Klávesy údržba - oprava ...

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
sparX
Příspěvky: 328
Registrován: 21 kvě 2003 08:52

Klávesy údržba - oprava ...

Příspěvek od sparX » 01 bře 2004 19:21

Přestala mi fungovat jedna klapka (sama od sebe 8) ) na klávesnici a tlačítka na panelu u mé K-4 jsou už taky nějak ne moc funkční ...
celé jsem to rozdělal , profoukal , oběhl s tím barák - ale furt nic :cry:
Pouštěl se někdy někdo do nějaké opravy .. ? Docela bych si takovou údržbu chtěl udělat sám ... ale nevím ...

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34

Příspěvek od bodyia » 01 bře 2004 20:36

No, údržba syn?áků je občas potřeba, u starších kousků často poměrne rozsáhlá, viz např. http://www.bodyia.cz/bb-s-synth/arp.phtml .
Tlačítka zřejmě budou mikrospínače, ty bude potřeba úplně rozebrat a očistit kontakty nebo - ještě lépe - se pokusit sehnat nové podobných rozměrů a ty instalovat na místo původních. Jestli ale budeš pájet, určitě ne trafopájkou, všude okolo jsou CMOS obvody, který by tímto zákrokem odletěly do nebíčka. Stejně bych opravil i potenciometr, na K4 je volume a dataslider, zvláš? ten druhej musí být za ta léta už úplně vyřízenej, tam by mělo stačit vyhnout dráhu běžce na neporušenou vrstvu uhlíku a zase to chvíli vydrží.
Klávesnice mívaj gumový kontakty jako kalkulačky, u rychlostní citlivosti dva, aby se dala spočítat síla přítlaku, i to se může časem ochodit. Ale to se už opravuje hůř, v Conradu na to mají speciální renovační set, asi ho budu kupovat pro slábnoucí K2k, ev. ti můžu štětečkem potřít i K4:-)

Uživatelský avatar
sparX
Příspěvky: 328
Registrován: 21 kvě 2003 08:52

Příspěvek od sparX » 01 bře 2004 20:48

bodyia píše:Stejně bych opravil i potenciometr, na K4 je volume a dataslider, zvláš? ten druhej musí být za ta léta už úplně vyřízenej, tam by mělo stačit vyhnout ...
Těsně vedle :P .. volume je v háji :roll: .. "data slider" je ready .

díkes .-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 01 bře 2004 23:53

klavesnice som opravoval velmi vela krat . hlavne na rolandoch .. ak nebola premacknuta membrana , tak stacilo len "vygumovat" konakty na plosakoch a uz to zase hralo jak vino

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x » 02 bře 2004 17:20

Nejpříšernější bylo zatím čištění Korga Polysix - čistící sprej - tyčinky do uší - ohromná zábava. Sborka a rozborka klávesnice proběhla si 20x než to všechno hrálo bez problémů. Lahůdka je Juno-60 a vůbec straší Rolandy (ty který byly před těma "gumovacíma"). Na K-2000 už mi nejedou tři klapky tak se obávám, že se zase budu muset pozvracet při pohledu na to jak je Kurzweil uvnitř zfušovanej. K-4r zatím OK (tlačítka i po?áky).

T.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 02 bře 2004 23:12

Ja som sa velmi tesil ked som si opravil JX3P .. robil taku zaujimavu vec .. jednoznacne som to odhalil pri presete Piano... nahodne to glisovalo .. proste to malo daky pitch envelope .. hovorim si to je chujovina .. piano nemoze mat PENV .. a jak som to tak skusal tak zo 6 generatorov to robili tusim 4 .. pekne to bolo pocut jak sa to prideluje .. Rozobral som ho .. vycistil dosku pod klavesnicou a par spojov bolo prerusenych .. obnovil som ich a od vtedy hrala jak vinko...

Lowpass

Příspěvek od Lowpass » 03 bře 2004 08:20

To mi připomíná Minimooga, když jsem ho přinesl domů... Asi 7 kláves hrálo, jako když jsou VCO modulované S&H :shock: . A to že dost. Trocha čištění klávesnice (vnitřek nástroje měl jednotnou "prašně šedou" barvu, to jsem ještě neviděl :?: - a že jsem viděl dost, v MS-20 byl mimo jiné i padesátihaléř :D ) a vše bylo O.K. S Polysixem mám stejnou zkušenost jako Tom, to je práce na dlouho. Stejně je to ale podle mojí zkušenosti s Junem 60 a Jupiterem 8, přestože ta jejich mechanika je podle mě lepší (kovové kontakty). Také to chvíli trvá, než vše chodí, jak má. Pak je to ale mnohem lepší klávesnice, než na Polysixu.

Jinak si myslím to, co Pytkin - "vygumování" je na kontakty guma-kov dobrý prostředek. U tlačítek je potřeba rozebrat je kompletně, ne jen sundat plastovou krytku. Upřímně řečeno, s tím výrobci nějak nepočítají :o , tak je to někdy trochu dobrodružné, ale ne zas nějak moc. Krom toho, mikrospínače jsou obvykle celkem bez problémů sehnatelné, podívej se, co je to za typ a zapátrej u prodejců součástek. Možná budeš překvapen, že si koupíš za pár korun nové. Nebo také ne a budeš muset rozebírat.

kexik

Příspěvek od kexik » 03 bře 2004 09:33

bodiya: pri pajkovani cmosov netreba byt prilis paranoidny, maju oni aku taku prepetovu ochranu; spajkujem ich pistolkou uz roky a este mi nekdy ziadny neprdol; obzvlast opatrnym odporucam uzemnit hrot pistolky o radiator alebo vodovodnu trubku, podla toho co je poruke
skor treba byt opatrny pri manipulacii s VYBRANYM svabom, ked nema nohy v plosaku, obzvlast nylonove svetriky a nove koberce su nicive

Lowpass

Příspěvek od Lowpass » 03 bře 2004 10:15

Mimochodem když už o tom mluvíme, netušíte někdo, zdali je možné nějakým způsobem obnovit vyloženě ochozený potenciometr? Čištění je hezká věc, ale viděl jsem i několik takových (bohužel většinou samozřejmě tahových s podivnou délkou a hodnotou), kde už zbyl jenom kov, jinak nic. A tam čištění ani ohnutí jinam (to už mnohdy udělal předchozí majitel...) nepomůže :( . Nějaký způsob nápravy by se občas hodil. I třeba firma, která by to dělala...

A co opravy alpha dialů, máte někdo zkušenost? Mě trochu zlobí na Microwavu, chystám se s tím něco udělat.

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x » 03 bře 2004 16:49

Mám teď problém s po?ákama na SH-101. Řešení je prosurfovat různý obchody se součástkama zejm. v zámoří a objednat co jde.

T.

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x » 03 bře 2004 16:53

ad/ JX-3P - mě zase u některých zvuků celkem nepochopitelně nejede pitch bend do mínusu u obou oscilátorů stejně. A v úplně dolní pozici je to rozladěný. Nahoru je to OK. Snažil jsem se vysledovat nějakou závislost, ale nic.


T.

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34

Příspěvek od bodyia » 03 bře 2004 18:21

Kexik: Jojo, jsem paranoidní. Raději se snažím problémům předcházet, než je potom komplikovaně řešit:-) Onehdá (počátkem 90. let), jsem takhle zlikvidoval MC202, kterou jsem pár dní předtím koupil v bazaru za devítikilo. Dnes mě to mrzí ještě víc než tenkrát:-/ A taky, že jsem nevzal i Micromooga za 1500,-, kterej stál vedle, ale mě nebavil jeho zvuk... No jo, byl jsem ještě malej. Ale to už je zas jiný téma:-)

kexik

Příspěvek od kexik » 03 bře 2004 19:20

bodiya: no ved iste :), ostatne mikropajka je radovo lepsi geret na spajkovanie takakotak; ja len aby si niektorych ludi od takej opravy zbytocne neodradil
dnes keby som videl micromoog za 1500 beriem ho aj keby v nom bolo nasrate :-)

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 03 bře 2004 20:10

kexik: Ja taky. Kdyby jsi mel dva takove zajemce, tak mi dej kontakt :lol:

ad K2k: Hosi, tohle nebrat. Je to shit, co se tyka HW. Osobne mi odesly - 1 klapka + pitch band + Data control slider.

A.tom.x: se ti divim, ze to jeste trpis doma :wink: Ikdyz SW je v poho

Uživatelský avatar
sparX
Příspěvky: 328
Registrován: 21 kvě 2003 08:52

Příspěvek od sparX » 03 bře 2004 21:02

Pavel Vantuch píše: A.tom.x: se ti divim, ze to jeste trpis doma :wink: Ikdyz SW je v poho
Bože můj - taková zlá a nekřestanská slova .. .. :lol: :wink:

Odpovědět