Čili jinými slovy lidský život na planetě zemi ?emptysound píše:
Brutální kolektivní halucinace.
Chaos a Hudba
Re: Chaos a Hudba
Ivo, Ivo s tebou se fakt nedá moc diskutovat. Podsouváš mi něco, co jsem vůbec neřekl -( tím myslím jakoby mé odsouzení veškeré historické tvorby, což jsem v žádným případě neudělal)Ivo píše: Trošku už se zamysli než něco autoritativně proneseš, a to ještě ne jako svůj vlastní názor, ale jako direktivní poučení někoho druhého ... zvlášt když to je tak nebetyčný blábol jaký jsi právě pronesl ...
Teorií kýče jsem se samozřejmě zabýval ( mimochodem mám vystudovanou výtvarnou vysokou školu a jsem magistr a musel jsem projít i přednáškami estetiky, filozofie atd, kde se toto samozřejmě řeší...).
Vím o čem mluvím. Přečti si např. Tomáš Kulka: Umění a kýč a uvidíš, že to, co jsem pronesl žádný blábol vůbec není.
Jeden ze základních rysů kýče je ten, že se chce líbit, chce být krásný a nic víc. Nemá žádné další významy, rozměry...Netouží být odvážný - jde na jistotu s jediním cílem: líbit se. Tak vzniká kýč.
Naopak tvorba všech co jsi vyjmenoval má kromě toho, že je krásná navíc i mnoho dalších vrstev a významů, což z nich činí skvělá díla a hlavně: ve své době tito skladatelé posouvali estetiku svým průkopnickým pojetím hudby někam dál. Nebáli se - nešli na jistotu. Byli odvážní - a to se v umění cení především - posouvání hranic...
No vždyť ano, a přesto je jejich hudba krásná, libozvučná, harmonická a povznášející ...
Ale zase bychom museli začít diskutovat o tom co je "krásné" a nedobrali bychom se vlastně ničeho. Podobně jako už Platon ve svém geniálním dialogu Hippias větší
Abych to shrnul 1) já osobně nemám rád ošklivou, disonantní, chaotickou hudbu, namátkou http://www.youtube.com/watch?v=9pBMxp8EJFA atd atd a pro mě to už snad ani není hudba
2) krásná, harmonická a harmonizující hudba neznamená nutně kýč - a bohudíky v kulturních dějinách lidstva převažuje . Ale abychom si ujasnili, nemyslím tím něco takového http://rolandsante.cz/_mp3dir/4/Roland% ... tace02.mp3
apod
Ale zase bychom museli začít diskutovat o tom co je "krásné" a nedobrali bychom se vlastně ničeho. Podobně jako už Platon ve svém geniálním dialogu Hippias větší
Abych to shrnul 1) já osobně nemám rád ošklivou, disonantní, chaotickou hudbu, namátkou http://www.youtube.com/watch?v=9pBMxp8EJFA atd atd a pro mě to už snad ani není hudba
jo chapu - proti gustu žádný dišputát
tady ty diskuze můžou být fakt nekonečný a nakonec lidi (pokud vydrží) často přijdou na to, že v podstatě myslí to samý, jen to říkaj jinak.... raději toho necháme zavčas. a raději zpět k chaosu.
ale mám pocit, že v tomto chaotickým threadu stejně může být v rámci tématu OT chaos tolerován...
tady ty diskuze můžou být fakt nekonečný a nakonec lidi (pokud vydrží) často přijdou na to, že v podstatě myslí to samý, jen to říkaj jinak.... raději toho necháme zavčas. a raději zpět k chaosu.
ale mám pocit, že v tomto chaotickým threadu stejně může být v rámci tématu OT chaos tolerován...
ivo ten xenakis co so pastol to sa fakt neda pocuvat... tak toto keby mi niekto nahlas pustil a nutil ma to pocuvat viac ako 10 sekund tak sa obavam ze by som sa regulerne zblaznil
) ovsem to asi aj z tej druhej linky co si pastol
))))) respektive pri tom druhom by som asi dostal nutkavu potrebu niekoho brutalne zavrazdit 
Taky to ve mně probouzí citelně agresivní reakce, to přiznávámdendy píše:respektive pri tom druhom by som asi dostal nutkavu potrebu niekoho brutalne zavrazdit
ono tan sante to je podobne bizarne uchylne ako toto
... inak takto vyzera trololo dnes
... proste masaker.. ten podla mna on VELA pocuval tvorbu rolanda sante a prekladal to xanakisom
... inak takto vyzera trololo dnes
... proste masaker.. ten podla mna on VELA pocuval tvorbu rolanda sante a prekladal to xanakisom
A to je myslím potvrzení toho o čem si povídáme
Že totiž hudba HODNĚ působí na člověka
Naštěstí si jdu večeři teprve dělat, jinak z toho by se člověk snadno poblil 
no pockaj uvidis ze si na ten desivy usmev a refren spomenies uprostred vecere
)
Ani sem si nevsim, ze Ivo pastoval Iannise Xenakioou... ou ou, to je muzikaaa! Pracoval tusim se skladately jako Vares a ostatnimi v IRCAMU, a taktéž s Nonem, ale nejsem si jisty... btw, uplne nejvetsi machr byl Scelsi
a psal jsem nejake veci na Stockhausena.. klavirista a hlavne syntezatorovy multiblazen: vsimnete si roku!
a psal jsem nejake veci na Stockhausena.. klavirista a hlavne syntezatorovy multiblazen: vsimnete si roku!
není jenom hudbou člověk živ... je tady taky psaní, sochařina, fotografie, scénaristika... tušíš kam mířím?Ivo píše:A to je myslím potvrzení toho o čem si povídámeŽe totiž hudba HODNĚ působí na člověka
Naštěstí si jdu večeři teprve dělat, jinak z toho by se člověk snadno poblil
Dendy, ty videa jsou super, máš opravdu guten Geschmack.
Znáš Franze Langa?
Znáš Franze Langa?
Díky Ivo za toho Xenakisa, dosť sa mi to páči.
Len neviem prečo si to uviedol do tej časti 1) ...
Len neviem prečo si to uviedol do tej časti 1) ...