Chaos a Hudba
- ReaktoplazmAR
Re: Chaos a Hudba
Dendy: nevim presne (nemám školy
), ale myslím že aplikovat t.chaosu na hudbu ako na uzavretý systém sa nedá, to by bol fakt len chaos.. skor možno uzavretý mechanizmus v otvorenom systeme.. neviem.. Fractal by vedel možno

Tohle je nebezpečný názor.Ivo píše:Hudba od nepaměti (a ve všech lidských kulturách) vždycky byla především HARMONIE, jakýsi odraz "vyšších sfér", něco co člověk přivádí k jeho hlubší podstatě a vyšším dimenzím ... Hudba bývala především posvátná, rituální, nábožná, léčivá, povznášející, libozvučná. Odraz vesmírné harmonie ... I Bach říkával: "hudba, která neoslavuje Boha a není odrazem jeho nepostižitelné velikosti, je jen pekelným hlukem" .... Teprve v posledních pár desítkách let se hudba dostává na uroven kakofonie, disharmonie, chaosu, povrchnosti atd ...
Budeš označen za toho, kdo nepochopil zjevný systém a souvislosti a budeš vyobcován

- ReaktoplazmAR
možno práve pekelný hluk je ten pravý odraz vesmíru a lubozvučná harmonia je to čo by sme chceli aby bol odraz.., možno za posledných 10 rokov sme sa posunuli dopredu a kakofonia, disharmonia a chaos len lepšie vystihujú podstatu... alebo niekomu práve toto prináša harmoniu a uspokojenie... no offence, oponujem už len zo zvyku pre vyjadrenie možných alternatív.. v každom prípade sme strašne OT lebo s teoriou chaosu to nemá nič..Ivo píše:Hudba od nepaměti (a ve všech lidských kulturách) vždycky byla především HARMONIE, jakýsi odraz "vyšších sfér", něco co člověk přivádí k jeho hlubší podstatě a vyšším dimenzím ... Hudba bývala především posvátná, rituální, nábožná, léčivá, povznášející, libozvučná. Odraz vesmírné harmonie ... I Bach říkával: "hudba, která neoslavuje Boha a není odrazem jeho nepostižitelné velikosti, je jen pekelným hlukem" .... Teprve v posledních pár desítkách let se hudba dostává na uroven kakofonie, disharmonie, chaosu, povrchnosti atd ...
Myslím že mluvit o disharmonii v přírodě, vesmíru atd , asi není realistické ... Spíše dílčí eventy ... (a to ještě jenom díky omezenému uhlu pohledu) Ale pak je otázka, co to přínáší je dále ventilovat a reflektovat ? Když je mi blbě a vyzvracím se, udělat o tom hudbu ? Apod. Těchto věcí mají lidé v běžném životě nad hlavu, otázka proč k tomu ještě přidávat další zdroje nonverbální agrese, disharmonie, kakofonie atd ?
(např. formou hudby)

- ReaktoplazmAR
ako naznačujuca pomocka je to ok, ale fyzici by to určite nezobrali.. lebo ked odrátaš od skutočneho "obrazu" jeho zrkadlový odraz, tak nebude to 0.. myslím že prave kvoli zakriveniu vesmirudendy píše: Nekonecno je tazke pochopit ? osobne na tom nevidim nic tazke.. a kolega vysvetlit 6 rocnemu synovi nekonecno tak ze ten to v pohode pochopilukazal mu nazorny priklad, pred webkameru hodil zrkadlo a malemu bol okamzite jasny pojem nekonecno
ivo neviem mne osobne to pridu ako strasne frazy.. Okrem toho to povysovanie harmonie nad nieco ine - to je fakt prezitok zapadnej civilizacie.. hudba je daleko nieco zlozitejsie, co sa tyka toho ako na nu reaguje mozog, harmonia je len jedna z mnohych foriem.. opytaj sa australskeho bushmana ktory sa dostava do tranzu hrou na didgeridoo na harmonie
Nieje to koli tomu "hudba" ?? Delenie na tu "lepsiu" a "horsiu" hudbu podla zlozitosti harmonie je podla mna dost zasadny omyl, nepochopenie konceptu ako takeho, toho ako mozog vnima, spracuva a vyhodnocuje vzory v zvukovych frekvenciach ...
Co by som ja strasne chcel vediet, to je jasna odpoved preco moj mozog pri nejakej skladbe vylucuje serotoniny a preco mozog niekoho ineho pri presne tej istej skladbe takto nereaguje. Chcem jasnu, vedecky podlozenu odpoved - som presvedceny ze je mozne to popisat a definovat, len bohuzial veda sa este do tohto stadia nedopracovala ... Ale mam pocit ze ak sa panom Stuartovi Hameroffovi a Rogerovi Penroseovi bude darit s ich teoriou kvantoveho vedomia (http://www.quantumconsciousness.org/pen ... vents.html) tak mozno sa aj zasadneho prelomu v hladani odpovedi na tuto otazku dozijeme

Co by som ja strasne chcel vediet, to je jasna odpoved preco moj mozog pri nejakej skladbe vylucuje serotoniny a preco mozog niekoho ineho pri presne tej istej skladbe takto nereaguje. Chcem jasnu, vedecky podlozenu odpoved - som presvedceny ze je mozne to popisat a definovat, len bohuzial veda sa este do tohto stadia nedopracovala ... Ale mam pocit ze ak sa panom Stuartovi Hameroffovi a Rogerovi Penroseovi bude darit s ich teoriou kvantoveho vedomia (http://www.quantumconsciousness.org/pen ... vents.html) tak mozno sa aj zasadneho prelomu v hladani odpovedi na tuto otazku dozijeme

Neviem ci teoriu chaosu chapem zle ja alebo vy
ale... teoria chaosu nie je myslena ako neporiadok-bordel ako taky, ale v zmysle zloziteho usporiadania.
Preto sa mi vynara otazka ci: (citujem a prekladam fractalove slova) "...hudba ako na otvoreny dynamicky system meniaci sa v case, kulturny ukaz civilizacie popisovatelna teoriou Chaosu..." je len zle formulovana snaha o temu diplomovky v snahe vniest chaos (teraz ten typicky, riadny mess) k rukam a ociam diplomoveho veduceho

Preto sa mi vynara otazka ci: (citujem a prekladam fractalove slova) "...hudba ako na otvoreny dynamicky system meniaci sa v case, kulturny ukaz civilizacie popisovatelna teoriou Chaosu..." je len zle formulovana snaha o temu diplomovky v snahe vniest chaos (teraz ten typicky, riadny mess) k rukam a ociam diplomoveho veduceho

jo dobre to chapes.. teoria chaosu velmi zjednodusene povedane prave hlada zlozite vzorce (typicky fraktalove mnoziny) ktore by popisovali zlozite deje (systemy) okolo nas (naprikald pocasie) do korych vstupuje prilis vela neznamych velicin ...
Cize zjednodusene napisane, fractal chce len oyebabrat svojho diplomoveho veduceho
a snazi sa ist na to sofistikovane 

Fractal: jestli vidis svinuty dimenze, tak te u nas v ustavu zamestname jako mikroskop
no ked sa na to divam v sirsich suvislostiach nieje to nepravdepodobny scenartomy45 píše:Cize zjednodusene napisane, fractal chce len oyebabrat svojho diplomoveho veducehoa snazi sa ist na to sofistikovane

kermitak: to co si povedal

pěkně!ReaktoplazmAR píše: možno práve pekelný hluk je ten pravý odraz vesmíru a lubozvučná harmonia je to čo by sme chceli aby bol odraz.., možno za posledných 10 rokov sme sa posunuli dopredu a kakofonia, disharmonia a chaos len lepšie vystihujú podstatu...
samozřejmě se to mezi sebou přehupuje - symetrie,řád... a "chaos, nelinearity, disharmonie..."
chtít vidět jen jedno je sebeobelhávání.( Ivo?)
-
a hlavně hranice estetiky se posouvají dál. Spousta disharmonických zvuků je přeci tak krásných a nic jiného je nenahradí. Chtít dělat jen líbivé, harmonické, "krásné" umění je cesta do uměleckého pekla - kýče.
Ivo: Sory Ivo, ale s takovým přístupem se dá dělat tak relaxační meditační hudba, ale ne upřímná tvorba člověka, který žije teď ve 21.století prolezlém mediálním balastem, politicko-ekonomickou mašinérií, ekologickými hrozbami... Pokud bereš hudbu(umění) jako únik - tak ok, ale to je únik a ne tvůrčí a upřímný otisk zakoušené reality.
Když žil Šostakovič ve válce, taky neskládal líbivé pohodové písničky... chápeš co chci říct, nebo furt pojedeš svůj kolovrátek a harmonii apod?
a tak uvedomovat si cas ako rozmer to podla mna neni vobec tazke.. nemam si tym ziadny zasadny problem vnimat cas ako dalsiu suradnicu v ktorej sa premiestnujem respektive nachadzam, ktora definuje moju polohu.. horsie to uz je s vyssimi rozmermiReaktoplazmAR píše:add 11 dimenzií: ja sa snažím si uvedomovat 4 rozmer a nie celkom sa mi to darí, keby som mal vnímat 11 dimenzií ako Fractal tak by som asi umrel od smadu, lebo by som sa zabudol napit..

Ale vždyt já nemyslím "harmonii" ve smyslu akordů apod, ale hudbu která pozitivně a harmonicky působí na mysl a tělo člověkadendy píše:ivo neviem mne osobne to pridu ako strasne frazy.. Okrem toho to povysovanie harmonie nad nieco ine - to je fakt prezitok zapadnej civilizacie.. hudba je daleko nieco zlozitejsie, co sa tyka toho ako na nu reaguje mozog, harmonia je len jedna z mnohych foriem.. opytaj sa australskeho bushmana ktory sa dostava do tranzu hrou na didgeridoo na harmonie![]()