Klávesy údržba - oprava ...

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
boro
Příspěvky: 369
Registrován: 27 led 2004 12:53

Příspěvek od boro » 09 bře 2004 12:01

Lowpassi dakujem za radu, je dobre vediet, ako sa da to kolisanie odstranit.

Lowpass

Příspěvek od Lowpass » 09 bře 2004 13:07

Hele, nevím, jestli to bude ono, to může mít různé příčiny. To co jsem popsal jsou věci, o kterých vím, že na to mívají vliv. Záleží na konstrukci nástroje. Podle roku výroby pf10 (tuším, že 83´), myslím, že to bude digitál, tam nějaké kolísající CV asi nebude ten důvod. Navíc mám dojem, že jsi psal, že to asi po hodině hry zmizí. Což je na nějaké teplotní drifty trochu dlouhá doba, nehledě na to, že tohle je pochopitelně opět záležitost analogů, kde ta teplotní nestabilita byly mnohdy velká. A ani těm to netrvá hodinu, než se zahřejí a usadí. To je otázka pár vteřin (to se mi strašně líbí na Polysixu a třeba na MS-20 - stisknout nějaké klávesy a pak teprve POWER :wink: ) nebo max. minut.

Uživatelský avatar
pm
Příspěvky: 267
Registrován: 04 čer 2002 15:19

Příspěvek od pm » 09 bře 2004 13:59

Mel jsem Doepfer ms404 a tam to trvalo cca hodinu po zapnuti, nez se ustalil zvuk filtru. Nekolisalo to rychle, ale treba po deseti minutach to bylo jine, po deseti zase jine atd. az po cca tu hodinu. Pisou to i v manualu pokud vim. Z tohohle pohledu mi prijde par sekund nebo minut jako luxusni cas:)

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x » 09 bře 2004 14:23

Jo jo Polysixovi to trvá pár sekund - osvědčuje se mi zakroutit kolečkem pitchbend nebo ?uknout pár klapek.

Lowpass

Příspěvek od Lowpass » 09 bře 2004 16:57

Tome: zkoušel jsi to, co? :D Je to fakt super, to si nikdy neodpustím, když ho pouštím. Škoda, že Jupiter 8 hned po startu nehraje. To by byl hukot :shock:.

S tím Doepferem mi to přijde dost... Když to tam píšou, tak je to asi pravda, ale obvykle i u největších bestií fakt stačí tak půl hoďky. Třeba staré Moogy mívají třeba 10 minut, kdy jdou s laděním dost nahoru, pak dalších 10 minut to mírně padá dolů. Nebo cokoliv jiného. V servisních manuálech doporučují před kalibrací okolo půl hodiny (co vím, tak Minimoog, Moog Modular, vůbec Moogy, Jupiter8, MS-20 a spousta dalších). Ale fakt nemám nástroj, kterému by to trvalo takhle dlouho. Například mému Minimoogu (s novějším stabilizovaným OSC. bordem) to trvá tak 15 vteřin, MS-20, Polysixu ještě méně. Jupiter 8 má computune, to proběhne během také asi 15-20 vteřin a pak je to O.K. SH a některé další stroje se ani nehnou (chovjí se jak s DCO/DCF).

Asi dost záleží na konstrukci, jak je ten obvod teplotně citlivý. Spousta nástrojů je prošpikována tempco odpory, hodně používají ua726 v oscilátorech. Ten Doepfer je, zdá se mi, konstruován dost jednoduše (mám SM) a tyhle kompenzace tam tuším nikde nejsou. Ale právě pro tohle mají analogy tak "živý" zvuk.

Já mám třeba s Minimoogem zkušenost, kdy jsem ho přinesl domů, venku byla poměrně zima, byt vytopený, neodolal jsem, skoro hned jsem ho zapnul, udělal na něm zvuk, asi za 10 minut jsem ho vypnul, hodinu stál, pak jsem ho znovu zapnul, zhruba 40 minut byl zapnutý, pak jsem ho zkusil a bylo to stejné, jako poprvé, snad jen to, že se mi zdálo, že oscilátory byly trochu jinak odladěné. Ale možná se mi to fakt jen zdálo... :wink: Tohle mi přijde jako dost náročná zatěžkávací zkouška.

Co se tohoto ještě týká, tak je také otázka slyšitelnosti těch změn. Pokud se jedná o posuny ve zlomcích procent, tak to ani nehraje roli. To je prostě vlastnost analogové techniky.

Btw. jeden známý, který má Korg Mono/Poly tvrdí, že ten nástroj hraje podle toho, který den v týdnu je a podle fáze Měsíce a jestli je přestupný rok...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

kexik

Příspěvek od kexik » 09 bře 2004 17:38

no ale u digitalu by ten teplotny drift nemal vobec existovat... ja by som to videl na studeny spoj v hodinovom obvode alebo proste posahany krystal v hodinach... mozno staci otvorit a prespajkovat vsetky spoje okolo krystalov, tie sa najdu lahko, maju pomerne specialne vyzerajuce puzdra... ak teda ta pf10 je digital

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x » 09 bře 2004 19:51

Yamaha PF-10 je FM elektrický piano - nástupce GS-1/2 tam by nějaký rozlaďování VCO asi nemělä ovlivnit ani fáze Venuše :) neb tam žádný VCO nejsou. Spíš to vypadá na tu špínu. A ta hodina odpovídá tomu, že když do toho chvíli bušíš tak se zoxidovaný kontakty v klávesnici postupně zprovozní. Průšvih je, že jednoduchá metoda ověření (řídit ji přes MIDI z jiný klávesnice tady nepřipadá v úvahu - pokud teda nemáš nainstalovanej MIDI retrofit o čemž silně pochybuji).

Podobné skopičiny dělá třeba ten Polysix když na něj měsíc nesáhnu tak ho musím "rozehrát" - některý klapky nejedou vůbec nebo se to různě odlaďuje. Expert v tomto oboru je Vermona Synthesizer ta má tak sqělou klávesnici že jí nepomůže ani zahřátí :) :) :)

btw. Polysix máte někdo zkušenosti s těma home-made MIDI IN retrofitama. http://www.angelfire.com/geek/srlabs/p6retro.html

Já jsem původně uvažoval o tom maxi řešení http://analog.no/polysix/introduction.htm, který umožňuje MIDI IN/OUT sysex vysílání a přijímání všech čudlů, ale teď asi budu muset skromně nainstalovat jenom to MIDI IN. Akorát se bojím abych si mazlíčka nějak neponičil. Docela mě taky děsí ta baterie, která má tendenci vytékat.


T.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 09 bře 2004 23:53

atomx : komar vyraba retrofity .. aj na polysix aj na mono/poly .. ma to uz celkom vymakane .. kurvafix .. dakde to mal aj na WEBe ..

hahaaa .. google je nas kamarat :

http://www.spacetime.cz/popmar/retrofit/

Lowpass

Příspěvek od Lowpass » 10 bře 2004 08:39

kexik: však říkám, že ta Yamaha "asi" není analog. Právě proto říkám, že ty záležitosti, co jsem popsal, to asi nebudou, protože se týkají prakticky výlučně čistých analogů. Myslím si, že to, o čem jsi psal ty, by bylo reálné, na těch hodinách by to záviset mohlo. Podobné věci dělal SH-101, když jsem ho běhal na baterky (koupil jsem ho, když jsem byl na dovolené na chatě a byl původně bez zdroje). Tam, jakmile jsou slabší, tak neladí, začnou pronikat veškeré modulace, přestože slidery jsou na 0, dokonce to přestane reagovat na slider CutOff (je to jako by byl na max.) kontrolka Power bliká jako LFO (čím dál tím pomaleji :? ) a podobné záležitosti!!! Poprvé jsem se dost divil, co mu to je. A je také řízen mikroprocesorem (ze schémat se mi mimochodem jeví, že popisek na panelu, že má VCO, není zrovna přesný - sice používá známý VCO chip CEM 3340, ale key CV jde přes ten mikroprocesor, takže je to upřímně řečeno spíše DCO), je tam tuším 8MHz krystal. Takže proč ne.

jojo

Příspěvek od jojo » 10 bře 2004 09:02

2 Bodyia: Hele, jen se mrkni, kolik jsi toho popsal ty a kolik ja - rozebirat jsi to zacal TY (ja napsal pouze 1 radek) - mrkni do historie. Nakonec z toho vyslo, ze zminovany polobuh od TÚ umi nic moc, akorat me tady obvinujes z reklamy, pritom jsi to zacal rozebirat ty. Aby bylo jasno - pokud bys kydal spinu treba na Kotta nebo Burgersteina (ten uz to ale stejne nedela) nebo na Boskovice apod., tak se budu snazit to uvest na spravnou miru, ikdyz s nima nemam nic spolecnyho jako s Kuntem. Rika se tomu princip. Uz jsem toho popsal taky dost, takze se omlouvam vsem ctenarum fora, ze jsem tady zabral misto a jiz se k tomuto problemu nebudu vracet a na tebe nebudu reagovat = ztrata casu.

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Příspěvek od bodyia » 10 bře 2004 11:54

jojo: ok, necháme toho, kdo si bude chtít udělat názor, tak si ho udělá. Jinak všechno dobrý, až se v HK potkáme, můžeme pokecat:)

all: Netušíte, čím může být způsobena tato závada?: Jde o neš?astnou vermonu drm, srdce je Z80, integráče TTL, má to i nějak podivně implementovaný MIDI >> když ji zapnu, tak se rozsvítí a má tendenci fungovat, ale po pár vteřinách se kousne, tlačítka nereagujou a display ukáže nějakou podivnost. Napájení? Procesor nebo jeho časování? Ještě jsem to ani neproměřoval, tohle je první nástřel.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 10 bře 2004 12:37

Z80-ky zvykli po case odchadzat... skus ju vymenit
ale je to vystrel do tmy

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 10 bře 2004 12:43

Lowpass píše:A je také řízen mikroprocesorem (ze schémat se mi mimochodem jeví, že popisek na panelu, že má VCO, není zrovna přesný - sice používá známý VCO chip CEM 3340, ale key CV jde přes ten mikroprocesor, takže je to upřímně řečeno spíše DCO), je tam tuším 8MHz krystal. Takže proč ne.
neni dovod na paniku, CV sa predsa musi generovat digitalne, ak to ma mat midi; spusta mikroprocesorov ma zabudovane celkom fajne DA prevodniky... ak ale CV generuje procesor, tak by to malo drzat vysku tonu jak pes jeza (ledaze su v haji hodiny, alebo VCO chip)

Lowpass

Příspěvek od Lowpass » 10 bře 2004 13:57

SH-101 přece MIDI nemá :( ...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 10 bře 2004 14:07

ja som sa vyjdril tak nejak univerzalne, nie presne k sh101, kedze tu nepoznam :?

Odpovědět