Magion píše:
Ivo, mě fascinuje s jakou jistotou tady sděluješ takováto fakta.
Podle mě je třeba si stále uvědomovat, že tento výklad je jen jedním z duchovních dogmat - budhistickým. Nic proti budhismu ani proti této interpretaci, ale stále pořád: KDO VÍ, co je věčné?
Chybí mi trocha pokory před tajemstvím světa. To ostatně u spousty duchovně východně orientovaných lidí žijících na západě často vidím - jistá až arogantní jistota, že jsem vše prokoukl a vím víc než ostatní.
Přitom jen většinou opakují jeden model představy o světě a mysli (vštípený knihami a semináři...).
pravda neexistuje
Asi jsi to trošku nedomyslel, to není žádné dogma, ani opakování čehokoliv, ani součást žádné ideologie

) spíše taková krajní dimenze, ke které lidská mysl může sama dospět v uchopení a pochopení reality ... no a s budhismem to už nemá společného skoro vůbec nic ... budhismus se takovými věcmi a uvahami vůbec nezabývá (fascinuje mě s jakou jistotou se tady odvoláváš na něco jako zdroj nějakých postulátů a přitom při krátkém prostudování zjistíš že např. budhismus je o něčem docela jiném
Ano, pravda neexistuje - pokud za pravdu považujeme jakýkoliv slovní výrok lidské mysli ... To, co jsem naznačil není žádná "pravda", pouze cesta a směr ... stejný pro všechny lidské duchovní kultury, náboženské i nenáboženské systémy, jejichž cílem je cesta do hlubin sebe sama ... do dimenzí, které jsou mimo jakýkoliv popis a jsou tím tajemnější, čím více se k nim člověk přibližuje ... a tím větší pokoru v sobě cítí ...
"Věčné" - ve smyslu, že čas je opět jen atributem mysli ...
A tvé představy o světě jsou vštípené čím ? I jinými zdroji než knihami, slovy a semináři ?
Zkus se třeba ponořit do zamyšlení co jediné je (přirozeně) stálé a neměnné ? Co musí existovat za všech okolností a konstelací a bez čeho neexistuje nic ? a i když všechno pomine, co zbývá ? A i když nic nebylo co muselo být, aby něco mohlo vzniknout ? Na to nepotřebuješ žádný budhismus, ani semináře ani opakování čehokoliv ...