěvek od syncro »

Kermitak: Jasně, není potřeba roztáčet kola populárního Mac vs. Win flame. Já napsal jen svou osobní zkušenost, nejsem fanatický jablíčkář 8-) A na PC bych se opravdu vracel nerad, OSX mi přijde "blbuvzdornější", tím pádem pro mne osobně mnohem vhodnější...

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Odpovědět