Otazky na cubase

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 18 úno 2007 01:56

Auto Crossfade - fachá, nefachá - tomu mám rozumět, jako že to lupne v místě střihu nebo že to není vidět v sample editoru, kde se střih pořád ukazuje jako rovný, bez prolínačky? V manuálu se píše, že prolínačky počítá Cubase v reálném čase, takže by se asi zobrazovat nemusely....

P.

Rošky
Příspěvky: 119
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Příspěvek od Rošky » 18 úno 2007 03:34

Poklop: máš pravdu. Co se exportu týče je to takhle, zjistil jsem, že je pro mně pohodlnější mít v Preferences aktivovanou volbu Enable record on selected tracks, protože často přepínám mezi audio a MIDI stopama a kdybych to měl vypnutý, musel bych furt zapínat ručně "Armed " = enable record na MIDI stopě, poněvadž bych ničehož při hraní na masterkeyboardu neslyšel. Do "nearmovaný" MIDI stopy nelezou povely. A to bych se uklikal. A zároveň -a to je ten důvod proč mi to exportovalo ticho- mám předvolbu Preferences/VST/Auto monitoring/tapemachine style, poněvadž mi to vyhovuje. Jestliže pak ovšem vyberu nějakou audiostopu, armuje se Rec a zároveň v klidovém stavu vypne monitorování. Jelikož jsem to přehlíd, nemohlo se nic vyexportovat, poněvadž Cubase považuje export za klidový stav - teď už tu chybu neudělám, problém je vyřešen, prostě před exportem zapnu monitorování, ten record enable na to opravdu vliv nemá. Dík za stopu.
Pavlii:
Crossfade: nelupe to, ale není tam ten cross vidět. Nastavil jsem schválně 500ms a nahrával hodně rozdílný úrovně a vida: ono to crossfade udělá, ale není vidět, nevykreslí ho v Partu. Tam, kde se wavy překrývají, by měla bejt ta prolínačka znázorněná, ale není. Když to střihnu bez Autocrossfadu a udělám ho ručně, vykreslí se (range selection/x). Bohužel ten fígl od peteness mi nefunguje. To je něpříjemný, protože ty prolínačky by měly bejt vidět.

Ještě jeden dotaz: Dost mi vadí že to při střizích tvoří nový a nový eventy, ze kterejch musím pořád dělat party (Audio/Events to part) a ty pak lepit Glue, nebo resp. pak už jen lepit, abych to mohl otevřít celé najednou jako jeden part. Starej Cubase nahrával furt do toho tracku (eventy tam nebyly) a bylo to pohodlnější. Nebo je možný to někde nastavit ? Takhle musím kvůli každýmu střihu lepit part... Díky za rady.
Rošky

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 18 úno 2007 17:41

2Rošky: jestliže crossfade pro střih funguje, není IMHO žádný důvod, proč by měla být vidět.

P.

Rošky
Příspěvky: 119
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Příspěvek od Rošky » 18 úno 2007 19:38

Pavlii: Já jsem sice klidnější když mám vizuální kontrolu nad vším co se kde ve stopě děje, ale máš pravdu. Autocrossfade funguje v místě střihu, takže když střihnu o něco dříve, musím ho pak upravit ručně a tejk zkrátit, což by znamenalo co střih, to růčo zásah. Nebo střihat co nejtěsněji, ale to třeba u zpěvu nerad dělám. Zjistil jsem zajímavej jev (kterej má logický vysvětlení), a sice, že autocrossfade nastává dřív než začíná levej viditelnej okraj wavu (v případě že ho zkrátím), do kterého se prolíná. Když ho nechám jak je, ale střihnul jsem podstatně dřív, udělá ho od kraje, takže zazní i to co ještě ve stopě nechci slyšet. Když ale wav "začistím" (aby začal později, v místě kde chci prolnout), Cubase začne s prolínáním v čase mínus x ms před okrajem wavu, předpokládá správně, že v čase 0 ms už chci být v "novém" tejku. To je ideální vychytávka a mám definitivně pokoj od lupanců. Navíc Cubase s tím autocrossfadem furt sleduje kam s tím začátkem nového tejku cuknu a tam prolne, nemusí se tedy už nikde nic nastavovat. To je ten crossfade v reálném čase, jen to prostě nenechali vykreslit, na to si zvyknu.
Tak díky všem za pochopení, asi se ještě ozvu, až se mi zase podlomí kolena u SX.
Rošky

Rošky
Příspěvky: 119
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Příspěvek od Rošky » 23 úno 2007 02:11

Takže podlomily se mi kolena, a pořádně. Najednou začal SX mrznout při nahrávání MIDI tracků, zhruba po třetím střihu. V audiu jsem mohl vyvádět psí kusy a držel jako skála, ale record MIDI ho spolehlivě crashoval. Začal jsem pátrat, čtyři dny jsem čuchal sw nebo hw konflikt kolem MIDI. Přeinstaloval jsem MIDI drivery (mám Midiman Midisport 4x4) a všechno možný, už už jsem přeinstaloval Windows, když jsem v pdf tutorialech narazil na zmínku o přepínačích "ignoreportfilter" a "enableemulated". Tady v hloubi konference byl v téhle souvislosti odkaz na konferenci na Cubase.net, kde to probírali podrobně. Ukázalo se, že problém má víc lidí, v drtivé většině uživatelé Midisportu 2x2, 4x4 a 8x8 a že jde o bug. Cubase mrzne nebo nahrává posunuté noty. Je to tím, že Cubase SX si samo vybere MIDI porty, nějak je nazve (podraz je v tom, že do Windows MIDI zařadí v názvu opticky zdánlivě "čisté" Out a IN USB MidiSport 4x4, neemulované, které způsobují pády) a aktivuje - v tomto případě špatně. V Device Setup vypadá emulovaný port podezřele nebo tam není vůbec. Přepínač ignoreportfilter vypne (blbě) nastavené ukrývání MIDI portů, o kterých Cubase SX usoudí, že se mu nehodí (standartně totiž ukáže jen některé). Bohužel nabídne občas ty nefunkční. Řešení bylo donutit ho zvednou sukně a zviditelnit - nabídnout všechny porty, vypnout všechno v nabídce Windows MIDI a vše s názvem Microsoft a zapnout Emulated MIDI drivers ("Emulated Out a INUSB MidiSport 4x4") v nabídce DirectMusic.
Výraz emulace chápu jako napodobení. Ale jak funguje Emulated MIDI port v Cubase, to nevím a zajímá mě to. Na Cubase.com někdo měřil časové odchylky v tempech při použití emulovaných portů a zjistil že malé skutečně existují, takže problém s padáním to řeší, ale úplně čisté to asi nebude...

Píšu to sem proto, že je možné, že někdo bude mít stejný problém a tenhle thread je trochu volnější, takže se to sem vejde.

Abych to nevypadalo, že si z toho dělám blog...:-)
Díky za pochopení.

řešení je zde:

http://www.cubase.net/phpbb2/viewtopic. ... +midi+port
Rošky

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 23 úno 2007 11:32

no .. pri usb midi vzdy treba dat ignoreportfilter .. tyka sa to vsetkych midi interfejsov .. inak to nahrava posunute noty .. ale prave sa odporuca mam pocit disablovat emulated porty .. ktore toto sposobuju .. aspon ked som tak riesil daky ozone , tak to pomohlo .. midisport som zrovna nedavno dakde cital ze je dost problematicky interface .. mozno kvoli driverom ..

Rošky
Příspěvky: 119
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Příspěvek od Rošky » 23 úno 2007 15:26

Ahoj Pytkine, to je fajn že jsi zpět (zachytil jsem před časem žes to tady odpískal).
Kupodivu se ukázalo, že v mém případě jsou funkční naopak POUZE emulated porty, ty neemulované crashují Cubase. Na té konferenci, co jsem dal o příspěvek výše odkaz, udělali uživatelé interface Midiman Midisportů přesně stejnou zkušenost - zabrala volba emulated driverů. Já mám podezření, že to není čisté řešení, ale nevím to jistě (nevím nic o té emulaci), prostě je mi jen nesympatický ten výraz "emulace MIDI portů/driverů", jestli je to nějaká softwarová oklika, mohlo by to rozhazovat synchrony - a pak jsou tu ta měření,

http://forum.cubase.net/phpbb2/viewtopi ... 199#246199

která to dokládají. To by mne zajímalo. Co to vůbec přesně v případě Cubase SX a MIDI portů znamená, co jsou to ty neemulované a emulované porty ?
Mám na to tu teorii, že je to kombinace/kolize starých a špatně napsaných driverů Midisportů (nové nevydali) a bugu v Cubase SX.
Rošky

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 23 úno 2007 15:50

rosky : jo jo .. je mozne ze to je daky problem s midi sport driverom ..

Poklop
Příspěvky: 979
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop » 23 úno 2007 22:41

oj, to je super, že se to řeší, já mám totiž tento problém taky.
Midisport 2x2 při nahrávání CC z Viruse se po 2s (cca) totálně kousla Cubase. Nepomohlo nic (reinstalace driveru apod.)
Vyřešil jsem to trapně tak, že MIDI IN používám odjinud než z MIDISPORTU a využívám jen MIDI OUTy.
Myslel jsem že je to jen muj problém, vypadá to, že není :-)

Poklop
Příspěvky: 979
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop » 23 úno 2007 22:46

ted jsem si vzpoměl, že je to vlastně tak, že mi blbnou OUTy, takže out používám odjinud(zvukovka) a na Msportu používám jen MIDI INs

Rošky
Příspěvky: 119
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Příspěvek od Rošky » 24 úno 2007 19:41

Neví někdo, proč tak rychle kyne složka "C:\Program Files\Steinberg\Cubase SX 3\templates\Audio", kde se hromadí wavy ? Samozřejmě mám pro každý projekt extra složku (nahrávám na jiný disk než C) atd., kam jdou všechny soubory toho kterého songu... něco si tam Cubase schovává, ale kdy to skončí ? Zkusil jsem to promazat, ale protestuje (resolve missing files) a vypisuje chybějící soubory wav...má je přece mít ve složce projektu, ne ?
Rošky

Johnny_Tiss
Příspěvky: 137
Registrován: 03 srp 2006 12:24

Příspěvek od Johnny_Tiss » 05 bře 2007 21:58

zdar ... poltřeboval bych vědět jak mám na MIDI stopě udělat fade IN ... díky ...
http://www.sebastienofficial.com
http://www.wishmasters.cz
http://bandzone.cz/psproject

Logic, M-Audio 1814, sE Z3300 a, Beyerdynamic DT770, Yamaha HS80 ...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 05 bře 2007 22:45

2Johny_Tiss: nejregulérněji pomocí postupného narůstání CC 11 (Expression). Eventuelně pomocí kontroleru CC 7 (Volume).

P.

Johnny_Tiss
Příspěvky: 137
Registrován: 03 srp 2006 12:24

Příspěvek od Johnny_Tiss » 05 bře 2007 23:32

2pavlii: díky za radu, ale vůbec netušim kde to mám v Cubase hledat ... (koukám, že jsem nenapsal, že v Cubase ... sorry)
http://www.sebastienofficial.com
http://www.wishmasters.cz
http://bandzone.cz/psproject

Logic, M-Audio 1814, sE Z3300 a, Beyerdynamic DT770, Yamaha HS80 ...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 05 bře 2007 23:43

2Johny: nejlíp nakreslit křivku typu Ramp v okně Controllers v Key Edit :-) čili dole. Vybrat typ kontroleru (Volume nebo Expression), nástroj Line a nakreslit.

P.

Odpovědět